Upptäck Kanarieöarnas hemligheter: Utforska Teneriffas vilda landskap, dess mat och kultur

Teneriffa har gott om vild natur, läcker mat och många festligheter. Upptäck allt med vår omfattande guide för dolda skatter

Utsikt över Playa de Las Teresitas och Anagabergen

Utsikt över Playa de Las Teresitas och Anagabergen

Kategori Mat & dryck Strand & natur

Datum 13/07/2017

Kanarieöarna är inte direkt någon udda destination. Även om du inte har varit där kanske du tycker att du vet precis vad det handlar om: överfulla stränder, resorthotell och turistfällor. Men, precis som med de allra flesta platser, finns det dolda och mindre välkända delar – platser som bara lokalbefolkningen känner till. Fram tills nu!

Vi har förberett en serie med fem delar om dessa paradislika öars dolda skatter i samarbete med den erfarne reseskildraren och destinationsexperten Andrea Montgomery. Andera är baserad på Kanarieöarna och har specialiserat sig på tema vandring och mat på välkända platser och okända platser. Hon skriver även om dem på sin webbplats Buzztrips.

Del ett i serien handlar om Teneriffa, den största och mest välbesökta av de sju öarna. Ön besöks årligen av fem miljoner människor, så du behöver absolut expertråd för att veta vart du ska ta dig för att undvika massorna.

Ett paradis för vandraren

Teneriffa har gott om vandringsleder genom de vackra landskapen
Teneriffa har gott om vandringsleder genom de vackra landskapen

Teneriffa lockar inte bara som året-runt-destination med soldränkta stränder: ön blir snabbt alltmer populär även bland vandrare.

Nationalparken Teide ligger mitt på ön och det overkliga månlandskapet som skapats av lava genomkorsas av vandringsleder vid foten av Spaniens högsta berg. På den nordöstra delen finns flera vandringsleder som korsar Anagabergens täta laurisilvaskog.

Vandra i Guanches fotspår för att få en känsla för hur det brukade vara på ön. De var Teneriffas ursprungsbefolkning. För ca 500 år sedan skapade de stigar när de flyttade sin boskap mellan sommar- och vinterbetesmarkerna. Stigarna kallas för ”caminos reales” (kungliga vägar). De är fantastiska vandringleder och utgör påtagliga länkar till Teneriffas historia.

Den välkända kullen i El Palmar-dalen liknar en uppskuren tårta
Den välkända kullen i El Palmar-dalen liknar en uppskuren tårta

Vandra ”camino real” från El Palmar till Teno Alto. Leden går uppför El Palmar-dalen där gamla stenbrott får klippan att se ut som en gigantisk tårta som skurits i bitar. När du har kommit upp till bergsryggen har du en fantastisk utsikt över berget Teide innan du kommer fram till den lilla byn Teno Alto. Titta in till byns lilla butik och köp hemmagjord getost som finns från mild (‘fresca’) till brinnande het (‘curado’).

Ta dig bortom resort-städerna

Klippformationerna Paisaje Lunar i Vilaflor
Klippformationerna Paisaje Lunar i Vilaflor

Om du vill uppleva Teneriffas verkliga kultur behöver du ta dig så långt bort från de upptrampade vägarna som möjligt. Några av Teneriffas mest välbevarade hemligheter återfinns i små städer och byar runt om på ön.

Även om den pittoreska byn Vilaflor ligger på vägen till nationalparken Teide, är det få turister som besöker den. Tillbringa några timmar drickandes kaffe på det lummiga torget Plaza San Pedro, klättra upp till det lilla kapellet Ermita de San Roque där du får en vidsträckt utsikt över den södra kusten eller bege dig ut på dess ”camino real” för att se de imponerande klippformationerna vid Paisaje Lunar.

Arico Nuevo är ett muromgärdat samhälle från 1700-talet med charmiga vita hus som har gröna fönsterkarmar och dörrar som är beläget 40 minuters bilfärd från Santa Cruz. De kritvita väggarna längs med kullerstensgatorna är täckta av röd bougainvillea. Katter solar sig på de sneda taken. Tempot är lågt och man får en känsla av att det är en inspelningsplats som väntar på att skådespelarna ska anlända.

Charmig estrad i Los Silos
Charmig estrad i Los Silos © secrettenerife.co.uk

Los Silos är en charmig liten stad i Isla Baja-regionen på öns grönskande nordvästra del med gator så smala att turistbussar inte kommer fram och en kyrka som är så vit att den ser ut att ha rullats i florsocker och en estrad i jugendstil där du kan beställa läckra egentillverkade bakelser. Passa på att besöka den årliga berättarfestivalen om du är där i december.

De flesta besöker Masca för att njuta av den vackra utsikten, men grannbyn Santiago del Teide ignoreras ofta. Några av de upplevelser som man missar om man hoppar över byn är häst och vagn-turer från Casona del Patio, den vackra kyrkan San Fernando Rey och att få smaka på ”arepa” (venezuelanskt majsbröd med fyllning) från kiosken vid picknickområdet.

Typiska smaker från Teneriffa

”Papas arrugadas con mojo”, är en av de rätter man bara måste testa när man är på Teneriffa© jaumescar

När du kommer bort från turist-matställena kan du låta Teneriffas traditionella restauranger överraska dig.

Teneriffas potatis, känd som ”papas bonitas”, kom till Kanarieöarna från Peru för över 400 år sedan och har nu sitt eget ursprungscertifikat. ”Papas arrugadas con mojo” (betyder skrynklig potatis med sås) är en populär rätt där potatisen kokas i saltvatten tills det bildas en salt skorpa på den, och serveras med halvstarka såser. Rätten prisas lika mycket av framstående kockar som av lokalbefolkningen.

När det rör läckerheter från havet finns det också lite du behöver känna till. Vieja är en fisk som aldrig kommer vinna några skönhetstävlingar, men dess smak är svårslagen. Cherne (havsabborre), med vitt kött, är en annan favorit som ofta finns med på menyerna. Den som älskar havets läckerheter bör även testa mör pulpo (bläckfisk) som serveras i sallader eller hel.

Teneriffas vin Malmsey var en gång så uppskattat att Shakespeare fick en tunna som del av sin årliga lön. Öns viner väcker även stort intresse i sommelier-kretsar än i dag. Du kan testa och även köpa några av de bästa vid Bodegas Monje i El Sauzal och det närbelägna Vinmuséet.

Var du kan äta oavsett din budget

Njut av en läcker middag vid El Rincón de Juan Carlos som har tilldelats en Michelin-stjärna
Njut av en läcker middag vid El Rincón de Juan Carlos som har tilldelats en Michelin-stjärna © El Rincón de Juan Carlos

Teneriffas gastronomiska scen är lika varierande som dess landskap och sträcker sig från billigt och udda till absolut toppklass.

”Guachinches” är enkla restauranger som sällan har duk på borden. De har blomstrat på de nordliga kullarna sedan 1600-talet. De återfinns på avlägsna platser, har ofta en mycket begränsad meny och serverar vin från ägarens egen vingård, allt till löjligt låga priser. Ta dig till kullarna ovanför La Matanza, El Sauzal eller La Orotava och leta efter en skylt av papp, som har satts upp på en träd för att vägleda dig till en ”guachinche”.

Långt bort från resorthotellen i söder hittar du en mängd s.k. ”tinerfeño”-restauranger. De är traditionella matställen som serverar enkel mat och ”vino del pais” (lokalt vin). Där kan du äta ”menu del día” (dagens meny) som består av tre rätter plus ett glas vin för under 100 kr.

Om du gillar havets läckerheter får du inte missa ”cofradías”, det är restauranger som drivs av en sammanslutning av fiskare, så du kan vara säker på att du får något nyfångat på tallriken. Det finns en bra ”cofradia” vid hamnen i Los Cristianos och en elegant – med cofradia-mått mätt – i Puerto de la Cruz på en terrass med en fantastisk utsikt över hamnen.

Om du vill gå ut och äta riktigt lyxigt så är Teneriffa den enda av Kanarieöarna som har restauranger som tilldelats en Michelin-stjärna och en av dem är familjeägda El Rincón de Juan Carlos i Los Gigantes. Du måste vara ute i god tid när du bokar ett bord, men det är värt det. Du kan njuta av utsökt mat utan att betala Michelin-stjärne-priser.

Delta i Teneriffas fiestas tillsammans med lokalbefolkningen

Carnaval de Santa Cruz de Tenerife – är sprudlande, färgglad och rolig
Carnaval de Santa Cruz de Tenerife – är sprudlande, färgglad och rolig © doegox

Teneriffas fiestas är högljudda, färgglada och väldigt roliga att delta i. Det bästa sättet att njuta av dem är att göra som lokalbefolkningen.

Karnevalen, hålls i Santa Cruz de Tenerife i februari varje år, och är Kanarieöarnas största festlighet. Gatufester på nätterna med livemusik, matstånd, kiosker där man kan köpa drycker och ett allmänt kaos är vad karnevalen handlar om, så stå inte bara på sidan och titta på medan paraden passerar förbi. Sätt på dig läckra kläder och ge dig ut på gatorna kring Plaza España efter midnatt för att ansluta dig till tusentals utklädda som partar tills solen går upp.

Om du råkar se en procession av personer som bär den traditionella klädseln och som kastar mat till publiken från dekorerade kärror, är det sannolikt en ”romería”. En ”romería” är en sorts skördefestival med rötter i hedniska och kristna traditioner och brukar inkludera en procession med kärror fyllda av mat och vin, människor i traditionell klädsel och många djur som springer omkring fritt.

De äger rum i städer och byar runt om på Teneriffa under sommaren och nygrillat kött och vin delas ut till åskådarna. Köp en ”vaso” (ett litet glas i en läderhållare som man hänger runt halsen), fyll det vid närmaste vinfat och fånga upp ett kokt ägg eller fläskkotlett som kommer flygandes.

En matta av blommor vid Corpus Christi in La Orotava
En matta av blommor vid Corpus Christi in La Orotava © secrettenerife.co.uk

Vid de årliga festligheterna Corpus Christi skapas avancerade mattor av blommor som för ett kort tag förvandlar La Orotavas gator till sanna konstverk. Utanför stadshuset kan du beundra det vackra mönstret som skapats helt av sand från nationalparken Teide. På kvällen vandrar processionen Corpus Christi över det. För att se mästar-alfombristas (de som skapar mattorna) då de arbetar kan du besöka La Orotava en dag eller så före festivalen. Från stadshusets balkong på första våningen har du en utmärkt utsikt över hur mästerverken tillkommer.

Trevliga boenden

Boutiquehotell i lantlig stil har blivit ett måste som erbjuder en rustik elegant bas som du gör utflykter från. Hotel Villalba (pris från 750 kr per rum, per natt) ligger i pittoreska Vilaflor och har en mycket trevlig atmosfär. Om du vill bo bland bananplantor, kan vi rekommendera Hotel Rural El Patio (pris från 630 kr per rum, per natt) i Garachico. Om du känner dig mer hemma i små charmiga byar, är La Casona del Patio (pris från 850 kr per rum, per natt) i Santiago del Teide rätt för dig.

Hitta ett flyg till Teneriffa
Är du sugen på ännu fler resor till öar? Kolla upp dessa grekiska drömöar , planera en rundresa på Korsika eller upptäck några av Thailands bästa öar

Ursprungligen publicerat

13/07/2017