De nordiska höstfestivalerna du måste se i år

Från färgglada jazzfestivaler till fester med jäst fisk – dessa spektakulära höstevenemang sprider värme och ljus i de kalla nordiska länderna

Alt text Köpenhamns kulturnatt förvandlar staden till ett kulturellt underland

Köpenhamns kulturnatt förvandlar staden till ett kulturellt underland © Saatrup & Høst

Kategori Nyheter & tips Storstadssemester

Datum 12/07/2017

Nordiska somrar är korta och intensiva. Därför är det knappast förvånande att höstens ankomst, när solljusa dagar får ge vika för mörker och regn, inte är särskilt välkommen. När träden fäller sina löv och vindarna börjar vina runt husknutarna har du här ett urval av nordiska höstfestivaler för att göra övergången mellan årstiderna lite lättare.

Sverige

Stockholms jazzfestival, Stockholm

Livemusik på Stockholms jazzfestival
Livemusik på Stockholms jazzfestival. © Sven Tupits

Oktober i Stockholm är fullt av friska vindar. Det innebär att varma tröjor och halsdukar plockas fram igen efter att ha legat i förvar under sommaren och har nu bästa plats i affärernas skyltfönster. Den årliga jazzfestivalen i Stockholm, som fick sin start 1980 och är en av Sveriges äldsta festivaler, kommer också tillbaka varje höst.

Under årens lopp har aktade musiker som Stan Getz, Dizzy Gillespie och Angelique Kidjo alla spelat på festivalen. I år kommer artister som Dianne Reeves, The Souljazz Orchestra och Horncraft att medverka. Med ett flertal scener som alla har ett otal konserter utspridda över tio dagar finns det något för alla här.

När: 6 – 15 oktober

Hitta ett flyg till Stockholm

Stockholms filmfestival, Stockholm

Ivriga biobesökare på Stockholms filmfestival
Ivriga biobesökare på Stockholms filmfestival. © Emmanuel Castro Skott

Med över 2000 visade filmer från alla världens hörn sedan starten 1990, är Stockholms filmfestival numera helt överväldigande. Men det är så äkta cineaster vill ha det så ta ett djupt andetag och dyk rakt ned bland utbudet. Och trots att årets lineup ännu inte offentliggjorts så kan man vara säker på att ett rikt utbud som passar mångas smak är att vänta.

Förutom filmvisningarna så brukar det även finnas film-quiz, fester, seminarier och möjlighet att prata ansikte-mot-ansikte med skådespelare och filmskapare.

När: 8 -19 november

Hitta ett flyg till Stockholm

Danmark

Kulturnatten, Köpenhamn

Kulturnatten lyser upp den mörka höstnatten
Kulturnatten lyser upp den mörka höstnatten © Sattrup & Høst

I en stad där affärer och muséer stänger relativt tidigt, och där invånarna tenderar att stanna inomhus den här tiden på året för att slippa undan höststormar, så är den årliga Kulturnatten något riktigt speciellt och sticker ut lite extra.

Den här enda natten har affärer och muséer öppet sent, många institutioner som normalt sett är stängda för allmänheten öppnar sina dörrar, och många “one-night-only”-föreställningar äger rum runt om i Köpenhamn.

Från guidade turer i ubåtar till utställningar om arkitektur och design finns här något för alla på Kulturnatten. Få ut mesta möjliga av kvällen genom att köpa ett event-pass (finns att köpa från den 2:a oktober).

Förutom att ge dig fri entré till alla officiella kulturnatt-evenemang så får du även åka gratis med kollektivtrafiken när du har ett event-pass.

När: 13 oktober

Läs mer: Sköna platser för ‘hygge’: Köpenhamns bästa kaffe

Hitta ett flyg till Köpenhamn

Define-festivalen, Sønderborg

Ett par artister värmer upp innan de kliver upp på en av scenerna på Define-festivalen i Sønderborg
Ett par artister värmer upp innan de kliver upp på en av scenerna på Define-festivalen i Sønderborg @Patricio Soto

Define-festivalen för med sig det avantgardiska till den syddanska staden Sønderborg (och till en viss del, den tyska gränsstaden Flensburg). En kort men naggande god festival som balanserar mellan klassisk och elektronisk musik – en hyllning till det musikaliska arvet och ett rop på nya, experimentella produktioner som utmanar det nuvarande musiklandskapet.

Passande nog har Define, förutom en uppsjö uppträdanden, också workshops, installationer, föreläsningar och andra aktiviteter – ett försök att skapa en engagerande dialog kring nya former av musikproduktion.

När: 10 – 12 november

Hitta ett flyg till närliggande Hamburg

Norge

DølaJazz – Lillehammer jazzfestival, Lillehammer

Om det är jazz du är ute efter kommer du hitta tonvis av det i Lillehammar nu i höst
Om det är jazz du är ute efter kommer du hitta tonvis av det i Lillehammar nu i höst @hannekjersti / Hanne Kjersti S. Iversen

Dølajazz – Lillehammer jazzfestival är en av Norges festivalgiganter, med en historia som sträcker sig ända bak till 1978. Festivalen är känd för sin intimitet och man riktar sig till en bred publik och försöker minska avståndet mellan artist och de som lyssnar. Förutom musiken hittar du även seminarier som Jazzincubator – en plattform för att utveckla talanger och som kopplar ihop etablerade artister med de som är på väg upp i ett försök att utveckla genren.

När: 19 – 20 oktober

Hitta ett flyg till närliggande Oslo

Oslo World Music Festival, Oslo

Du hittar det bästa av alla världar på den spretiga Oslo World Music Festival.
Du hittar det bästa av alla världar på den spretiga Oslo World Music Festival. © Bilge Öner

Varma toner och sensuella rytmer hjälper till att hetta upp stämningen i Oslo under oktober, när den årliga World Music Festival äger rum. Festivalen bjuder på musik från alla världens hörn, med genrer som sydafrikansk house, beat sampling med orientalisk hiphop och elektronisk colombiansk cumbia som alla slåss om utrymme på affischerna.

Årets val av artister är, precis som vanligt när det gäller Oslo World Music Festival, en rejäl blandning av eklektiska trubadurer från när och fjärran. I denna saliga blandning kan alla få sitt lystmäte.

När: 31 oktober – 4 november

Hitta ett flyg till Oslo

Rakfiskfestivalen, Fagernes

Smaskig plockmat på Fagernes Rakfiskfestival
Smaskig plockmat på Fagernes Rakfiskfestival

Om rakfisk (en norsk fiskrätt, gjord på forell som saltas och fermenteras mellan två månader och ett år, och sen äts utan att tillagas) är i din smak, eller om det är något du skulle vilja prova på, flyg till Oslo i november. Därifrån är det tre timmars bilfärd norrut till staden Fagernes och två dagar fyllda av fermenterad fisk.

Fagernes ligger i östra Norge och är födelseort för rakfisk. Den 3 – 5 november varje år håller man en Rakfiskestival tillägnad denna speciella delikatess. 500 ton rakfisk konsumeras varje år i Norge, och tusentals entusiaster beger sig till festivalen för att njuta av den salta fisken och dess bästa vänner – mörkt öl och stark akvavit. Det behövs trots allt något att skölja ned fisken med.

När: 3 – 5 november

Hitta ett flyg till närliggande Oslo

Finland

Tampere Jazz Happening, Tammerfors

The Bad Ass Brass Band roar publiken på Tampere Jazz Happening
The Bad Ass Brass Band roar publiken på Tampere Jazz Happening© Ville . fi

Fans av nutida jazz kommer att få möjlighet att njuta av genren på Tampere Jazz Happening.

En lineup bestående av både lokala förmågor och internationella artister kommer att hjälpa dig hålla värmen när de finska höstvindarna viner om knutarna. Den experimentella andan på festivalen är så hög att organisatörerna fick pris för sin äventyrlighet av European Jazz Network (EJN) i början av 2017.

När: 2 – 5 november

Hitta ett flyg tilll Tammerfors

PianoEspoo, Esbo & Helsingfors

PianoEspoo riktar strålkastarna mot ett urval lokala och internationella talanger
PianoEspoo riktar strålkastarna mot ett urval lokala och internationella talanger @ Maarit Kytöharju / PianoEspoo Festival

Pianoälskare kan bjuda sig själva på en festival som är helt fokuserad på pianomusik. Den äger rum nu i november i Helsingfors och Esbo – Finlands näst största stad. Det här evenemanget, som äger rum vartannat år, är öppet för både virtuoser och nybörjare, och är ett avslappnat forum där klassiker från förr och nu kan få nytt liv.

PianoEspoo håll på olika platser i båda städerna och är ett utmärkt tillfälle att utforska aktade kulturella institutioner, varav vissa (som Ritarihuone (Riddarhuset) i Helsingfors) bara har öppet för allmänheten på såna här tillfällen.

När: 3 – 19 november

Läs mer: Här är 14 fakta du förmodligen inte kände till om Finland

Hitta ett flyg till närliggande Helsingfors

Island

Iceland Airwaves, Reykjavik

Yoko Ono Plastic Band är ett av många livfulla band som uppträtt på Iceland Airwaves
Yoko Ono Plastic Band är ett av många livfulla band som uppträtt på Iceland Airwaves © Þorgils Völundarson

Iceland Airwaves är en av landets stora musikfestivaler, och håller till på ett flertal scener i Reykjavík under fem dagar fulla av festivalfiffel. Man fokuserar på ny isländsk och internationell musik och den intima känslan på evenemanget utmärker den som en plantskola för nya talanger som ännu inte tagit steget upp på de stora scenerna. Hatari, Bistro Boy och Pink Street Boys är några av dragplåstren på årets festival.

När: 1 – 5 november

Läs mer: Upplev det bästa av Islands naturattraktioner och pittoreska landskap med vår 10 dagar långa road trip runt Island.

Hitta ett flyg till Reykjavik
På jakt efter mer inspiration? Läs mer: 10 roliga och färgglada gatukonstfestivaler i sommar

Ursprungligen publicerat

12/07/2017