momondo resehistorier: Min ensamresa till Peru

I april valde jag att åka på min första ensamresa. Jag valde Peru. Ett fantastiskt land med många olika saker att se samt många olika klimat! Men också ett land där det inte pratas mycket engelska utan mestadels Spanska vilket också ledde till att jag fick upp ögonen för olika språk och intresset för detta. Här är min berättelse.

Kategori momondo resehistorier Strand & natur

Datum 26/07/2017

Jag började min resa med den klassiska Inkavandringen till Inkastaden Machu Picchu uppe i Anderna. Vandringen utgår från staden Cusco vilken ligger på ca 3 400 m.ö.h. Med andra ord en ganska stor omställning för hjärnan när det kommer till syret. Min vandring började redan dagen efter det att jag landat i Cusco.

Inkavandringen består av ca. 4,5 mils vandring i kuperad terräng, på ca 3500 meters höjd, i 4 dagar. Vandringen följer floden Urubamba i princip hela denna tid. Under vandringen bor man i tält. Vi hade ”porters” med i vår grupp som bar tält, mat, vatten och övrig utrustning som behövs. Dessa bar även vår egna packning. Inkaleden består av ett naturreservat vilket innebär att inget får lämnas kvar uppe i bergen. Det fanns några platser längs med vägen där de flesta stannar för natten, vid dessa fanns det toaletter. Dock inte sådana toaletter som vi är vana vid utan ett porslinshål i golvet. Det fanns också toaletter längs med vandringen.

Längs med inkaleden finns en hel del inkaruiner. En del ser man endast på avstånd andra går man rakt igenom. Ruinerna blir allt större och mer imponerande ju närmare Machu Picchu man kommer. Första dagen av vandringen bestod i största del av att få känna på den tunna luften och se de vackra omgivningarna. Andra dagen bestod i en klättring från ca 3000m.ö.h till 4200 m.ö.h. En ganska stor skillnad med andra ord. Vägen består av trappor uppåt i ca 5 timmar innan vi kom upp till en fantastisk utsikt! Då det är tunnare luft än vad vi är vana vid samt en stor ansträngning att ta sig upp är det vanligt att man drabbas av höjdsjuka. Denna innebär att man blir snurrig, illamående och får huvudvärk. För att slippa detta används lite olika metoder. Bland annat finns det något som kallas Cocoa te. Denna görs av Cocoa blad och tuggas eller dricks i te och ska då hjälpa kroppen att ta upp mer syre. En annan metod jag fick prova på var något som kallades för ”Conor Pee”. Såg ut ungefär som olja. Vår guide tog och smörjde in detta på händerna och täckte sedan för mun och näsa med sina händer. Det var då meningen att jag skulle ta 4 djupa andetag. Ni som någon gång har tagit en shot med vodka kommer känna igen känslan. Det var ungefär samma känsla. Skillnaden var att man inte blev berusad. Detta var alltså till för att rensa luftvägarna. Övriga delen av vandringen bestod i växlande uppåt och neråt i högt tempo innan vi nådde fram till Machu Picchu.

Machu Picchu, Peru
Machu Picchu, Peru

När jag ändå var i Peru passade jag på att besöka Rainbow mountain, eller Apu Winicunca, som det heter. En vandring upp på 5200 m.ö.h. Inte lika spännande som Machu Picchu och Inkavandringen men helt klart värt ett besök!

Under denna period, vilket var i våras, hade jag också en kompis boende i norra Peru som jag passade på att besöka. Staden Chulucanas ligger i norra Peru. Som nyheterna visade var det, bara veckorna innan jag flög dit, översvämning som drabbade befolkningen hårt. Att få uppleva det ”riktiga” Peru samt besöka ett av de sju nya underverken var fantastiskt!

Att resa ensam är spännande. Det öppnar upp för att ta nya kontakter, i alla fall upplever jag att man tar mer kontakt med andra människor än om man reser tillsammans med någon. Att resa själv innebär att man måste ta, kanske obekväma, kontakter för att slippa vara helt ensam. Men det öppnar också upp för en vänskap mellan olika länder och kulturer. Och man lär sig så mycket om sig själv! Jag ångrar inte att jag gjorde resan i stort sett på egen hand och jag kommer göra fler ensamresor!

Denna reseupplevelse är berättad av Victoria Ljunggren, och det är den andra i en serie av berättelser som våra medresenärer har valt att dela med oss. Håll utkik på vår Inspirationssida för fler berättelser, resetips och självklart inspiration.
Om ni vill ta kontakt med Victoria för att få reda på mer om denna resa, eller om ni har några frågor så kan ni skicka ett mail till henne på victorialjunggren@hotmail.com
*Denna text är helt och hållet skriven av Victoria, allt vi på momondo gjort är att sammanställa texten och bilderna, samt rätta eventuella stavfel.

Ursprungligen publicerat

26/07/2017