Slow travel: konsten att resa långsamt

Dags att sakta ned! Läs allt om slow travel-rörelsen och hur du kan resa långsamt för att uppleva en enklare, meningsfullare och mer minnesvärd semester

Läs om hur du kan koppla ned, sakta ned och få ut så mycket som möjligt av din semester

Läs om hur du kan koppla ned, sakta ned och få ut så mycket som möjligt av din semester

Kategori Nyheter & tips

Datum 05/01/2017

Vi lever helt klart i en stressig värld. All information som finns tillgänglig hela tiden gör det lätt att bli distraherad, skjuta upp saker och undvika djupare, meningsfullare möten med andra människor och omvärlden. Denna allvarliga FOMO (”fear of missing out”) blir aldrig så påtaglig som när vi åker iväg på en dyr och välförtjänst semester.

Vi pratade med Livia Posteuca och Laure Juilliard, två fransk-kanadensiska förespråkare för “slow travel” (en rörelse som handlar om att resa långsamt) från Slow Journeys Mag. De lär oss allt om hur man kopplar ned, saktar ned och får ut så mycket som möjligt av semestern och alla människor man träffar längs vägen. Häng med oss på vår slow travel-rörelse och hjälp oss att öppna upp dörren till världen.

Vad är slow travel?

De viktigaste ingredienserna för att resa långsamt: koppla ned, sakta ned och slappna av
De viktigaste ingredienserna för att resa långsamt: koppla ned, sakta ned och slappna av

Slow travel härstammar från andra ”långsamma rörelser” som handlar om att leva långsamt: ”slow living” och ”slow food”, som grundades i Italien på 80-talet. Det handlar om att resa långsamt i jakt på mer genuina upplevelser. I ett ständigt uppkopplat och stressigt samhälle kommer det långsamma resandet att handla om att lära känna sig själv och andra, och att öppna upp sina sinnen för omvärlden.

Slow travel är en motreaktion till fyrtiotalisternas och efterkrigsbarnens resvanor – som ofta kännetecknas av ett intensivt resande, all inclusive-hotell och checklistor med alla sevärdheter. Genom att resa långsamt uppmuntras resenärerna att fokusera på kvalitet över kvantitet, att koppla bort all teknik, att ta det lugnt och njuta av livet.

Det handlar nästan om anti-prestation – en form av resande som är raka motsatsen till att få dåligt samvete och som ger dig friheten att göra mindre (eller ingenting om du så vill) och bara betrakta omvärlden, dagdrömma i timtal och ha meningsfulla samtal med dina reskamrater.

Millenniegenerationen (“generation Y”) ligger bakom denna rörelse, och de driver på idén om ett engagerat resande och möjligheten att uppleva någonting äkta och genuint på sina resor. Att ”leva som en lokalbo”, anpassa sig efter nya livsrytmer och skapa genuina band med lokalborna har blivit viktiga ingredienser för att resa långsamt på bästa sätt.

Oavsett om du kastar dig in djupa skogar, åker och rider med några cowboys i västra Kanada, volontärarbetar några dagar på ett djurhem i Afrika, deltar i en yoga-festival på Hawaii eller åker på en avslappnad semester till en avlägsen paradisö, så handlar det om att omfamna miljön och den lokala kulturen för att uppleva genuina möten med människor. Det ultimata målet inom slow travel? Att få dig att känna dig hemma, fast du är lång borta.

En hållbar reseupplevelse

Lär dig konsten att resa långsamt på Totoco Eco-lodge i Nicaragua
Lär dig konsten att resa långsamt på Totoco Eco-lodge i Nicaragua

Slow travel-rörelsen har starka värderingar kring hållbarhet och en önskan att påverka miljön så lite som möjligt. De som reser långsamt och turistexperter är väldigt noggranna med att minimera inverkan på den naturliga miljön och omgivningen.

Att resa långsamt handlar även om att åka till platser och resmål bortom de vanliga turiststråken. Var inte rädd för att pusha dig själv utanför din vanliga trygghetszon och utmana äventyraren inom dig! Ibland måste du vandra genom vildmarken, åka motorbåt över en flod, flyga över tropiska skogar eller till och med åka hästvagn … men upplevelsen för att hitta långsamma resmål är definitivt värt det.

Turtle Surfing Lodge i Nicaragua är det perfekta långsamma resmålet. Boendet ligger avskilt på Nicaraguas västkust, nära staden Léon, och du måste korsa både land och vatten för att ta dig till denna oändliga gyllene strand – som bara är till för dig och de andra gästerna.

Oavsett om du väljer ett miljövänligt boutiquehotell, ett lyxigt yogaretreat med ”glamping”, en trädkoja eller en stuga som ligger mitt i vildmarken, så kan du som reser långsamt välja mellan en massa olika boenden som balanserar bekvämlighet och miljövänliga metoder.

Tipi ValleyAlgarve, Portugal är en miljövänlig campingresort och ett perfekt exempel på detta. Ekobyn har plats för upp till 15 gäster i vackert inredda tipi-tält, vilket ger en intim upplevelse med den omgivande naturen.

Slutligen, att gå emot massturismen innebär att omfamna värden som ”från jord till bord” och ekosystem som ”locavore”, vilket innebär att maten är närproducerad och kommer direkt från området. Oavsett om du väljer ett tropiskt resmål, såsom Totoco Eco-Lodge på ön Ometepe i Nicaragua, eller någonting på det norra halvklotet, såsom Villa Nao (mindre än 2 timmars bilväg från Montreal i Kanada), så kommer du alltid få njuta av nyplockade, säsongsbetonade råvaror som är omsorgsfullt tillagade från avancerade menyer.

5 tips för att resa långsamt

Låt dig uppslukas av den lokala kulturen på Jamaica – ett paradis för dig som vill resa långsamt
Låt dig uppslukas av den lokala kulturen på Jamaica – ett paradis för dig som vill resa långsamt

Organisera resor på egen hand

Köp en reseguide, gör massor med research och kontakta andra resenärer på Instagram för att få tips och inspiration. Slow travel är inte synonymt med att backpacka, som oftast kännetecknas av att man improviserar sig fram. G

enom att förbereda dig lite och boka boende på förhand kommer du kunna njuta av din semester ännu mer, särskilt om du inte planerar att stanna alltför länge och vill spara tid. Läs på om området du tänker resa till: att kunna småprata med lokalborna (förutom artighetsfraser om vädret!) är en mer naturlig väg till ett rikt kulturutbyte.

Stanna minst 3 nätter på samma “långsamma plats”

Du får uppleva nya vardagsrutiner och meningsfulla relationer med lokalborna, och du får tid att utforska omgivningen. Resultatet: det känns mer som hemma.

Välj alternativa boenden, mat och aktiviteter

Jamaica kan du till exempel fördjupa dig i Rastafari-kulturen genom att bo på Kudehya Guesthouse på Treasure Beach. Ägaren har varit Rastafari sedan barnsben, och han tycker verkligen om att få personlig kontakt med sina gäster.

Han kommer bjuda in dig för att upptäcka en typisk Ital-meny som matchar hans värderingar: vegetarisk kost, inget salt, organiska ingredienser och ingen alkohol. En underbar möjlighet att lära dig mer om den lokala kulturen, fjärran från alla Bob Marley-klichéer.

Ta det lugnt och utforska omgivningen

Om du har tid, använd lokala transporter för att utforska regionen med så lite miljöpåverkan som möjligt. Detta kommer än en gång få dig att känna dig mer som hemma. Dessutom finns det någonting romantiskt med att titta ut genom fönstret och betrakta alla landskap som breder ut sig.

Koppla ned för att slappna av på riktigt

Var social, träna och unna dig en hälsosam semester på ett yoga- och surfretreat. Ta en paus på Genesis, en fantastisk, miljövänlig oas nära den arkeologiska platsen Ek’ Balam i Yucatán, Mexiko. Eller segla på det turkosa vattnet bland San Blas-öarna i Panama. Dessa upplevelser är WiFi-fria och du kan njuta av varje sekund. Det känns otroligt bra att koppla bort sociala medier ett tag.

De fransk-kanadensiska slow travel-förespråkarna Livia Posteuca och Laure Juilliard från Slow Journeys Mag
De fransk-kanadensiska slow travel-förespråkarna Livia Posteuca och Laure Juilliard från Slow Journeys Mag
Sugen på att läsa mer om att resa långsamt? Besök webbsidan Slow Journeys Mags och följ Livia och Laure på Instagram

Ursprungligen publicerat

05/01/2017