De inspirerande kvinnorna som utmärker sig inom resandet

Alltifrån ivriga ensamresenärer till gränsöverskridande globetrotters — möt de inspirerande kvinnorna som även bryter mot stereotyperna inom dagens resande

"En storlek passar inte alla. Det gäller för både män och kvinnor, såväl vid planering av resor, semestrar och resor i största allmänhet" Annika Ziehen

"En storlek passar inte alla. Det gäller för både män och kvinnor, såväl vid planering av resor, semestrar och resor i största allmänhet" Annika Ziehen

Kategori Nyheter & tips

Datum 01/08/2017

Det är knappast nytt att kvinnor reser runt om i världen, men du blir kanske ändå förvånad över att så många som två tredjedelar av dagens alla resenärer är kvinnor. Forbes rapporterar att så många som 70–80 % av alla konsumentinköp fattas av kvinnor, genom en kombination av deras makt och påverkan, oavsett vem de reser med, och oavsett vem som betalar för resan.

Kvinnliga resenärer är de faktiska beslutsfattarna i en miljardbranch som bara fortsätter att växa år efter år. Det är dessutom allt oftare de som faktiskt reser också. Detta leder till att kvinnliga resenärer runt om i världen ser ut att kunna ha en enorm inverkan på utvecklingen av resandet.

Samtidigt som kvinnor skapar resandets framtid finns det fortfarande hinder som fortsätter att pröva flera resenärers reslust. Vi tyckte att det var mycket spännande att träffa flera kvinnliga resenärer som väljer att bortse från stereotyperna och ta sig an resandet runt om i världen med ett öppet sinne.

Här är några av de kvinnor som inspirerar oss att ge oss ut att resa och som får vår reslust att explodera.

Elena Nikolova – en brobyggare

"Det är enbart genom att resa som man kan forcera hinder på ett sådant sätt att folk faktiskt får reda på vad muslimer står för" Elena Nikolova
”Det är enbart genom att resa som man kan forcera hinder på ett sådant sätt att folk faktiskt får reda på vad muslimer står för” Elena Nikolova

Elena Nikolova har levt ett omväxlande liv där hon har växt upp och bott i flera olika länder. Hon ger sin bild av världen, som hon fortsätter att utforska i sin blogg, Muslim Travel Girl. Elena drivs av sin vision att visa andra muslimer att de kan vara stolta över sin identitet och att de kan resa runt om i världen med ett öppet sinne, fokusera på att bygga broar och inspirera andra att göra detsamma.

Kan du berätta lite om din bakgrund?

”Jag ser på mig själv som en världsmedborgare. Jag föddes i Bulgarien, växte upp i Grekland och har bott i Storbritannien. För sex månader sedan flyttade vi till Qatar. Jag har tillbringat 10 år i varje land och ser fram emot nästa årtionde för att utforska och bo i olika länder. Jag kommer från en multikulturell miljö och har egen erfarenhet av hur resor och nya vänner från olika kulturer kan få människor att ändra sin uppfattning.”

Elena anser att ”resenärer är resenärer och alla vill samma sak – möta nya människor och skapa minnen tillsammans med dem som de tycker om”. När hon har rest har hon dock insett att man ibland kan placeras i ett negativt fack om man är muslim och bär slöja, och det är förstås en utmaning.

”Jag kommer från en väldigt blandad bakgrund. Då jag blev muslim år 2009 insåg jag att det inte är så många muslimer som reser. Icke-muslimer och muslimer runt om i hela världen lider av så många missuppfattningar om varandra. Jag vill öka den ömsesidiga förståelsen genom att hjälpa muslimer att resa runt om i världen.” Elena anser att det numera är ”många unga muslimska flickor som reser på egen hand” vilket är ett stort framsteg som glädjer henne mycket.

Säg ja till att resa på egen hand —Annika Ziehen

"Att resa är ett utmärkt sätt att få perspektiv på saker och ting"
”Att resa är ett utmärkt sätt att få perspektiv på saker och ting” Annika Ziehen

Annika Ziehen kommer från den lilla tyska staden Bad Hersfeld, och har alltid känt sig nyfiken på allt som är annorlunda. Längre uppehåll i New York och Sydafrika fick bara aptiten för det okända att växa.

I dag har hennes drift att främja resande på egen hand fört henne till flera länder runt om i världen. Ensamresande som fenomen är något som engagerar Annika starkt. Annikas blogg The Midnight Blue Elephant är en mångsidig reseblogg om Annikas upptäcktsfärder runt om i världen.

Vilka är de största utmaningar för kvinnor som reser ensamma nu för tiden?

”Att samhället fortsätter att säga till oss att vissa saker inte är ok. Det finns många saker som fortfarande uppfattas som mycket udda om kvinnor gör dem, och det kan vara svårt att gå emot det. Jag har haft en väldig tur – inte bara eftersom jag föddes med en nationalitet som ger mig ett pass som ger mig tillgång till de flesta länder runt om i världen, utan även att jag har ekonomisk förmåga och en liberal omgivning som stöttar mig i mitt resande. Men jag vet att det inte är lika lätt för andra kvinnor.”

”När det gäller praktiska frågor har kvinnor vissa utmaningar som skiljer sig från dem som män står inför. Överlag använder jag sunt förnuft: följer lokala regler och tar seden dit jag kommer, i synnerhet när det gäller klädkod: gå inte ensam mitt i natten och lita alltid, alltid på din magkänsla.” ”Vad gäller det sistnämnda gör jag inga undantag — jag försöker att inte vara oförskämd, men om jag sårar någon med att ta mig ur en situation som känns fel, kan det inte hjälpas.”

”Men det finns en regel som jag inte följer: [ prata inte med främlingar ] — Jag pratar alltid med främlingar!”

Numera har Annika publicerat en bok om ensamresande, som dokumenterar hur man kan förbättra sin självkänsla och öka frihetskänslan genom att resa ensam. Hon har fått en stark respons från kvinnor från alla samhällsskikt, runt om i världen, vilket har givit en känsla av gemenskap med människor som hon ”troligtvis aldrig hade kommit i kontakt med annars.”

För Annika är det viktigaste att resa fritt och att inte behöva anpassa sig till samhällets förväntningar. Hon hoppas att hennes resande kan inspirera andra kvinnor att göra likadant, så att resandet i världen kan ändras från hur det är i dag.

Tillgängligt resande för alla — Jay Abdullahi

"Jag tror att det är viktigt i alla livets aspekter att kvinnor har en röst"
”Jag tror att det är viktigt i alla livets aspekter att kvinnor har en röst” Jay Abdullahi

Jay Abdullahi är en London-älskare som ursprungligen kommer från Nigeria, och som flyttade till den engelska huvudstaden när hon var liten. Jay drabbades av polio som spädbarn, vilket ledde till att hon vuxit upp som rörelsehindrad. Hon har tagit varje chans hon har fått att utforska världen och att dokumentera sina resor på sin webbsida Jay on Life. Hon har även skrivit en hel del på om resande med handikapp och är en ledande röst för att göra resebranschen mer anpassad till allas behov. Jay kämpar även för välgörenhetsorganisationer, såsom den Englandsbaserade NGO:n, Able Child Africa, som har en särskild plats i hennes hjärta för dess ansträngningar för att hjälpa rörelsehindrade barn i Afrika.

Läs merUpptäck Lissabon som rörelsehindrad resenär — Jay och momondo utforskar Lissabon

Vad inspirerar dig att resa?

”Märkligt nog inspirerar mitt handikapp mig att resa. Livet och en god hälsa är något som de flesta tar för givet. Eftersom jag har levt med min funktionsnedsättning sedan jag var mycket liten tar jag varje möjlighet jag får att utforska världen. Du vet aldrig vad som händer i morgon, så du måste försöka ha en bra dag alla dagar.”

Jay anser att utmaningarna med att leva i en stor, och ibland intensiv stad, där allt går i ett högt tempo och där hon ”oftast fått göra sin egen grej” har fått henne att blomstra. ”Att kämpa på och att lära sig att vara självständig” är två av Jays sätt att hantera livet i London, och det är förmågor som hon är glad över att ha uppnått.

Läs mer: En guide om handikappvänliga resor till Aten — momondo utforskar Greklands huvudstad tillsammans med Jay Abdullahi

Överbrygga kulturella klyftor — Amanda Ponzio-Mouttaki

"Kvinnor reser allt mer i dag och man måste lyssna på oss"
”Kvinnor reser allt mer i dag och man måste lyssna på oss” Amanda Ponzio-Mouttaki

Amanda har alltid drömt om att resa och har tyckte om att resa i tanken via böcker redan från det att hon var fyra år. Inte undra på att resandet snabbt blev till ett starkt sug när hon väl började. Reseintresset har även fått hennes kulinariska intresse att växa. Amanda är född i Michigan och konverterade till islam när hon var 20 år, efter att ha träffat och blivit kär i Youssef från Marocko, som hon numera är gift med.

Paret bor nu tillsammans med sina båda söner i Marrakech, där de arrangerar utflykter med mattema i Marrakech. Amandas blogg, MarocMama, är ett av hennes andra projekt, där hon skriver självsäkert om sina kulturella möten på resor runt om i världen och om sin kärlek till mat. Amanda tycker att ”kvinnor ofta presenteras som frun eller mamman som lever i skuggan av mannen och barnen, men att deras roll inom resandet är mycket större än så i det verkliga livet.”

Vilka är de största hinder som du stöter på när du reser runt om i världen?

”Den största utmaningen för mig är oftast hur andra människor ser mig. Jag är en muslimsk kvinna som reser och råkar har ett amerikanskt pass (och en amerikansk accent). Det får många att bli osäkra. Ibland är det till hjälp att vara muslim, men andra gånger kan det verkligen förstöra min resa.

Jag försöker att ge mig i kast med varje situation med en god inställning, men sanningen är att många personer dömer mig så fort de ser mig, och när de dömer mig på ett negativt sätt kan det vara väldigt jobbigt.”

Ta till vara kulturella möten — Chelle & Crystal Roberts

"Vi tror väldigt starkt på att resande handlar om att lämna sin trygghetszon"
”Vi tror väldigt starkt på att resande handlar om att lämna sin trygghetszon” Chelle & Crystal Roberts

Systrarna Chelle och Crystal Roberts kommer från Jersey och reste under barndomen mycket tillsammans med sina numera avlidna föräldrar. Deras pappa förvandlade sina flygbonuspoäng och poäng från hotellövernattningar till äventyr tillsammans med familjen. Chelle och Crystal inspireras av livet som globetrotters när de var små, och har fortsatt att utforska världen beväpnade med sin nyfikenhet för det okända. De skriver om sina resor på sin blogg, BrownGirlsFly.

Både Chelle och Crystal hävdar att nya kulturer och kulinariska upplevelser berikar dem, även om det inte alltid går så smidigt. De har ibland stött på både rasism och obehagliga kulturella möten under sina många resor. Men de anser ändå att sådana erfarenheter har fått dem att utöka sin medkänsla och bara fått deras nyfikenhet att växa –”att överskrida hinder, bredda perspektiv och fördjupa förståelsen”.

Finns det något som ligger er särskilt varmt och hjärtat?

Vi är övertygade om att resande handlar om att bege sig utanför sin trygghetszon, att lära sig mer om sig själv och att utvecklas till att bli en bättre person av de upplevelser som man är med om. Som amerikanska färgade kvinnor har vi ofta undrat hur det kommer sig att vi inte möter fler kvinnor som oss när vi reser.”

”Detta har fått oss att vara mentorer för projektet Passport Party, som tillhandahåller ett första pass för underrepresenterade amerikanska ungdomar. Vi stöder även organisationer som Global Girl Project (som är ett utbytesprogram för unga kvinnor från utvecklingsländer) och Wanderful (ett nätverk för systerskap och för att dela sitt hem med kvinnliga resenärer).'”

Vill du ha mer inspiration? Ta en titt på några av de bästa destinationerna för ensamresenärer runt om i världen eller bekanta dig med momondos fem sätt att resa runt i världen med ett öppet sinne

Ursprungligen publicerat

01/08/2017