Varför Färöarna hör hemma på din ”to-do list”

Res runt och se det okända! Läs inside-storyn om den vulkaniska utopin på Färöarna, där ett härligt och ödmjukt folk bor i harmoni med sin dramatiska omgivande natur

Den lilla byn Gásadalur har ett imponerande läge längs ön Vágars kust

Den lilla byn Gásadalur har ett imponerande läge längs ön Vágars kust © Christoffer Petersen, CP Studio

Kategori Strand & natur

Datum 20/04/2017

I den vindsvepta Nordatlanten, mellan Skottlands karga underverk Yttre Hebriderna och det spektakulära Island, sticker ett kluster av drömlika och i stort sett orörda öar upp: Färöarna. De må vara små och avlägsna men de utgör urtypen för fantasyfiktionen – ett skoningslöst och opolerat urtida panorama som kompletterar det varmhjärtade och lite blyga färöiska folket. Det enastående teatraliska sceneriet, för att inte tala om den distinkta färöiska kulturen, gör Färöarna till ett måste på alla ´att besöka´-listor.

Färöbor: Vikingar av naturen, varma i hjärtat

Färöborna ger allt de har i den folkkära roddtävlingen © Ólavur Frederiksen & Visit Faroe Islands
Färöborna ger allt de har i den folkkära roddtävlingen © Ólavur Frederiksen & Visit Faroe Islands

Tornande basaltklippor och med inget annat än den till synes oändliga Atlanten i sikte – låter som hemma, fast ändå inte? Så kändes det för de norska vikingarna när de för första gången landade på de färöiska stränderna tillbaka på 1000-talet. De såg dessa vulkaniska öar som det perfekta stället att bosätta sig på. Om man tänker på dagens färöbor med sin viljestarka, självständiga och samtidigt avslappnade inställning så synes deras vikingabakgrund inte som någon överraskning.

På Färöarna har de sina egna distinkta levnadssätt och lyckas hålla sina traditioner i högsta grad levande, så om det handlar om deras kvaddans som dansas till sångballader, det beryktade jästa köttet eller båttävlingarna, en enormt prisad nationalsport.

Medan världen är upptagen med att synkronisera enheter och vanor så har detta lilla samhälle behållit sin gamla levnadsstil. Husen med grästak betas naturligtvis av får och på öarna finns det totalt bara tre trafikljus, samtliga i huvudstaden Tórshavn. Färöarna har lyckats hålla fötterna stadigt på jorden och upprätthåller ett sammansvetsat förhållande till naturen. De är duktiga och passionerade fiskare och använder alla delar av livsmedlen i sin matlagning, och de kan sin klippiga omgivning utan och innan.

Lämna oss inte ensamma med fåren

Färöiska får står med fötterna stadigt i myllan och den brantaste terräng
Färöiska får står med fötterna stadigt i myllan och den brantaste terräng

Den färöiska naturen spänner över 18 öar med dramatiska klippor, grönskande dalar och trädlösa hedar och är lika utmanande som respektingivande. Öarna åtskiljs av smala grund och fjordar och har en befolkning på strax under 50 000 personer spridda över 17 öar. En av dessa är ön Stóra Dímun som hyser enbart sju personer. Trots det geografiska avståndet är öarna förvånansvärt lätttillgängliga – du når dem på bara två timmar med flyg från flera av norra Europas större städer.

Hordar av får betar fritt på öarna. De är lika viktiga som klippsidorna de klamrar sig fast vid, och de finns bokstavligen överallt – till och med hängandes på den brantaste klippsidan. Ingen vet hur, men det sägs att det är väldigt sällan någon faller.

Vissa öar nås med broar eller tunnlar, andra enbart med färja eller helikopter. Även om en helikopterresa kan låta extravagant så är priserna mycket vänligare än du kan tänka dig, och det är faktiskt ett utmärkt sätt att ta sig till avlägsna platser som till exempel den vackra ön Mykines. Mykines är känd för sin mångskiftande fågelpopulation med bland annat sulfåglar, stormfåglar, lunnefåglar och strandskator, som är Färöarnas nationalfågel.

Tillryggalägga ett stenigt landskap, en väg åt gången

En man går med sin surfbräda vid byn Saksun © Sergio Villalba & Visit Faroe Islands
En man går med sin surfbräda vid byn Saksun © Sergio Villalba & Visit Faroe Islands

De färöiska vägarna slingrar sig genom naturliga gräsmarker längs med skyhöga klippor och förbluffande branter och är som gjorda för road trips. Avstånden är små och resvägarna många – låt dig ryckas med och kryssa genom dalar och små byar, varthän lusten för dig.

Havet är aldrig mer än några minuter bort. Följ bara huvudvägen och våga dig ner på någon av sidovägarna för att upptäcka stränder, kullar och dalar beströdda med små byar och flerfärgade grästäckta hus.

Människor njuter av solen i den idylliska byn Gjógv
Människor njuter av solen i den idylliska byn Gjógv

En lokal favorit är den idylliska byn Saksun i norra delen av ön Streymoy, med sina små svarttjärade hus och en vacker sjö som gränsar till havet. Missa inte heller byn Gjógv på ön Eysturoy, som har den mest graciösa naturhamn du någonsin kommer få se.

Sjön Sørvágsvatn och udden Trælanípa med sina fantastiska klippor
Sjön Sørvágsvatn och udden Trælanípa med sina fantastiska klippor

Ett annat måste är det spektakulära vattenfallet Bøsdalafossur som störtar från sjön Leitisvatn direkt ner i havet. Trots sin storlek är det något av en dold pärla – att ta sig dit och tillbaka är en 5 km vandring som tar cirka två timmar. Parkera bilen i byn Miðvág och följ vägen till höger om kyrkan som leder till den gamla vägen Ovaragøta. Den tar dig till vattenfallet och den majestätiska udden Trælanípan, varifrån försvagade slavar blev dumpade förr i tiden.

En man och hans båt, vad mer behöver man?

Att segla med den lokala fiskaren Magni Blástein är en otrolig upplevelse © Magni Blástein
Att segla med den lokala fiskaren Magni Blástein är en otrolig upplevelse © Magni Blástein

Fiske är föremål för enorm lokal passion och färöborna är alltid generösa med råd och vägledning. Att resa med en lokal fiskebåt är en märklig upplevelse där du får möjlighet att betrakta det storslagna landskapet från havet och från första parkett bevittna en av de viktigaste komponenterna i den färöiska kulturen.

För ett ultimat äventyr bokar du en resa med den lokala fiskaren Magni Blástein, som kör en liten fiskebåt från Vestmanna på huvudön Streymoy. Magni navigerar mellan öar och erbjuder både expertråd om fiske och trevligt sällskap. Även om du inte är ute efter fiske så är det väl värt att ta en tur – prova några kast bara för skojs skull så är sannolikheten stor att du gillar det.

Att fiska från havet är ett äventyr i sig men det finns också gott om enastående fiskemöjligheter från land.

Bege dig till huvudstaden Tórshavn och Jóghvan Weihes butik med fiskeutrustning på Stiðjagøta 10 för de senaste uppdateringarna kring fiskefångster. Se till att också besöka sjön Leynavatn på Streymoy där det finns rikligt med öring och lax. Fiske i Leynavatn kräver en särskild licens som kan skaffas på den lokala bensinstationen EFFO i den närliggande byn Kollafjørður.

Spännande turer som får dig på fötterna

Häng med på en seglats i grottorna vid Vestmanna havsklippor
Häng med på en seglats i grottorna vid Vestmanna havsklippor

För snabbare äventyr på havet kan du ta de snabba grotturerna med Rib62 där båten uppnår en topphastighet på 60 knop. Framme vid grottorna saktar båten in för att inte skrämma bort fåglarna.

Andra stora seglingsupplevelser är bland annat att delta i en grottkonsert med färöiska musiker med Nordlysid, eller med hjälp av en researrangör Skuvadal ta dig till olika platser på Färöarna, vare sig du vill in i de djupa grottorna längs Vestmannas havsklippor eller ta en dagsutfykt till den vackra ön Mykines.

För actionfyllda utmaningar beger du dig till byn Norðradalur på Streymoys västkust. Det är omgivet av branta klippor och erbjuder en fantastisk utsikt över ön Koltur, men har också har imponerande basaltvägg, ett favorittillhåll för den växande skaran färöiska klättrare.

Om du är ute efter undervattensaction erbjuder Faroe Dive guidade dykturer medan North Atlantic Experience anordnar kajakpaddling, vandring och båtturer, och även praktiska utmaningar för den djärva resenären.

Är det bara jag, eller tittar den här rätten på mig?

Restaurang Koks har precis fått Färöarnas första Michelinstjärna
Restaurang Koks har precis fått Färöarnas första Michelinstjärna © Claes Bech-Poulsen

Om det finns något som kan skapa glatt spektakel bland färöborna, förutom fisket, så är det maten. Avskilt som det är från de kulinariska traditionerna på det europeiska fastlandet så har man här utvecklat extraordinära lagringstekniker och olika smaker, alltid med en strävan efter att få ut mesta möjliga av sina resurser.

Självklart hämtas ingredienserna direkt från den omgivande naturen och man har lärt sig att utnyttja varenda del av de djur slaktas eller den fisk som fångas, ända ner till fårets ögonhålor och tunga. I synnerhet jäsningstekniken har fått en hel del kulinarisk uppmärksamhet på sistone i samband med att den lokala restaurangen Koks nyligen fick ta emot Färöarnas allra första Michelinstjärna. De har fulländat den unika och distinkta ræst-smaken, en speciell typ av jäsning, och serverar rätter baserade på långsamt växande, lokala råvaror, som torsk och vattenkrasse eller lamm och svamp.

För en modern touch av traditionell färöisk matlagning kan du kolla in Heima í Havn’s fyra inrättningar, där var en erbjuder en distinkt touch av den lokala gastronomin. Eller ännu bättre, prova att äta hemma hos en lokal familj – det bästa sättet att uppleva regional matkultur – färöborna är gästvänliga och älskar att berätta en bra historia.

Upplev alla fyra årstider på en och samma dag

Dimmig morgon vid byn Funningur på ön Eysturoy
Dimmig morgon vid byn Funningur på ön Eysturoy

Det färöiska vädret har eget liv. Trogna sitt rykte om blåst och moln så finns det sällan behov av bikinis och solglasögon, även om klimatet är förvånansvärt milt med i genomsnitt 13 grader under sommaren och 3 grader under vintern, vilket är bland de högsta genomsnittstemperaturerna bland de nordiska länderna. Men det kan kännas helt annorlunda!

Förändringar i topografi, höjd och havsströmmar gör vädret mycket oberäkneligt och det växlar från plats till plats, ja till och med från timme till timme. Därför kan du faktiskt komma att uppleva alla fyra årstider på en dag.

Om detta låter lite för äventyrligt för din smak ska du resa under sommaren – då finns det lite större chanser till sol och klart väder. Annars får du ta dig an vädret som en modig viking.

Se upp för Huldufólkir!

Under trekking på Mykines kan det hända att skrämmande Huldufólkir lura i dimman
Under trekking på Mykines kan det hända att skrämmande Huldufólkir lura i dimman

Vädret är i huvudsak en fråga om smak och tycke men när du ska ut och vandra i de olika naturtyperna på Färöarna är vädret något du måste ta med i beaktande. Du kan knappast hitta något mer fascinerande och imponerande landskap att vandra genom men dimman kan komma på några få minuter, och klipporna är branta och kantas av stup, så se till att du alltid vet exakt var du befinner dig så att du inte gå vilse.

Vad mer är, undvik att stöta på de ökända ”huldufólkir”, mytiska supermänniskor med mörkt hår och grå kläder som hemsöker färöiska legender. Det sägs att de lever inuti kullar och större stenar och kommer fram när dimman slår till för att driva ensamma och vilse vandrare utför klipporna. Men du skulle ju i alla fall gå bort med stil.

Tórshavn – en av världens minsta huvudstäder

Huvudstäder blir inte sötare än Tórshavn
Huvudstäder blir inte sötare än Tórshavn

Ditt färöiska äventyr är inte komplett förrän du har tillbringat en dag eller två i huvudstaden Tórshavn, belägen på södra spetsen av ön Streymoy. Tórshavns gamla stadsdel sträcker sig längs hamnen och är en särskilt vacker syn att skåda, med sina gedigna hus målade i en palett av vackra nyanser.

Utöver det pittoreska läget vid havet och de välbevarade gamla husen har Tórshavn massor av små kaféer, restauranger och butiker upptäcka. Besök Guðrun & Guðrun’s flaggskeppsbutik om du är ute efter modernt yllestickat, bland annat den berömda typ av tröja som bars av Sarah Lund i det danska TV-serien The Killing. Till sist kan du beundra landets djupa konstnärliga arv på nationalgalleriet Listasavn Føroya och Nordic House.

Proffstips: För att uppleva Tórshavns bästa sifa ska du besöka Ólavsøka – den största sommarfestivalen som firas varje år den 28-29 juli omkring nationaldagen. Då fylls gatorna med glada färöbor festklädda i folkdräkter som dansar kvaddans och lyssnar på lokala band och deltar i den praktfulla roddtävlingen.

Men det finns ingen dålig plats på Färöarna men om du vill stanna i Tórshavn erbjuder Hotel Føroyar en imponerande utsikt över hela staden och Nólsoyarfjørður-fjorden.

Sök flyg till Färöarna
Har du blivit biten och vill utforska andra imponerande naturliga drömvärldar? Upplev de 10 bästa naturupplevelserna i Australasien , och kolla även in vår kompletta guide till en 10-dagars road trip på Island. Bon voyage!

Ursprungligen publicerat

20/04/2017