Utforska Lanzarote – Kanarieöarnas sportiga, hållbara och glödheta ö

Ett sportigt hjärta bultar under den vulkaniska askans yta på denna Kanarieö. Upptäck Lanzarote med oss då vi tittar närmare på resmålet som bjuder på eld och vin

Lanzarote erbjuder perfekta förhållanden för alla sorters sportentusiaster

Lanzarote erbjuder perfekta förhållanden för alla sorters sportentusiaster

Kategori Mat & dryck Strand & natur

Datum 03/08/2017

Kanarieöarna är inte direkt någon udda destination. Även om du inte har varit där kan du tycka att du vet precis vad det handlar om: överfulla stränder, resorthotell och turistfällor. Men, precis som med de allra flesta platser, finns det dolda och mindre välkända delar – platser som bara lokalbefolkningen känner till. Fram tills nu!

Vi har förberett en serie med fem delar om dessa paradislika öars dolda skatter i samarbete med den erfarna reseskildraren och destinationsexperten Andrea Montgomery. Andrea är baserad på Kanarieöarna och har specialiserat sig på tema vandring och mat på både välkända och okända platser. Hon skriver även om dem på sin Buzztrips webbplats.

Den här gången ska vi titta närmare på Kanarieöarnas sportiga ö: Lanzarote. Lanzarote är en blandning mellan eld och vin och har huvudsakligen formats av två betydande faktorer: världshistoriens längsta vulkanutbrott och öns älsklingsson César Manrique.

Ett land fött ur elden

Lanzarotes landskap är starkt påverkat av världshistoriens längsta vulkanutbrott
Lanzarotes landskap är starkt påverkat av världshistoriens längsta vulkanutbrott

Till skillnad från de grönskande västra Kanarieöarna präglas Lanzarotes skönhet av ett naket, torrt och brokigt landskap med vulkaniska koner på ett vidsträckt lavaområde. Men så har det inte alltid varit.

Ställ dig mitt i Timanfaya nationalpark och försök föreställa dig att den mark som omger dig en gång var grön och bördig med ett hav av säd som böljade i vinden. Det är väldigt svårt att föreställa sig i dag, men det var så ön såg ut från det att genueserna började bebo ön på tidigt 1300-tal fram till den 1 september 1730.

Det var på den ödesdigra dagen som en vulkan nära Timanfaya spydde ut lava och världshistoriens längsta utbrott inleddes. Under de kommande sex åren dolde den vulkaniska askan solens strålar och marken dränktes av kokande lava. När utbrottet slutligen upphörde år 1736 hade 11 av Lanzarotes byar förstörts, tillsammans med 420 hem, och en fjärdedel av marktytan täcktes av lava.

Än i dag uppgår temperaturen under Timanfaya nationalpark till 600 °C, vilket får torra buskar att börja brinna och kallt vatten att förvandlas till ånga på ett ögonblick. Hettan används av restaurangen med det passande namnet El Diablo (Djävulen) för att grilla kött i en stor brunn djupt ner i marken.

Även om Timanfaya nationalpark är öns främsta utflyktsmål finns strikta kontroller för att skydda detta fantastiska landskap, där ett enda fotavtryck kan synas i åratal.

César Manrique

Jameos del Aguas, skapat av öns älsklingsson, César Manrique
Jameos del Aguas, skapat av öns älsklingsson, César Manrique © ikerlaes

Ingen förstod Lanzarotes bräckliga skönhet och vikten av att skydda dess framtid bättre än César Manrique, den man vi främst har att tacka för hur Lanzarote ser ut i dag. Manrique föddes i öns huvudstad, Arrecife och ansåg sig själv vara en konstnär mer än något annat. Han var en skicklig arkitekt, skulptör och miljöaktivist som ansåg sin ö vara en av världens vackraste platser och som därför ansträngde sig för att bevara den.

Han arbetade med öns styre och förespråkade vikten av att arbeta med naturen snarare än mot den. Han föreslog att naturlig vulkanisk sten och trä skulle användas vid all byggnation, och att alla byggnader skulle vara låga och enhetligt vita för att smälta in i landskapet på ett vackert sätt.

Man kan hitta Manriques extraordinära installationer runt om på hela ön, men hemmet Taro de Tahiche, som han skapade åt sig själv år 1968, är den mest välkända. Den är skapat av fem vulkaniska bubblor under jordens yta. Var och en av dem har formats i sin egen karaktär, enligt den stil som gjorde honom känd. I dag håller Stiftelsen César Manrique till i huset som lockar till sig stora mängder besökare.

Titta ut genom fönstret "ögon " vid Mirador del Río
Titta ut genom fönstret ”ögon” vid Mirador del Río © Dario Garavini

En annan uppskattad Manrique-favorit återfinns i Jameos del Agua, ett vulkaniskt grottsystem som utformats av eruptionerna som inträffade för flera århundraden sedan. Där kan du, utöver ett auditorium, en swimmingpool och en restaurang även hitta Manriques bedövande vackra trädgårdsgrotta, med dess safirfärgade sjö som bebos av blinda albinokrabbor.

Sist men inte minst på listan över sevärdheter skapade av Manrique kommer hans utsiktspunkt Mirador del Río vid en klippa – den är en fantastisk blandning av arkitektonisk och konstnärlig design. Fönstret ”ögon” är uthugget ur Famara-klipporna och blickar ut över den lilla ön La Graciosa, och över El Rio, en bit vatten som skiljer ön från Lanzarote.

Kanarieöarnas sportparadis

Överlyckliga löpare på podiet efter att ha slutfört Lanzarote International Marathon
Överlyckliga löpare på podiet efter att ha slutfört Lanzarote International Marathon © saaaraaah.noemi

Manrique satsade på hållbarhet, vilket har kommit att bli en del av Lanzarote som, mer än någon annan ö utnyttjar sin miljö för att uppmuntra grön turism, i synnerhet när det handlar om sport. Det torra klimatet, många soltimmar och vindarna ger mycket goda förutsättningar för toppidrottsmän. Det är svårt att undvika att se lycra-klädda löpare, surfare och cyklister, var du än befinner dig på ön.

Lanzarote är en favoritplats för dem som tränar inför triathlon. Den krävande tävlingen Iron Man håller även till där, eftersom terrängen utgör riktigt tuffa förhållanden. Lanzarote har även 205 km cykelvägar med olika svårighetsgrad, alltifrån långa och plana, till den krävande Tabayesco, en brant sträcka på 10 km som leder upp till Mirador vid Haría.

Lanzarote har över 200 km cykelvägar med olika svårighetsgrader.
Lanzarote har över 200 km cykelvägar med olika svårighetsgrader © Hotel Costa Calero – Talaso & Spa

Nordatlantens bränningar skapar perfekta förhållanden för surfning vid öns nordöstra kust, och de ständiga vågorna vid det spektakulära Famara är helt rätt för nybörjarna. Passadvindarna inleds i mars och de skapar surfförhållanden som har fått vindsurfare och kiteboardåkare att kalla Lanzarote för ”Europas Hawaii”.

Kalendern är fullproppad med sporthändelser, allt från duathlon och triathlon till marathon, surftävlingar och simtävlingen El Rio som äger rum mellan Lanzarote och La Graciosa, vilket gör ön till Kanarieöarnas absoluta sportparadis.

Malvasía-vin

Inte vilken vingård som helst
Inte vilken vingård som helst

Om du skulle vilja producera kvalitetsviner av absoluta toppklass, skulle du antagligen inte överväga en karg ö utanför Afrikas kust där det knappast regnar alls, där vinden är ihållande och där marken är täckt av djupa lager vulkanisk aska. Men Lanzarotes vin av Malvasíadruvor, känt som ”vulkanens kärna”, vinner internationella priser år efter år.

Den svarta vulkaniska askan som täcker en stor del av Lanzarotes yta är som en naturlig svamp, som suger till sig fukt från de vinnande passadvindarna och fångar den under sin yta. Vinerna odlas med hjälp av en odlingsprocess för vinrankor i torra klimat. Först grävs en djup grop där vinrankan planteras och en halvcirkelformad stenmur byggs för att skydda skottet från de konstanta vindarna och ett lager svart vulkanisk aska sprids runt hålet för att marken ska dra till sig fukt som binds till platsen.

Den unga vinrankan måste grävas ned djupt i marken för att komma åt mineralerna i jorden, som ska hjälpa den att växa till sig. På askans yta får vindruvorna sedan ‘vulkanens kärna’ samtidigt som de många soltimmarna ger dem en ljuvlig sötma. Slutresultatet blir en druva med en intensiv, söt mineralsmak som skapar ett utmärkt torrt Malvasía-vin, som är välkänt för sin halmgröna nyans, sin arom av citrus och mineral och den övergripande balansen.

Lanzarote har 17 bodegor (vingårdar), så du kommer inte sakna platser där du kan stanna till och provsmaka och lära dig mer om de olika typerna av vindruvor som odlas här. Bodega El Grifo i San Bartolomé är Kanarieöarnas äldsta vingård och grundades redan 1775. Du kan titta på vingården, besöka vinmuséet och smaka på upp till sex av deras viner, tillsammans med en osttallrik för 150 kr för två personer.

Lanzarotes Malvasía-viner smakar som bäst när de intas tillsammans med öns färska lokala varor, som förbereds med omsorg och serveras på ett aptitligt sätt. Du hittar de bästa vid det fantastiska La Tegala i Yaiza och den lika utsökta Lilium i Arrecife.

¡Buen provecho!

Hitta ett flyg till Lanzarote
Vill du läsa mer om Kanarieöarna? Titta närmare på Teneriffas vilda landskap, och utforska Gran Canaria bortom stränderna

Ursprungligen publicerat

03/08/2017