preloaddest_germany_wiehl_north-rhine_autobahn_theme_car_driving_bridge-gettyimages-1156982988-scaled

Med ett enormt Autobahn-nätverk, natursköna landsvägar och slingrande bergsvägar är det en härlig upplevelse att köra bil i Tyskland. Här kommer min guide till allt du behöver veta om ämnet – baserat på åren jag bott, kört och hyrt bil i landet. Fortsätt läsa för att ta reda på allt från vilka dokument du behöver till vilka vägregler som gäller i Tyskland.



Saker att tänka på innan du börjar köra i Tyskland

Är det första gången du kör bil i Tyskland finns det några grundläggande saker du bör känna till innan du påbörjar din resa. Börja med att kontrollera att du har rätt dokument och utrustning i bilen för att hålla dig på rätt sida av lagen.

Obligatorisk dokumentation

Du måste vara minst 18 år och ha ett giltigt körkort för att få köra bil i Tyskland.

  • Ett giltigt körkort
  • ID-kort eller pass

Obligatorisk utrustning för bilen

Förutom rätt dokument måste du även ha viss säkerhetsutrustning i bilen:

  • Reflexväst
  • Varningstriangel
  • Första hjälpen-låda
  • Bländskydd. Du kan justera strålkastarna manuellt på de flesta bilar, men om så inte är fallet kan du använda avbländande strålkastarmärken.
  • Ska du köra i vinterväglag måste du ha vinter- eller året-runt-däck på din bil.

De flesta hyrbilar har redan dessa saker men det är alltid viktigt att dubbelkolla vad som gäller för bilen du hyr.

dest_germany_berlin_theme_car_driving_bicycle_people-gettyimages-700184952-scaled
dest_germany_berlin_theme_car_person_driving_travel_rental_gettyimages-1257133581-scaled
dest_germany_theme_car_person_woods_travel-gettyimages-1139020415-scaled

Hyra bil i Tyskland

Det är relativt enkelt att hyra bil i Tyskland, men det finns en rad tips och tricks som kan göra det hela ännu smidigare och billigare! Råden i just det här inlägget fokuserar på korttidsuthyrning. Ska du spendera längre tid i landet kan du istället överväga långtidsuthyrning.

Vad du behöver för att hyra bil i Tyskland

Du måste oftast vara minst 18 år för att hyra bil i Tyskland. Det finns dock uthyrningsfirmor som har en minimiålder på 21 år – så dubbelkolla vad som gäller innan du bokar din bil. Du behöver:

  • Ett giltigt körkort
  • Ditt pass eller ID-kort

Ett kreditkort för depositionen – många biluthyrningsfirmor accepterar inte vanliga betalkort.

Så tecknar du rätt typ av bilförsäkring

Du måste ha en försäkring när du hyr bil. Det är ofta klurigt att veta exakt vilken typ av försäkring du behöver, och eftersom det ofta finns flera olika försäkringsalternativ är det viktigt att veta vad varje alternativ täcker.

  • De flesta hyrbilsfirmor inkluderar tredjepartsförsäkring (TPL) i kostnaden för din bokning. Detta täcker dödsfall, skador eller personskador på tredje part i en olycka som du är ansvarig för.
  • Vanligtvis ingår även försäkring för trafik- och vagnskadereducering (CDW). Med dessa försäkringar följer även en självrisk med varierande belopp i händelse av skador.
  • Loss Damage Waiver (LDW) inkluderar CDW och stöldskydd (TP) så att kostnaden för bilen täcks om den blir stulen.

Det säkraste och enklaste alternativet är att teckna den mest omfattande försäkringen. Detta innebär att du inte behöver betala mer än självrisken vid skador, stöld eller olyckor.

Det är ofta dyrare att köpa denna typ av försäkring från hyrbilsföretaget när du hämtar din bil. Därför lönar det sig att boka den i förväg med en oberoende försäkringsförmedlare. Du kan hitta massor av försäkringsförsäljare på nätet som erbjuder försäkringar för allt från enstaka resor till månads- och årsförsäkringar.

preloadA car travelling on a long road bridge over a lake.

Sök efter hyrbilar

Trafikregler i Tyskland

I Tyskland kör man precis som i Sverige på höger sida av vägen och kör om på vänster sida. I motsats till länder som Storbritannien innebär det att du i korsningar ska titta och lämna företräde åt dem som kör till höger, och när du kör in i en rondell har fordonen som redan befinner sig i rondellen företräde.

Minimiålder för bilförare

Minimiåldern för att köra bil i Tyskland är 18 år.

Hastighetsbegränsningar

I Tyskland använder man precis som i Sverige det metriska systemet. Det innebär att alla hastighetsgränser och vägskyltar anges i kilometer och meter och inte i miles och yards som du stöter på under en roadtrip i USA. Du kan med andra ord förvänta dig samma grundläggande system som i övriga Europa när du sitter bakom ratten i Tyskland.

I Tyskland använder man precis som i Sverige det metriska systemet. Det innebär att alla hastighetsgränser och vägskyltar anges i kilometer och meter och inte i miles och yards som du stöter på under en roadtrip i USA. Du kan med andra ord förvänta dig samma grundläggande system som i övriga Europa när du sitter bakom ratten i Tyskland.

  • Stadsområden: 50 km/h
  • Huvudvägar: 100 km/h
  • Autobahn (motorväg): 130 km/h
dest_germany_bavaria_theme_truck_car_driving_travel_roadtrip_gettyimages-539962969-scaled

Tyskland är naturligtvis också känt för sin Autobahn där vissa delar helt saknar hastighetsbegränsning. Håll utkik efter den runda vita skylten med fem diagonala svarta linjer, men kom ihåg att den rekommenderade gränsen är 130 km/h.

Motorvägar och avgiftsbelagda vägar

Du behöver inte betala vägtullar när du kör en privat bil i Tyskland. Avgifterna gäller vanligtvis för transportfordon som väger över 7,5 ton.

Promillegränser och rattfylleri

Den högsta tillåtna promillehalten i Tyskland för förare av privata fordon är 0,5. Om du är yngre än 21 eller haft ditt körkort i mindre än två år är gränsen dock 0 promille. Denna nolltolerans gäller för både tyska och internationella förare.

Bestämmelser för barnstolar

Alla barn som är tre år eller yngre måste alltid sitta i en barnstol när de åker bil. Barn mellan tre och 12 år som är kortare än 150 cm ska sitta i en bilbarnstol eller använda en bältesanordning för barn.

Straff & böter

Fortkörningsböter i Tyskland kan variera från 10 € till 680 €. Hur mycket du får böta beror på var du bröt mot hastighetsgränsen och hur fort du körde. Kör du mer än 21 km/h över gränsen får du också en prick på ditt körkort.

Andra förseelser som ger böter är att köra utan säkerhetsbälte, använda mobiltelefon att inte stanna vid rött ljus och olaglig parkering. Att köra med en promillehalt i blodet kan leda till höga böter, prickar på körkortet och fängelsestraff.

Betalningsmetoder

Tyskland använde länge mestadels kontanter, vilket har börjat förändras under de senaste åren. Numera kan du betala din hyrbil med betalkort, kreditkort eller till och med resecheckar (old school!). Kom dock ihåg att många biluthyrningsfirmor kräver ett kreditkort för din deposition. Har du inget sådant kan det hända att du inte tillåts boka din hyrbil, eller att du måste betala extra avgifter.

gettyimages-1194920464

Parkering i Tyskland

Att parkera, särskilt i städer, kan vara minst sagt krångligt med förvirrande skyltning och obevekliga parkeringsvakter. Står din bil står stilla i mer än tre minuter betraktas den som parkerad. En generell regel är att du bara får parkera på höger sida av vägen om det inte är en enkelriktad gata som är tillräckligt bred för parkering på båda sidorna.

Hittar du en betalparkering där parkeringsautomaten inte fungerar måste du använda en parkeringsskiva. Detsamma gäller om du ser en vit fyrkant med en parkeringsskiva i hörnet. ‘Bewohner mit Parkausweis Nr. … frei’ indikerar parkeringsplats för bostäder. Dessa har ytterligare begränsningar för hur länge du får parkera där – vilket vanligtvis framgår av vägskyltarna.

Parkering är förbjuden vid C19-skyltar, inom fem meter från övergångsställen och inom 10 meter från ett trafikljus. Du får inte heller stå på tomgång där du ser en C18-skylt eller på smala gator med dålig sikt.

Parkering för rörelsehindrade är gratis i upp till tre timmar i bostadsområden eller begränsade parkeringszoner och under obegränsad tid på avgiftsbelagda platser.

Tankning och laddning

Bensinstationer erbjuder vanligtvis blyfri bensin i både 95 oktan (E10) och 98 oktan, diesel, gasol och elbilsladdning. Du kommer nog märka att äldre bensinstationer ute på landsbygden inte har laddningsstationer för elbilar.

Du kan betala med kontanter eller betalkort på de flesta bensinstationer. Tänk bara på att såvida du inte befinner dig på motorvägen eller i en storstad är de flesta bensinstationer bara öppna från 8.00 till 20.00.

Kan jag köra bil i Tyskland med ett svenskt körkort?

Ja, du kan köra med ditt svenska körkort i Tyskland så länge det är giltigt. Eftersom Tyskland är medlem i EES har ditt körkort samma behörighet där som i Sverige.

Sammanfattningsvis

Det är mestadels smidigt och enkelt att köra i Tyskland. De väl underhållna vägarna i kombination med det spektakulära landskap gör landet som gjort för roadtrips. Det är enkelt att hyra bil och när du väl är ute på vägarna finns det gott om bensinstationer.

Gillar du inte bilresor är Tyskland även ett perfekt land att upptäcka med tåg. Med allt från spännande städer till spektakulära skogar finns det massor av fantastiska platser att utforska.

Hur bestämmer momondo vad som ska vara med i den här guiden?

Jag har bott i Tyskland i fem år, både i Berlin och Köln. Eftersom den enda bil jag har tillgång till är min flickväns 51 år gamla Seat 850D Especial har jag varit tvungen att hyra bil många gånger för långdistansresor – och jag har lärt mig mina läxor den hårda vägen!

Det finns mycket att tänka på när det kommer till biluthyrning – från vilka dokument du behöver till att hyra rätt bil för din resa (exempelvis för skidresor). Den här guiden innehåller grundläggande information om vad du behöver för att köra säkert och lagligt i Tyskland. Förhoppningsvis kan dessa råd hjälpa dig att undvika fortkörnings- och parkeringsböter och guida dig till rätt bilförsäkring.

30b9c9957906761b20b46398b1d269c2-scaled

Populära platser att hyra bil på i Tyskland

Om författaren

Duncan MaddenDuncan är en frilansande reseskribent, copywriter och författare i ständig jakt på resehistorier och den eviga känslan av att vara på semester. Han är aldrig lyckligare än när han befinner sig på en dammig stig i jakt på tomma vågor eller när han försöker hitta snötäckt avskildhet. Han är född i Storbritannien och bor i Tyskland, men är som gladast när han beger sig mot horisonten. Hans första bok, Found in Translation, utforskar etymologier och berättelser om namnen på världens länder och finns ute nu.

Upptäck fler artiklar