Välkommen att tassa ombord: nyttiga tips för att flyga med hund

Har du resplaner och är ovillig att lämna din pälsklädda vän hemma? Kolla in de här tipsen på hur enkelt och smidigt det kan vara att flyga med hund

Ta med din hund på resan och utforska naturen tillsammans

Ta med din hund på resan och utforska naturen tillsammans

Kategori Nyheter & tips

Datum 18/07/2016

Oavsett om det är Busters första resa eller om han är en riktig globetrotter så behövs en del förberedelser när man ska resa med hund eller andra husdjur. Vi har samlat ihop tips och goda råd så att du kan fokusera på att njuta av semestern tillsammans med din bästa vän.

Identifikation, tack!

Uppdatera ditt husdjurspass innan resan
Uppdatera ditt husdjurspass innan resan

Djur som reser till främmande länder behöver också papper med sig. Ett husdjurspass är ett krav i de länder som är med i PETS Travel Scheme, där karantän inte behövs. Passet innehåller information om djurets vaccinationen, dess ID-nummer och microchipsnummer, samt veterinärs underskrift för godkännande. Eftersom PETS Travel Scheme inte är standard än gäller det att läsa på vad som gäller för de länder du ska resa från och till, och dubbelkolla att ditt djur kommer att släppas in.

När det gäller våra älskade husdjur så är det inte omöjligt att det värsta kan ske, särskilt om ditt djur tycker om att vandra omkring utomhus. ID-halsband med information om din tillfälliga adress och ett nummer du kan nås på kan göra det mycket lättare att hitta ditt djur om det försvinner.

Besök veterinären för en hälsokoll innan resan

Innan du beger dig ut på resa, gör ett besök hos veterinären för att kontrollera djurets allmänna hälsa och se till att alla vaccinationer fortfarande gäller. Se till att du är ute i god tid med kontrollen – vissa vaccinationer behöver göras tre veckor innan utresa för att skyddet ska vara fullkomligt. Veterinären kommer sen i husdjurspasset skriva under på att är som det ska.

Se till att Ludde inte går på droger

Blir ditt djur nervöst under resor? Testa ThunderShirt för att på naturlig väg lugna ned henne
Blir ditt djur nervöst under resor? Testa ThunderShirt för att på naturlig väg lugna ned henne

Om ditt husdjur tenderar att bli nervös under resan så kanske du har lugnande medel utskrivna från veterinären. Kom dock ihåg att International Air Transport Association (IATA) rekommenderar att husdjur ska vara drogfria för att undvika problem med andning eller balans under flygning. Försök att istället lugna ned dem med naturliga metoder som homeopatiska tabletter eller avslappnande massage med lavendelolja. En annan bra idé är att trötta ut djuret så mycket som möjligt innan avresa så att det kanske lyckas sova sig igenom alltihop.

Om din katt eller hund är ängslig av sig i allmänhet kan resor vara väldigt stressiga för dem. En lösning kan vara att ta på dem en ThunderShirt, som genom ett lätt tryck över dess bröstkorg kan få djuret att lugna ned sig.

Om du flyger med ditt djur

Liten nog att få plats i kabinen? Kolla med flygbolaget innan resan
Liten nog att få plats i kabinen? Kolla med flygbolaget innan resan

Om ni ska flyga får du helt enkelt boka en särskild biljett åt ditt husdjur. Flygbolag kan ha olika policys och priser vad gäller husdjur på resa. För att ditt djur ska kunna resa i kabinen med dig får det inte väga mer än åtta kilo (vissa bolag kan ha andra gränsnivåer) och dess IATA-godkända transportbur måste få plats under sätet framför dig. Hur lockande det än kan vara så får djuret inte lämna transportburen under resans gång. Ett husdjur som väger mer än åtta kilo måste resa i bagageutrymmet. Det kan verka otäckt där nere men flygbesättningen vet att det finns djur ombord och kommer att lämna lampor, ventilering och värme på.

All denna information och mer därtill finns på flygbolagens hemsida som t.e.x. KLM Sky Team, United Airlines, eller Cathay Pacific. Oavsett vilket bolag du flyger med, se till att vara vid incheckningsdisken tre timmar innan avfärd för att du och ditt djur ska ha gott om tid för boarding.

Om du reser med bil

Spänn fast säkerhetsbältena! Även hundar ska ha bälte eller bilsele
Spänn fast säkerhetsbältena! Även hundar ska ha bälte eller bilsele

Djur som går omkring fritt i en bil kan bli farligt distraherande under körning. Det finns särskilda skydd för bilsäten som hindrar ditt djur från att kunna förflytta sig från baksätet, och ser till att alla passagerare kan känna sig trygga under resan. Hundselar för bilen ger trygghet samtidigt som de inte tar upp onödig plats i baksätet. Titta förbi en djuraffär nära dig för att se vad som kan passa i din bil.

Om du kör långa sträckor, se till att ta en paus varannan eller var tredje timme för att låta djuret uträtta sina behov. Frisk luft och en chans att få röra på benen är nyttigt för er båda innan det är dags att sätta sig i bilen igen.

Boka rum i ett husdjursvänligt hotell

Låt trötta tassar få vila i ett husdjursvänligt hotell
Låt trötta tassar få vila i ett husdjursvänligt hotell

Det kan verka uppenbart, men valet av hotell kommer att avgöras av ifall de tar emot husdjur eller inte. Vissa hotell är extra husdjursvänliga: djur av alla de slag, från vädurskaniner till vorsteh, som bor på Bristol Vienna erbjuds riktig lyx med särskilda djurbäddar och godis. I London finns Rubens at the Palace, som till och med har en speciell meny för husdjur, med godsaker som korv och tonfisk.

Läs mer: Vad sägs om en natt i det hundformade och husdjursvänliga Dog Bark Park Inn?

Glöm inte vatten, leksaker och extra djurmat

Precis som att du kanske föredrar att ha med dig något hemifrån kan även husdjur finna trygghet i att resa med något som känns hemtamt. En snuttefilt eller ett favoritgosedjur kan både få dem att vara mer avslappnade och hålla dem sysselsatta under resan.

Vänta inte till du är framme vid din slutdestination innan du köper mat åt ditt djur – det kan hända att du inte lyckas hitta rätt sort eller märke. Men att resa med flera kilo djurmat kanske inte är möjligt heller. En bra idé kan vara att ladda upp med mat som räcker för ett par dagar och kontakta en lokal veterinär för att se om det märke du köper finns att köpa på plats. Se även till att du har med dig extra vatten under långa bilfärder – även om ditt djur inte kan fråga efter vatten så behöver det dricka regelbundet.

Nu när du och din fyrbenta vän är redo att ge er ut på vägarna – eller sväva bland molnen – passa på att boka en flygresa eller hyr en bil.

På jakt efter mer reseinspiration? Utforska naturen med din fyrbenta vän i Rio de Janeiros vackra miljöer eller veva ned rutorna och ta en road-trip genom Toscana.

Ursprungligen publicerat

18/07/2016