21 saker du inte bör glömma när du packar inför din semester

På väg till Sahara utan en hatt? Upp bäcken utan paddel? Undvik en semester katastrof med vår packlista.

Kategori Nyheter & tips

Datum 16/11/2017

Med dina flyg och hotell bokat, är bagaget det sista som kan vägra dig från at få den bästa resan. Vi vet att det känns lite knepigt, men om du följer våra experters packningtips behöver du aldrig mer oroa dig.

Boka din resa i dag!

1. Gör en lista

Ok, så det låter lite tråkigt, men idiotsäkra listor är nyckeln till en stressfri semester. Se till att du begränsar ditt bagage och försök att skilja dina värdefulla saker från de mindre nödvändiga. Om du behöver inspiration till din packliste – är följande en bra utgångspunkt..

2. Glöm inte ett första hjälpen kit

Vi ber dig inte att förbereda för ER, bara en liten väska med de mest nödvändiga piller och medicin som du kan behöva. Trots allt vill ingen lida av en svår huvudvärk, hög klimatfeber, magbesvär eller samtliga tre under en semester.
Det kan vara lätt att plocka upp ett rättsmedel för dina krämpor hemma, men läkemedel i landet du reser till kan vara receptbelagda. Samma sak gäller för allergi medicin och astma rättsmedel – glöm inte att tag med det hemifrån!

3. Begränsa dina vätskor

Vid det här laget känner vi alla till det, och ändå finns det fortfarande en massa förvirring när några försöker smyga en flaska vatten förbi flygplatssäkerheten. Enligt de paneuropeiska bestämmelserna måste vätskor i handbagaget transporteras i flaskor med en maximal kapacitet på 100 ml, förpackade i återförslutningsbara plastpåsar (vanligtvis tillgänglig på flygplatsen för en nominell avgift). Om du bär på något större, se till att stuva ner det i din incheckade resväskan.

4. Namntags är till för att hjälpa

Det finns ingen anledning att vara orolig för att resa inkognito. De flesta resväskor komma med namntags monterade som standard, så bara se till att fylla i dit namn och adress i fall du – eller flygbolaget – förlorar ditt bagage!

5. Följ föreskrifter om incheckat bagage

En kvinna proppar hennes resväska full.
Att proppa resväskan full är ingen bra idé. ©: Highways Agency

Om ditt flygbolag säger: ”23 kg”, då menar de 23kg! Väg dina väskor innan du kommer till flygplatsen och se till att du håller dig inom reglerna, annars kommer du att tvingas att hosta upp extra pengar på flygplatsen eller, ännu värre, tvingas du att säga adjö till den underbara kofta som din mormor så fint har stickade. Vi har alla provat klämma ner ett extra par byxor i den redan fullproppade väska, men begränsningarna är där av en anledning – din säkerhet. Vilket påminner oss …

6. Spara plats för alla dina inköp

Oavsett om det är tullfria varor eller semester souvenirs, är det omöjligt att undgå att du kommer att ha fler saker i väskan på hemresan – så se till att du har plats!

7. Skippa skorna

Den största och mest frustrerande del. Hur många par skor du bör ta med är i hög grad beroende på semesterns längd, men vi skulle föreslå att tre par är ett rimligt genomsnitt för två veckors semester. Flexibilitet är högsta prioritet, så se till att tag med ett par skor för varje realistisk anledning av din resa – då slippar du hike i dina högklackade skor. Ha på dina mest betungande par skor på flyget – plus, matcha dina strumpor med de övriga skorna – och du kommer att spara ytterligare plats.

8. Kosmetik – till ett minimum!

Om du inte planerar att resa till en öde ö, kommer du antagligen att kunna plocka upp populära varumärken i nästan alla världens hörn. Färre kosmetiska grejar innebär också att du slipper hitta din väska täckt av läckt vätska när du kommer fram till din destination. Om du verkligen inte kan leva utan den där speciella ansiktskrämen, försök att hålla bagaget till ett minimum. På så sätt kan du spara extra bagage utrymme till hemresan.

9. Håll hjulen rullande…

Detta tips är verkligen upp till debatt, men vi är övertygad om att rulla dina kläder är det enda rätte. Då tar de mindre plats och skrynklar mindre.

10. Värdesaker i handbagaget

Värdesaker i handbagaget
Värdesaker i handbagaget. © Jon Rawlinson

Det är ovanligt att flygbolagen förlorar bagage nuförtiden, men varför ta risken? Håll dig trygg och stuva alla dina dyra lyxartiklar – från kameran till din diamant förlovningsring – i handbagaget.

11. Glöm inte adaptern

Om du behöver en adapter, spara dina pengar på de höga priserna på flygplatsen och se till at köpa den inför resan.

12. Packa allround mode, inte excentriska statement pieces

Du kanske vill packa ner en banan kostym för din resa, men är det verkligen nödvändigt? Maskeraddräkter eller inte? Ställ frågan, speciellt om du redan har svårt att få plats i din resväska. Packa bra allround-kläder och en elegant kväll outfit, men lämna dessa särpräglade plagg för en utekväll hemma.

13. Skona dina känsliga saker

Om du behöver packa ner porslin tallrikar eller glasvaror, svepa in det i bubbelplast eller i mellan dina kläder och se till att lägga dem precis i mitten av din väska – detta är det säkraste sättet att se till att de ankommer med dig i ett stycke.

14. Kategorisera dina kläder

Packa dina kläder i grupper: det innebär t-shirts med skjortor, byxor med byxor, det är lättare att hitta det du behöver och packa ut när du kommer fram.

15. Packa en mini garderob i ditt handbagage

Inte bokstavligen, förstås, men det är alltid en bra idé att packa rena underkläder och en outfit i ditt handbagage, ifall ditt bagage försvinner i ett flygplan mix-up.

16. Det går inte att förutsäga vädret – kolla upp det.

Ett par på en skoter använder ett paraply för att skydda från regnet.
Lämna inte hemmet utan ditt paraply. ©: Sukantho Debnath

Beroende på vart du ska, är väderprognoser antingen din bästa vän eller största fiende. I ur och skur, kommer meteorologer alltid ge dig den bästa idén om hur vädret kommer att bli på din resa. Kontrollera dagen innan du flyger och packa därefter, och spara utrymme för den trogna pac-a-mac eller paraply du hoppas att du aldrig behöver använda.

17. Ingen manikyr ombord

Tips för damerna (och välpreparerade män), om du funderar på att ta en nagelfil eller andra vassa verktyg i bagaget – får du ge upp denna idé! De är förbjudna och flygplatsarbetare kommer att ta det ifrån dig.

18. Det mest nödvändiga stuvas ner i toppen

Om du tror att en viss sak kan vara nyttig för dig inom kort (kanske på flygplatsen), till exempel en jacka – pack den överst i ditt bagage. Det låter kanske självklart, men det kan vara så enkelt att du ändå kommer att glömma bort det!

19. Handdukar?

En annan pryl som tenderar att ta stor plats är handduken. Kolla i förväg med din semesterboende för att höra om de erbjuder handduken (brukar de göra) och packa därefter.

20. Klä av dig naken vid flygplatsens säkerhetskontroll

Det är osannolikt att du kommer att bli ombedd att klä av dig naken, men det är möjligt att du kommer uppmanas att klä av dig lite grann när du går igenom till terminalen. Det innebär vanligtvis att ta av skor, bälten och jackor, och ta bort alla smycken eller metallvaror. Att resa med en bärbar dator eller surfplatta? Var dessutom beredd att presentera dina prylar till den vänliga säkerhetspersonal.

21. Lämna inte hemmet utan det väsentliga

Det näst sista tipset är vitalt, utan dessa nödvändigheter, kommer du inte åka någonstans, utan hemåt igen: granska att du har dina pengar, en giltigt pass och – av hänsyn till din reskompis – en tandborste. Håll koll på dessa saker och du kommer att kunna komma ihåg det allra viktigaste …

Njut av din semester!

Hitta alltid ny inspiration till din nästa resa hos momondo – Vill ni resa jorden runt?  Hitta billiga flygbiljetter? Packlista till en jorden runt resa!

Ursprungligen publicerat

16/11/2017