Tips för en perfekt road trip i sydvästra USA

Missa inte nationalparkernas småsyskon! Delstatsparker, nationella monument, naturreservat och mer därtill gör tillsammans en oförglömlig road trip i sydvästra USA

Ge dig i väg

Ge dig i väg

Kategori Strand & natur

Datum 07/09/2017

Planerar du att ge dig i väg på en ikonisk road trip genom sydvästra USA? Då lär du vilja besöka några av landets mest imponerande nationalparker.

Men även om de verkligen är iögonfallande, bör du inte missa de mindre kända sevärdheterna. Längs med vägen, oavsett var du kör, finns det gott om parker som delstaten sköter om, nationella monument, historiska parker och mycket mer, som är väl värt ett besök när du är på en road trip i området.

Vi kommer hjälpa dig att planera en perfekt road trip i USA – en tripp som passerar genom Kalifornien, Nevada, Utah och Arizona. Vi kommer inte föreslå en rutt, det är helt upp till dig och din tidsplanering. Vi kommer i stället att räkna upp mindre kända sevärdheter som ligger nära de större parkerna, så att du kan ta ett dopp i Mono Lake eller köra nedför Route 66 då du har tittat färdigt på Half Dome i nationalparken Yosemite eller på Grand Canyon.

Sätt i gång din spellista för din road trip i sydvästra USA, sätt på dig säkerhetsbältet och vips, så är du redo för en resa att minnas.

Kalifornien

Kalifornien har 14 nationalparker, inklusive Yosemite, Death Valley, Joshua Tree och Sequoia, och om du befinner dig i staten är chansen stor att du besöker någon av dem. Om du ändå gör det, kanske du lika gärna kan stanna till vid en eller två av de mindre kända sevärdheterna också?

Bodie State Historic Park

Mycket att utforska vid Bodie
Mycket att utforska vid Bodie

Bodie är ett gammalt gruvsamhälle som grundades 1877, men sedan övergavs av de sista invånarna redan på 1940-talet, och sedermera blev en delstatspark år 1962. Nu hålls den i ett skick som snarast kan beskrivas som ”avbrutet förfall”, vilket i praktiken innebär att byggnader får byggas om och lagas – men enbart till det skick som de visas i på bilder från 1962. När du vandrar runt i samhället kan du se butiker där varorna fortfarande står på hyllorna och rostande bilar, så det är verkligen ett tankeväckande besök.

Naturreservatet Mono Lake Tufa

Överjordisk skönhet
Överjordisk skönhet

Besök Mono Lake, ca 45 minuter med bil från Bodie, och ta ett dopp du sent lär glömma – vattnet är mer än dubbelt så salt som havet, så du kommer känna att vattnet bär dig lättare än vanligt (men var beredd på att det känns om du har sår någonstans). Hyr en kajak för att glida fram mellan ”källkalkstornen”: spiror av kalciumkarbonat som långsamt har byggts upp av samspelet mellan sötvattenkällor och alkaliskt sjövatten, eller vandra längs med sjöns strand.

Rekommenderat hotell: Redwood Motel Bridgeport (med pris från 1182 kr per rum, per natt)

Pfeiffer Big Sur State Park

Verkligt höga träd. Roligare än det låter
Verkligt höga träd. Roligare än det låter © Thomas Hendel

Om du inte haft chansen att besöka Redwood nationalpark i norra Kalifornien har du chansen att komma nära dessa gigantiska träd här. Pfeiffer Big Sur State Park, ligger längs med den natursköna motorvägen Pacific Coast Highway, och har vackra vandringsleder genom lundar med redwoodträd. Runt hörnet finner du Pfeiffer Beach, en liten men dramatiskt vacker sandstrand belägen i en vik med klart vatten och ojämna klippformationer. Du kan campa och vandra i delstatsparken eller strosa runt och ta ett dopp vid stranden. Eller varför inte göra både och?

Rekommenderat hotell: Fernwood Big Sur (med pris från 879 kr per rum, per natt)

Hitta ett flyg till San Francisco

 

Nevada

Las Vegas kanske inte riktigt är din stil, men det passar alltid med en natt eller två om du gör en road trip i USA – och hur som helst ligger det mitt i ravin-området. Som en extra bonus blir den en fantastisk portal till några alternativa destinationer.

Nevada Test Site och Atomic Testing Museum

Lämna vovven hemma
Lämna vovven hemma © Anna Anderson

Har du tröttnat på Las Vegas? Varför inte besöka en nukleär testplats? Besök webbsidan för Nevada National Security  för att ta reda på om de har några planerade visningar, och ta dig sedan till Atomic Testing Museum. Det är där de guidade visningarna inleds och är väl värt ett besök även det. Det är först till kvarn som gäller, så se till att vara ute i god tid!

Rekommenderat hotell: Mirage Hotel Casino (med pris från 415 kr per rum, per natt)

Delstatsparken Valley of Fire och St. Thomas

Körsträckan är vacker – men den är inget jämfört med vandringarna
Körsträckan är vacker – men den är inget jämfört med vandringarna © Don Graham

På väg till (eller från) Las Vegas? Missa inte Delstatsparken Valley of Fire, med dess klarröda hällformationer i sandsten som ligger inbäddad mellan grå kalksten. Du kan köra genom parken, men vi rekommenderar verkligen att du vandrar i den.

St. Thomas, är en närbelägen spökstad som beboddes av mormoner från 1865, men som översvämmades då Lake Mead skapades. Sjön finns fortfarande kvar, men mer eller mindre svår torka från år till år, i kombination med den ökade vattenkonsumtionen, har gjort att bosättningen 70 år senare återigen ligger ovanför vattenytan. Nu är den relativt lätt att nå efter en sval – och ganska kuslig – kort vandring.

Rekommenderat hotell: North Shore Inn at Lake Mead (med pris från 710 kr per rum, per natt)

Cathedral Gorge State Park

Naturens underverk är bedövande vackert!
Naturens underverk är bedövande vackert! © John Fowler

Cathedral Gorge är en mindre välbesökt destination, och ligger i en dal som skapats av avlagringar från vulkanutbrott för länge sedan. Århundradens erodering har skapat tornliknande formationer och smala klyftor som slingrar sig fram genom landskapet – och är utmärkta att vandra genom.

Rekommenderat hotell: Pine Tree Inn and Bakery (med pris från 598 kr per rum, per natt)

Hitta ett flyg till Las Vegas

 

Utah

Utah är vandrarnas paradis. Där ligger de ”Fem jättarna” (nationalparkerna Arches, Bryce Canyon, Canyonlands, Capitol Reef och Zion), så staten är verkligen den perfekta destinationen för den som tycker om natur. Du kan tillbringa precis hur mycket tid som helst här, men satsa på Bryce och Zion om du har bråttom. Och Arches förstås. Och Canyonlands. Äsch, besök dem alla helt enkelt. Och därefter dessa:

Natural Bridges National Monument

Gigantisk naturlig valvbåge
Gigantisk naturlig valvbåge

Natural Bridges blev Utahs första nationella monument och USA:s åttonde, när det utsågs till nationellt monument år 1908. Om man har riktigt bråttom, är det en vacker sträcka att köra igenom. Men det finns även fem vandringsleder som tar mellan 30 minuter och sex timmar att gå, så det finns egentligen ingen ursäkt för att inte lämna bilen och vandra en stund. Den är även den första International Dark-Sky Park, vilket innebär att den har en av USA:s mörkaste och klaraste himlar.

Rekommenderat hotell: Stone Lizard Lodging (med pris från 930 kr per rum, per natt)

Kodachrome Basin State Park

Så vackert. Ge dig ut och utforska naturens skönhet!
Så vackert. Ge dig ut och utforska naturens skönhet © Murray Foubister

Det finns olika åsikter om hur Kodachrome Basin State Park har skapats, men alla är överens om att den verkligen är otroligt vacker. Parken döptes av National Geographic Society efter den typ av Kodak-färgfilm som de använde. Parken har ett antal vandringsleder som slingrar sig genom jordpelare och monolitiska pelare av röd sten. Du kan även rida, om du vill släppa loss din inre cowboy eller cowgirl.

Rekommenderat hotell: Bryce Canyon Inn (med pris från 1 221 kr per rum, per natt)

Coral Pink Sand Dunes State Park

Dynerna är större än vad de ser ut ...
Dynerna är större än vad de ser ut …

Coral Pink Sand Dunes, är några böljande sanddyner som formats av erosionen av den rosafärjade navajo-sandstenen som omger parken. Den ligger dold, men helt nära State Route 89. Det är tillåtet att åka fyrhjuling i parken, men det är helt säkert att vandra upp på och runt dynerna och det rekommenderar vi varmt att du gör. De är verkligen vackra.

Rekommenderat hotell: Aikens Lodge (med pris från 886 kr per rum, per natt)

Hitta ett flyg till Salt Lake City

 

Arizona

Oh, Arizona. Där ligger den mest berömda nationalparken av dem alla: Grand Canyon. Lägg till Saguaro National Park, Petrified Forest National Park, Canyon de Chelly National Monument, Glen Canyon National Recreation Area … tja, listan bara fortsätter.

Staten är helt enkelt full av platser man måste se på en road trip. Här nämner vi tre till (och en fjärde som kommer på köpet: ta dig till Grand Canyons norra kant så är det 90 procent färre personer, men 100 procent av utsikten).

Nedslagskratern

Den är i grunden ett väldigt stort hål. Men det är ju Grand Canyon också
Den är i grunden ett väldigt stort hål. Men det är ju Grand Canyon också

Nedslagskratern, Meteor Crater på engelska, ligger nära Flagstaff och är världens mest välbevarade meteoritnedslagskrater. Du kan i och för sig inte gå ned i kratern, men det är möjligt att vandra längs med kanten och titta ned i det stora hålet som skapades när en asteroid träffade jorden för ca 50 000 år sedan. Hela familjen kan fantisera om domedagen.

Rekommenderat hotell: Hotel Monte Vista (med pris från 926 kr per rum, per natt)

The Wave

Testa ett lotteri. Du kanske har tur!
Testa ett lotteri. Du kanske har tur!

The Wave är lite klurig att ha på sin lista, men om du ska göra en perfekt road trip, så kan du ju åtminstone försöka att få en plats till den populära vandringen till den. Det utfärdas enbart 20 tillstånd per dag och du måste ansöka om dem tre månader i förväg, men det är absolut värt det. Testa din tur och packa MYCKET vatten.

Rekommenderat hotell: Rodeway Inn (med pris från 1 269 kr per rum, per natt)

Route 66 och Hackberry General Store

Se hur USA såg ut på den gamla goda tiden
Se hur USA såg ut på den gamla goda tiden

Den sista destinationen på vår lista är egentligen mer av en resa än en destination. Se till att ta dig till Hackberry General Store om du befinner dig i området. Den ligger på den längsta obrutna sträckan av den gamla Route 66 från Seligman till Kingman, båda i Arizona. Den bör man inte missa på en road trip i sydvästra USA.

Rekommenderat hotell: El Trovatore Motel (med pris från 590 kr per rum, per natt)

Hitta ett flyg till Phoenix

 

Proffs-tips: Se till att skaffa ett America the Beautiful-årskort om du tänker göra en road trip i USA. Då kan du besöka så många parker och monument du vill för bara 639 kr, i stället för att betala inträde på varje ställe. Vid vissa parker kostar inträdet 239 kr per bil, så du tjänar snabbt in pengarna.

Planerar du en perfekt road trip? Börja med att läsa våra 17 resetips för en perfekt road trip, men om du redan har börjat planera och är sugen på några större raviner, bör du spana in vår guide to canyon country

Ursprungligen publicerat

07/09/2017