preloadA woman behind the wheel of a car with a male passenger.

Behöver jag en hyrbilsförsäkring? Ja, hyr du en bil är det alltid bäst att ha en försäkring. Den här guiden berättar hur du skaffar din hyrbilsförsäkring, vilken typ du bör teckna och vad de olika alternativen innebär.



Behöver jag en hyrbilsförsäkring?

Det korta svaret är ja, det behöver du definitivt! Det kan dock vara klurigt att veta vilken typ av försäkring som passar dig, var du kan teckna den och vad de olika alternativen täcker.

Det finns många olika typer av hyrbilsförsäkringar och vilken du ska välja beror på vilken skyddsnivå du vill ha. Vissa täcker endast fordonet du hyrt, medan andra även täcker personskador eller skador som orsakats andra eller dig själv och dina passagerare.

Hyrbilsfirman nämner alltid vilken typ av försäkring som är obligatorisk enligt deras villkor, policy och den lokala lagstiftningen. Tänk dock på att uthyrningsföretagen ofta tenderar att rekommendera ytterligare täckning. Därför är det bra om du gjort din research och redan vet vad du verkligen behöver och vad som bara är extra.

Letar du efter budgetvänliga alternativ bör du kontrollera vad dina nuvarande försäkringar täcker för att eventuellt spara en slant.

Var kan jag skaffa en hyrbilsförsäkring?

Det finns olika företag som säljer hyrbilsförsäkring. Dina alternativ inkluderar följande:

  • Hyrbilsfirmans försäkring
  • En oberoende försäkringsförmedlare
  • Din reseförsäkring
  • Din bilförsäkring
  • Ditt kreditkort

Alla dessa alternativ har olika kostnader och täckning och kan vara mer eller mindre enkla att teckna. Det kan till exempel vara smidigare att köpa hyrbilsförsäkringen direkt vid disken när du hämtar din bil, med det är antagligen inte det mest budgetvänliga alternativet.

Oberoende försäkringar är ett alternativ som kan vara minst lika smidigt utan den höga kostnaden. Försäkringsbolagen har analyserat krav från hyrbilsfirmor för att skapa erbjudanden för de allra flesta hyrbilsscenarier.

När du letar efter hyrbilsalternativ på momondo kan du stöta på alternativet att lägga till en försäkring från en oberoende försäkringsförmedlare till din bokning. På detta sätt vet du redan hur ditt försäkringsskydd ser ut innan du anländer till uthyrningsdisken för att hämta din bil.

Försäkringsskydd har ofta begränsningar när det gäller plats och omständigheter. Se därför till att kontrollera i vilka regioner ditt försäkringsskydd gäller och vilka specifika omständigheter som täcks. Kanske är det så att din försäkring bara skyddar dig om du kör i ditt hemland? De flesta försäkringsbolag täcker inte heller olyckor där föraren har druckit alkohol över den lokala gränsen.

Young Caucasian couple resting near the car in mountains in winter DEST_POLAND_GettyImages-648954330

Täcker min privata bilförsäkring min hyrbil?

Täcker min privata bilförsäkring bilen jag hyr? Det vanligaste svaret är att det beror på. Det är dock definitivt värt att kontrollera vad som gäller för din privata bilförsäkring. Vissa försäkringar täcker även hyrbilar, så prata med ditt försäkringsbolag innan du lägger till en potentiellt dyr försäkring till ditt hyresavtal.

Har du inte helförsäkring för din privata bil är det inte heller troligt att försäkringen täcker din hyrbil. Nu för tiden gäller försäkringen oftast bara för den specifika bil som nämns i försäkringsavtalet. Detta innebär att du inte täcks om du krockar med din väns bil eller en hyrbil. Vissa försäkringar täcker dig när du kör andra bilar men täckningen kan vara begränsad och omfattar vanligtvis inte körning utomlands.

I de flesta fall täcks du även endast för personligt bruk och inte om du hyr en bil i affärssyfte.

Med vilka kreditkort ingår hyrbilsförsäkring?

Det finns många bra kreditkort som inte bara låter dig samla flygmil och ger dig flygbolagsstatus – de erbjuder även olika försäkringar. Läs därför det finstilta för att ta reda på vad som gäller för ditt kreditkortsbolag. Exempel på kreditkort som erbjuder självriskeliminering (vi återkommer strax till vad detta är) när du hyr bil är Norwegian kreditkort, Re:member Flex, Coop Mastercard, Marginalen Gold och Forex kreditkort.

Glöm bara inte att se efter exakt hur mycket självriskeliminering som erbjuds då det kan variera mellan korten. I vissa fall ställs det även krav på att du måste använda kortet i fråga när du bokar din hyrbil för att försäkringen ska börja gälla. Vissa företag kan också begränsa täckningen till en viss tidsram eller ett geografiskt område.

Täckning för hyrbilsförsäkringar

En hyrbilsförsäkring täcker vanligtvis tre grundläggande aspekter – skador, stöld och ansvar gentemot tredje part. Skador på hyrbilen inkluderar skador på karossen, vilket utgör majoriteten av bilens exteriör, inklusive kofångare, stänkskärmar, dörrar och så vidare. Skador på fönster, hjul eller interiör ingår inte. Det högsta beloppet du behöver betala för skador kallas självrisk.

Stöldskydd innebär att du inte behöver betala för en ny bil om hyrbilen blir stulen eller skadas om någon försöker stjäla den. Återigen är det högsta du behöver betala i dessa situationer själva självrisken för stöldskyddsförsäkringen.

Tredjepartsansvar gäller om du skadar någon eller skadar något i din hyrbil. Det finns vanligtvis ett högsta belopp som försäkringen betalar ut till tredje part.

Dessa är de tre grundläggande typerna av försäkringsskydd, men det finns andra scenarier som tilläggsförsäkringar kan täcka. Vad händer om du skadar dig i en hyrbil, eller om dina saker i hyrbilen blir stulna? Och vad händer om du råkar ut för en olycka med någon som inte är försäkrad? Det finns en rad försäkringar som även täcker alla dessa situationer.

Vilken hyrbilsförsäkring bör jag teckna?

Nu när vi är på det klara med vad en försäkring kan täcka är det viktigt att veta vilken typ som gäller i vilka lägen. När det kommer till försäkringsalternativ för hyrbilar finns det en mängd förvirrande akronymer, scenarier och regler som kan variera mellan olika destinationer.

Det finns i princip sex olika typer av täckningar beroende på deras funktion. Du kan hitta försäkringar som skyddar hyrbilen, andra personer och deras egendom, personliga olyckor och vägassistans. Här kommer en kort sammanställning av dina alternativ:

Försäkring för trafik- och vagnskadereducering (CDW)

Försäkring för trafik- och vagnskadereducering eller Collision Damage Waiver (CDW) är en frivillig försäkring som ger täckning om ditt fordon skadas under hyresperioden. I många länder ingår CDW tillsammans med LDW (Loss Damage Waiver), som också ger stöldskydd om din hyrbil blir stulen under hyresperioden. Reser du i USA och Kanada köps dockdessa försäkringar ofta separat.

Kompletterande ansvarsförsäkring (SLP)

Ansvarsförsäkringar kan ha många namn: Supplemental Liability Protection (SLP), Extended Protection (EP), Supplemental Liability Insurance (SLI) eller Third Party Liability (TPL). Gemensamt för dem alla är att de är valfria försäkringar för skador på andras egendom samt andras sjukvårdskostnader i händelse av en olycka som du är juridiskt ansvarig för. I många länder utanför USA och Kanada måste denna typ av tredjepartsförsäkring tillhandahållas av uthyrningsföretaget. I USA ingår detta i allmänhet inte, men om du är bilägare kanske du redan har ansvarsförsäkring genom din privata bilförsäkring.

Personlig olycksfallsförsäkring (PAI)

En PAI, eller Personal Accident Insurance, täcker föraren eller försäkringsinnehavaren. Den kan täcka kostnader i händelse av en olycka, såsom ambulanstransport och liknande kostnader som uppstår vid behovet av medicinsk assistans. På samma sätt kan förarens tillhörigheter täckas med en Personal Effects insurance – försäkring för lösöre – i händelse av stöld eller förlust.

Vägassistans

Ibland kan olyckan kan vara framme i form av punkteringar och mekaniska eller elektriska fel. Om du inte är säker på hur du ska få din hyrbil att rulla igen kanske du vill överväga denna typ av försäkring.

Loss Damage Waiver (LDW)

En Loss Damage Waiver, ofta förkortad LDW, är en valfri försäkring som ger skydd om ditt fordon skadas eller stjäls under din hyresperiod.

Försäkring för lösöre (PEC)

Denna typ av försäkring täcker stöld av personliga tillhörigheter i hyrbilen upp till omkring 15 500 kr.

I slutänden beror hyrbilsförsäkringstypen du behöver på många olika faktorer och vilken täckningsnivå du vill ha. Försäkringspolicyer täcker vanligtvis kostnader upp till ett visst belopp och betalningen täcks antingen av försäkringsbolaget på plats eller återbetalas till försäkringstagaren efter en utredning.

Genom att noggrant läsa villkoren i ditt hyresavtal och jämföra dina försäkringsalternativ kan du spara både tid och pengar och njuta av en problemfri resa samtidigt som du känner dig trygg och säker.

Hur påverkar mitt resmål mina försäkringsbehov?

Alla hyrbilsförsäkringar är viktiga, men vissa är verkligen nödvändiga och besparar dig mycket besvär i händelse av en olycka. Ett måste är ansvarsförsäkring för tredje part som täcker skador som orsakas andra personer eller deras egendom. En annan försäkring som du starkt rekommenderas att lägga till är den för trafik- och vagnskadereducering (CDW) som täcker dig i händelse av skador på bilen.

Se till att du frågar om självrisken när du tecknar din försäkring, och om beloppet är särskilt högt kan du även lägga till en extra självriskförsäkring. Ytterligare försäkringar som är värda att överväga är den som täcker vägassistans, särskilt om du befinner dig i ett främmande land, och en personlig olycksfallsförsäkring (PAI) som täcker dina personliga kostnader i händelse av en olycka.

Ta även hänsyn till kvalitén på vägarna du ska köra på samt klimatet eftersom en tuff terräng kan kräva ett högre försäkringsskydd.

Hyrbilsförsäkring i USA

Reser du i USA kan varje delstat ha olika bestämmelser kring vilka försäkringar som krävs. Med detta sagt är de generellt sett tre viktigaste försäkringstyperna ansvarsförsäkring för tredje part – vilket det även är lag på – Trafik- och vagnskadereducering (CDW) eller Loss Damage Waiver (LDW). Observera att den senare omfattar både CDW och stöldskydd, vilket innebär att du är försäkrad om fordonet blir stulet och för skador som uppstått under din hyresperiod till följd av stöld.

Hyrbilsförsäkring i Storbritannien

När du hyr bil i Storbritannien erbjuds du försäkringar liknande dem i övriga Europa eller USA. Det viktigaste att tänka på är att ansvarsförsäkring är den enda försäkring som enligt lag är obligatorisk. Det finns inga lagkrav på att ha en Trafik- och vagnskadereduceringsförsäkring (CDW) även om denna ofta ingår och starkt rekommenderas.

Hyrbilsförsäkring i Europa

Hyr du bil i Sverige och resten av Europa kommer du att upptäcka att vissa försäkringar redan kan ingå i ditt avtal, t.ex. Trafik- och vagnskadereducering (CDW), tredjepartsansvar (TPL) och stöldskydd. Vissa av dessa inkluderar en självrisk, och om du vill minska den till noll kan du teckna en försäkring för självriskeliminering, en så kallad Excess Waiver. Se bara till att noggrant läsa det finstilta för att se vad försäkringen verkligen täcker. Planerar du att resa runt i Europa och korsa landsgränser med din bil är det viktigt att dubbelkolla hyrbilspolicyn för att vara säker på att du har täckning i länderna du besöker.

preloadA narrow, curvy asphalt road in the middle of lush fields dotted with trees and bordered by houses.

Sök efter hyrbilar

Vanliga frågor om hyrbilsförsäkring

Svaret på denna fråga är: Ja, det behöver du definitivt! Det finns dock många olika typer av hyrbilsförsäkringar och vilken du ska välja beror på vilken skyddsnivå du vill ha. Vissa täcker bara bilen du hyr medan andra även täcker personskador eller skador som orsakats andra eller dig själv och dina passagerare.

I hyrbilsfirmans villkor nämns vilken typ av försäkring som är obligatorisk enligt deras egen policy och den lokala lagstiftningen. Detta kan också skifta beroende på vilken typ av bil du hyr.

Du kan köpa din hyrbilsförsäkring från olika företag och försäkringsförmedlare. Några av sätten du kan skaffa din försäkring är genom:

  • Biluthyrningsföretaget
  • En oberoende försäkringsförmedlare
  • Allmän reseförsäkring
  • Privat bilförsäkring
  • Ditt kreditkort

Alla dessa alternativ har olika prisklasser och täckning. Det kan till exempel också vara enklare att teckna hyrbilsförsäkringen direkt vid disken när du hämtar din bil, med det är antagligen inte det mest budgetvänliga alternativet.

En hyrbilsförsäkring täcker vanligtvis tre grundläggande aspekter: skador på bilen, stöld och ansvar gentemot tredje part. Skador på hyrbilen inkluderar skador på karossen. Stöldskydd innebär att du inte behöver betala för en ny bil om hyrbilen blir stulen. Tredjepartsansvar gäller om du skadar någon eller skadar något i din hyrbil.

Det finns i princip sex olika typer av täckningar du kan välja mellan beroende på deras funktion. Du hittar försäkringar som skyddar hyrbilen, andra personer och deras egendom, personliga olyckor och vägassistans. De sex populäraste alternativen är:

  • Försäkring för trafik- och vagnskadereducering (CDW)
  • Kompletterande ansvarsförsäkring (SLP)
  • Personlig olycksfallsförsäkring (PAI)
  • Vägassistans
  • Loss Damage Waiver (LDW)
  • Försäkring för lösöre (PEC)

De flesta hyrbilsbolag har krav på någon typ av obligatorisk försäkring. Hur omfattande skyddet är beror på företaget, var du kör bilen och den lokala lagstiftningen.

Ofta är ansvarsförsäkring, försäkring för trafik- och vagnskadereducering och skydd för personliga tillhörigheter valfria tillägg. Huruvida du bör teckna försäkringar för detta eller inte beror på vilken skyddsnivå du vill ha. Du bör också fundera på var du ska köra eftersom det kan vara avgörande för tillägg som vägassistans.

Hur bestämmer momondo vad som ska vara med i den här guiden?

Jag har kört med hyrbilar över hela världen. Som en försiktig optimist har jag alltid varit övertygad om att det är nödvändigt att ha en bra försäkring för att kunna köra säkert. Jag hyrde många bilar under min tid som pank student och lärde mig snabbt hur man jämför försäkringar för att hitta och välja det bästa alternativet.

I den här guiden har jag och teamet på momondo samlat våra erfarenheter för att hjälpa dig hitta den bästa försäkringen för dig och din hyrbil.

theme_car_person_driving_gettyimages-1294306347

Om författaren

Jeanifer BreklingSom halvamerikansk, halvjapansk och hundra procent Alaskan har Jeanifer rest kors och tvärs över världen och utforskat dess natur sedan barnsben. Hennes nuvarande favoritdestination är Kreta, men hon har siktet inställt på Fiji för sitt nästa stora äventyr. När Jeanifer inte drömmer om platser att resa till tycker hon om att laga mat, ägna sig åt hemmabryggning, titta på sci-fi och busa med sina barn.  Följ Jeanifer påLinkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar