Resenärer vi älskar #002: Cykla jorden runt

Möt Thomas Andersen – en outtröttlig resenär som cyklat jorden runt i sex år och upplevt ovärderliga möten längs vägen. Äntligen hemma igen delar han med sig av sina äventyr med oss

Hallå Etiopien! Låt dig inspireras av Thomas cykeläventyr jorden runt

Hallå Etiopien! Låt dig inspireras av Thomas cykeläventyr jorden runt © Cykla jorden runt

Kategori Nyheter & tips

Datum 08/12/2016

Från 2010 till 2016 cyklade Thomas Andersen cirka 58 000 kilometer över hela världen. Vi tog chansen att prata lite med honom när han kom tillbaka hem till Danmark, och frågade honom lite om hur det var att cykla genom 58 olika länder. Nyfiken, äventyrlig och öppen – Thomas är utan tvekan en resenär vi älskar.

Varför valde du att cykla runt hela världen?

Jag föddes i Danmark och blev satt på en cykel nästan innan jag kunde gå. Ända sedan dess har jag älskat att cykla. Jag tror att det har något att göra med att röra sig fritt, vara utomhus i det fria och kunna låta tankarna flöda fritt.

Jag började med kortare resor som två veckor på sommaren i Centraleuropa. Sedan tillbringade jag två månader i Indien, från södra till norra. Efter att ha läst bloggar och böcker om andra människor som cyklat jorden runt så bestämde jag mig för att jag också skulle göra det.

Vad är det bästa med att cykla jorden runt?

Oändlig himmel, den vita saltöknen Salar de Uyuni och den pålitliga cykeln
Oändlig himmel, den vita saltöknen Salar de Uyuni och den pålitliga cykeln © Cykla jorden runt

På en cykel får du direktkontakt med den miljö du färdas genom – det ständigt föränderliga landskapet, backarna, vädret, maten, hur människor reagerar när de ser dig.

Jag älskar också friheten du får med en cykel – du behöver inte vänta i timmar på bussen som aldrig kommer. Det är helt upp till dig och dina ben (och viljestyrka) att ta dig från A till B. Ingen biljett ska betalas och miljöpåverkan är minimal. Enligt mig är cykeln det bästa sättet att resa på.

Hur finansierade du din resa?

Att resa på cykel är billigt. Min budget ligger på 190 kronor om dagen, och det innefattar mat och en plats att sova på. Innan resan arbetade jag som ingenjör och sparade ihop pengar för ett års cykling. Det tog mig från Danmark till Australien, där jag fick ett Working Holiday-visum. Jag hamnade på en stor boskapsranch ute i bushen, vilket var ett äventyr i sig.

Ibland gör jag även en del frilansjobb inom programmering på min laptop på resande fot.

Vilken är ditt viktigaste reseminne?

Hem, ljuva hem - Thomas hälsas av familj i Danmark
Hem, ljuva hem – Thomas hälsas av familj i Danmark © Cykla jorden runt

Jag sa adjö till familj och vänner 2010 på Rådhusplatsen i Köpenhamn. Sex år och sex dagar senare kom jag tillbaka till samma plats efter att ha sett världen från min cykel. När min familj och vänner välkomnade mig där med flaggor, blommor och champagne försökte jag resumera alla de upplevelser och minnen jag hade samlat på mig under de där sex åren fram till det ögonblicket.

Kan du beskriva en typisk dag på resan? Om det fanns något sådant.

Jag vaknar upp i soluppgången, antingen i mitt tält, på ett vandrarhem eller hemma hos en vän till någon vän. Efter att ha packat mina cykelväskor och ätit en stadig frukost beger jag mig ut på vägarna. En normal cykeldag färdas jag cirka 100 kilometer och det blir ungefär 6 timmars faktisk cykling. Varannan timme tar jag en paus för att äta en bit, prata med lokalbefolkningen, ta ett foto eller bara njuta av utsikten. En timme före solnedgången kommer jag fram till dagens resmål. Där äter jag middag och berättar ankdoter från resan. Nästan varje kväll somnar jag i en ny säng och sover som en sten i 8 timmar.

Hur reagerade lokalbefolkningen när de träffade dig? Och hur interagerade du med dem på vägen?

Ett litet stopp på vägen i Tanzania
Ett litet stopp på vägen i Tanzania © Cykla jorden runt

Jag har fått fantastiska reaktioner från lokalbefolkningen runt om i världen. När jag stannar för en bit mat i någon liten by kommer det alltid fram folk och frågar var jag kommer ifrån och vart jag är på väg. Ibland när jag berättade att jag cyklar jorden runt så kändes som att folk inte alltid helt förstod att det faktiskt går att göra det! På landsbygden i Sydamerika eller i Afrika sa jag ibland bara att jag var på väg till nästa stora stad, eftersom det är så långt som deras värld sträcker sig.

Drömresmål som du vill besöka, och varför?

Jag har cyklat genom 58 länder på 6 kontinenter. Mestadels har jag hållit mig på fastlandet och missat öarna.

Överst på min lista ligger Kuba, som jag vill besöka innan allt förändras.

Sedan finns ju även öarna i Stilla havet, som Fijiöarna och Vanuatu, som jag har drömt om att besöka sedan jag var tonåring. Som tur är tar resmålen aldrig slut!

Vilken är din favoritterräng att cykla på och varför?

Slår läger i Argentina
Slår läger i Argentina © Cykla jorden runt

Jag älskar berg – kanske för att det inte finns berg där jag växte upp.

Det är utmanande att cykla uppför ett till synes oändligt berg på en fullastad cykel. Men utsikten ger oftast lön för mödan. En av de mest hisnande naturvyerna jag fick beskåda under resan var de majestätiska Anderna mellan Argentina och Chile. Resrutten drogs så långt avsides att min cykelpartner och jag behövde ta med oss mat för 20 dagar på cyklarna. Det var verkligen ett äventyr.

Jag gillar även lättare kustnära vägar som Great Ocean Road i Australien eller längs med Medelhavskusten i Spanien och Frankrike. På sådana platser handlar allt om att njuta av cyklingen.

Kan du ge något råd till andra som vill cykla jorden runt?

Den svåraste delen av en cykeltur är att komma igång. Jag tyckte det var väldigt svårt att sluta mitt jobb och säga adjö till min familj och mina vänner. När hjulen väl börjar rulla får du snabbt upp farten, och då verkar det svåraste snarare vara att kunna stanna igen.

Jag skulle råda att börja med korta cykelturer. Kanske ta en helg och cykla till en vacker plats nära hemmet, campa över natten och sedan cykla tillbaka nästa dag. Vem vet, genom att börja med kortare cykelfärder kanske du blir inspirerad att planera en längre resa inför din nästa semester.

Till sist vill jag också säga att man inte ska oroa sig så mycket över utrustningen. Jag tycker inte alls att det är det som är meningen med cyklingen, men jag vet att det finns människor som spenderar tusentals och åter tusentals kronor på utrustning. Använd den cykel du har hemma i garaget. Börja där och se var du hamnar.

Har du ett definierat syfte med dina resor?

Tänj på gränserna och belöna dig sedan med fantastiska vyer som denna strand i Tanzania
Tänj på gränserna och belöna dig sedan med fantastiska vyer som denna strand i Tanzania © Cykla jorden runt

Att cykla jorden runt är en upptäcksresa, såväl inre som yttre sådan. Det finns ett inslag av äventyr, att komma närmare gränserna, att utforska hur mycket jag är kapabel till. Men min vilja att bara observera kanske är ännu viktigare. Jag får ofta känslan av att media ger en komplicerad bild av världen, så jag föredrar att se saker med egna ögon innan jag dömer. Det ultimata vore att upptäcka att världen bebos av goda människor.

Kort sagt: detta är min dröm, och vi bör alla följa våra drömmar.

Hur finner du mening i dina resor?

Att träffa människor har alltid varit höjdpunkten under mina resor.

Att uppleva den gästfrihet jag får möta från främlingar, även på världens mest avlägsna platser, har fått mig att tro på mänskligheten, till och med i denna komplexa värld som vi lever i. Jag kan bara hoppas att jag kan ge något tillbaka – kanske genom att inspirera människor att uppnå sina egna drömmar i livet, vilka de än må vara. Det gör resan meningsfull för mig.

Vilken fråga skulle du ställa till vår nästa grupp av resenärer vi älskar?

Vad har du lärt dig om världen under dina resor?

Thomas Andersen skriver om sin cykelexpedition på sin webbplats Cycling The Globe (cykla jorden runt). Inspiration till cykelresor hittar du bland våra favoritcykelturer i världen

Ursprungligen publicerat

08/12/2016