15 sätt att uppnå dina rese-mål 2017

Vill du inte ge upp nyårslöftet riktigt än? Följ våra 15 tips och lär dig hur du kan resa mer under 2017, precis som du drömt om

Stå för ditt nyårslöfte och gör den där resan du pratat så länge om

Stå för ditt nyårslöfte och gör den där resan du pratat så länge om

Kategori Nyheter & tips

Datum 14/12/2016

Det händer varje år: du gör en lista över saker du vill göra och uppnå. Den listan kanske inkluderar viktnedgång, att springa en halvmara, gå en kurs eller sluta med en dålig vana. Ett av de svåraste löftena att uppfylla brukar vara att göra de där resorna du pratat om.

Så istället för att sörja över det som inte hände 2016, se framåt istället, och ge dig själv en resa under 2017. Här kommer vår checklista för att hjälpa dig på traven.

1. Sluta drömma och börja planera

Ibland är inte utmaningen att hitta tiden, utan att komma till skott och planera. Vi kan bli så upptagna av våra vardagliga bestyr att vi glömmer att sätta oss ner och planera in de där grejerna som förgyller tillvaron.

Som tur är finns momondo här för att hjälpa till. Spara tid och använd vår Trip Finder

2. Välj destinationer efter plånbok – och lär dig budgetera

 Var ärlig mot dig själv och lär dig att resa med en sund budget.
Var ärlig mot dig själv och lär dig att resa med en sund budget.

Planeringen av en resa blir alltid enklare när du vet vilka destinationer du har råd med. Har du obegränsad budget? Kul för dig, då kan du resa jorden runt. För alla oss andra finns det hopp ändå, men vi behöver tänka lite mer taktiskt innan vi åker.

För vissa resmål är biljettpriset den största kostnaden och för andra, till exempel närliggande weekend-resmål, är det annorlunda. Det är alltid bra att tänka igenom budgetens balans. Prova att fokusera på resmål där valutakursen ger dig en fördel, eller där vardagen bara är billigare än hemma.

Det här budget-balanserandet är inte helt enkelt, men även om du bara delvis lyckas kommer din stressnivå att sjunga och du får mer ut av din resa i slutändan.

3. Börja göra listor

Vi älskar listor och det borde du också göra. Ställ upp ett antal (uppnåeliga) mål och gör en lista över platser du rimligen skulle kunna besöka i år, plus några extrabonusar. Då kan du när tajmingen är rätt, kosta på din själv ett besök till någon plats du verkligen längtat efter att se.

Det är inte direkt svårt att göra listor, men att göra det hjälper dig konkretisera dina mål och hjälpa dig uppnå dem.

4. Var stor i käften

Har du drömt om en yoga-semester i Kerala? Sugen på att campa med vargar i Quebec? Berätta för de du känner, kanske har någon haft precis samma idé.

Att dela med dina närstående kan ge dig oväntade restips eller anekdoter, som gör din ännu mer sugen på att sätta dig på ett plan.

5. Var inte rädd för att resa ensam

Res ensam och upptäck världen – och lär dig mer om dig själv.
Res ensam och upptäck världen – och lär dig mer om dig själv.

Är du redo och sugen att resa, men saknar sällskap? Låt inte det stoppa dig. Att resa ensam innebär friheten att bestämma var, när och hur. Det är en utmaning men en väldigt berikande sådan och även om du gör några misstag på vägen kommer du i regel hem väldigt nöjd – inte sällan med nya vänner i kontaktboken.

Läs mer: De bästa destinationerna att resa till ensam

6. Connecta med lokalbor

Världen kan framstå som otroligt stor, men nya vänskaper kan startas på ett k(l)ick. Att känna någon på platsen dit du ska resa gör resan mycket mindre skrämmande. Olika internetforum och boendesajter gör det lättare att komma i kontakt med lokalbor på ditt nästa resmål, som kan ge dig värdefull kunskap och massor av tips på saker att göra.

7. Utforska din bakgård

Vem har sagt att resor måste vara långa – eller ta lång tid? Fantastiska saker händer överallt, hela tiden, och ditt nästa resmål kan lika gärna vara en enkel ”staycation”.

Lär känna ditt eget hemland, gå på alla muséer och kolla in turistattraktionerna i din egen hemstad. Inte bara när en kompis från utlandet kommer och hälsar på, utan prova att göra detta själv. Eftersom du inte behöver slösa så mycket tid på transport har du desto mer över till att verkligen se, höra och njuta av platserna.

8. Hitta en resekompis med liknande intressen

 Hitta en resekompis och börja resa jorden runt!
Hitta en resekompis och börja resa runt jorden.

Det rätta ressällskapet kan betyda skillnaden mellan en dålig och en fantastisk semester, så det är viktigt att hitta det. Det behöver inte vara så att ditt bästa resesällskap är din barndomsvän eller fru/man. Det kan lika gärna vara en relativt ny bekantskap, en kollega eller en kusin som du inte sett på länge men gärna vill återuppta kontakten med. Var inte rädd för att prova.

När du väl hittat ditt perfekta sällskap, se till att ni tillsammans diskuterar budget, intressen och förväntningar innan ni reser. Ni kan också dela olika lokala kontakter på resmål, och bredda paletten betydligt. Det kan dessutom inspirera dig till att upptäcka nya resmål.

9. Koppla upp dig med måtta

Internet är fantastiskt och användbart, men det är också trevligt att knyta kontakter offline. Sluta att jaga gratis wifi på restauranger i Kina och prova istället momondo places – momondos egen nedladdningsbara stadsguide.

Var och en av de 21 guiderna innehåller offline-kartor och tips på över 150 barer, restauranger, butiker, museum och mycket mer, rekommenderade av lokalbor. Ladda ned dem till din iPhone innan avresa, och använd utan mobildata.

Nämnde vi förresten att guiderna är helt gratis? Det är de. Ladda ned dem idag och börja resa som ett riktigt proffs.

10. Var spontan

Om din resväska är packad och du är beredd att boka biljetter när som helst, sätt igång en prisbevakning på vår hemsida. Så snart priset för en viss rutt förändras till det bättre, berättar vi det. Det är som ett reselotteri där du alltid är vinnaren.

11. Prova en lång mellanlandning

Boka en lång mellanlandning på Island och upptäck den berömda blå lagunen.
Boka en lång mellanlandning på Island och upptäck den berömda blå lagunen. © Traveloscopy

Använd dina mellanlandningar rätt, oavsett om det handlar om ett par timmar på en flygplats eller ett helt dygn i en ny stad. Det gäller både resmål i Europa och längre bort.

Vi rekommenderar att ta en så lång mellanlandning som möjligt. Biljettpriset är inte bara sannolikt billigare, utan du får dessutom chansen att komma ut från flygplatsen och uppleva en helt ny destination, som ett slags bonus. Se det som två resor till priset av en!

Läs mer: Oroa dig inte för väntetiden – gör det bästa av din mellanlandning

12. Möts på halva vägen med din familj

Inte sällan är vi långt från våra närmast sörjande. Istället för att pendla fram och tillbaka till varandra, prova att mötas på halva vägen istället. Det öppnar upp för helt nya upplevelser – samtidigt som du får kvalitetstid med dina nära och kära.

13. Få ut max av din affärsresa

Du kanske har tur nog att ha ett jobb som låter dig resa mycket. Det kan ge dig möjligheter att turista och se något nytt också. Själva konferensen på Ibiza är kanske inte så kul I sig, men prova att lösgöra i alla fall några timmar och upptäck stan eller slappa lite på stranden. Passa på medan du ändå är där.

14. Bli inspirerad

 Lite rese-inspiration kan vara nyckeln till paradiset.
Lite rese-inspiration kan vara nyckeln till paradiset.

Kanske har du bestämt dig för en destination, kanske är du öppen för restips. Oavsett är det värdefullt att följa bloggare eller resenärer med Instagram, eller för all del momondos blogg, för att hålla dig ”up to date” på spännande destinationer – och för att lära dig nya saker om andra kulturer.

Ibland kan man lära sig om nya platser värda att resa till, som aldrig ens funnits i tanken tidigare. Och bara att dagdrömma om Whitsundays Beach in Australien är betydligt bättre än att stirra ut genom ett regnigt fönster. Om du inte älskar regnet, vill säga.

Läs mer: De 8 bästa öarna i Thailand

15. Bara åk!

Vad väntar du på? Det finns massor av sätt att resa, så låt det här bli året då du verkligen gör det. När biljetten väl är köpt, är resten ett äventyr.

Inspirerad? Besök momondos blogg och läs om 12 bra budgetdestinationer för 2017, eller plugga in vår smidiga packlista.

Ursprungligen publicerat

14/12/2016