10 sevärdheter i Sverige du inte får missa

Det härliga med Sverige är vår mångfald. Vi har allt från höga berg och fjällandskap till västkustens runda hällar och Smålands djupa skogar. Dessutom har vi en lång och anrik historia med mycket
djupt rotad kultur. Här kommer 10 Svenska sevärdheter du inte får missa.

10 sevärdheter i Sverige

Visingsborgs Slottsruin. Foto: Kullez

Kategori Nyheter & tips Strand & natur

Datum 14/03/2017

Svenska fjällvärlden – En av världens vackraste platser

Svenska fjällvärlden är en av världens vackraste platser
Foto: Patrik Enlund

Natur utan dess like. Många som kommer till Svenska fjällen för första gången blir riktigt ordentligt överraskade. Det liknar ingen annanstans i Sverige och det skämtas friskt om att det nog måste vara ett annat land. Men det är det inte. Det är vår helt egen vackra natur med ett bart landskap ovanför trädgränsen. Snöfält, glaciärer, höga toppar, djupa dalar och vilda forsar. En sevärdhet som lätt glöms bort för att det är för svårt eller för äventyrligt. Här gäller såklart allemansrätten, det är bara att ta på dig vandringskängorna, packa tältet och hänga en kåsa på byxorna och ge dig ut. Friskt, kallt fjällvatten och vackra tältplatser finns det gott om. Är du mer bekväm av dig? Bo i en av STF:s alla stugor som bland annat finns längs vandringsledernas motorväg – ”Kungsleden”.

Hitta boende i Abisko där Kungsleden börjar

Visingsö – Fina kyrkor och remmalag

Visingsö är en vackra lilla ö
Foto: Jonas Löwgren

Mitt i Sveriges andra största sjö ligger denna vackra lilla ö som många som bränner förbi på E4 lätt missar. Här kan du vandra runt i en av Sveriges största ekskogar som bär på en lång historia. Anledningen till att ekskogen uppkom beror på att svenska staten på 1600-talet ville säkra virke till flottan. Ön är full av sevärdheter som flera fina kyrkor och Visingsö slottsruin. Alla dessa platser och omgivningen på Visingö kan med fördel upplevas genom att boka en tur med ”remmalag” som tar dig runt ön. Det är häst och vagn men där passagerarna sitter med ryggarna mot varandra. Det går färjor till Visingsö året runt från Gränna och det tar ungefär 25 minuter.

Hitta boende på Visingsö

Visby – Historisk känsla innanför ringmuren

Visby innerstad och ringmuren

Har du inte varit på Gotland måste du ta tag i det nu. Visby är en fantastisk liten oas och sevärdhet. Det är en av dem bäst bevarade medeltida städerna och står med på Unescos världsarvslista. Försök komma hit när det inte är som mest folk. Sätt dig och njut på någon av alla mysiga uteserveringar innanför ringmuren. Ringmuren började byggas på 1200-talet och blev klar på 1300-talet. Det går både att promenera runt den eller innanför den. Missa förstås inte parken Almedalen, Fiskargränd med alla rosor eller att ta dig upp i Väktargången i ringmuren med vacker utsikt över havet.

Hitta boende i Visby

Bergs slussar – Intressant på Göta kanal

Bergs slussar Göta kanal

Sju slussar i rad plus två dubbelslussar. Häftigare än så blir det inte när det kommer till slussning. Har du egen båt bör du någon gång åka på Göta kanal och slussa dig förbi Berg. Men det här är en sevärdhet även från torra land. Det kanske låter tråkigt i dina öron – men att titta på när stora båtar klättrar uppför slusstrappan är faktiskt väldigt häftigt. Det är en urgammal teknik för att, här i orten Berg i Östergötland, sänka eller lyfta båtar över 28 höjdmeter. Imponerande! Bergs slussar är en del av Göta kanal som i särklass är ett av de största byggnadsverk som någonsin genomförts i Sverige. Kanalen invigdes i september 1832, den är alltså över 180 år gammal. I anslutning till slussarna finns både restaurang och café.

Hitta boende i närheten av Bergs slussar

Gamla Stan – Mysig upplevelse i Stockholm

Stockholm Gamla Stan
Foto: Jeppe Wikström / mediabank.visitstockholm.com

Smala mysiga gränder, kullerstensgator, pittoreska små fik, restauranger med gamla anor, historia, kungliga slottet och Storkyrkan där alla i kungafamiljen har gift sig. Som du ser finns det mängder med anledningar att promenera runt i Gamla Stan. Är du i Stockholm ska du för allt i världen inte missa denna sevärdhet Det kanske känns turistigt, men det finns en anledning till det. Kom inte hit under högsommaren och du får en fantastisk upplevelse. Här finns Stockholms smalaste gata – ”Mårten Trotzigs gränd” som på det smalaste stället bara mäter 90 centimeter.

Hitta boende i Stockholm

Smögen – Promenera på Smögenbryggan

Smögen är ett av Sveriges populäraste turistmål under sommaren
Foto: Bengt Nyman

Smögen – det gamla fiskesamhället i det yttersta havsbandet av Bohuslän – är ett av Sveriges populäraste turistmål under sommaren. Och det är inte konstigt. Det är så sagolikt vackert och mysigt. Västkusten är något alla borde besöka någon gång. Här finns de rundade klipphällarna, doften av fisk och tång, skrien från måsarna och de vackra små trähusen målade i vitt med röda tegeltak. Även om sommaren är den mest livliga årstiden går det att promenera på bryggan året runt och och vissa butiker har helgöppet hela året. Några av restaurangerna är öppna varje dag och i juletid arrangeras en julmarknad.

Sala Silvergruva – Häftigt besök i underjorden

Sala Silvergruva
Foto: Maria Andersson

Vad sägs om ett äventyr 155 meter under marken? Det kan du få uppleva i Sala Silvergruva. Det här är en sevärdhet som ofta glöms bort när svenskar ska hitta på något på ledig tid. Sala Silvergruva erbjuder besökare flera olika vandringar genom storslagna bergssalar och ett virrvarr av gruvgångar. Här finns underjordiska sjöar, den uppvärmda Victoriasalen och världens djupast belägna hotellrum – Gruvsviten. Flera personer har också gift sig i gruvan. Under ett besök här får du lära dig mycket om gruvans långa historia. Staden Sala uppkoma enbart på grund av gruvan. Gruvan var i kontinuerlig drift från 1400-talet ill 1908. Idag ägs gruvan av kommunen och är ett
turistmål.

Hitta boende i närheten av Sala Silvergruva

Njupeskär – Sveriges högsta vattenfall

Njupeskär är Sveriges högsta vattenfall
Foto: Länsstyrelsen i Dalarna

125 meter ner kastas vattnet i hög hastighet och 93 meter av dem är i det närmaste ett lodrätt stup. De flesta har aldrig varit här eller knappt hört talas om Njupeskär. Det är Sveriges högsta vattenfall, en imponerande sevärdhet. Naturens enorma krafter talar sitt eget språk. Vattenfallet ligger i vackra Fulufjällets nationalpark i nordvästra Dalarna. Det är Njupån som mynnar ut vid denna klippavsats och bildar vattenfallet. Från parkeringen är det cirka 2 kilometer gå för att komma fram till själva fallet men vandringen är lätt och går stundtals över lätta träbroar.

Hitta boende kring Fulufjällets nationalpark

Östgötaskärgården – Paddla kajak i vackra omgivningar

Östgötaskärgården

Något av det vackraste Sverige har är våra skärgårdar. En skärgård som många missar i ivern att någon gång besöka Stockholms skärgård är Östergötlands skärgård som går under namnet Östgötaskärgården. Den innefattar S:t Annas skärgård, Gryts skärgård och Arkösunds skärgård. Du behöver inte ha egen båt för att komma ut hit – under sommaren trafikeras hela skärgården av Skärgårdslinjen. Det finns mycket att göra här. Segla, paddla kajak, spela golf, cykla, rid och fiska.

Hitta boende i Östergötlands skärgård

Ishotellet i Jukkasjärvi – otroligt imponerande iskonst

Ishotellet i Jukkasjärvi
Foto: Asaf Kliger, inredningsarkitekt: Tommy Alatalo, www.icehotel.com

Iskonst när den är som bäst. En sevärdhet som du bara inte få missa. Konstnärer från hela världen medverkar i att återskapa hotellet med helt ny design varje år. Varje rum är ett konstprojekt i sig med olika skulpturer och inredning. Ishotellet i Jukkasjärvi vid Torne Älv är det första ishotellet i världen och en stor konstinrättning. Även om du inte planerar att övernatta här kan du göra ett besök, spana in de olika rummen, ta en drink i isbaren och vandra runt bakom kulisserna nere vid älven.

Boka boende på Ishotellet
Sugen på mer Inspriation? Kanske passa på att sova under norrsken? Eller varför inte ta en weekend på en av Sveriges bästa SPA-hotell?

Ursprungligen publicerat

14/03/2017