Marocko bortom Marrakech: utforska landet från norr till söder

Marocko är en diamant med många fasetter. Här kan du låta fantasin löpa fritt – från de sprudlande Medinorna till den tomma, vidöppna öknen

Den ståtliga moskén Hassan II i Casablanca

Den ståtliga moskén Hassan II i Casablanca

Kategori Nyheter & tips Strand & natur

Datum 16/05/2017

Marocko kittler alla sinnen och lämnar dig vimmelkantig av intryck. Färgerna skiftar med landskapet: från de blågrå vattnen vid Atlantkusten till de gula, solstekta sanddynerna i Saharaöknen. Städerna är fulla av liv och rörelse och doften av kryddor frestar dig vid varje steg.

Vi guidar dig till de bästa upplevelserna på en landsomspännande resa genom Marocko: från kust till kust genom heta öknar och urgamla städer.

Runt Marrakech

Palmeraie-oasen
Palmeraie-oasen

Din resa i Marocko kommer sannolikt att börja i Marrakech. Staden har mycket att erbjuda, med berg, öken och hav alla ett stenkast bort. Vår stadsguide går in i detalj på landmärken och låter dig sampla lite av kryddorna, sötsakerna, hammam-baden och de exotiska landskapen.

Marrakech är känt för att vara livligt och efter ett par dagar här kan du behöva lite vila. Palmoasen Palmeraie ligger i stadens norra utkant och är själva sinnebilden av ro och vila. Här hittar du lugnet och avkopplingen som du kanske kom för till att börja med.

För golfälskare rekommenderas Palmeraie Palace (priserna börjar på 806 MAD [720 SEK] per rum, per natt) och då ingår tillgång till en av stadens vackraste banor, med vy över närliggande Atlasbergen.

Utforska Marockos berg

Atlasbergen tornar över Marrakech
Atlasbergen tornar över Marrakech

Ett par dagar i palmoasen gör dig antagligen taggad på att upptäcka mer. En 90 minuters biltur söderut ligger, passande nog, norra Afrikas största bergskedja Atlasbergen.

Här bor folkgruppen berberna, utspridda i små byar över hela bergskedjan. Landskapet här är dramatiskt och förändras med säsongerna. På vintern är det täckt av snö och på våren flödar floderna över av smältvattnet. På sommaren är solen stekhet och hösten är en slags svalare mellanperiod. Där har du vädret i ett nötskal. Jebel Toubkal (4167m) kan nås från den lilla byn vid foten av berget.

När väl snön smälter är det tämligen lätt att vandra den här sträckan, men det är likafullt inte lämpligt för dig som är i dålig form. Satsa i så fall istället på att gå genom Mizanedalen eller Azzadenedalen, där naturen är minst lika storslagen som någon annanstans.

Lapa sol vid Marockos kust

De traditionella blå båtarna i Essaouira
De traditionella blå båtarna i Essaouira

Mer sjöbuse än bergsklättrare? Inga problem. Marocko har något för dig också. Bara tre timmars biltur från Marrakech hittar du Essaouira, där vindarna kan bli så vilda att det är svårt att ligga på stranden alls. Men det är desto roligare om du gillar att surfa.

Strosa runt i stan och upptäck gallerior, charmiga butiker och en vacker, Unesco-listad Medina med citadell, befästningar och smala gator med massor av försäljarstånd. Missa inte heller hamnen, där de ikoniska blå båtarna ligger och guppar.

24 timmar i Agafay-öknen

Quadbike-race i Agafay-öknen
Quadbike-race i Agafay-öknen

Marrakech ligger mindre än en timma från öknen. Det finns många sätt att upptäcka den steniga Agafay-öknen. Ett traditionellt nomadtält om du är lite konservativt lagd, eller varför inte på quadbike? Det här är inte någon typisk öken, här finns inga mjuka sanddyner utan ett kalt, platt stenlandskap. Även fast det är så nära Marrakech känns det som andra ändan av jorden. När väl mörkret faller är det en perfekt plats att stjärnskåda på.

Testa glamping för en natt i Scarabeo Camp (priserna börjar på 2,334 MAD [2090 SEK] per natt, per tält) där romantiska middagar under bar himmel, yogaklasser och stjärnskådning bara är några av de mysiga aktiviteter som finns att välja bland.
Hitta en flygbiljett till Marrakech

Highlights i norr

Tangier och Chefchaouen

Sidi Bou Abib-moskén på Tangiers Grand Socco-torg
Sidi Bou Abib-moskén på Tangiers Grand Socco-torg

Tangier, beläget i landets norra spets, har i århundraden varit Europas port till Afrika. Vid sin peak var Tangier lika viktig som London eller New York. Under 1920-talet var det en internationell zon styrd enligt en överenskommelse. Under denna period blomstrade staden och attraherade många excentriker, konstnärer, artister och miljonärer.

Idag upplever Tangier återigen något av en renässans. Investeringarna flödar in och en ny marina är på väg att färdigställas. Kulturlandmärken som Librairie des Colonnes, en bokaffär som ofta besöks av resande författare, såväl som 1930-talsbion Cinema Rif har båda återställts till sin forna glans.

En två timmars bilfärd från Tangier ligger en av Marockos mer välkända städer Chefchaouen, eller Blue City. Staden är känd för sina blåmålade byggnader och trots att den är mycket mindre än Tangier är Chefchaouen rik på kulturella skatter, med en livlig kaféscen, unikt konsthantverk och en svårslagen närhet till lugna grönområden.

Urgamla staden Fez

 Skinngarverierna i Fez använder samma metoder som för hundratals år sedan
Skinngarverierna i Fez använder samma metoder som för hundratals år sedan

Fez är en stad med många dimensioner. Det är Marockos näst största stad och hemvist för världens äldsta fortfarande aktiva universitet – en hubb för forskare och studenter och, sägs det, den största bilfria zonen i världen. Det är antingen en stad du älskar eller en som bara blir för mycket – det finns inget mellanläge.

På de smala gatorna i Medinan kan du uppleva livet i dess råaste form – torgknallar som kränger allsköns varor, barn som springer runt utan föräldrar och åsnor fullpackade med varor och lokalbor som gör sitt bästa för att till sina jobb. Kanske i något av stadens många skinngarverier.

Volubilis och Moulay Idriss

Den majestätiska bågen i Volubilis
Den majestätiska bågen i Volubilis

Året är 45 efter Kristus och romarna har annekterat Volubilis vilket blir rikets mest avlägsna utpost. Den vackra arkitekturen på platsen antyder för oss idag att romarna höll den i kanske 200 år. Sevärda byggnader är bland annat katedralen, triumfbågen, de mosaikprydda husen och andra bevis för stadens rikedom och provinsiella nyckelroll. Med så bördig jord under själva staden är miljön perfekt för att, till exempel odla egna oliver.

Bara 10 minuters körning från Volubilis ligger denna lilla men historiskt signifikanta lilla stad. Moulay Idriss sägs vara platsen där Moulay angjorde år 789, med religionen islam i packningen. Mausoleumet över Idriss är idag en helig plats bara öppen för muslimer. Faktum är att hela stan var ”off limits” för icke-muslimer fram till 2005.

Casablanca

Innergården till den magnifika moskén Hassan II
Innergården till den magnifika moskén Hassan II

Casablanca är mest känd för att den figurerade i den klassiska filmen från 1940-talet, med Humphrey Bogart och svenska Ingrid Bergman, en av världens största kvinnliga skådespelare någonsin. Det verkliga Casablanca är förvånande nog inte en särskilt romantisk stad. Filmen spelades inte ens in här. Casablanca lockar dock en hel del besökare, liksom Marrakech och Tangier, och de som kommer gör det oftast för att få upptäcka Marocko som en lokalbo.

Om du reser för arkitekturen är det ett måste att stanna här. Casablanca har det mesta, från art deco till traditionell marockansk arkitektur. Några av höjdpunkterna inkluderar Hassan II-moskén, den största i Marocko, palmkantade Boulevard Mohammed V, art deco-pärlan Cinéma Rialto och Mahkama du Pacha, en parlamentsbyggnad som vackert visar upp det bästa från den inhemska arkitekturen.
Hitta en flygbiljett till Casablanca

Highlights i söder

Ouarzazate och Ait-Ben-Haddou

Marockansk terracotta-arkitektur i Ait-Ben-Haddou
Marockansk terracotta-arkitektur i Ait-Ben-Haddou

Den här lilla staden, fyra timmars körning söderut från Marrakech, kanske inte ser så märkvärdig ut jämfört med det du hittills sett. Men staden har ändå lyckats hålla sig i centrum av handeln och på senare år dessutom blivit lite av en hotspot för filminspelningar.

Läget är optimalt, på en klippig platå söder om Atlasbergen, med Saharaöknen som tittar fram i ett av de södra hörnen. Hit kom folk från närliggande dalgångar för att handla med varandra förr i tiden. På senare år har Ouarzazate blivit känt som en inspelningsplats för Hollywoodfilm. Titlar som Babel, Gladiator och Lawrence of Arabia har alla spelats in här och den guidade visningen med filmtema är populär bland turister.

Närliggande befästningen Ait-Ben-Haddou kan skryta med utsökta exemplar av marockanska lerhus. Dessa mörkröda boenden kallas ksar och var unika nog att ge staden en plats på Unescos världsarvslista.

Vandra genom Todghas floddal

En berber-by längs Todghafloden
En berber-by längs Todghafloden

Nu är det dags att lämna filminspelningsplatserna bakom oss och ta vägen österut mot staden Tinghir. Härifrån kan du utforska Todgha Gorge, en 300 meter djup dalgång kantad av palmskog och många små byar. 15 kilometer in på vandringen kommer ett parti med illröd kalksten, så glöm inte kameran. Dalgången har karvats ut av Todgha och grannfloden Dades, men idag återstår bara en liten ström av vatten.

Vandringen är inte särskilt svår, så du behöver ingen professionell utrustning; bara ett par bekväma skor och gott om vatten. Bästa tiden för att vandra är på morgonen när det första, tidiga ljuset ger ett vackert gyllene ljus.

Kamelturer i Sahara

Solnedgång i Sahara
Solnedgång i Sahara

Kust, berg, dalgångar, urgamla städer – Marocko har det mesta. Men inget besök är komplett utan en snabbis till Sahara. Sahara är världens största varma öken och sträcker ut sig över större delen av norra Afrika – från Röda havet i öst till Atlanten i väst.

En av de mest tillgängliga delarna av öknen är via Merzouga, en liten by i sydöst, nära algeriska gränsen. Hoppa upp på en kamel och rid ut bland sanddynerna i Erg Chebbi. Du kommer fram till de 150 meter höga dynerna precis till solnedgången. Spendera sedan natten i ett nomadtält för ett oförglömligt avslut på din semester i Marocko.
Hitta en flygbiljett till Marrakech

Gå inte än! Varför inte kolla in några av världens vackraste turistattraktioner och utforska några extremt färgglada kvarter. Om det är för maten du reser, lär dig allt om det i vår text om de bästa matstäderna

Ursprungligen publicerat

16/05/2017