Skåneleden – 100 mil med fantastisk natur

Vandringssugen? Passa då på att vandra i Skåne i sommar! Skåneleden ger dig en chans att uppleva Skånes varierande natur och rika kulturutbud.

Kategori Strand & natur

Datum 10/07/2017

Med fem delleder och hela 89 etapper erbjuder Skåneleden några av de vackraste vyerna i Sverige. Skånes varierande natur och kultur har något att erbjuda för alla; mörka skogar, dramatisk klippkust, vildvuxna ängar och fantastiska stränder. Det finns med andra ord hur mycket som helst att uppleva längs Skåneleden! På vissa sträckor kan du övernatta i vindskydd, kojor och stugor. Skulle du känna dig extra äventyrlig går det också utmärkt att ha med sig ett tält och ett litet kök i packningen.

När du väl befinner dig i Skåne är det enkelt att ta sig till stora delar av leden med hjälp av lokaltrafiken. Och har du tillgång till bil kan du ta dig fram till Skåneleden via slingriga vägar genom det skånska landskapet. Men med över 100 mil av fantastisk natur är det inte alltid lätt att veta var man ska börja. Därför kommer vi nedanför ge tips på olika etapper du kan välja när du bestämt dig för att vandra i Skåne.

Ven runt

Foto: Maria Eklind

Den nyligen invigda etappen Ven runt öppnades den 17:e juni och är en del av Öresundsleden. Leden är 12 km lång och tar dig kring den säregna ön Ven i Öresund. Tack vare öns form får du en vy över både den svenska och danska kusten. På ön hittar du Backafallen – ett naturreservat. Här frodas Jättefräken, en fridlyst växt du annars endast hittar i låga antal i Sverige.

Dessutom kan du på Ven vandra i Tycho Brahes fotspår, då han präglade ön med sin närvaro under andra halvan av 1500-talet. I närheten av Möllebäckens utlopp i havet finns en nygrävd damm som har samma läge som en av herr Brahes dammar. Där fanns tidigare en papperskvarn som användes till att tillverka papper till astronomen.

Agusa – Brösarp

Foto: Sigfrid Lundberg

Leden Agusa – Brösarp är 16 km lång och är del av Ås-åsleden. Längs denna led finner du gammal utmark med fattig hedbokskog och vid lägerplatsen Agusa har du utsikt över vilthägn med kronhjort och vildsvin. Agusa är dessutom en ålderdomlig by med stengärdesgårdar och gamla hus. På stigar kommer du vandra över Drakamöllans betade backar med örter som fältsippa och hedblomster. Drakamöllan lär har fått sitt namn efter mjölnaren Drake, som hade sin lilla skvaltkvarn i närheten av Julebodaån.

Norrut vandrar du längs stigar på östra Skånes största rullstensås – Jären. Området här utgörs huvudsakligen av äldre ädellövskog, dominerad av trädslagen bok och ek. I närheten av Jären ligger byn Hörred som har sina rötter i medeltiden. Väl inne i byn passerar du en ödekyrkogård från 1400-talet.

Bjeveröd – Ekeröd

Ytterligare längs med Ås-åsleden är etappen Bjeveröd – Ekeröd. Här vandrar du i 12 km genom Fulltofta strövområde via stigar och spänger. Efter en tids vandring utmed slingriga skogsstigar väntar Hanakällan precis vid sidan av leden, där du kan stanna upp för att smaka på det klara och svala vattnet som kommer från underjorden. Detta vatten sägs besitta undergörande kraft!

Mitt i strövområdet hittar du Fulltofta Naturcentrum, som erbjuder utställningar, café och olika aktiviteter. Dessutom är strövområdet ett gammalt godslandskap som är fyllt med rester av underlydande gårdar, backstugor och torp från 1600-talet.

Simrishamn – Kivik

Foto: Per-Olof Forsberg

Denna variationsrika etapp är del av Österlenleden, 21 km lång och erbjuder sandstränder, ängar och branter med skog. Vid Tjörnedala vandrar du genom ett strövområde med lövskog, ängar, orkidéer, gullvivor och backsippor. Detta var enligt Carl von Linné en av de skönaste lundarna i Sverige. En bit norr om Tjörnedala hittar du Prästens badkar – en sandstensblomma med halvmetertjocka kronblad – som sägs ha använts av prästen som badkar.

När du vandrar mot toppen av nationalparken Stenshuvud passerar du en 210 meter lång mur, rester av en fornborg. Den har sitt ursprung i folkvandringstiden i Sverige, dvs. omkring 400–550 e. Kr. I närheten av tätorten Kivik, känd för sina äppleodlingar, passerar du lämningar från bronsåldern.

Knösen – Torekov

Foto: A.Kuzminski

Den 11 km långa etappen Knösen – Torekov är del av Kust-kustleden och här vandrar du genom skog och över strandängar, med vindpinade buskar och stenar i överflöd. Hallandsåsen möter havet vid Hovs hallar och här finns rödaktig gnejs amfibolit inlagrad som tillkommit när magma trängt upp.

Förr i tiden var det vanligt att skepp stannade här vid kusten. Detta ledde bland annat till att ett vrakbolag bildades vid Segeltorpsstranden som tog hand om skeppsvrak och auktionerade ut delarna. Dessutom byggdes det fartyg söder om Sänkudde mellan 1829 och 1848.

Skrylleslingan

Foto: A.Kuzminski

Längs med Nord-sydleden hittar du öster om studentstaden Lund Skrylleslingan, som erbjuder trolska vresbokar, vandring på getryggsåsar och bad i stenbrott. I rekreationsområde Skrylle, som den 15 km långa etappen går igenom, finns motionsgård, naturum och restaurang.

Många av de natursköna platserna här är skyddade som naturreservat, exempelvis Prästaskogen och Gryteskog. I den sistnämnda hittar du Skånes största vresbok med en omkrets på fem meter i brösthöjd. Särskilt utmärkande längs etappen är också Bergqvist stenbrott, som har vågmärken från ett tidigare hav som en gång fanns här för hela 570 miljoner år sedan.

Skäret – Josefinelust

Foto: Giåm

Genom fiskelägret Skäret följer du trånga gator som förgylls av murreva och fetknopp. Via stigar kommer du sedan vandra in i naturreservatet Kullaberg. Denna plats är vild och vacker med sina hisnande branter och vida vyer över Öresund och Kattegatt.

I slutet av denna 13 km långa Öresundsledsetapp kommer du till Josefinelust, vars namn härstammar från kung Oscar 1:as hustru Josefina, som under en vistelse 1865 fann den natursköna platsen mycket imponerande. Josefinelust har därefter blivit känd för sin fina utsikt och de många lättillgängliga grottorna som finns här.

Krika skog – Klåveröd

En omtyckt etapp för den som vill vandra i Skåne är Krika skog – Klåveröd, som är 14 km lång och del av Ås-åsleden. Längs mjuka stigar vandrar du förbi geografiska attraktioner som Vargadalen med rasbranter, Snuvestuans lilla grotta och Skorstensdalen torbildningar.

Här upptäcker du dessutom en svensk kulturhistorisk pärla – Klöva Mölla! Detta är en kvarn med anor från 1600-talet och som faktiskt var i kommersiellt bruk fram till mitten av 1960-talet. Den nuvarande byggnaden stod dock klar 1887, efter tio år av återuppbyggande efter en brand.

Klåveröd – Söderåsens nationalpark

Foto: bjaglin

I direkt anslutning till ovannämnda etapp ligger en av de kortare etapperna längs Skåneleden. Dessa 6 km leder dig dock in i en av Sveriges 29 nationalparker – Söderåsens nationalpark. Nationalparken bildades 2001 och är hela 1625 hektar stor.

Utöver djupa dalar, imponerande rasbranter och lummiga lövskogar hittar du här Skånes högsta punkt 212 m över havet. Dessutom finns ett fem meter högt vattenfall vid Korsskär som inger en äkta vildmarkskänsla. I nationalparken hittar du även Sprickdalen, som är en av de mest artrika mosslokalerna i Sverige. Du har med andra ord vandrat rakt in i en av den svenska naturens skattkammare!

Ursprungligen publicerat

10/07/2017