Sol, hav och bad: de bästa gömda stränderna i Europa

Du kan inte längre skylla på att det är för trångt. Packa solkrämen och badbrallorna och upptäck någon av de bästa, dolda stränderna i Europa

En strand helt för dig själv – Es Trenc

En strand helt för dig själv – Es Trenc

Kategori Strand & natur

Datum 06/06/2017

Det finns mycket att tycka om med Europas främsta turistmål. Men ibland vill man komma bort från staden och folket. Man vill hitta ett ställe där man kan vara ensam, gärna med en sandstrand.

Som tur är så finns det gott om fina stränder i Europa. Många är gömda, eller i alla fall inte så lätta att hitta för den normale turisten. För att kunna guida dig till de bästa stränderna i Europa har vi samarbetat med amerikansk-norska bloggaren Silvia. Hon är kvinnan bakom bloggen Heart My Backpack, där hon samlar sina berättelser från resor jorden runt.

Några av stränderna som förekommer här ligger i mindre välbesökta europeiska länder, medan andra är förvånansvärt nära populära storstäder. Men de erbjuder alla skön sand, klart vatten och framförallt lugn och ro.

Balemartine – Isle of Tiree, Skottland

Tyst och avskilt – stranden på Balemartine on Tiree © www.tireeimages.com
Tyst och avskilt – stranden på Balemartine on Tiree © www.tireeimages.com

Skotska Hebriderna har en hel del häftiga stränder, med sand så vit och vatten så blått att du kunde tro att det var Thailand och inte Skottland.

Tiree är en av de minsta öarna i Hebriderna, vilket innebär att du kan ta dig runt på cykel. I princip helt kustlinjen här är strand och eftersom ön är så liten, är det lätt att hitta din egen favoritplats. Prova stranden i Balemartine, en liten by med hus byggda med blackhouse-design, vilket fått sitt namn efter att insidan färgats svart av rök.

Kom bara ihåg att det är Skottland. Vädret är inte alltid på din sida, så packa smart. Men när det är bra, då är det riktigt bra.

Hitta en flygbiljett till Glasgow

Słowiński National Park – Łeba, Polen

Ingen dålig syn: solnedgång på stranden i Słowiński Nationalpark
Ingen dålig syn: solnedgång på stranden i Słowiński Nationalpark

Vem åker till Polen för stränder? Du – eller du borde i alla fall. Polen har faktiskt en av de finaste stränderna i Europa, tro det eller ej.

Ett par timmar från Gdansk ligger Łeba, en del av nationalparken Słowiński. Sanddynerna här är så höga att de är skrämmande. Sakta flyttar de sig inåt landet, med en hastighet på 3–10 meter per år. Ta en promenad och fotografera lite av det här häftiga landskapet.

Bad är kanske inte höjdpunkten på din resa hit, men den här vackra stranden kommer i alla fall att kvala in på listan över mest minnesvärda stränder som du besökt.

Hitta en flygbiljett till Gdansk

Dhërmi Beach – Dhërmi, Albanien

Häng med lokalborna på Dhërmi Beach
Häng med lokalborna på Dhërmi Beach

Det är svårt att prata om dolda och okända europeiska stränder utan att komma in på Albanien.
Om du kör nedför den albanska Rivieran (den finns) ser du mängder av tomma stränder, alla med kristallklart vatten. Den kanske vackraste är Dhërmi Beach. Med långa sträckor av vit sand så finns det garanterat en plats bara för dig.

Hitta en flygbiljett till Tirana

Krapets Beach – Krapets, Bulgarien

Krapets Beach – en fridfull plats längs Svarta havets kust © Złota Bułgaria
Krapets Beach – en fridfull plats längs Svarta havets kust © Złota Bułgaria

Tack vare varma somrar och låga priser har Varna blivit en populär destination för de som vill semestra på tajtare budget. De flesta turister tar sig till Golden Sands-resorterna, men prova att istället hänga på Krapets, det är en strand där mestadels lokalbor vistas.

Stranden är enkelt åtkomlig från Varna och precis lagom långt från all ”action” att det ska kännas bekvämt. Sanden är mjuk, vattnet är varmt (på sommaren) och byn intill är jättemysig. En av de trevligaste, lugnaste stränderna i Östeuropa.

Hitta en flygbiljett till Varna

Nins lagun – Nin, Kroatien

Nins lagun – perfekt för kitesurfing
Nins lagun – perfekt för kitesurfing

Stranden är inte helt avskild men här finns å andra sidan duschar, toaletter och strandstolar, utan att det blir FÖR exploaterat och själlöst. Besökarna är mest familjer som kommer för att bada och kanske grilla lite. På veckodagarna är det nästan folktomt.

Hitta en flygbiljett till Zadar

Calanque de Morgiou – Marseille, Frankrike

Det blå vattnet i Calanque de Morgiou
Det blå vattnet i Calanque de Morgiou

Södra Frankrike är inte direkt ett udda besöksmål. Här är det tvärtom svårt att hitta en strand som inte är heltäckt av parasoller och kantad av strandbarer. Men om du anstränger dig lite kan du hitta några pärlor.

Det är nämligen lite så det känns när du utforskar Calanques nära Marseille. Calanques är smala, branta klippformationer som reser sig ur det turkosa vattnet i Medelhavet. Långa sträckor av klippor avbryts här och där av små, avskilda stränder. En del av dem kräver en promenad på några timmar för att nås, andra är enkelt åtkomliga en kvart från motorvägen. Poängen är att det inte är så många andra här.

Om du känner dig äventyrlig och är i hyfsad form kan du ta en heldag och utforska Calanques. Vill du ta det lite lugnare, prova Calanque de Morgiou nära Les Baumettes. Promenaden dit är naturskön och vyerna gör det värt besväret.

Hitta en flygbiljett till Marseille

Armier Bay – Mellieħa, Malta

Little Armier Bay – långt från överbefolkade resorts
Little Armier Bay – långt från överbefolkade resorts © www. viewingmalta.com – Fotograf: Jürgen Scicluna/MTA

Malta är en populär turistdestination året runt, men om du vill komma bort från resortsen och hotellen kan du även hitta lite mer oexploaterade områden. Ett sådant är Armier Bay, som faktiskt har två stränder: Armier och lilla Armier. De ligger rakt mitt emot Cormino Island och har samma klara, blåa vatten som Maltas blå lagun. Här finns inga hotell vilket gör det lugnare och tystare än Malta i övrigt. Det är mest lokalbor som hänger här, men på veckodagarna är det knappt någon ute.

Hitta en flygbiljett till Malta

Mjelle Beach – Bodø, Norge

Midnattssolen sedd från stranden Mjelle © www.nordnorge.com/Bodø – Fotograf: Tore Schöning Olsen
Midnattssolen sedd från stranden Mjelle © www.nordnorge.com/Bodø – Fotograf: Tore Schöning Olsen

Norge är nog mer känt för sina fjordar än sina stränder. Men om du tar dig norrut i landet kan du hitta några som definitivt är värda ett besök.
Vattnet är turkost som i Portofino, men låt inte det lura dig. Även på sommaren är simning här en väldigt kall upplevelse. Men det dramatiska landskapet kompenserar väl för bristerna i badtemperatur.

En av de vackraste stränderna i Norge ligger bara en kort körning från staden Bodø. Här är vattnet kristallklart och stranden har en märklig mix av vit och röd sand, med fantastisk färgkontrast.
Hitta en flygbiljett till Bodø

Es Trenc – Mallorca, Spanien

En dröm i blått på Es Trenc
En dröm i blått på Es Trenc

En dold strand på Mallorca – du skämtar? Nädå. Visst har Mallorca tusen miljoner resorts men det som är bra med dem, är att besökarna aldrig tar sig så långt från hotellen. Därför är många delar av Mallorca förvånansvärt lugna och tysta.

Faktum är att på en av öns mest populära och vackra stränder, Es Trenc, behöver du bara gå några minuter längs med kusten för att hitta en plats bara för dig själv. Följ vattnet bort från busshållplatsen bara.
Hitta en flygbiljett till Palma de Mallorca

Lepetane Beach – Lepetane, Montenegro

Undangömd i Kotorviken ligger Lepetane Beach
Undangömd i Kotorviken ligger Lepetane Beach

Montenegro har klättrat på önskelistorna för resenärer på sistone. Och det finns goda skäl till det. Här finns hela spektrat från höga berg till djupa dalar och vad somliga kallar Europas sydligaste fjord. Montenegro är definitivt att räkna med.

Om du vill ha en strandsemester, är det Kotorviken som är det självklara valet. Vad många inte vet, däremot, är att om du lämnar staden Kotor och fortsätter runt viken bort mot den lilla byn Lepetane, får du vara mer ifred och kan hitta en liten bit adriatisk kust som bara är för dig.

Spendera dagen på stranden och ta sedan färjan över viken (gratis för fotgängare) när det är dags att äta middag.
Hitta en flygbiljett till Tivat

Ska du spendera sommaren i city? Upptäck de bästa stadsstränderna i Europa eller ge dig ut i rena öknen på en resa till Marocko.

Ursprungligen publicerat

06/06/2017