Prognoser från reseindustrin: kommer din nästa resa att bli dyrare?

Få reda på vilka förändringar som sker bland biljettpriser, transport och boende med vår titt på de senaste prognoserna från reseindustrin för 2017

Var ska du resa nästa år? Få reda på vilka förändringar som sker i resevärlden

Var ska du resa nästa år? Få reda på vilka förändringar som sker i resevärlden

Kategori Nyheter & tips

Datum 20/12/2016

Har du någonsin velat se in i framtiden? Vi kan visserligen inte låtsas vara synska men vi kan avslöja de senaste resetrenderna och prognoserna för 2017 baserat på ledande näringslivsforskning. Om du är nyfiken på hur fluktuerande biljettpriser och hotellkostnader kan påverka dina reseplaner, så har vi insider-information åt dig.

Vi analyserar de viktigaste rönen vad gäller flygbolag, hotell och marktransporter på på varje kontinent och visar dig prognoserna för 2017 och framåt. Dessa resetrender är baserade på 2017 Industry Forecast från Advito, en ledande resekonsulentfirma som specialicerar sig på företagsresor och management av kostnader och möten.

Europa

Funderingar på en resa till London? Se till att hålla ett öga på stigande hotellpriser
Funderingar på en resa till London? Se till att hålla ett öga på stigande hotellpriser

Budgetresenärer har anledning att jubla! Trots den senaste tidens ekonomiska och politiska osäkerheter i regionen kan europeiska resenärer förvänta sig en stabil resemarknad och en ökning av budgetvänliga flyg och boenden. Många lågprisbolag kommer att fortsätta erbjuda attraktiva biljettpriser nästa år, vilket fått större flygbolag att svara med att starta sina egna lågprisbolag, som Lufthansas Germanwings och KLMs Transavia.

Intressant nog är det mycket mer kostnadseffektivt för europeiska resenärer att boka långresor som gör mellanlandningar i Mellanöstern eller Istanbul. Detta beror på att många europeiska resebolag förlorar marknadsandelar till bolag från Mellanöstern, som ofta har nyare och större flygplan med kapacitet för fler passagerare och därmed kan erbjuda ett lägre pris.

Priserna på hotellrum har stigit dramatiskt i större städer som London, Amsterdam och Zürich, men glädjande nog dyker det upp fler och fler budgetalternativ som Ibis’ AccorHotels och Motel One.

Nordamerika

Känns Miami Beach lockande? Överväg separata biljetter snarare än en multi-stop-biljett
Känns Miami Beach lockande? Överväg separata biljetter snarare än en multi-stop-biljett

Flygbolag som åker tvärs över USA och Kanada håller på att testa en “du får vad du betalar för”-modell. De tre största flygbolagen (American, Delta och United Airlines) konkurrerar med lågprisflyg inte bara genom att byta ut sina gamla plan mot nya versioner utan också genom att introducera baspriser där reserverad plats, gratis dryck och gratis ombokningar inte ingår.

Så säg farväl till burkar med Coca-Cola! Rapporten visade också att det generellt sett är dyrare att köpa en multi-stop-biljett, som New York till Miami och sen Miami till Los Angeles än att köpa separata biljetter för varje resa.

Medan nordamerikanska flygbolag fortsätter att pressa priserna så förväntas hotellpriser i hela USA att stiga med 5-6%. Dessutom är det fler och fler hotellkedjor som bytt affärsstrategi till en där man inför avgifter på både avbokningar och byten.

Latinamerika

Vänner träffas och umgås längs populära Malecón i Havanna
Vänner träffas och umgås längs populära Malecón i Havanna

Kuba är en riktig Askungesaga. Den här önationen har upplevt en ökning av utländska besökare det senaste året delvis tack vare tjugo dagliga turer från USA. Ytterligare sex flygbolag förväntas få grönt ljus för att flyga till nio andra kubanska städer så tidigt som nästa år.

På andra sidan spektrat har Brasilien och Venezuela inte varit lika tursamma. Båda har sett efterfrågan på regionala flygningar rasa på grund av ekonomiska och politiska faktorer. Affärsresande kommer att få det extra besvärligt att ta sig till Venezuela eftersom flera flygbolag planerar att dra sig tillbaka från marknaden.

Trycket på hotellrum är också lägre, förutom i Colombia. Även om lokala hotellkedjor fortfarande styr marknaden i Latinamerika har internationella kedjor uttryckt intresse för regionen så du kan förvänta dig att välbekanta namn dyker upp inom en snar framtid. Existerande hotell hänger med och uppdaterar sig genom att erbjuda förbättrad wifi och nya företagscentra.

Mellanöstern

Flera flygbolag med säte i Mellanöstern utökar antalet flyg till Asien och USA under 2017
Flera flygbolag med säte i Mellanöstern utökar antalet flyg till Asien och USA under 2017

Så länge resenärer fortsätter att känna sig trygga på resor till Mellanöstern så kommer efterfrågan på boende där att fortsätta att växa, med en 2- till 4-procentig ökning av hotell som resultat. Även om de flesta av hotellen klassas som lyxhotell så ökar också antalet alternativa boenden som inneboende och lägenheter.

Uppe bland molnen så fortsätter Emirates, Qatar och Etihad Airlines att utöka sina flygplansflottor så resande kan vänta sig flera nya rutter i regionen under 2017. För tillfället är priserna på biljetter till Iran särskilt höga på grund av stor efterfrågan och få alternativ. Men priserna förväntas sjunka när flygbolag återkommer till marknaden.

British Airways och Air France har redan börjat med turer till storstäder som Teheran. Affärsresande i Mellanöstern kan förvänta sig att se en viss höjning av priserna om de reser till en annan ort i Mellanöstern eller till Australasien.

Det första höghastighetståget i Saudiarabien är tänkt att lanseras under 2018 så resande kommer att få vänta ett år till om de vill åka med expressfart på linjen Mecka-Jeddah-Medina. Tanken är att över 50 miljoner passagerare ska resa här varje år.

Asien

Det livliga Dōtonbori-distriktet i Osaka är en favorit bland turister
Det livliga Dōtonbori-distriktet i Osaka är en favorit bland turister

Då nöjesresor är på uppgång i hela Asien så ökar också antalet direktflyg dit. Flygbolag kommer också att fortsätta hålla priserna nere med hjälp av rejäla rabatter och lockpriser för att priserna ska vara låga nog att fylla så många stolar som möjligt på planen.

5/20-lagen i Indien, som förhindrade flygbolag från att införa internationella turer innan de verkat i fem år och hade minst 20 flygplan i sin flotta, kommer att lättas och resande kan förvänta sig att priserna sjunker när dessa flygbolag expanderar till andra länder framöver.

Japan är en magnet för internationella resenärer, med en ökning inte bara av utländska besökare utan också en 14-procentig ökning av hotellpriser under det senaste året, och de förväntas stiga ännu mer. Hotellpriser i Malaysia och på Filippinerna väntas också stiga med omkring 2-4%.

I jämförelse med Europa och Nordamerika så domineras marknaden av lokala ride-hail-företag – kollektivtrafik där man får vinka åt chauffören för att visa att man vill åka med. Företag som Didi Chuxing, Ola och Grab ökar i popularitet och finns aktiva i hundratals storstäder inom regionen. För de som föredrar att åka tåg så är nya höghastighetslinjer planerade i Kina, Japan, Taiwan och Sydkorea.

Afrika

Det finns inget bättre sätt att se Sydafrika än en roadtrip genom landet
Det finns inget bättre sätt att se Sydafrika än en roadtrip genom landet

Om du har planer på den ultimata semestern genom flertalet afrikanska länder så var medveten om att det kommer fortsätta vara relativt dyrt att flyga inom kontinenten. Detta beror på begränsade förbindelser och utmaningar som höga driftskostnader och regleringar för flygbolag. Även om priserna förväntas fortsätta vara höga så syns det inga tecken på att de ska öka med mer än 1%, om de ökar överhuvudtaget.

Om du är ute efter ett alternativ till att flyga, håll ett öga på lokala Uber-liknande företag som Taxify, Mondo Ride och Afro för att nämna några. De här apparna erbjuder lägre priser tillsammans med högre ersättning för chaufförerna i ett försök att utmana jättarna på marknaden, i synnerhet Uber.

Hyrbilar är lätta att få tag på överallt i Sydafrika vilket gör en road trip genom landet ett utmärkt alternativ för äventyrliga resenärer. Traditionell biluthyrning är dock inte särskilt populärt utanför Sydafrika och visar inga tecken på att öka i popularitet.

Australasien

Surfare på väg ned till sandstränderna på Sydneys Bondi Beach
Surfare på väg ned till sandstränderna på Sydneys Bondi Beach

Med stora städer, vidsträckta stränder och varmt och vackert väder året runt, finns det väl ingen som inte skulle vilja utforska varenda hörna av Australien? Inrikesflyg här är mer fullbokade än någonsin och genomsnittspriset på biljetter stiger så smått. Hotellpriser är också på uppgång med omkring 2-4% och priserna i Sydney förväntas stiga ännu mer i jämförelsle med andra städer.

På tal om Sydney har beläggningsgraden på hotellrum nästan aldrig sjunkit under 90% det senaste året så om du har funderat på att resa “down under” kan det vara en bra idé att boka boende i god tid. Nya Zeeland kan förvänta sig en liknande trend, med hotellpriser som ser ut att stiga med omkring 4-6% i hela landet.

Kinesiska flygbolag fortsätter att köra på med nya turer till både Australien och Nya Zeeland och konkurrensen mellan flygbolagen kommer förmodligen att innebära sänkta biljettpriser på flyget. Många av de nya turerna utgår från städer som Xiamen och går till Melbourne samt Chongqing till Auckland.

2017 ser ut att bli ännu ett spännande år för resande. Låga oljepriser nästan garanterar att flygbiljetter i ekonomiklass kommer att hållas på samma nivå på de flesta marknaderna, och även om hotellpriserna förväntas stiga med ungefär 1-3% globalt under 2017, så kommer de i alla fall inte att stiga med tvåsiffriga procentenheter.

Nu när du vet vad du kan vänta sig nästa år, sätt igång och börja planera din nästa resa. Vi kan till och med hjälpa dig med packningen och att hitta det perfekta boendet

Ursprungligen publicerat

20/12/2016