Vandra till Trolltunga i Norge – som att resa in i en saga

Att vandra till Trolltunga i Norge är en utmaning men ack så vackert. Djupa fjordar med höga, lodräta bergväggar, kullar klädda i grönt och en helt magnifik utsikt.

Ringedalsvattnet i Norge, Trolltunga

Kategori Strand & natur

Datum 17/08/2017

Trolltunga är en klippavsats som hänger ut över sjön Ringedalsvattnet i Norge. Du har säkert sätt bilder härifrån i sociala medier. Senaste åren har intresset för denna lilla klippa ökat explosionsartat.

Och det är inte konstigt. Landskapet här är som taget ur en saga. Det är så vackert att det knappt går att beskriva med ord. Du måste själv ta dig hit för att till fullo förstå hur otroligt fint det är här.

Jag satte på mig ryggsäcken en solig dag i augusti, packad med mat, vatten och frukt. Med ordentliga kängor på fötterna och en kåsa hängandes från bältet i byxorna var jag redo. Det är viktigt att vara förberedd för den här vandringen.

Rätt kläder, ordentligt med mat och god hälsa är måsten. Vatten kan du dricka från fjällbäckarna, ta med dig en tom flaska eller kåsa.

Var exakt ligger Trolltunga?

Foto: Patrick Enlund – Norr om Odda ligger fantastiska Trolltunga.

Trolltunga ligger en bit norr om Odda – ett litet pittoreskt samhälle allra längst in i Hardangerfjorden i sydvästra Norge. Det enklaste sättet att ta dig hit är om du har egen bil. Annars kan du ta tåg till Oslo och sedan buss hela vägen.

Jag rekommenderar starkt att övernatta i Odda så du nästa morgon vaknar utvilad redo för vandringen.

Hitta boende i Odda: https://www.momondo.se/hotell/s/odda

Här börjar vandringsleden

Foto: Patrick Enlund – Här börjar vandringsleden i Trolltunga.

Från Odda tar det cirka 20 minuter till parkeringen där vandringsleden börjar. Det gäller att vara ute tidigt. Av både säkerhetsskäl men också för att missa den värsta ruschen.

Strax före halv sju parkerar vi bilen. Det är redan full fart, några har tältat, andra har kommit hit jättetidigt och många har redan hunnit gå flera kilometer mot Trolltunga.

Den trappa som tidigare var här är avstängd och första två kilometerna är tung vandring uppför fjällbranten. Det gäller att spara på energin, väl uppe på krönet väntar ytterligare dryga tio kilometers vandring innan vi är framme.

Hur långt är det att vandra till Trolltunga?

Foto: Patrick Enlund – Inget kranvatten i världen kan mäta sig med den goda smaken.

Tur och retur till Trolltunga från parkeringen får du räkna med totalt tio timmar och runt 25 kilometer under fötterna. När jag väl börjar komma upp en bit efter dryga timmens knatande planar landskapet ut och i fjärran syns snöbeklädda berg, vackra sjöar och gröna bergssidor. Det är nog belöning efter den tuffa starten. Det är såhär det är att vandra i Norge – det finns ingenting som liknar detta.

Jag passar på att smaka på vattnet i den lilla bäcken som rinner över en klipphäll. Inget kranvatten i världen kan mäta sig med den goda smaken.

Trolltungas popularitet är påtaglig. Det är lite synd, det är nästan trångt på vandringsleden. Bort över bergssidorna ser jag hundratals personer vandra mot samma mål och tittar jag bakåt finns inget slut på lämmeltåget. Jag inser redan nu att det kommer att bli kö när vi väl är framme.

En av världens vackraste platser

Foto: Patrick Enlund – Det är obeskrivlig känsla att stå där och blicka ut över allt det vackra

Kliver jag av leden och går ut på en avsats mot utsikten är det lätt att glömma de andra, det känns som det bara är jag och naturen. Jag super in hela bilden, det här är verkligen en av de vackraste platserna jag någonsin upplevt.

Efter oändligt många fina vyer, ännu mer gott fjällvatten, snygg posering för kameran och ömma fötter är jag äntligen framme vid dagens mål. Det tog fem timmar. Kön för att få gå ut på själva trolltungan ringlar sig lång.

Tjugo minuter senare kan jag äntligen sätta min fot där ute på denna omtalade klippa. Det är obeskrivlig känsla att stå där och blicka ut över allt det vackra. Det är definitivt mödan värt.

Jag glömmer för en minut att jag har flera hundra människor bakom mig som väntar på sin tur. För en stund är det bara jag och trolltungan. Jag och fjorden. Den härliga känslan genomsyrar hela kroppen. Jag njuter så länge det varar.

När är det säsong att vandra till Trolltunga?

Foto: Patrick Enlund – Förberedd och ha gott om tid om du ska vandra till Trolltunga

Ska du vandra utan guide bör du göra det under juni till september. Från oktober till mars är vandringsleden helt avstängd.

Norsk räddningstjänst har flera gånger fått rycka ut och rädda turister som varit fel klädda eller inte hunnit tillbaka innan mörkret. Se till att vara väl förberedd och ha gott om tid om du ska vandra till Trolltunga.

Mer om Trolltunga: https://www.hardangerfjord.com/aktivitetar/trolltunga-p958013

Snabbguiden:

  • Det är en total stigning på 700 höjdmeter
  • Var förberedd både fysiskt och mentalt
  • Vandra aldrig ensam
  • Vandra aldrig i mörkret
  • Du bör ha god kondition och vara vid god hälsa
  • Ha ordentliga skor/kängor som du har gått in
  • Packa ordentligt med mat/snacks och vatten (vatten kan fyllas på ur fjällbäckarna som går att dricka)
  • Du ska vara klädd ordentligt efter väder
  • Ha extra ombyten
  • Packa regnkläder och varma kläder

 

Ursprungligen publicerat

17/08/2017