Roadtrip “down under”: utforska västra Australien

Glöm Melbourne och Sydney – det är västra Australien som regerar! Lägg läsken på kylning och pumpa igång Men at Work – det är dags att upptäcka den solkyssta västkusten

Ta dig an västra Australien med en rejäl roadtrip från Perth till Broome

Ta dig an västra Australien med en rejäl roadtrip från Perth till Broome

Kategori Strand & natur

Datum 24/01/2017

Kräng på dig en Akubrahatt, hitta en tålig hyrbil, ladda väskan med kall dricka och Vegemite-mackor och glöm inte AC/DC-skivorna. Det är dags att utforska den soliga australiensiska västkusten. Denna episka roadtrip omfattar allt från valar till kalkstensgrottor, till hemsökta fängelser.

Solen är förresten inget skämt här. Glöm absolut inte solskyddsfaktorn, och packa massor av vatten, både för dig och för kylaren.
Västra Australien (WA) är en stat som omfattar hela västra delen av landet. Det innebär rejäla avstånd – närmare bestämt 300 mil. Ta gott om tupplurar och kör bara så länge du orkar.
Flyg till Perth och börja din resa

Margaret Rivers vindistrikt

Smaskig start på Margaret Wine River Region
Smaskig start på Margaret Wine River Region © Alexwon16

Resan börjar i Margaret River Wine Region, ett lummigt ställe med snirkliga vägar genom druvodlingar med Sauvignon-druvor. Här finns dussintals sevärda vinbutiker, med guidade källarturer och provsmakningar – till och med ett destilleri om du gillar de starkare varorna. Den vackra Voyager Estate är ett måste att besöka, med sin vackra trädgård, och Vasse Felix har också fint dricka att prova.

Om du är less på vin finns Margaret River Fudgefabrik och The Market River Chocolate Company, som är lika söta som de låter. Glöm inte att besöka kalkstensgrottorna under Leeuwin Naturaliste Ridge – Jewel och Mammoth Cave är särskilt sevärda.
Rekommenderat hotell: Quality Inn, Margaret River (priserna börjar på 128 AUD [860 SEK] per rum per natt)

Margaret River Winery Region > Bunbury (100km)

Dunsborough, Busselton och Bunbury

Nu går färden norrut längs kusten, mot strandsamhällena Dunsborough, Busselton och Bunbury. Dunsborough är hemvist för Cape Naturaliste Lighthouse, en vitkalkad gammal fyr som kan bestigas för en häftig utsikt. Ta dig bort till Castle Bay om du känner dig pigg i benen, för här finns den vackra gångleden Meelup Reserve Trail.

På sommaren kommer flugorna men det hör till när man är i Australien. Tredje tipset är Busselton, med en 2 kilometer lång brygga som leder till ett undervattensobservatorium. Det är inte ovanligt att få se valar här, så håll ögonen öppna. Borta i Bunbury kan du se delfiner, både vilda och på Dolphin Discovery Centre.

Rekommenderat hotell: Mantra Bunbury (priserna börjar på 136 AUD [910 SEK] per rum per natt)

Bunbury > Fremantle (167km)

Fremantle

Strosa på marknaden och unna dig en glass i Fremantle
Strosa på marknaden och unna dig en glass i Fremantle

Nästa hållpunkt på resan är Fremantle. Här är det varmt, som vanligt, men för lite kylning kan du prova någon av 60 sorters glass på Oggies Ice Cream Café. Fremantle ligger vid utloppet för Swann River och har en hamnstads alla karaktäristika, som vacker arkitektur och sprudlande marknader. Det höga gamla fängelset Fremantle Prison sägs vara hemsökt och är oavsett det en bra inblick i Australiens straffrättsliga historia.

På Shipwreck Galleries kan du kolla in skrovet till Batavia, Australiens näst äldsta skeppsvrak, med tillhörande marinmuseum. Nere i Fishing Boat Harbour står en lokalkändis staty. Närmare bestämt Bon Scott, sångare i hårdrocksbandet AC/DC, som söp ihjäl sig 1980.

Rekommenderat hotell: Esplanade Hotel (priserna börjar på 200 AUD [1340 SEK] per rum per natt)

Fremantle > New Norcia (155km)

New Norcia

Ett benediktinskt samhälle är inte vad man förväntar sig att se i ett land där 70,000 personer förklarar sig som “jedi” i en nyligen gjord undersökning. Men New Norcia är verkligt och det enda i hela Australien, med anor till 1847. Ta Highway 95 så hittar du enkelt hit. Det finns en klostertur att gå, inklusive ett museum fullt av guldföremål. I ställets eget hotell serveras New Norcia Abbey Ale, ett traditionellt bryggt klosteröl.

Rekommenderat hotell: New Norcia Hotel (priserna börjar på 130 AUD [870 SEK] per rum per natt)

New Norcia > Cervantes (171 km)

Cervantes

cervantes-australia
Tillbaka till kusten sedan, med ett besök i Cervantes, en skön fiskeby med vita sandstränder som bara ber om att du ska käka picknick på dem. Kasta ut en lina vid Hangover Bay eller Kangaroo Point om du vill vara självförsörjande, eller fuska lite och köp en hummer på Indian Ocean Rock Lobster Factory. Om du har en fyrhjulsdriven bil, testa att köra på sanddynerna mellan Lancelin och Cervantes.

Om solen fortfarande inte smugit ner under horisonten, ta en snabb avstickare till den ikoniska Pinnacles-formationen, bara en kort bit bort, i Nambung National Park. Historieintresserade kan med fördel också boka in Lake Thetis, som är full av urgamla thrombolites.

Rekommenderat hotell: Pinnacles Edge Resort (priserna börjar på 210 AUD [1410 SEK] per rum per natt)

Cervantes > Hutt River (318 km)

Geraldton and Hutt River

Kryssa längs kanten av Indiska oceanen i ett par timmar tills du kommer till Geraldton, en trendig strandstad känd för att ha bra förhållanden för vindsurfing och kiteboarding. Point Moore och Coronation Beach är bästa ställena om du vill prova själv. Om du föredrar att vistas under ytan, kolla in South Tomi-vraket, eller besök Abrolhos Islands för bra utomhusaktiviteter och vackra naturliga pärlor.

Därifrån är det inte långt till Principality of Hutt River, en mikronation som grundades 1970 av en vetefarmare som blivit sur på regeringen och deras veteimport. Ta med ditt pass så kan du få det personligt stämplat vid besöket, av en medlem a mikronationens kungliga familj. Det går att campa här också.

Rekommenderat hotell: Ocean Centre Hotel (priserna börjar på 190 AUD [1270 SEK] per rum per natt)

Hutt River > Exmouth (781km)

Carnavon, Coral Bay och Exmouth

coral-bay
Coral Bay © Chris Fithall

Fyll upp tanken och ta med dig lite vatten, för nästa etapp är lång. Du tar dig upp längs Highway 1, den som går genom hela landet. Stanna för fantastisk sightseeing vid Shark Bay och Monkey Mia Reserve, släng sedan in ett brejk vid Carnavon, där du kan gå längs den en mile långa bryggan, One Mile Jetty, och utforska Space and Technology Museum och dess enorma parabolantenn. Ett par timmar upp längs kusten ligger Coray Bay, ett tropiskt paradis med UNESCO-listade Ningaloo Reef.

Glöm inte snorkeln för här kan du se sköldpaddor i sitt naturliga habitat. Ännu lite längre norrut, på spetsen av North West Cape, ligger Exmouth, med ännu mer rev, tropiska fiskar och valhajar. Om du börjar längta efter torra land är det inte långt inåt landet till Cape Range National Park, som bland annat har kängurur.

Rekommenderat hotell: Mantarays Ningaloo Beach Resort (priserna börjar på 230 AUD [1540 SEK] per rum per natt)

Exmouth > Broome 1300 km

Port Hedland och Eighty Mile Beach

Om avstånden börjar kännas knäckande är det bara att bita ihop – du är inte ens halvvägs upp längs kusten än. Men oroa dig inte, vi ska bara till Broome just nu, blygsamma 130 mil bort. Som tur är finns det gott om saker att göra efter vägen. Besöka Port Hedland till exempel, med Courthouse Gallery fullt av konst från lokalbor och urinvånare, och Silver Star Café, med tonvis av 1930-talssouvenirer från USA, inknökade i en tågvagn.

Sedan är det dags för en paus, med fördel på Eighty Mile Beach, en våtmark full av migrerande fåglar och vilande sköldpaddor. Slutligen är du framme vid Karijini National Park, där du kan vandra I grottor, utforska klippbassänger och se 40,000 år gamm5al indiankultur I det fria.

Rekommenderat hotell: Discovery Parks (priserna börjar på 73 AUD [490 SEK] per rum per natt)

Broome

kimberley-australia
Yay! Du klarade det. Nu är du framme i Broome, i västra Australiens Kimberley-region. Här har du perfekta förhållanden för att utforska. Börja med en kall öl på Matso’s Broome Brewery, med utsikt över Roebuck Bay, och köp med dig några souvenirer från Courthouse Markets och Chinatown. Du kan boka turer med speedboat över till Horizontal Falls-fallen eller åka tillbaka I tiden cirka 130 miljoner år, på Gantheaume Point, och se de 130 miljoner år gamla fotavtrycken från dinosaurier.

Och om du ändå kört så här långt, varför inte fortsätta till Darwin? Det är bara 180 mil till …
Rekommenderat hotell: Cable Beach Resort & Spa (priserna börjar på 250 AUD [1670 SEK] per rum per natt)

Innan du åker, läs vår guide med bra att veta om bilhyra. Och medan du ändå är relativt i närheten, varför inte besöka några av de bästa öarna i Söderhavet?

Ursprungligen publicerat

24/01/2017