Framtidens resande: det senaste inom reseteknologi och transport

Tekniken ändrar hur vi reser. momondo rapporterar om det senaste inom reseteknologi, för att visa resenärer vad de kan se fram emot inom en nära framtid

Framtidens resande kommer att se väldigt annorlunda ut!

Framtidens resande kommer att se väldigt annorlunda ut!

Kategori Nyheter & tips

Datum 20/06/2017

Det är länge sedan det var något märkvärdigt med att korsa Atlanten. För femtio år sedan brukade resenärerna klä sig så snyggt de bara kunde för att flyga till en annan världsdel, och flygresan kostade givetvis multum. På den tiden var en resa verkligen en speciell händelse för de allra flesta och man klädde sig därefter.

Numera är flygen billigare än någonsin och resenärer hoppar på ett flygplan utan att tycka att det är något särskilt med det. Vi lever i en guldålder för resebranschen: reseteknologin förbättras ständigt och framstegen inom transporter gör det allt lättare att ta sig runt i världen.

Med tanke på hur fort tekniken utvecklas och hur många uppfinningar som ständigt tillkommer kan man fråga sig vad vi kan förvänta oss de närmaste åren. Överljudspassagerarflygplan, kabiner med ståplatser, gratis wifi på alla flygplan? Momondo gör en djupdykning i de senaste teknik- och resetrenderna för att få veta mer om framtidens resande.

Hur saker har förändrats

För bara några årtionden sedan var det mycket dyrare och inte alls lika vanligt att flyga © ierdnall
För bara några årtionden sedan var det mycket dyrare och inte alls lika vanligt att flyga © ierdnall ierdnall

En snabb återblick visar hur snabbt utvecklingen har skett. För det första brukade man behöva besöka biblioteket och läsa reseböcker, granska kartor och prata med resebyråer på plats för att få inspiration. Då man slutligen hade bestämt sig för en destination brukade man behöva gå in till resebyrån eller ringa flygbolagen och hotellen för att ordna med biljetter och bokningar.

I dag är det mycket lättare. Flera resenärer tar sociala medier, guideböcker och artiklar på nätet till hjälp för att få inspiration om vart de ska resa nästa gång. Med flyg, hotell och t.o.m. hyrbil bara några klick bort, så det är mycket smidigare att boka din semester.

Reseteknologi i framtiden

Commercial supersonic jets will soon be on their way to an airport near you © Boom

Överljudspassagerarflygplan kommer snart att finnas på en flygplats nära dig © Boom Boom

Teknikframsteg gör det inte bara lättare för oss att planera och boka resor; de kommer även att påverka sättet som vi tar oss från plats till plats på. Kan vi förvänta oss att robotar flyger våra flygplan de närmaste 50 åren? Kanske inte så snart, men robotar som andrepiloter testas redan på några plan. Vi förväntar oss att intresset för och investeringar i robotteknik kommer att öka under kommande år.

Även om vi kanske inte får robotpiloter på vår nästa flygning, kommer snart flera andra teknologiska framsteg att göras. Airbus har ansökt om ett patent för hopfällbara vingar, vilket skulle göra det lättare att manövrera flygplanen på flygplatser. Föreställ dig att korta ned tiden från landning till avstigning med några få minuter då planet smidigt glider ända fram till gaten utan att behöva navigera runt andra plan, bagagetransporter och flygplatspersonal.

Överljudsflygplan (du vet de där som färdas snabbare än ljudet) har funnits i flera år. Överljudsflygplan för kommersiell passagerartrafik kommer troligtvis inte under de närmaste 20 eller kanske t.o.m. 50 åren, men man forskar redan på dem. Nystartade företag som Boom utvecklar tekniken som behövs för att få passagerarplan att flyga snabbare än ljudets hastighet, vilket nästan skulle halvera de genomsnittliga flygtiderna.

Ett nytt “flygplan för idrottsmän” håller även på att utvecklas. Det utvecklas i samarbete med Nike och kommer inkludera ett träningsrum, biometrisk analys under flygningen samt sovkapslar som har utvecklats specifikt för idrottsmän. Planets alla funktioner är utvecklade för att hjälpa idrottsmän att vara utvilade när de kommer fram, så att de kan börja tävla efter att ha rest i många timmar, vilket ju kan vara mycket påfrestande för kroppen.

Boeing's Dreamliner features larger windows, automatic dimming lights and extra legroom © rmhauch

Boeings Dreamliner har större fönster, automatisk dimning av ljus och extra benutrymme © rmhauch rmhauch

En glad nyhet för dem som är flygrädda är att det kommer att vara betydligt mindre – i det närmaste ingen – turbulens. Det utvecklas redan i dag teknik som kan analysera luftmönster hundratals kilometer framåt, vilket hjälper piloterna att undvika särskilt skakiga luftförhållanden. Boeings 787 Dreamliner är ett exempel på ett flygplan som redan har egenskaper som bidrar till att minska turbulensen. Den använder avancerade accelerometrar vid planets nos som kan registrera plötsliga ändringar och justera vingarna på nanosekunder, för att effekten ska kunna minskas kraftigt.

En annan intressant aspekt att ta med i övervägande är att plan snart kommer kunna lyfta vertikalt utan någon startbana med hjälp av samma teknik som helikoptrar använder. Det kommer låta resenärer landa på platser som tidigare har varit omöjliga eller svåra att få tillgång till, vilket öppnar en hel värld av outforskade områden.

Flygplanens interiör

”Större
Större TV-apparater, egna armstöd och mer benutrymme – var mer kan du be om?

Dagarna då du kämpade med dina grannar om armstödet kommer att vara över. I framtiden kommer flygplan ha två armstöd för varje passagerare, som ligger på olika nivåer så att du inte stöter armbågarna mot personen som sitter bredvid dig. Tänk dig vilken frihetskänsla!

Flygplansstolar har hos de flesta flygbolag blivit allt smalare under åren och kommer fortsätta att följa samma trend under de följande åren. De lättare och smalare ramarna hjälper inte bara flygbolagen att spara på bränsle, utan de gör det även möjligt för flygbolagen att få plats med fler passagerare på planet. Vissa skeptiker anser att detta kan leda till överbeläggning eller minskat benutrymme för passagerarna, men fler passagerare låter flygbolagen erbjuda lägre biljettpriser, vilket ju är bra, eller hur?

På tal om säten har Zodiac Seats France ansökt om patent för ett nytt system som de kallar “Economy Class Cabin Hexagon.” Dessa hopfällbara biografliknande säten är konstruerade så att passagerarna är vända mot varandra, på liknande sätt som på ett tåg eller i tunnelbanan. Dessa skulle ge passagerarna uppemot 15 % mer benutrymme, men skulle även tvinga dem till obekväm ögonkontakt med de personer som sitter mittemot dem. För tillfället är det enbart ett patent och det finns inga omedelbara planer på att börja använda sådana säten, så du kan spara dina konstiga stirrande blickar till senare tillfällen.

Med tanke på hur mycket teknik som utvecklas inom flyget varje dag är det omöjligt att veta exakt hur resandet kommer att se ut i framtiden. En sak är dock säker: vi kan alla se fram emot vad flygindustrin hittar på framöver och vilka nya uppfinningar som kommer de närmaste åren.

Fram tills dess kan du resa till framtiden genom att besöka någon av dessa futuristiska hotell. Vad väntar du på?

Ursprungligen publicerat

20/06/2017