Sista-minuten biljetter: fördelar och nackdelar med att boka sent

Är billiga sista-minuten-resor för bra för att vara sanna? Upptäck fördelarna och nackdelarna med att boka sent med momondos guide till sista-minuten-biljetter

Bra erbjudanden är värda att vänta på. Lär dig hur du bokar de bästa sista-minuten-resorna

Bra erbjudanden är värda att vänta på. Lär dig hur du bokar de bästa sista-minuten-resorna

Kategori Nyheter & tips

Datum 08/08/2017

Vissa resenärer väntar till två veckor före semestern med att boka sin sista-minuten-resa med allt från flyg till boende. De mest spontana kan boka så sent som 24 timmar före avfärd. Hur man än väljer att göra, kan det vara bra att känna till för- och nackdelar med att boka sent, om du väntar till det absolut sista ögonblicket.

Kommer du faktiskt att spara pengar? Kommer du kunna hitta anständiga flyg och ett passande boende för att vila ditt trötta huvud på? Med momondos guide om sista-minuten-biljetter vet du vad du ger dig in på innan du bokar.

Fördelar med att boka i sista minuten

Vill du låta slumpen avgöra var du hamnar? Du kan komma att hamna på platser som du aldrig hade kommit på att åka till annars
Vill du låta slumpen avgöra var du hamnar? Du kan komma att hamna på platser som du aldrig hade kommit på att åka till annars

Om du tycker om att vara spontan, är spänningen med att inte veta vart du kommer åka förrän precis innan det är dags att resa en av de största fördelarna med att boka din semester i sista minuten. Kanske en sommar i Alperna, en weekendtrip till Dubai eller en tvåveckors rundresa i Centralamerika? Sista-minuten-resor kan vara toppen eller botten; du kan hamna på en resedestination som du vanligtvis aldrig hade kommit att tänka på, om det inte hade varit för det bra sista-minuten erbjudandet.

Om du är den avslappnade typen som tycker om att följa strömmen, slipper du dessutom all stress med planering, att organisera och läsa på inför din resa.

Möjligheten att spara pengar är en annan fördel. De allra största besparingarna kan man göra på boendet, eftersom flera hotell tenderar att skära ned sina priser rejält när ankomstdatumet börjar närma sig. Det är bättre att sälja de tomma rummen till ett kraftigt rabatterat pris än att inte få dem sålda alls.

Att hitta billiga sista-minuten-flyg är lite knepigare än boendet, eftersom priserna tenderar att gå upp ju närmare avgångsdatum du befinner sig, på grund av den ökade efterfrågan på flygningen. Men det finns några sätt som gör det lättare att hitta sista-minuten-flyg, och om du lyckas hitta en rabatterad flygbiljett kan du spara ganska mycket pengar.

Nackdelar med att boka i sista minuten

Glöm inte att titta på väderleksrapporten innan du åker. Förhoppningsvis har det rabatterade priset inte något med regnperioden att göra!
Glöm inte att titta på väderleksrapporten innan du åker. Förhoppningsvis har det rabatterade priset inte något med regnperioden att göra!

Att boka i sista minuten är inget för den som är nervöst lagd. Den största nackdelen är att du kanske inte kommer i väg alls. Det kan hända om du väntar för länge med att boka en billig resa, så att du till slut missar tillfället.

En annan faktor att ta med i beräkningen är att du har fler flygresor och hotell att välja på om du bokar i god tid. Så om du är sugen på ett särskilt resmål eller ett särskilt hotell kan du bli besviken om du varken kan boka flyg eller hotell på grund av att det inte är ledigt längre.

En annan potentiell nackdel för dem som har en begränsad mängd semestertid eller som behöver ta ut sin semester vid särskilda tider på året är bristen på flexibilitet. Det kan vara svårt att säkra en sista-minuten-resa, om du bara kan resa under en särskild period som inte kan ändras på grund av annat i ditt liv.

Hur du hittar sista-minuten-fynden

Överväg att flyga till en billigare flygplats och att hyra bil därifrån, så kommer du att både spara pengar och få en mini-roadtrip som extra bonus
Överväg att flyga till en billigare flygplats och att hyra bil därifrån, så kommer du att både spara pengar och få en mini-roadtrip som extra bonus

Det finns ingen hemlig formel som avslöjar hur man hittar de billiga sista-minuten-biljetterna. Men det finns flera olika som du kan öka dina chanser att hitta billiga biljetter på, oavsett om du bokar i sista minuten eller långt i förväg. En allmän regel är att det är bra att vara flexibel. Det är oftast billigare att välja en avgång som är mindre populär, exempelvis tidigt på morgonen eller som avgår sent på natten och där man landar nästa dag. Det är därför bra om man är öppen för att flyga på mindre bekväma tider.

Försök hitta flyg som avgår mitt i veckan, snarare än de mer populära avgångarna på helger. Du kan spara mycket pengar bara genom att anpassa de tider eller dagar då du kan tänka dig att flyga. Ibland kan det även vara värt att flyga på en storhelg, som julafton till exempel, snarare än några dagar före eller efter storhelgen.

Läs mer: Hur hittar man billiga flyg

Ett annat alternativ värt att överväga är att flyga till en billigare destination och hyra en bil för att ta dig till din slutdestination. Om du till exempel vill tillbringa helgen i Barcelona, men hittar ett mycket billigare flyg till den närbelägna flygplatsen Girona (45-60 minuter med bil), kan det vara billigare att flyga till Girona och köra den korta sträckan till Barcelona.

Tänk på att det är mycket svårare att koordinera en sista-minuten-resa med en grupp resenärer, så det kommer att vara mycket lättare för dig göra en sista-minuten-resa solo ensam eller med en annan person.

Var social och dra nytta av tekniken

Var social och följ dina favoritflygbolag och flygplatser på sociala medier för att ta del av de senaste nyheterna
Var social och följ dina favoritflygbolag och flygplatser på sociala medier för att ta del av de senaste nyheterna

Ett av de bästa sätten att få reda på fantastiska sista-minuten-erbjudanden är att vara uppmärksam och veta när det finns erbjudanden eller rabatter. Registrera dig som prenumerant på nyhetsbrev från dina favoritflygbolag och gå med i deras bonusprogram, så att du lätt kan samla poäng och hålla koll på dina miles.

Det är också en god idé att följa flygbolag på deras sociala mediekanaler, eftersom de ofta postar om de har särskilda rabatter och attraktiva priser.

Mobila appar kan verkligen vara till hjälp när du letar efter billiga sista-minuten-erbjudanden, särskilt för hotell. Om du passar på att boka på plats där du tillbringar din semester kan du upptäcka att flera hotell i närheten har sänkt sina priser i sista minuten (psst … nämnde vi att det finns en momondo app som är perfekt när man befinner sig på resande fot?)

Du kan även använda gratisverktyg på nätet såsom momondos Prisbevakare, som bevakar priset på sträckan du är intresserad av och informerar dig om när priset har gått ned.

Kan du inte få nog av resetips? Kolla in vår checklista med 21 praktiska tips för resan så är du redan på väg till ditt nästa äventyr!

Ursprungligen publicerat

08/08/2017