Logga ut och varva ned: en guide till härlig vandring i Banff

En resa för alla sinnen – upptäck några av Kanadas vackraste platser i vandrarnas paradis, Nationalparken Banff.

Nationalparken Banff är ett måste för alla vandrare

Nationalparken Banff är ett måste för alla vandrare

Kategori Strand & natur

Datum 25/04/2017

Med över 1 600 km underhållna leder, ett rikt utbud av vilda djur och ett landskap som får dig att tappa andan så är det inte undra på att Banff lockar vandrare från hela världen. Men även om Banff är Kanadas mest välbesökta nationalpark, så är den så stor att du lätt hittar din egen lugna lilla vrå.

Låt vildmarken i detta UNESCO’s världsarv rena dig genom att följa någon av de klassiska lederna, eller genom att utforska lite av Banffs orörda vilda natur. Du kan till och med köra den natursköna vägen Icefields Parkway från Lake Louise till den angränsande nationalparken Jasper. Banff ligger på smidigt avstånd från Calgary och har många leder med olika svårighetsgrad som gör att den passar lika bra för nybörjaren som för den mycket erfarne vandraren. Nationalparken upphör aldrig att överraska dig. Koppla av i den mäktiga naturen och förbered dig på att hänföras.

Det finns många skäl för att vandra i Banff

Mata jordekorrarna medan du beundrar det kristallklara sjövattnet i Moraine Lake
Mata jordekorrarna medan du beundrar det kristallklara sjövattnet i Moraine Lake

Banff är Kanadas absolut mest populära nationalpark. Naturen är omväxlande vilket gör att det finns lämpliga alternativ för den vältränade och för den otränade, för den vane och för den ovane vandraren. I det varierande landskapet med kristallklara sjöar och snötäckta berg, grön skog och djupa dalar kan du med lite tur få syn på älg, varg, björn och till och med vildrenar. En av de viktigaste sakerna att packa är förstås kameran.

Om du är trött på nio till fem och vill låta naturen hjälpa dig att hitta tillbaka till nuet och ta in den kristallklara friska luften eller träna i en förstummande vacker miljö… så är Banff rätt ställe!

Den bästa tiden för att vandra i Banff

sightseeing_bow_falls_banff_paul_zizka_1_horizontal
Banff Lake Louise Tourism © Paul Zizka Photography.

Från juli till mitten av september är den mest populära perioden för att vandra i Banff. Klimatet är varmare och de flesta lederna är öppna. Fram tills slutet av juni är flera pass fortfarande snötäckta och det finns risk för laviner. De flesta attraktioner, som exempelvis båtturer på sjöar, startar kring början av juni och erbjuds fram tills mitten av oktober.

Om du besöker nationalparken vid lågsäsong är det viktigt att hålla sig till lederna på lägre nivåer eller på den södra sidan av sluttningar nära staden Banff, eftersom de brukar vara mindre leriga. Juni är den månad då det vanligtvis regnar som mest i Klippiga bergen, men den är även en av de vackraste månaderna med mycket blommor och goda chanser att se vilda djur. Om du vill hyra bil i Banff så är det viktigt att tänka på att vissa vägar kan vara stängda vid dåligt väder och tänk även på skillnader i hur länge dagsljuset varar under den tid du besöker nationalparken.

Det finns gott om hotell i Banff, från traditionella timmerstugor nära leden till tjusiga moderna lägenhetskomplex med moderna bekvämligheter mitt i stan. Under högsäsongen är det givetvis fler vandrare på lederna, och priserna på logi och flygbiljetter är högre, så du kanske vill överväga att resa under mellansäsong, exempelvis slutet av september eller under oktober. Även om vädret är lite mindre förutsägbart, är det vanligtvis svalare och perfekt för vandring. Dessutom är naturen verkligen bedövande vacker under hösten. Här ser du en praktisk översikt över genomsnittliga temperaturer i Banff.

Hitta hotell i Banff

Ta dig till Banff

Det är ca 150 km till Banff från Calgary, så se till att hyra bil i god tid i förväg
Det är ca 150 km till Banff från Calgary, så se till att hyra bil i god tid i förväg

Även om det finns flera möjliga rutter om man vill åka landvägen, så väljer de flesta som besöker Banff att flyga till Calgary International Airport (YYC). Det finns direktflyg till Calgary från flera större städer i USA och Kanada, exempelvis Los Angeles, Vancouver, Newark, Chicago och San Francisco. Flygbolag som flyger till Calgary inkluderar Air Canada, WestJet, United Airlines och Delta.

Det är bara ca 150 km längs med Trans-Canada Highway AB-1W till Banff från Calgary. Det finns flera biluthyrningskontor på Calgarys flygplats men du bör alltid boka ditt fordon i förväg. Som tur är, har vi gjort det lätt för dig:

Hyr bil i Calgary

De bästa vandringslederna i Banff

Lower Johnston Canyon Falls är väl värt vandringen på 3 km
Lower Johnston Canyon Falls är väl värt vandringen på 3 km

Banff har så mycket fantastisk natur att upptäcka att du behöver prioritera väl för att få ut mesta möjliga av din upplevelse. Här ser du en lista över områdets mest uppskattade vandringsleder, flera av dem är lätta att nå från Banff eller Lake Louise.

Johnston Canyon

Leder från Bow Valley Parkway till ett dramatiskt vattenfall i denna spektakulära kalkstenskanjon och är en lättvandrad led där man delvis går på en gång av stål.

Längd: 3 km

Rutt: få vägbeskrivning här

Hoodoo Trail

Leden nås från Surprise Point precis utanför Banff och är en bekväm vandring längs med en led i skogen som bjuder på ett drömlikt landskap, där höga smala klippspiror, så kallade ”hoodoos”, drar blickarna till sig.

Längd: 1 mil

Rutt: få vägbeskrivning here

Banff erbjuder fantastiska vandringsleder för vandrare med mycket eller lite erfarenhet
Banff erbjuder fantastiska vandringsleder för vandrare med mycket eller lite erfarenhet

Iceberg Lake

Berätta inte om denna sjö, den är ett hemligt smultronställe. Vandringen är en enkel klättring ovanför Bow Falls och lämpar sig bäst för vandrare som har lite mer erfarenhet, och för dig till en fantastiskt vacker grön sjö nedanför den storslagna glaciären Bow.

Längd: 16 km

Rutt: få vägbeskrivning här

Sulphur Mountain Trail

Efter en uppiggande klättring upp till bergsryggen belönas du av en magnifik utiskt över dalen Bow. Därefter är du värd att återhämta dig i de härliga heta källorna.

Längd: 6 km

Rutt: få vägbeskrivning här

Plain of the Six Glaciers

Vandrare vid Plain of Six Glaciers – den en mil långa natursköna vandringen bör inte missas
Vandrare vid Plain of Six Glaciers – den en mil långa natursköna vandringen bör inte missas

Denna halvdagstur tillhör en av de allra vackraste i Banff. Följ strandlinjen till den bortre delen av Lake Louise, och vandra sedan uppåt för att kunna beundra den vackra utsikten över sjön, över glaciärer och snötäckta berg. Stanna till för att inta lite förfriskningar vid det charmiga lilla tehuset, innan du fortsätter ytterligare ungefär 1,5 km till en vacker utsiktspunkt där du ser glaciären Victoria.

Längd: 16 km

Rutt: få vägbeskrivning här

Giant Steps

Se bäckvattnet forsa fram över de enorma stenblocken som kallas för Giant Steps (jättestegen). Denna korta led är mest populär på sensommaren och kan göras till en slinga genom att man fortsätter upp längs med vandringsleden Lake Annette Highline.

Längd: 1 mil

Rutt: få vägbeskrivning här

Caldron Lake

Detta är en av de mest populära dagsutflykterna i Banff. Den relativt ansträngande vandringen belönar dig med en slående utsikt över Peyto Lake och Wapta-isfältet – du kan med lite tur även se en bergsget eller två på din väg till den inbjudande alpsjön.

Längd: 16 km

Rutt: få vägbeskrivning här

Vad du absolut inte får missa när du är i Banff

Denna gångbro är inget för den räddhågsne, men den ger en hisnande utsikt över dalen nedanför
Denna gångbro är inget för den räddhågsne, men den ger en hisnande utsikt över dalen nedanför

Glacier Skywalk, Jasper

Denna gångväg lär få din puls att rusa, när du står på en glasplattform 918 m över dalen nedanför. Titta upp för att se örnar glida förbi ovanför dig eller blicka ned på de dramatiska vattenfallen i dalen som har formats av glaciären.

Den nationalhistoriska platsen Cave and Basin

Banff är världens tredje äldsta nationalpark. Den hedrar och visar upp det kanadensiska parksystemet. Du kan se (och känna lukten av) varma källor både inne i grottorna och i den vackra smaragdgröna bassängen utanför.

Vattenfall, kanjoner och dalar - se till att ha förberett en lista innan du åker dit, för Banff har oändligt många minnesvärda upplevelser att välja bland
Vattenfall, kanjoner och dalar – se till att ha förberett en lista innan du åker dit, för Banff har oändligt många minnesvärda upplevelser att välja bland

Bow Falls

En av Banffs mest välkända sevärdheter är Bow Falls, ett kort men brett vattenfall – de vilda strömmarna finns med i flera Hollywoodfilmer.

Hot Springs

Koppla av i mineralvattnet– och ta in den mäktiga utsikten – i en naturlig varm källa genom att ta linbanan upp till Banffs övre varma källor på Sulphur Mountain. Det är det perfekta sättet att lindra trötta muskler och ben efter en lång vandring.

Tips

Glöm inte att ta med dig din björnspray när du vandrar i Banff - våra lurviga vänner syns ofta längs med lederna
Glöm inte att ta med dig din björnspray när du vandrar i Banff – våra lurviga vänner syns ofta längs med lederna

När du beger dig ut på vandring är det alltid viktigt att vara förberedd. Att vandra i Banff innebär ungefär samma utmaningar som det gör på andra ställen, men det finns några extra saker man bör tänka på.

  • Se alltid till att det finns någon som vet vilken led du ska ta och när du beräknas komma tillbaka.
  • Ta med dig något att äta och minst en liter vatten.
  • Vädret kan växla snabbt uppe i bergen så använd lager-på-lager-principen och ta med dig regnkläder.
  • En karta är oumbärlig och du behöver kontrollera här om leder är stängda innan du ger dig iväg. Var säker på att din vandring är lämplig med tanke på din förmåga och på hur pass vältränad du är.
  • Älgar och hjortar är vanligtvis ganska skygga, men det kan hända att du möter på dem och då är det bäst att du håller dig på ett säkert avstånd. Svartbjörnar och grizzlybjörnar ses ofta i Banff – se till att alltid vara utrustad med bjönspray, försäkra dig om att du hörs när du kommer och informera nationalparkens personal om du gör några observationer.
  • Det är i och för sig ett gammalt ordspråk, men det är är ändå viktigt: ta enbart fotografier och lämna inget annat än dina fotspår efter dig.
Hitta ett flyg till Calgary
Är du redo att åka? Läs experternas tips för nybörjarvandrare, och om du blir inspirerad finns det en lista med 15 andra fantastiska plaster på UNESCO:s världsarvslista  som är väl värda ett besök

Ursprungligen publicerat

25/04/2017