Japan på räls: en 10 dagars resplan ombord på snabbtåg

Ge dig ut på en resa i Japan. Se urgamla tempel och heliga platser, ät gourmetmat och koppla av i zen-trädgårdar. En sannerligen unik och spännande resa väntar.

Sitt bekvämt och njut av utsikten

Sitt bekvämt och njut av utsikten

Kategori Strand & natur

Datum 21/02/2017

I 300 kilometer i timmen verkligen flyger världen förbi. Gröna fält, traditionella hus och pittoreska byar åker förbi och gör ett kort men oförglömligt intryck. I bakgrunden tornar bergen upp sig, som en lugn och trygg fond.
Japan är känt för sin fina järnväg och det finns goda skäl till det. Nätverket sträcker sig från toppen av ön Hokkaido i norr, till Kyushu i söder. Tågen är supersnabba och punktliga. Järnvägspass är ett suveränt sätt att upptäcka landet och kan fås till en rabatt som invånarna själva inte kan utnyttja. För vår 10-dagarsresa rekommenderar vi ett 7-dagarspass (29.110 JPY), som helst köps innan du kommer till Japan. När du är redo att hoppa ombord på snabbtåget, aktiverar du ditt pass på Japan Rail-kontoret i någon av de större stationerna. När det väl är aktiverat, är passet giltigt i sju dagar.
Vet du inte hur du ska slå ihjäl tiden ombord? Varför inte lyssna på lite inhemsk musik?

Dag 1-3 Tokyo

 I Shibuyas Scramble Crossing fullkomligen flyger tiden förbi
I Shibuyas Scramble Crossing fullkomligen flyger tiden förbi

Resan startar, såklart, i Tokyo. Japans huvudstad är kanske den största staden i världen (räknat i urbana områdets storlek i alla fall). Och det märks – staden är ett tillsynes ändlöst gytter av ljus, butiker, caféer, barer, matstånd och skyskrapor, här och där avbrutna av lugna zenträdgårdar. Modet är i toppklass och få städer i världen har så många välklädda människor på gatorna.
Shibuyas berömda Scramble Crossing är ett perfekt ställe att kika på folk och förlora sig i massorna. Närliggande Omotesandō har gott om dyr shopping och är det för dyrt, kan du istället leta fynd och udda grejer i grannområdet Harajuku. På Mori Art Museum dyker du djupt ner i den kontemporära konstscenen och på Ōta Memorial Museum of Art är det istället gammaldagsträsnitt som dominerar.

 Yoyogi Park. Om du hänger här tillräckligt länge kan du ha tur och få se en föreställning
Yoyogi Park. Om du hänger här tillräckligt länge kan du ha tur och få se en föreställning

Tokyo Metropolitan Government Building är en massiv skyskrapa inspirerad av Notre-Dame i Paris, med spektakulär vy över staden. Bästa tiden att besöka är tidig morgon för en glimt av Fuji, eller sent på kvällen för att ta in stadens ljus i mörker. Lämna heller inte Tokyo utan att ha upplevt Japans älskade sport sumobrottning, eller en baseboll-match på Tokyo Dome.
Rekommenderat hotell: The Gate Hotel Kaminarimon By Hulic (priserna börjar på 7.815 JPY [620 SEK] per rum per natt)

Dag 4-5 Kanazawa och Osaka

 Totalt lugn i Kenroku-en-trädgården
Totalt lugn i Kenroku-en-trädgården

Efter Tokyo är det dags att varva ner lite från storstads-pulsen. Tidigt dag 4 validerar du ditt Rail Pass och hoppar ombord på Hokuriku Shinkansen till Kanazawa (2.5 timme), förbi de japanska alperna.
Staden ligger på västra kusten och är medelstor med japanska mått mätt. Här finns underbara slottsmarker, Kanazawa Castle Park och den avkopplande trädgården Kenroku-en, som brukar anses vara en av Japans vackraste trädgårdar. Kenroku-en är en stor, klassisk japansk trädgård med damm, små kullar, en fontän och blommor och träd i hela spektrat av färger, från ljusrosa körsbär på våren till lila irisar till röda azaleor – till brinnande orangea höstlöv.

 Lär dig om geishornas liv i Higashi Chaya-distriktet
Lär dig om geishornas liv i Higashi Chaya-distriktet © Andrea Schaffer

Det gamla geisha-kvarteret Higashi Chaya är fullt av tvåvånings trähus (som kallas ochaya; téhus), med anor tillbaka till 1800-talet. För en blygsam summa kan du uppleva hur geishorna levde förrförra seklet. Några av ochayorna erbjuder också traditionell underhållning i form av geisha-uppträdanden. Området är också känt för sina utmärkta skaldjursrestauranger. Prova sashimin på Fuwari till exempel, eller en tallrik vegetarisk mat på Los Angeles. Efter en morgon bland grönsaksstånden på Omicho Market är det dags att borda tåget igen, den här gången mot Osaka (2.5 timme).

 Dōtonbori är Osakas hetaste turistmål
Dōtonbori är Osakas hetaste turistmål

En halv dag och en natt är ganska lagom med tid för att utforska shoppingen och nattlivet i Shinsaibashi-distriktet, och äta dig genom nöjeskvarteren i Dōtonbori. Staden är känd för sin okonomiyaki – en salt pannkana med topping av mocha (riskaka), flask och kål samt grillade klot gjorda på smet och bläckfisk. På Mizuno, tillreds okonomiyakin direct vid ditt bord, så du kan verkligen äta à la minute.

Rekommenderade hotell: Kanazawa Sainoniwa Hotel (priserna börjar på 18.327 JPY [1450 SEK] per rum per natt) i Kanazawa och Dotonbori Hotel (priserna börjar på 8.522 JPY [670 SEK] per rum per natt) i Osaka

Dag 6 Nara

 Vilda hjortar lever i Nara Park
Vilda hjortar lever i Nara Park

En timme på snabbtåget tar dig till Nara, en gång huvudstad i Japan. Idag är den här urgamla staden berömd för sina tempel och ruiner – och för sina vilda hjortar, även kallade shika, som springer runt fritt i närheten av staden. Hjortarna ses i Shintoregligionen som ett slags Guds sändebud och brukar utfodras med kex från särskilda automater. Se till att inte öppna ett kexpaket framför hjortarna – de kan springa omkull dig om det vill sig illa.
Är du nyfiken på buddhismen finns här också världens största Buddha-staty, gjord i brons. Vid templet Todaiji, en av stadens åtta medlemmar på UNESCO:s världsarvslista, hyser den 15 meter höga statyn, som vaktas av två biffiga säkerhetsvakter – på varje sida.

Dag 6-8 Kyoto

 Toriiportalerna leder dig till Fushimi Inari-helgedomen
Toriiportalerna leder dig till Fushimi Inari-helgedomen

Resan går nu vidare, med en timmes resväg till Kyoto, vilket gör att du är framme i lagom tid för en traditionell kaiseki, en flerrätters middag. Prova Michelinkrogen Nakamura, som ägs och drivs av sjätte generationens ägare och kockar. Gion-distriktet är en bra runda för kvällspromenaden efteråt, och med lite tur kan du se en maiko, det vill säga en geisha under träning.
Kyoto var huvudstad i Japan i över tusen år och har en lång kulturhistoria såklart. The Fushimi Inari-helgedomen i sydöstra staden är berömd för sina röda torii-portaler. Om du ser rävar överallt är det ingen slump – rävarna ses som sändebud åt Inari, risets och fertilitetens gud. Det är därför man har så många rävstatyer här.

I norr och väst ligger Kinkaku-ji, den gyllene paviljongens tempel och i öst Kiyomizudera, med sitt vackra pagodtak och en magnifik vy över stan.

En av Japans mest kända byggnader, det majestätiska zenbuddhistiska templet Kinkaku-ji
En av Japans mest kända byggnader, det majestätiska zenbuddhistiska templet Kinkaku-ji

Om du vill kan du också prova kimono och passa på att fota dig, på Nishijin Textile Center. Centret är en visningslokal för allt som har med kimono att göra. Här görs vävdemonstrationer och besökare kan prova kimonos av olika sorter.
Rekommenderat hotell: Kyoto Royal Hotel & Spa (priserna börjar på 10.085 JPY [795 SEK] per rum per natt)

Dag 8-9 Gero

 Ett traditionellt hus med stråtak, i Gassho Village
Ett traditionellt hus med stråtak, i Gassho Village

Tåget rullar nu vidare, den här gången till Gero. Hida Wide View-delen av resan är särskilt vacker, och går genom ett frodigt, grönt landskap med böljande kullar och glittrande vattendrag. Gero är berömt för sina varma källor och tar du in på ett ryokan (japanskt b&b, typ) som Gero Onsen Fugaku, kan du bada i naturliga mineralbad, äta gourmetmat och smyga runt i yukata-morgonrock som den värsta spaturist.
En trevlig sidoutflykt är Gassho, en by som ligger precis utanför stadsgränsen. Här finns 10 traditionella stråtakshus, återuppförda efter att ha flyttats från UNESCO-listade Shirakawa som ligger en bit bort.
Rekommenderat hotell: Gero Onsen Fugaku (priserna börjar på 22.727 JPY [1795 SEK] per rum per natt)

Dag 9-10 Shizuoka

Mount Fuji med vy över gröna tefält i Shizuoka
Mount Fuji med vy över gröna tefält i Shizuoka

Nästa stopp är Shizuoka där fokus ligger på att prova lokala specialiteter. Trettio minuter bort med buss ligger Nihondaira. Här finns bland annat Ocha Kaikan, där du kan besöka de berömda teplantagerna som producerar en stor del av Japans inhemska té. Du kan till och med plocka gröna téblad själv.
Från färjeläget i Shimizu kan du ta båten runt Suruga Bay, en mycket djup vattenmassa med vy över Japans högsta och mest välkända berg, Mount Fuji. I vattnet simmar också det som i många fall slutar sina dagar som sushi. Prova lite när du ändå är i närheten, självklart med äkta wasabi, inte den där gröna massan du får här hemma.
Rekommenderat hotell: Associa Hotel Shizuoka (priserna börjar på 9.232 JPY [730 SEK] per rum per natt)

Dag 10 Avfärd från Tokyo

Sista dagen på ditt tågpass använder du till att ta dig tillbaka till Tokyo (Tokaido Shinkansen, 1 timme). Glöm inte att käka lite nudlar innan du sticker – Tokyo Stations Ramen Street har några av de bästa du kan köpa i hela stan, med åtta restauranger att välja mellan. Tågpasset kan förresten användas hela vägen tillbaka till flygplatsen, så inga extra kostnader för transfer här, inte.
Hitta en flygbiljett till Tokyo

Sugen på mer? Läs våra bästa tips på bästa marknaderna i Japan. För mer reseinspiration, läs våra destinationer på frammarsch under 2017 och börja planera ditt nästa äventyr.

Ursprungligen publicerat

21/02/2017