Besök otroliga platser från BBC:s Planet Earth

Golvad av BBC:s Planet Earth? Vi har gått igenom båda säsongerna och valt ut 13 otroliga platser som du kan besöka utan problem

Ett unikt paradis på jorden … Indonesiens korallrev

Ett unikt paradis på jorden … Indonesiens korallrev

Kategori Strand & natur

Datum 13/12/2016

Är du en av alla miljontals människor som fascinerats av den senaste säsongen av Planet Earth? I så fall undrar du säkert om alla de där otroliga platserna på skärmen verkligen kan finnas i verkligheten. Och även om de gör det, så känns det nog omöjligt att du faktiskt skulle kunna besöka dem – men du kommer nog bli förvånad när du läser vidare.

Vi har gått igenom alla Planet Earth-avsnitt och valt ut 13 otroliga platser, en från varje miljö, och alla är tillgängliga för den genomsnittliga resenären. Du behöver alltså inte åka på veckolånga resor i läckande fiskebåtar, bege dig ut på 10-dagarsvandringar i en stekhet öken, eller vandra i flera dagar uppför frysta vattenfall.

Så om denna ljusblå prick ser för bra ut för att vara sann kan du åka och se den med egna ögon – den finns på riktigt.

Papua Nya Guinea

En färgstark Goroka-uppvisning
En färgstark Goroka-uppvisning

Papua Nya Guinea är ett av världens mest outforskade länder, så det är inte så konstigt att landets djungler är hem till några av de mest exotiska varelserna och växterna på planeten. Här finns massor av olika sorters paradisfåglar och en hel del oupptäckta arter, vilket gör det till ett riktigt paradis för fågelskådaren.

Man lever främst på landsbygden och livet har till stor del levts på samma vis i hundratals år. Port Moresby är det perfekta stället för att börja utforska denna fascinerande nation. Kolla in Trans Niugini Tours, ett lokalt och etiskt reseföretag som erbjuder organiserade rundturer runt Papua Nya Guinea (till och med till de mest avlägsna delarna).

Läs mer: gillar du att vandra? Papua Nya Guinea har allt du kan önska dig

Hitta flyg till Port Moresby

Okavangodeltat, Botswana

En oförglömlig upplevelse
En oförglömlig upplevelse

Tekniskt sett är Okavangodeltat en del av den enorma Kalahariöknen, som sträcker sig över 930 000 kvadratkilometer och omfattar en stor del av Botswana, delar av Namibia och små delar av Sydafrika. Men deltat är något alldeles speciellt.

Om du åker hit när flodvattnet står som högst (juli och augusti) får du bevittna den årliga migrationen av elefanter, lejon, bisonoxar och en massa andra djur som vandrar från öknen till deltats livsgivande vatten.

När du tillbringat hela dagen med att titta på fantastiska djur kan du tälta under Vintergatan och låta lejonens avlägsna rytanden vagga dig till sömns. Det är svårt att tänka sig en mer spektakulär upplevelse.

Kolla in African Budget Safaris rundtur Okavango Delta and Central Kalahari, en femdagarsresa runt om i landet.

Hitta flyg till Gaborone

Skelettkusten, Namibia

Vandra längs de oändliga sanddynerna
Vandra längs de oändliga sanddynerna

Den långa kuststräckan är uppkallad efter de säl- och valskelett som en gång i tiden täckte stränderna på grund av valfångstindustrin. Numera är kusten mest känd för alla spöklika skeppsvrak, som alla är bevis på vilka förrädiska klippor som döljer sig under vågsvallen.

Tack och lov är det enklare att ta sig till den vackra Skelettkustens nationalpark, som täcker hela 16 845 kvadratkilometer (men till den norra delen måste man flyga in med en safari). Nationalparken är ett fantastiskt vilt, unikt och orört område som är hem till djur såsom babianer, giraffer, lejon, svarta noshörningar och springbock, men även enorma sanddyner som man kan utforska till fots.

African Budget Safari har en sexdagarssafari till Namibias sanddyner och vilda djur som du bör kolla upp.

Läs mer: vad sägs om en roadtrip genom Sydafrika?

Hitta flyg till Windhoek

Kanadensiska Klippiga bergen, Kanada

En oförglömlig utsikt i Banffs nationalpark
En oförglömlig utsikt i Banffs nationalpark

Den gigantiska bergskedjan Klippiga bergen sträcker sig från Kanada och söderut genom hela USA, ända fram till den mexikanska gränsen.

De kanadensiska Klippiga bergen är hem till fyra närliggande nationalparker: Yoho, Banff, Jasper och Kootenay, som tillsammans bildar Canadian Rocky Mountain Parks (inte så konstigt kanske). Alla dessa nationalparker är med på Unescos världsarvslista, eftersom att de är oerhört vackra och för att de orörda miljöerna är hem till ovanliga och utrotningshotade arter – till exempel grizzlybjörnen.

Nationalparkerna är öppna att utforska på egen hand: kör igenom dem med bil, tälta eller vandra – gör vad som faller dig in. Men tänk på att respektera naturen (och håll ögonen öppna efter grizzlybjörnar!).

Hitta flyg till Edmonton

Yucatánhalvön, Mexiko

Grand Cenote väntar på att utforskas
Grand Cenote väntar på att utforskas

Yucatánhalvön är känd för sina natursköna stränder, men cenoterna som stupar ner i marken är minst lika vackra (om inte ännu vackrare).

Dessa slukhål bildades från kollapsad berggrund av kalksten, och de utgör några av världens absolut finaste naturliga swimmingpooler. Tänk dig magiska kalkstensgrottor, fyllda med oemotståndligt, turkost vatten under en himmel som ramas in av djungeln.

De är helt perfekta att simma, snorkla och till och med dyka i (i de större, djupare cenoterna). Och bäst av allt? Det är lätt att ta sig till de flesta av de bästa cenoterna och flera av dem ingår i dagsturer till Chichen Itza och andra platser.

Läs mer: vill du ha fler naturliga swimmingpooler?

Hitta flyg till Cancun

Bialowiezaskogen, Polen

Välkommen ... till Bialowiezaskogen
Välkommen … till Bialowiezaskogen

Den 3 086 kvadratkilometer stora Bialowiezaskogen sträcker sig över Polen och Vitryssland och den är med på Unescos världsarvslista. Det är en av få urskogar som finns kvar i världen, och den är hem till cirka 800 visenter (europeisk bison).

Att köra genom skogen är en otrolig upplevelse, men om du är ute efter en intimare känsla kan du bege dig till bisonreservatet som ligger inne i parken: Rezerwat Pokazowy Żubrów. Känner du dig lite äventyrligare? Cykla eller vandra längs Wilczy Szlak- eller Wokół Uroczyska Głuszec-lederna som löper genom skogen.

Läs mer: upptäck andra vackra (och tillgängliga) platser på Unescos världsarvslista

Hitta flyg till Warszawa

Grand Canyon, Arizona, USA

Utforska kanjonen på djupet
Utforska kanjonen på djupet

Grand Canyon behöver nog ingen närmare presentation. Med klippor på botten som är nästan två miljarder år gamla har denna kanjon verkligen gjort sig förtjänt av sin titel som ett av världens sju naturliga underverk.

Men istället för att besöka den södra kanten (”South Rim”) kan du åka till den norra kanten (”North Rim”), som bara ser 10 % av alla besökare. Eller varför inte göra som bara 1 % av alla besökare och sova över?

Vi har en ännu bättre idé: doppa fötterna! När du åkt forsränning längs Colorado hela dagen (och beundrat Vintergatan under middagen) kommer du garanterat sova gott hela natten.

Styr stegen mot Western River Expedition för en tre, sex eller sju dagar lång tur – och en upplevelse för livet.

Läs mer: låter det lockande? Då borde du absolut besöka resten av canyon country

Hitta flyg till Las Vegas

Indonesiens korallrev

Bara en vanlig dag för en karettsköldpadda
Bara en vanlig dag för en karettsköldpadda

Raja Ampat-öarna är definitiv en av världens mest otroliga platser. I vattnet kring öarna finns det fler marina arter än någon annanstans på jorden, korallreven är avlägsna, relativt orörda av människor och består av 600 arter hård korall samt 1 200 fiskarter. Men korallreven är inte bara några av världens bästa dykplatser, de är även perfekta för snorkling.

Det är upp till dig om du vill dyka eller snorkla, och var du gör det beror på var du bor – men allt är lika fantastiskt så du kan inte välja fel!

Hitta flyg till Jakarta

North American Prairie, Montana, USA

Bisonoxar i Yellowstone nationalpark
Bisonoxar i Yellowstone nationalpark

På 1500-talet var Great Plains i USA (det stora prärie- och stäppområdet som sträcker sig över tio stater) hem till omkring 30-60 miljoner bisonoxar, men 1880 fanns det bara 100 djur kvar i det vilda. Paradoxalt nog var det även på 1800-talet som man för första gången började arbeta aktivt för att bevara djuren.

Något av det bästa med USA är nationalparkerna, och det var de som hjälpte till att rädda de utrotningshotade bisonoxarna. I dag finns det cirka 500 000 djur i det vilda. Reservatet National Bison Range grundades 1908 och det spelade (och spelar fortfarande) en viktig roll när det gäller bevarande av bisonoxarna.

Det är lätt att ta sig till nationalparken från Missoula och det finns både vackra bilvägar och vandringsleder. Oavsett vilket alternativ du väljer har du en god chans att komma nära dessa magnifika djur som var så nära att försvinna för alltid.

Läs mer: kolla in våra favoritmotell i USA om du tänkt åka på en roadtrip

Hitta flyg till Missoula

Madagaskar

Den minsta lemuren i världen väger lika lite som ett paket russin (den på bilden väger mer)
Den minsta lemuren i världen väger lika lite som ett paket russin (den på bilden väger mer)

Madagaskar är världens fjärde största ö, och den är hem till massor av endemiska arter tack vare det isolerade läget – inte helt olikt Galapagosöarna.

Det är en väldigt speciell ö, med långa sandstränder, fantastiska nationalparker, konstiga men vackra baobabträd, massvis med djungler – och lemurer så klart. Här kan du träffa på allt från indri till ringsvanslemurer.

Testa G Adventures rundtur Baobab and Tsingy Explorer – den perfekta introduktionen till en ö som är lika stor som Frankrike, på åtta oförglömliga dagar.

Hitta flyg till Antananarivo

Galapagosöarna

En hög med kelsjuka ödlor
En hög med kelsjuka ödlor

Galapagosöarna är en ögrupp bestående av vulkanöar, och de hade en avgörande roll när Darwin utformade sin teori om det naturliga urvalet. Numera är öarna med på Unescos världsarvslista.

De endemiska varelser som bor på ön är oftast snälla, delvis tack vare bristen på naturliga rovdjur. Men det faktum att hela ögruppen är en nationalpark innebär också att området är mycket mer ostört av människor än vad det skulle varit annars.

Umgås med ödlor, finkar, pingviner, sälar, gigantiska galapagossköldpaddor och naturligtvis havsleguaner. Det känns som att resa tillbaka i tiden.

För att ta dig till Galapagos kan du antingen flyga från Quito eller åka med kryssningsfartyg. De senare varierar mycket i både pris och bekvämlighet, så se till att jämföra flera alternativ tills du hittar en ansvarsfull operatör som matchar din budget.

Hitta flyg till Quito

Jodhpur, Indien

En hulman övervakar sitt kungarike
En hulman övervakar sitt kungarike

Jodphur kallas för ”den blå staden” eftersom de flesta husen är målade i olika nyanser av blått, och staden är känd för sina tempel, palats, kryddor och sin fascinerande historia. Men den är även känd för sina pälsklädda invånare – de hundratals grå hulmanerna.

Dessa apor är välgödda och väl omhändertagna av stadens invånare, och de är välkomna överallt. Det kanske verkar lite konstigt för de som besöker staden, men eftersom aporna anses vara en symbol för apguden Hanuman så går de inte att undvika. Det är bara att gilla läget.

Läs mer: det finns några fantastiska cykelvägar runt Jodhpur – kolla in dem här!

Hitta flyg till Jodhpur

Antarktis

Så stilla och så vackert
Så stilla och så vackert

Antarktis är en av de mer äventyrliga resorna på listan, men ett besök hit är väl värt de fyra dagar du måste tillbringa till havs.

Få platser på jorden är så otroligt annorlunda och orörda. Och även om det inte finns någon garanti att du kommer få se knölvalar, elefantsälar eller hakremspingviner så kommer du definitiv att få se is – väldigt mycket is. Här finns allt från snöklädda vita berg, till kuperade tunnlar som gräver sig djupt in i isbergen och skimrar i alla möjliga blå nyanser. Om du har tur får du bevittna iskalvning, när jättestora bitar av isen lossnar från glaciärerna och faller i havet, ibland fort och ibland långsamt.

Det finns olika sätt att ta sig till Antarktis (från Argentina eller Chile), men oavsett vilken väg du väljer att åka bör du se till att operatören är medlem i IAATO (International Association of Antarctica Tour Operators). De har strikta riktlinjer för säkra och miljömässigt ansvarsfulla rundturer.

Läs mer: vill du ha mer snö? Vad sägs om ett ismaraton?

Hitta flyg till Buenos Aires

Det var vår lista över några av de vackraste platserna i världen, och vi hoppas du känner dig inspirerad. Åk, utforska och vidga dina vyer – men tänk på hur ömtåligt allt är.

Ingen aning om vad vi pratar om? Titta på trailern för säsong två, läs sedan detta igen och börja packa väskan.

Har du spanat in ett särskilt resmål på listan? Se till att vara förberedd med den bästa reseförsäkringen. Eller så kanske du letar efter någonting lite mindre äventyrligt och närmare hemmet? Då kan du åka på en alternativ weekendresa istället.

Ursprungligen publicerat

13/12/2016