Resenärer vi älskar nr 004: Sissi Korhonen

Sissi är en av våra resenärer vi älskar. Hon cyklar genom Latinamerika ensam med målet att skapa nya vänner med de främlingar hon möter, genom att dela med sig och lyssna på berättelser längs vägen

Njuter av tystnaden och naturens skönhet i Cabo Polonio i Uruguay

Njuter av tystnaden och naturens skönhet i Cabo Polonio i Uruguay

Kategori Nyheter & tips

Datum 21/03/2017

Sissi Korhonen lämnar sitt hemland Finland långt bakom sig när hon beger sig av på sin cykelresa från Sydamerika till Centralamerika. Resan tog sin början i Ushuaia, Argentina och går till Mexiko, men är oändligt varierad för Sissi från dag till dag, beroende på de spontana möten hon upplever under vägens gång. Innan hon börjar rulla på nästa 1200 kilometersetapp delar hon med sig av anekdoter från sitt äventyr, och berör frågor som säkerhet, perception, rädsla och kommunikation, och vad det verkligen innebär att vara en ensamresande kvinna genom främmande länder.

Läs mer om hennes resor på hennes hemsida Strangerless. Förhoppningsvis kan hon inspirera dig att ta dig ut och träffa folk hemma och utomlands med hennes motto i huvudet – ”en främling är bara en vän som du inte har träffat ännu”.

Varför var det viktigt för dig att resa ensam?

Först cyklingsdagen, Sissi betraktar ensam utsikten över Tierra del Fuego, Argentina
Först cyklingsdagen, Sissi betraktar ensam utsikten över Tierra del Fuego, Argentina

Om det finns en sak som jag tycker mest om med att resa så är det att observera människor. När du reser ensam träffar du en hel del människor och du är fri att göra detta i din egen takt, och med de människor du känner en naturlig dragning till eller fascineras av. Det finns ingen där som vill bestämma rytmen eller ämnet för diskussion för dig, och inte en själ som kan störa den vackra, harmoniska tystnad som kan uppstå tillsammans med en ny människa (eller i ensamhet).

Som språkfanatiker är en av de viktigaste aspekterna av att vara ensam definitivt möjligheten att kontinuerligt exponeras för främmande språk. Du behöver inte tala med någon, men genom att lära dig språket får du möjlighet till det. Du har också möjlighet att i lugn och ro husera i dina egna tankar så länge du vill och behöver. När du är ensam kan du vara stilla så länge som du anser nödvändig, och röra dig vidare när tiden är rätt. Du är helt fri att fatta spontana beslut enbart på grundval av dig själv och de otroliga främlingar du möter!

Upplever du att främlingar behandlar dig annorlunda eftersom du är en ensamresande kvinna?

Sissi förbereder sig för ännu en dag av oväntade möten på vägen
Sissi förbereder sig för ännu en dag av oväntade möten på vägen

Jag tror att en kvinnlig främling har mycket lättare att närma sig än en manlig främling – en kvinna är mindre hotfull och väcker på något sätt större förtroende för människor än en man. Under alla mina tidigare resor, och framför allt på den här, så har jag ofta fått höra av de värdar som välkomnar mig in i sina hem att om jag hade varit en man så skulle de inte ens ha tänkt tanken. Så jag känner att ur denna aspekt underlättar det definitivt min resa och interaktionen mellan människor att vara kvinna.

Men det är ett dubbeleggat svärd. Som kvinna är den uppmärksamhet jag får inte alltid positiv. I Europa och USA smälter jag in nästan överallt jag rör mig men i Afrika, Asien och Sydamerika ses jag som något exotiskt. Därför kan jag inte ofta bara sitta på en parkbänk utan att någon kommer och pratar med mig, och i Sydamerika är det inte ovanligt att män närmar sig och föreslår sex. Lyckligtvis blir det bara en massa prat och inte handling.

Hur har kvinnor du mött på dina resor uppfattat ditt val att resa ensam?

2015, någonstans i Patagonien, tar en paus för att njuta av landskapet
2015, någonstans i Patagonien, tar en paus för att njuta av landskapet

Det är alltid roligt att träffa lokala kvinnor när man reser för det är då man verkligen ser skillnaderna i tankemönster och uppfostran. Jag har vuxit upp med principen att mina val inte ska vara beroende av en man, men detta är verkligen inte fallet med alla kvinnor i världen. Även om en hel del kvinnor beundrar mitt mod att resa ensam så är det inte sällan som lokalbefolkningen ser på mig med medlidande i vissa länder där det är en kvinnas dröm att gifta sig traditionellt och skaffa barn.

På ett bröllop i södra Brasilien, satt jag vid ett bord med sex (gifta) kvinnor. När jag berättade för dem att jag reste ensam såg de allihop på mig med stor empati i ögonen. En av dem tog min hand och sa, ”Oroa dig inte kära vän, din tid kommer”. Det var ganska lustigt för mig – jag kanske är 34 år gammal, men jag har aldrig riktigt oroat mig över att inte ha barn, ett hem eller en man nu.

Vilka viktiga resmål borde den ensamresande definitivt kolla in?

Sojafält och röda grusvägar i Canindeyú, Paraguay
Sojafält och röda grusvägar i Canindeyú, Paraguay

Det beror mycket på vad du är ute efter: lugn och ro, fester eller människor. Personligen älskar jag att interagera med lokalbefolkningen och är övertygad om att detta är något du kan göra var som helst i världen. Men för att möta människor skulle jag hellre fundera över hur jag reser än vart. Ett meningsfullt möte kan ske redan på planet om du närmar dig människor med ett nyfiket och öppet sinne.

Sydamerika är i allmänhet bra för ensammma resenärer, eftersom folk här är otroligt gästvänliga. Det finns många små byar som inte är mättade med turister, och därför är lokalbefolkningen nyfikna gentemot utländska resenärer.

Vilka saker är oumbärliga för att resa ensam?

Viktiga saker i Sissis cykelväska. La du märke till Momondos anteckningsblock?
Viktiga saker i Sissis cykelväska. La du märke till Momondos anteckningsblock?

De saker som håller mig från att känna mig ensam är en anteckningsbok, massor av pennor, en bärbar dator och en kamera. Jag älskar att dela min resa med andra genom min blogg och jag älskar att rita och skriva när jag är på egen hand.

Jag skulle inte resa utan min telefon längre. Den fungerar dessutom som ett utmärkt verktyg för enkel navigering och säkerhet – människor kan spåra dig med platstjänster och du kan meddela vem du vill om var du är, vad du gör och med vem (något jag rekommenderar starkt om du liftar eller vistas med totala främlingar).

När det gäller självförsvar bär jag med mig en handstor pepparsprayburk. Det är olagligt i många länder, så se till att kontrollera landets regler innan du går igenom flygplatsens säkerhetskontroll. Men eftersom jag vägrar att betrakta det som ett vapen skulle jag göra min egen pepparspray i den osannolika händelse att någon en dag skulle ta ifrån mig den jag har.

Ett tips: det är en god idé att inte tala om för alla att du reser ensam. Var försiktig med vem du litar på och var inte rädd för att dra några vita lögner för din egen säkerhets skull.

Hur finner du mening i dina resor?

Besök i den färgstarka stadsdelen La Boca i Buenos Aires, Argentina
Besök i den färgstarka stadsdelen La Boca i Buenos Aires, Argentina

Först och främst vill jag lära mig något från mina resor. I Latinamerika strävar jag efter att lära mig spanska och lära mig så mycket som möjligt om lokala kulturer och tankemönster. Jag vill också att utöva mer paragliding, dykning, klättring…

För det andra vill jag dela med mig av det jag lär med andra, både med lokalbefolkningen och med människor i andra länder. Det är därför jag bor med lokalbefolkningen och därför jag nu har en blogg. Jag vill inte undervisa, utan jag vill hellre dela med mig av mina erfarenheter och låta alla göra sina egna tolkningar baserat på vad jag har sett, hört och känt.

”En främling är bara en vän som du inte har träffat ännu” Varför tänker du så och hur gör du för att få nya vänner när du reser?

Gonzalez familj i San Miguel de Tucumán, Argentina, några av de många generösa människor hon mött på vägen
Gonzalez familj i San Miguel de Tucumán, Argentina, några av de många generösa människor hon mött på vägen

Jag har liftat i 16 år och cyklat i mer än 1 år nu. Jag älskar att prata med och bo med lokalbefolkningen, och jag upphör aldrig att förvånas över hur underbara främlingar kan vara. Allt du behöver göra är att vara öppen mot andra, utan att bortse från din magkänsla. Om en person inte inger förtroende, låt den vara.

Massmedier gör att människor verkar skrämmande, men enskilda individer är nästan alltid goda och har otroliga personliga berättelser. Du kanske upptäcker att även en främling från en helt annan kultur kan ha berättelser och tankar som till mångt och mycket liknar dina egna, eller som du i alla fall kan relatera till – nyckeln till allt det där är så enkel som att ställa frågor och lyssna på vad den andra personen har att säga!

Av dina många spontana möten, vem skulle du säga är mest minnesvärd?

En man vid namn José i provinsen Buenos Aires. Han var arbetare på en gård där jag stannade över en natt. Jag dök upp på gården dödstrött efter en hel dags cykling. Ägaren av gården var inte där så José och hans hustru välkomnade mig, erbjöd mig att äta middag med dem och bo med dem i deras stuga i stället. De var självklart fattiga, men José gjorde ändå en fest för mig, medan hans åtta barn tog mig runt på häst och visade mig ägorna. Den natten delade jag rum med fem av Josés barn.

Innan avfärd nästa morgon drack jag mate (typisk växtbaserad dryck i Argentina) med José och vi satt och pratade ett par timmar. Han var den första personen som fick mig att förstå hur främlingar kan uppfatta att jag dyker upp sådär i deras verklighet. Fram till dess hade jag sett mig själv som en olägenhet, som ber folk om hjälp. Men José sa ”Våra dagar är monotona. Vi går upp kl. 5:00, arbetar på fälten, äter, arbetar, äter, sover siesta, arbetar, äter och sover. Varje dag. Ditt besök är en frisk fläkt för oss. Stanna gärna så länge du vill”.

Hur har du kunnat sprida ”interkulturell medvetenhet”?

Nyfikna barn på en förskola i Campo Largo i Chaco-provinsen, Argentina
Nyfikna barn på en förskola i Campo Largo i Chaco-provinsen, Argentinana

För mig är det bästa sättet att sprida interkulturell medvetenhet genom mitt eget exempel och mina erfarenheter med människor. Jag vill inte predika för någon om interkulturell medvetenhet i sig, utan snarare diskutera med människor om hur saker och ting görs i deras land och på olika sätt i mitt land. Jag anser att interkulturell medvetenhet mer än något annat är ett förhållningssätt – ett sätt att se världen – som alla (även personer som aldrig har rest) kan tillämpa i sina möten med främlingar.

Det är jämförbart med kulturell universalism och relativism. Den första delen är att förstå att kulturella skillnader och få människor att tänka och agera annorlunda, och den andra delen är förmågan att inte döma dessa skillnader, utan bara observera dem och bete sig på ett sådant sätt som inte förolämpar dina värdar, utan att kompromissa alltför mycket med dina egna värderingar.

Internet är ett fantastiskt verktyg och plattform för interkulturell medvetenhet, utbildning och jämställdhet. Jag har långsamt börjat undervisa människor på landsbygden här i Sydamerika om hur och till vad man ska använda internet. Mitt mål är att göra detta till en kurs om internet-baserad mediekunskap, som jag kan erbjuda i skolor under hela min resa fram till Mexiko.

Vart ska du bege dig härnäst?

Betraktar horisonten i Rio Grande do Sul-provinsen i södra Brasilien
Betraktar horisonten i Rio Grande do Sul-provinsen i södra Brasilien

Om två dagar reser jag till karnevalen i Tilcara, Jujuy, Argentina, som är en av de mest traditionella och välbevarade karnevalerna här. Därifrån cyklar jag till Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia och sedan hela vägen genom Centralamerika till Mexiko. Jag har varit i Paraguay i flera månader nu för att starta ett resemagasin online för finska kvinnor och en del andra skrivprojekt.

Jag drömmer redan om att utforska de inhemska kulturerna i Bolivia, träffa min väns familj i Ecuador, dansa salsa i Cali, Colombia, byta arbete mot fridykning i Peru, lära mig laga äkta mexikansk mat och många andra saker.

Vilken fråga får du oftast av främlingar?

”Är du inte rädd?” Det är utan tvekan den vanligaste. Och svaret är: ja, det är jag. Men jag gör mitt bästa för att inte låta rädslan komma i vägen för att jag ska kunna göra de saker jag vill göra.

Vilken fråga skulle du vilja ställa till vår nästa grupp av resenärer vi älskar?

Har språkinlärning vidgat vårt sätt att tänka, eller kan två människor förstå varandra utan ett gemensamt språk?

Följ Sissis resa på Strangerless och möt hennes ex-främligar på hennes Instagram. Hitta mer inspiration? Ta mod till dig och möt lokalbor under resan och #sägja till spontana äventyr

Ursprungligen publicerat

21/03/2017