8 saker att göra på Kangaroo Island i Australien

Allt från att titta på sälar, till fantastiska vandringsleder och ihåliga klippformationer under jorden. Här kommer 8 ställen vi föreslår att besöka på Kangaroo Island

Kangaroo Island stoltserar med flera naturliga klippformationer, som denna i nationalparken Flinders Chase

Kangaroo Island stoltserar med flera naturliga klippformationer, som denna i nationalparken Flinders Chase

Kategori Nyheter & tips Strand & natur

Datum 25/07/2017

Kangaroo Island, som även kallas KI i Australien, har kritvita sandstränder, gott om exotiska vilda djur och läckra lokala specialiteter. Ön ligger vid södra Australiens kust, nära Adelaide. KI döptes efter de jättekängurur som upptäcktes här av den brittiske upptäcktsresanden Matthew Flinders, då han anlände på ön för första gången. Ön har enbart 4 500 invånare, så du kan glädjas åt att ha mycket av öns skönhet för dig själv när du besöker den.

momondo har träffat den australiensiska reseskribenten Dilvin Yasa, som delade med sig om sina tips om vad man kan se och göra på Kangaroo Island (utöver att se kängurur så klart).

Inled resan

Det är inte särskilt sannolikt att du hamnar i en trafikstockning på Kangaroo island
Det är inte särskilt sannolikt att du hamnar i en trafikstockning på Kangaroo island

Om du älskar att komma ut på vägarna, är Kangaroo Islands 1 600 km vackra, oasfalterade vägar, fulla av vilda djur och inhemska växter, verkligen något utöver det vanliga. Hyr en fyrhjulsdriven bil vid flygplatsen och inled äventyret! Det tar 2 timmar och 20 minuter att köra från öst till väst och 45 minuter från norr till söder, så det är lätt att ta sig till de flesta av öns sevärdheter.

Några av naturens under som du kan njuta av, oftast helt ostörd av andra människor, är utsikter över dramatiska klippor, täta skogar och oändliga sanddynor. Du kan även hitta en mängd olika hotell, som passar varje plånbok.

Stanna till vid Seal Bay Conservation Park

Titta på vilda sälar vid naturreservatet Seal Bay på Kangaroo Island
Titta på vilda sälar vid naturreservatet Seal Bay på Kangaroo Island © Adam Taylor TA

Det är inte var dag man får chansen att komma riktigt nära sjölejon, men vid denna vik på södra Kangaroo Island kan du se dem leka i sin naturliga miljö på några få meters avstånd. Vid Seal Bay lever Australiens tredje största sjölejonskoloni, och du kan se dem ligga och vräka sig på stranden eller plaska runt i havet.

Vid naturreservatet kan du välja mellan att ta en guidad utflykt ned till stranden (vilket vi rekommenderar varmt) eller om du föredrar att titta på sälarna från ett längre avstånd kan du betrakta dem från en särskild utsiktsplats.

Ta ett dopp

Kasta dig i det kristallklara vattnet vid Vivonne Bay
Kasta dig i det kristallklara vattnet vid Vivonne Bay © Matt Nettheim SATC

Även om Kangaroo Island är en otroligt vacker ö, så gör starka tidvattensströmmar och enstaka observationer av haj att det inte alltid är så lämpligt att ta sig ett dopp. Det finns dock några platser som är undantag som bekräftar regeln och en av dem är Vivonne Bay.

Denna skyddade hamn som ligger på öns södra del nära Seal Bay är den perfekta tillflykten vid heta dagar och den är dessutom en perfekt plats för att fiska, surfa, åka sandboard eller simma. Om du har missat att packa en picknick-korg kan du stanna till vid lanthandeln Vivonne och köpa en av deras matiga fiskburgare (en 15 cm lång smörgås fylld med sallad, gurka, tartarsås och friterad fisk). Om du hellre vill ta dig inåt land kan du skaffa en kajak och paddla uppför Harriet river, alldeles nära Vivonne Bay.

Smaka på lokala specialiteter

KI har gamla jordbrukstraditioner som gör att det finns gott om färska läckerheter att smaka på
KI har gamla jordbrukstraditioner som gör att det finns gott om färska läckerheter att smaka på

KI är tack vare sin historia av jordbruk en växande destination för ”foodies”. Stanna till vid Island Pure för smakrik ost och andra mjölkprodukter från får. Om du gillar sötsaker måste du absolut testa några läckerheter av utsökt ekologisk honung vid Island Beehive.

Släck törsten vid Kangaroo Island Spirits – det är ett ovanligt mikrodestilleri där gin, vodka och likörer smaksatta med exempelvis honung och valnöt kanske lockar dig tillbaka en gång till. Vinkännare kommer att hitta gott om lokala vingårdar att besöka – testa Islander Estate för att få ett exempel på några av smakerna i KI:s breda vinpalett.

Besök Remarkable Rocks

Åk till Remarkable Rocks vid solnedgången
Åk till Remarkable Rocks vid solnedgången © Adam Bruzzone SATC

Det låter kanske inte så lockande att köra en bra bit för att titta på en hög stenar. Remarkable Rocks, ligger i nationalparken Flinders Chase på öns sydöstra sida, nära kusten, gör verkligen skäl för namnet och är absolut värda ett besök. Nationalparken har dessutom rikligt med jättekängurur och stora sälkolonier.

De 500 miljoner år gamla formationerna har varit utsatta för vindar och saltvatten under årens lopp utan att någonsin ge vika. Platsen gör sig som allra bäst vid soluppgång eller solnedgång, då klipporna omges av himlens varmaste färger. Var noga med att inte gå för nära stupet, eftersom nyckfulla jättevågor har orsakat dödsolyckor.

Titta på ännu fler sälar

Över 7 000 sälar håller till vid Cape du Couedic
Över 7 000 sälar håller till vid Cape du Couedic

Om du inte imponeras av sälarna vid naturreservatet Seal Bay kan du i stället åka österut till Admiral’s Arch där Cape du Couedic ligger i nationalparken Flinders Chase. På denna originella plats kan du beundra sälarna genom en klippa som hav och vind har format som en båge, då de simmar och leker i sin naturliga miljö. På andra sidan valvet kan du underhållas av ca 7 000 nyzeeländska pälssälar.

Gå ned i en magisk värld under jordens yta vid naturreservatet Kelly Hill

Beundra de många stalagmiterna i grottorna vid naturreservatet Kelly Hill
Beundra de många stalagmiterna i grottorna vid naturreservatet Kelly Hill © Freddy Rhoads

Ett besök vid det magiska landskapet under jordens yta med dess grottor och djupa slukhål kanske inte lockar alla – i synnerhet inte om du börjar må illa vid tanken på att några av dem sträcker sig 9 km nedanför jordens yta. Men om du kan hålla klaustrofobin i schack, är det väl värt tiden att Kelly Hill’s gå på en guidad tur vid de magnifika kalkstensformationerna.

Den som är mer äventyrligt lagd kan testa sitt mod genom att krypa igenom en underjordisk labyrint av mindre grottor.

Gå på en vandringstur

Packa det nödvändigaste och ge dig ut på vandring - Kangaroo Island är vandrarnas paradis
Packa det nödvändigaste och ge dig ut på vandring – Kangaroo Island är vandrarnas paradis

Om du hellre lämnar det fyrhjulsdrivna fordonet vid hotellet och tar dig runt ön till fots, är Kangaroo Islands frodiga skogar, magnifika utsiktspunkter och våtmarker allt vad vandraren kan drömma om. Den 2 km långa Cape du Couedic Coastal Cliff Walk tillhör favoriterna, men det finns oändligt många vandringsleder, såväl långa som korta, kors och tvärs på ön som passar alla – från nybörjare till erfarna vandrare.

Ladda ned häftet om Kangaroo Islands parker på tourkangarooisland.com.au för att få förslag på passande vandringsleder.

Hitta ett flyg till Kingscote
Vill du ha mer inspiration? Ta dig an västra Australien med vår guide för en road trip , och börja redan söka efter ditt flyg till Australien

Ursprungligen publicerat

25/07/2017