Tillgänglighet på resan: guide till att resa med handikapp

momondo har slagit sig ihop med resebloggaren Jay Abdullah för att ge dig den ultimate guiden till resande med handikapp

Att resa som handikappad kräver research och planering. Men det ska inte få hindra dig att upptäcka världen.

Att resa som handikappad kräver research och planering. Men det ska inte få hindra dig att upptäcka världen.

Kategori Nyheter & tips

Datum 20/03/2017

Att förbereda en semester kan kräva mycket tid och energi. Tänk dig då att planera samma sak fast med ett handikapp. Du vill upptäcka världen och se nya platser, men tillgängligheten är ett ständigt gissel. Men frukta inte!
Handikappade resenären och bloggaren Jay Abdullahi delar med sig av sina bästa tips för de som reser med ett handikapp. Eller de som är medresenärer till någon.

Planera din resa i god tid

 Planera din resa i god tid så att du är bekant med lokaltrafik och annan transport innan du är på plats
Planera din resa i god tid så att du är bekant med lokaltrafik och annan transport innan du är på plats

Det låter som en no-brainer, men att researcha och planera noga är nyckeln till en lyckad resa, oavsett vem du är. Bestäm vart du vill åka och vad du vill se – det är nummer ett.

Om du ska flyga till din destination, var noga med att välja särskild assistans om du behöver det. Låt flygbolaget veta i god tid innan (ofta minst 48 timmar före avgång) och se till att boka tillgänglighetsanpassad transport till och från flygplatserna. När du väl landat är det sista du behöver en massa bortslösad tid i väntan på en otillgänglig buss eller tåg. Om inte lokaltrafiken motsvarar dina behov – boka en taxi.

Ett bra ställe för information är den officiella turistbyrån för de platser du vill besöka. Ett annat alternativ är webbsidan för transportbolaget, såsom TfL i London. De har ofta mer detaljerad information, och kan förse dig med kontaktinformation om du skulle behöva det.

Hitta lämpliga boenden

En god natts sömn går inte att överskatta, var du än är. Så undvik otrevliga överraskningar och säkerställ att ditt boende är tillgängligt efter dina behov. Hotell är ofta betydligt mer tillgängliga än vandrarhem. De är också dyrare, men det är väl spenderade pengar om du verkligen behöver det.

Hotell-söksajter, såsom momondo har valbara filter som “tillgänglighetsanpassat” eller “hiss”, vilket kan hjälpa dig att sortera fram de bästa alternativen för just dig och dina behov. Med den informationen kan du sedan kontakta stället själv, för att se om det passar dig.

Om du letar efter särskilda boenden, kolla in Accomable, en tjänst som hjälper folk med mobilitetshinder att hitta tillgängliga fastigheter runtom i världen. Sajten grundades av två rullstolsburna, så du kan lita på att de vet vad de talar om.

Diskutera förväntningarna

Diskutera era förväntningar på resan på förhand, så att alla är på samma sida.
Diskutera era förväntningar på resan på förhand, så att alla är på samma sida.

Oavsett om du är handikappad eller ej, är det smart att på förhand diskutera dina förväntningar innan resan börjar. Ta snacket, prata med din medresenär om du har någon, om vad ni vill uppleva och vad som är möjligt. Det kan kännas lite konstigt till en början, men det besparar dig (er) mycket huvudvärk och pinsamheter längre fram.

Om ditt handikapp eller tillstånd inte är stabilt, diskutera även det. Ha en plan B om det skulle hända något som påverkar resan. Du vill inte befinna dig tusentals mil hemifrån med problem, utan att ha haft ”snacket”.

Om du är mobil och frisk och reser med någon som är handikappad på något vis, lyssna noga. Om din handikappade vän åker på en resa med dig är chansen nämligen stor att ni känner varandra väl. Lyssna på dem och fråga saker – det är en dialog.

Var helt ärliga med varandra när ni diskuterar resan och era förväntningar. Om handikappet inte alltid är konstant, var redo att ta saker som de kommer och ”go with the flow”. Ibland är de bästa minnena sånt som man inte trodde eller hoppades skulle hända.

Var medveten om dina begränsningar

Det är trist att missa måste-grejerna på semestern. Och ofta behöver du inte göra det, om du bara planerar lite i förväg. Gör en lista på särskilda turistmål som du är intresserad av – innan avresan såklart. Kan du lätt ta dig dit? Kan du få hela upplevelsen, eller bara litegrann? Är det möjligt utan att spräcka budgeten? Plattformar som Trip Trip Hooray och It’s Accessible är en bra resurs när du behöver dem.

För allmän information om en särskilda stad eller ett grannskap, ladda ner momondo places stadsguider och läs lokalbornas rekommendationer. Om du är synskadad, prova ljudversionen Guide dots. För mer specifik information, prova Lonely Planets Travel for All-forum på Google+. Ja, det finns de som använder Google+. Den mesta informationen där är inmatad av folk som själva har handikapp av olika slag. Det kan hjälpa dig bilda dig en uppfattning om vad du kan förvänta dig på olika destinationer.

Övning ger färdighet

Reser du utomlands för första gången? Fundera på att ta en kort staycation för att få en känsla för vad som väntar dig
Reser du utomlands för första gången? Fundera på att ta en kort staycation för att få en känsla för vad som väntar dig

Om du ska utomlands för första gången, prova på en staycation innan den stora resan. Det ger dig en uppfattning om hur det kan vara utomlands, och hur du kan behöva förbereda dig. Du kan få en bra känsla för hur du reagerar utomlands, och om det är möjligt att resa så långt.

Om du bestämt dig för att resa med en vän, ta då med dig den personen på minisemestern innan. Att resa med handikapp är en sak, men vissa vänskaper tar stryk på längre sikt och du vill inte vara utomlands med någon som du inte klarar av mer än tre dagar åt gången. Förstör inte en vänskap genom antaganden – övning ger färdighet.

Var på den säkra sidan

Du har hört det många gånger, men det är sant. Säkerhet är superviktigt på resan, så se till att du är väl försäkrad. När ska du skaffa försäkring? Med tanke på ditt tillstånd och andra, oförutsägbara faktorer, bör du ha en gällande försäkring från den dag du bokar resan. Du vill ha skydd även om du behöver avboka.

För att säkerställa att du får särskild försäkring för ditt handikapp, eller ”pre-existing condition”, kan det vara värt att använda ett specialbolag. Det finns många, till exempel All Clear, Fish, & OK to Travel Insurance. Spendera lite tid på att söka igenom och fundera över vilket som är bäst för dig. Då kan du resa med lugn i sinnet.

En annan viktig faktor är medicin. Ta med dig extra mediciner om du tar några, ifall resan blir förlängd av oförutsägbara orsaker. Till exempel försenade flighter eller naturkatastrofer. Om du har utrustning som kryckor, ta med dem och ett extra par. Du vill inte stå utan på en plats långt bort, där du inte kan hitta något liknande. Medicinsk utrustning kan dessutom vara oerhört dyr utomlands, så det är bäst att vara på den säkra sidan.

Läs mer: Hur man köper den bästa reseförsäkringen inför resan

Ha skoj – du är på semester

Handikapp eller ej – semestern är till för avkoppling
Handikapp eller ej – semestern är till för avkoppling

Så har dagen för avresa äntligen kommit. Du har planerat, researchat, övat och packat och nu är du redo för den stora resan. Grymt! Även fast handikapp kan vara frustrerande, finns det också några guldkanter. Du får till exempel borta planet först av alla, med gott om tid att sätta dig och göra dig bekväm.

Ta med ditt bevis för särskilda behov, och njut av det faktum att många turistmål ger förtur eller rabatter till handikappade och folk med särskilda behov. Och, för tusan, kom ihåg att ha kul. Det är trots allt en semester. Ta massor av bilder, ha roligt och ”stay curious” som vi säger.

Läs mer om Jay och hans resor på Jayonlife, och kolla in guiderna för tillgänglighet i Lissabon och Aten. Har du för många önskemål? Lär dig hur du uppnår dina resemål för 2017

 

Ursprungligen publicerat

20/03/2017