preloadDEST_ITALY_AMALFI_MAN_GettyImages

Du som uppskattar kultur, vackra omgivningar och ljuvliga sommardagar får inte missa den italienska rivieran. Denna vackra kuststräcka hittar du i den nordvästra delen av landet som är känd för sina blomsterodlingar, sin naturnära oemotståndliga miljö samt för sitt mycket behagliga väder som ofta ligger på omkring 20 grader. Här ger vi dig tips på 8 fantastiska platser längst med den italienska rivieran som du inte får missa under din vistelse i Italien.

Njut av ett bad i Alassio på den italienska rivieran

Panoramic view of the Ligurian coast with green trees in the foreground, Alassio, Liguria, Italy

Starta din sommarsemester med ett svalkande bad i Alassio, italienarnas semesterparadis. Den charmiga lilla kuststaden ligger längst med Liguriens västkust och här kan du njuta av bildsköna vyer som den vackra stranden Lungomare Angelo Ciccione, pastellfärgade pittoreska hus, samt små söta gelaterior där du köper den världsberömda italienska glassen. Missa inte att prova en affogato under din resa, som består av espresso med en kula vaniljglass.

Andra trevliga sevärdheter i närheten av Alassio

detail of apartment in Porec, Croatia

I Alassio kan du även besöka andra populära sevärdheter som den omtyckta gränden Budello di Alassio där du hittar mängder med små mysiga butiker och restauranger. Glöm inte heller att ta en tripp till Muretto of Alassio, den färgglada väggmålningen där flera hundra kändisar har signerat sitt namn.

Hitta flyg till Ligurien

Upptäck den dolda pärlan Cinque Terre

Colorful boats in Cinque Terre, Italy

Nationalparken Cinque Terre är utan tvekan en av världens mest sevärda platser och varje år tar parken emot mängder av besökare från hela världen. Cinque Terre består av fem magnifika kustbyar, nämligen Venazza, Riomaggiore, Corniglia, Monterosso al Mare och naturligtvis den berömda Manarola. Vi rekommenderar dig att spendera åtminstone tre dagar i området för att verkligen hinna uppleva de olika byarna, som du kan färdas mellan genom att promenera, ta en båt eller genom att ta tåget.

Smaka på det bästa från Cinque Terre

Pasta with Basil Pesto on Plate, Garnished with Basil Leaves

Cinque Terre är känd för sina smakrika och färska skaldjur, sin focaccia samt sin fantastiska pesto, och vi rekommenderar att du som besöker den italienska riveran beställer pasta alla Genovese, som är en klassisk ligurisk maträtt med al dente-pasta, potatis i tärningar och pesto. I området finns dessutom flera vinodlare och du som uppskattar alkoholhaltiga drycker bör även passa på att smaka ortens berömda Sciacchetràvin. Detta kan du göra under någon av de vinprovningar som anordnas regelbundet i Cinque Terre.

Hitta boende i Riomaggiore

Strosa genom det pittoreska Porto antico

Marina Porto Antico Genova, where many sailboats and yachts are moored, Genoa, Italy.

Den gamla hamnen Old Port ligger i staden Genua och är känd som en av Italiens mest attraktiva handelshamnar. Här kan du spendera flera timmar med att spana på folk, insupa den trevliga atmosfären, ta en god kaffe på ett närliggande café eller bara strosa omkring och ta del av allt som området Porto Antico har att erbjuda.

Ytterligare sevärdheter i närheten

Det finns även flera andra populära sevärdheter och nöjen att upptäcka i området. Till exempel Acquario di genoa som är ett av de största akvarierna i hela EU. Här finner du hela 12 000 olika arter av växter och djur, allt från såghajar till pingviner och delfiner. En annan mycket uppskattad sevärdhet i närheten är det populära museet Galata Museo del Mare som ställer ut fantastiska verk dedikerade åt Genuas sjöfartshistoria.

Hitta boende i Genua

Besök den vackra hamnen Portofino

The name of the famous Portofino town in Italy on a boatside - landmark sign, no copyright

Ett annat mycket populärt resmål som du hittar längs med den italienska rivieran är fiskebyn Portofino. Byn är en av de mest kända badorterna i regionen och dess stora popularitet beror delvis på sitt exklusiva läge ute på spetsen av en liten halvö, sydöst om staden Genoa. Här kan du tillbringa timmar med att utforska Portofinos eleganta hamnliv genom att titta på vackra yachter i hamnområdet, besöka den populära kyrkan Church of San Giogio med sin spektakulära utsikt eller ta en tur till slottet Castello Brown.

Spendera natten på något av Portofinos luxuösa hotell

Book yourself a spa day- you'll love it!

I området finner du flera eleganta, femstjärniga hotell med en fantastisk havsutsikt över det turkosa vattnet. Ett av de mest kända hotellen är det grandiosa Belmond Hotel Splendido, där både kändisar och till och med kungligheter har övernattat. Här kan du njuta av tillvaron genom att simma i den svalkande poolen, äta en god måltid under öppen himmel eller boka en skön massagebehandling.

Hitta boende i Portofino

Sanremo – Blommornas stad

Sanremo är en vacker liten stad på den italienska rivieran som även går under namnet Blommornas stad på grund sina storslagna blomsterodlingar. I staden hålls till och med en årlig blomsterfestival som förvandlar hela Saneremo till en färgsprakande oas av blommor och blad.

Andra trevliga nöjen som du finner i staden är flera populära musikfestivaler, samlingspunkten Piazza Colombo som du kan följa för att komma till stadens shoppinggata med flera lyxiga butiker samt Sanremos populära casino.

Hitta boende i Sanremo

Ta del av den vackra hamnstaden La Spezia

Outdoorly set wooden restaurant table on the quay of the marina of Riomaggiore overlooking the sea a rowing boat

La Spezia finner du i närheten av regionen Ligurien samt det pittoreska Toscana. I området kan du bland annat promenera längs med stranden eller stadens fina hamnområde och här hittar du vajande gröna palmer, flera mysiga gelaterior, mysiga parker som Parco Naturale Regionale di Porto Venere samt olika båtturer som erbjuder smidiga båtresor till närliggande byar och städer.

Pisa ligger på behagligt avstånd från La Spezia och du som vill besöka en av Italiens äldsta städer kan ta dig med tåg från La Spezia till centrala Pisa på ungefär en timme. I Pisa hittar du även sevärdheter som det cylinderformade lutande tornet och kyrkan Santa Maria Assunta. I vår cityguide kan du läsa mer om Pisa.

Upptäck Rapallo från luften

Wicker basket full of lemons on the italian street od Corniglia

Staden Rapallo är en historisk och vacker by som ligger ungefär en mil norr om Portofino. Här hittar man flera spännande sevärdheter, en bildskön miljö och flera historiska byggnader som Rapallo slott. Du kan också besöka La Funivia Rapallo-Montallegro där du har möjlighet att åka en linbana som ger dig en helt fantastisk utsikt över staden. Här uppe kan du även ta en kaffe eller lättare måltid på det lilla cafét som finns tillgängligt på området.

I Rapallo finns även många andra nöjen, restauranger och vackra hotell att övernatta på. Tänk dock på att priserna kan vara något högre här än på många andra platser längs med den italienska rivieran.

Hitta boende i Pisa

Besök Ospedaletti i nordvästa Italien

young couple on vacation.

Den lilla pärlan Ospedaletti ligger på den italienska rivieran, väster om staden Sanremo. Här kan du ta del av trevliga sevärdheter och upplevelser som att besöka någon av Ospedalettis fina sandstränder där du kan sola och bada, äta en måltid på någon av de närliggande restaurangerna eller utöva vattensporter. I den vackra kommunen kan du även njuta av tillvaron genom att besöka någon av områdets mysiga barer, cykla en sväng längs med någon av områdets cykelleder med det turkosa havet som granne eller varför inte besöka det vackra biblioteket Biblioteca Civica G. D´Annunzio di Ospedaletti som du hittar på Corso Regina Margherita.

Hitta boende i Sanremo

Resa till italienska rivieran

DEST_ITALY_LIGURIA_PORTOFINO_PARAGGI

Det finns många goda anledningar att resa till den italienska rivieran och du kan enkelt ta dig runt med flyg, tåg, buss eller bil. Den internationella flygplatsen i Pisa ligger exempelvis 80 km från Cinque Terre.

Ta bilen runt den italienska rivieran

Att bila längs med den italienska rivieran är ett utmärkt sätt att lära känna regionen, och det finns gott om biluthyrningsföretag runt om i Ligurien.

Pärlor på den italienska rivieran

Den italienska rivieran har många skatter att upptäcka. Några exempel är nationalparken Cinque Terre, Portofino samt det oemotståndligt vackra La Spezia.

Var ska man bo på italienska rivieran

Den italienska rivieran är en av de mest besökta platserna i världen, och här hittar du allt från femstjärniga hotell på halvön Portofino till enklare boende i pittoreska byar och städer som Cinque Terre och Saremo.

Italienska rivierans bästa städer

Den italienska rivieran har många charmiga städer. Några som vi kan rekommendera är Genua, Portofino och Vernazza.

Boende på den italienska rivieran

På den italienska rivieran finns det flera olika typer av boende. Beroende på hur många ni är, budgeten och personliga önskemål kan du välja mellan hotell, pensionat, semesterbostäder, villor samt flera andra alternativ.

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar