Vinländer i Europa: 3 vindistrikt alla vinälskare borde besöka

Verona i Italien, Rioja i Spanien och Villány i Ungern är tre vindistrikt i Europa som du bara inte får
missa om du är en riktig vinälskare. Här blandas utsökta smaker med vackra miljöer.

Kategori Nyheter & tips

Datum 22/03/2017

Är du en äkta vinälskare – då kan du bara inte missa dessa tre härliga vindistrikt i södra Europa. Här kan du låta vinkännaren i dig få njuta fullt ut av klassiska viner i fantastiska miljöer.

Verona, Italien

iStock-621238418
Foto: Isaac74

Den norditalienska staden Verona är charmen själv och för en vinälskare är vindistrikten i den här delen av Italien rena himmelriket. Här omkring finns nämligen många intressanta vindistrikt. Bardolino, Valpolicella och Soave är bara några. Framförallt Soave är ett distrikt som fler borde få upp ögonen för. Inte enbart för hur vackert det är och den goda mat du hittar här utan också för att det är ett bevis på att du egentligen aldrig kan räkna bort vita viner från Italien. De vita vinerna härifrån har kommit att glömmas bort lite av på grund av Amaronevinets stora popularitet världen över. Och det är synd, för vinerna från Soave är riktigt goda och har en unik karaktär och fungerar utmärkt på matbordet, speciellt till fisk.

Veronas viner visar vägen. Ska du besöka ett vinhus när du är här, varför inte styra kosan mot Pieropan i Soave. Det är just familjen Pieropan med Dario i spetsen som driver detta härliga vinhus. Dario är en erkänd vurmare för det söta vita vinet som kommer härifrån – Recioto di Soave.

Hitta boende i Verona

Rioja, Spanien

iStock-155307910
Foto: Saffiresblue

Vindistriktet Rioja i norra Spanien får en ju utsökt att tänka på rött vin. Ordet ”roja” betyder ju just ”röd” på spanska. Men intressant att notera är att idag är de vita vinerna härifrån populärare än någonsin. Det har faktiskt tillverkats vita viner ända sedan vin började produceras här men de har hamnat lite i bakvattnet då de röda vinerna visat sig blir bättre. Några få vintillverkare har dock hållit fast hårt i produktionen av vin från de gröna druvorna vira, malvasía och garnarcha blanca. Och det med rätta. En av dem är vinbodegan Marqués de Murrieta som är väl värd ett besök. Det pratas om att de renoverat hela egendomen för 40 miljoner euro – bara det gör det värt att se.

Här kan du få tag på ett vitt vin unikt i sitt slag, det har legat 18 år på fat för att sedan lagras sju år på cementtank innan avslutningsvis tre år på flaska. Det är det första spanska vinet som fått 100 poäng av den kända amerikanska vinskribenten Robert Parker.

Enligt Vinguiden.coms skribent Johan Franco Cereceda har detta vin ”smak av tropiska frukter, torkade aprikoser, bra syra, fattoner, en kryddighet, en fin liten sötma parat med eldig karaktär och en fantastisk längd”. 

Hitta boende i Rioja

Villány, Ungern

iStock-537599630
Foto: Gehringj

Åk till Ungern och du hittar en fransk druva. Det är inte det första man tänker på när man hör om landet i östra Europa. Men faktum är att druvan Cabernet Franc från Loire trivs riktigt bra i vindistriktet Villány i södra Ungern.

Det är vinproducenten Csaba Malatinszky ett bevis på. Bara en bit från den kroatiska gränsen odlar han ekologiskt vin på 30 hektar mark. Csaba ville hitta ett perfekt område att odla Carbenet Franc på – och han fann det här. Klimatet är perfekt – en blandning av värme och svalka och jorden innehåller bra mineraler. Vintillverkaren Malatinszky är en av producenterna i Ungern som står för den bästa kvaliteten och som har bäst omdöme internationellt.

Förutom Cabernet Franc finns andra makalösa viner att prova i Villány. Vi pratar torrt. Både rött som vitt. Vad sägs om den lokala druvan Furmint med ”komplexa toner, spännande djup och med överraskande karaktär” som Cabernet Franc, spännande djup, Vinguiden.com och Johan Franco Cereceda.

Andra druvor att notera här är Királyeánka, Szürkebarát, Kékfrankos och Kadarka. Andra storheter som upptäckts av en internationell publik även om det ännu bara är en liten skara.

Hitta boende i Villàny  

 

Ursprungligen publicerat

22/03/2017