preloadFRANCE_PARIS_CONCORDE-PLAZA

Vill du lära dig lite roliga fakta om Frankrike? I den här listan tar vi upp 16 anekdoter som inkluderar fakta om landets stora ostproduktion, vem som uppfann croissanten samt hur kulturella traditioner som kindpussandet används i Frankrike. Vi ger dig också intressanta och roliga detaljer kring Eiffeltornets olika färger genom tiderna, lagen som säger att du måste betala en biljett för sniglar på höghastighetståget samt hur väskorna från Louis Vuitton blev så populära.

Hitta flyg till Frankrike

Roliga fakta om Frankrike: Croissanten uppfanns av en man från Österrike

Den gyllenbruna, lätt frasiga croissanten har blivit något av en symbol för Frankrike och många av landets invånare väljer faktiskt att starta sina morgnar med det goda bakverket. En sak som du kanske inte kände till är att det faktiskt var österrikaren och bagaren August Zang som först introducerade croissanten till landet.

Både kvinnor och män kindpussas i Frankrike

Frågan ”vad är Frankrike känt för” kanske dyker upp ibland i tankarna, och en sak som många säkert tänker på när man nämner just Frankrike är det kulturella kindpussandet, även kallat La Bise, som både män och kvinnor utövar runt om i landet.

Det finns olika teorier kring hur denna tradition kom att etablera sig i Frankrike, vissa säger att pussarna härstammar från andra världskriget då man tog farväl av nära och kära som skulle ut i krig, medan andra menar att det är en gammal tradition som har sina rötter i romarriket och som senare även spreds till Frankrike. Idag används La Bise främst när man hälsar på vänner och familj men det förekommer också att man kindpussar kollegor och andra bekanta.

Un bisou – En enkel variant av kindpussen som barn använder

I Frankrike förekommer också den enklare varianten un bisou, som innebär att man ger en enda, snabb puss på mottagarens kind i stället för flera kindpussar som ofta förekommer när man utför La Bise. Denna förenklade variant används vanligtvis av barn men den kan också användas av vuxna.

Nästan 30 länder i hela världen använder franska som sitt officiella språk

Att Frankrike har franska som sitt officiella språk är förmodligen inte särskilt förvånande, men visste du att även 29 andra länder i världen har franska som sitt officiella språk? Bland denna andel hittar du exempelvis länder som Belgien och Schweiz, det finns även över 20 olika länder i Afrika som har franska som sitt officiella språk.

Det äldsta caféet i Paris har funnits sedan år 1686

Blir du kanske sugen på att avnjuta en god kopp kaffe efter att ha promenerat runt i staden några timmar? Perfekt, Paris tillhandahåller nämligen ett riktigt brett utbud av mysiga caféer.

Några av de mest kända ställena i staden är bland annat Les Deux Magots som ligger på adressen 6 Place Saint-Germain des Prés, 6th arrondissement och som har varit stammisfik till många kända personer, samt det populära Le Procope på adressen 13 Rue de l’Ancienne Comédie, 6th arrondissement. Visste du att detta café marknadsför sig som det äldsta caféet i hela Paris och har existerat ända sedan år 1686.

Stetoskopet – En viktig fransk uppfinning inom kardiologin

Det var fransmannen René Laënnec, en läkare från Quimper i nordvästra Frankrike som uppfann stetoskopet. Laënnec levde mellan år 1781 till 1821 och under år 1816 undersökte han en patient som uppvisade symptom på en hjärtsjukdom. Laënnec valde då att lyssna på hjärtat genom en cylinder, tillverkad av papper som rullats ihop. Detta gjorde att han kunde höra hjärtat och lungorna mycket bättre än tidigare, och därmed såg vi en start på vad vi idag känner till som stetoskopet – en mycket viktig uppfinning inom kardiologin.

Även kalkylatorn är en fransk uppfinning

Förutom stetoskopet så är även kalkylatorn en fransk uppfinning, där den första kända versionen av räknemaskinen uppfanns av den franska Blaise Pascal år 1642. Maskinen var dock inte enkel att använda, och man kunde endast nyttja den för begränsade räkneformer som addition och subtraktion. Så småningom, efter att ha tagit fram ett stort antal prototyper av maskinen så fick även allmänheten möjlighet att skåda den innovativa maskinen.

Frankrike är en storproducent av ost

Många känner säkert till att Frankrike producerar många goda ostar, men visste du att landet faktiskt framställer flera hundra olika sorters ostar som vanligtvis grupperas in i åtta olika familjer som kallas Les huit familles de fromages? I de olika ostfamiljerna hittar du allt från färskost gjord på bland annat komjölk eller fårmjölk, till landets berömda blåmögelostar som har en lagringstid på flera månader.

Har du upptäckt landets stora utbud av franska dessertoster

När man talar om landets osttillverkning får man självklart inte glömma att nämna det stora utbudet av franska dessertostar som kallas Fromages à pâte molle et à croute fleurie. Ostarna i denna kategori är framställda av komjölk och är både mjuka och vita till utseendet. Till denna kategori hör bland annat den populära brieosten samt camembert.

Eiffeltornets färger genom åren

Få byggnader känns väl mer franska än självaste Eiffeltornet, som med sina 81 våningar och en höjd på över 300 meter kan stoltsera som den högsta byggnaden i hela Paris. Något som alla inte vet om är att den spektakulära, franska symbolen inte alltid har haft samma neutrala bronsliknande nyans som den har idag. Faktum är att tornet har målats om hela 19 gånger sen det först byggdes, och färgerna har dessutom varierat kraftigt under åren, från rödbrun till gyllengul.

Ljusinstallationer och lampor lyser upp landets huvudstad

Trots att Eiffeltornets har behållit sin bronsbruna nyans under en relativt lång tid så ändrar den mäktiga byggnaden ändå sitt utseende regelbundet på flera olika sätt. Till exempel så använder man ett stort antal blinkande lampor för att få tornet att lysa upp en stund varje kväll. Denna ljusshow är en riktigt vacker och spektakulär upplevelse.

Världens äldsta kvinna föddes i Frankrike

Jeanne Louise Calment har länge ansetts vara världens äldsta kvinna. Hon var född år 1875 i Arles, som ligger i sydöstra delen av landet och blev hela 122 år och 164 dagar när hon dog den 4 augusti år 1997. Hennes långa liv blev mycket uppmärksammat i media och flera medicinska undersökningar har gjorts för att försöka förstå hur hon lyckades uppnå en sådan hög ålder.

Vill du upptäcka mer av vad Frankrike har att erbjuda? Läs mer om landet och vad man kan göra här i vårt blogginlägg.

Lagen som förbjöd kvinnor att bära byxor i Paris

I många år var det förbjudet för kvinnor i Paris att bära byxor. Lagen kom till år 1799 och var tydlig med att de kvinnor som ville klä sig enligt den manliga klädkoden under denna tidsera behövde ett speciellt tillstånd från polisen för att kunna göra det, och de som inte lydde lagen kunde bli straffade med böter eller fängelse. Senare ändrades detta, och kvinnor som höll hästtyglar fick lov att ha på sig byxor. Lagen skulle dock komma att ändras ytterligare en gång, vilket innebar att kvinnor som cyklade också fick lov att bära byxor. Lagen har dock inte varit giltig i staden på mycket länge.

Franska Louis Vuitton satte resekofferten på kartan

Du som gillar mode kanske vet att den franske modeskaparen Louis Vuitton föddes i Anchay, Frankrike, men visste du att han påbörjade sin karriär redan som 16-åring? År 1837 anlände en ung Louis Vuitton till Paris, och för att tjäna pengar började han snart att jobba som lärling i en väskaffär. Här fick han lära sig hantverket bakom väsktillverkning och genom att ta fram unika och mönstrade bagageväskor anpassade efter sina kunders behov blev han snabbt en eftertraktad tillverkare, som producerade exklusiva bagageväskor och reskoffertar åt stadens förmögna invånare.

Ta del av spännande kultur och konstutställningar på någon av landets 173 museer

Du som uppskattar kulturella upplevelser under din semester får inte missa att besöka någon av landets alla museer. I Frankrike finns det nämligen närmare 200 olika muséer att välja på. Ett av de mest populära museerna är nationalmuseet Louvren i Paris, som innehåller en helt fantastisk konstsamling. Andra populära museer och utställningar som många turister brukar uppskatta att besöka under sin resa till Frankrike är landmärket The Hall of Mirrors, samt det historiska museet Citadelle de Saint-Tropez – Musée d’histoire maritime.

Kung Louis XIX – Ett riktigt kort ämbete

Kung Ludvig XIX är förmodligen det stadsöverhuvud som har regerat i allra kortast tid i historien. Han regerade nämligen endast 20 minuter, innan han år 1830 bestämde sig för att vända ryggen åt tronen som fadern gav honom.

Pont Neuf – Den äldsta bron i Frankrike

I Paris finns det en bro som breder ut sig över floden Seine hela 278 meter över vattnet. Anledningen till att just den här bron får vara med på listan av roliga fakta om Frankrike beror på dess namn. Bron heter nämligen Pont Neuf, som betyder ungefär Nya bron på svenska. Detta vore inte särskilt märkligt om det inte vore så att bron byggdes redan år 1578, vilket innebär att den faktiskt är den äldsta bron i hela området.

Sugen på en picknick? Det finns över 400 parker i Paris

Du som känner för att besöka en mysig park i Frankrikes huvudstad har många platser att välja på. Paris har nämligen över 400 parker och trädgårdar där du kan njuta av lugnet och naturen. Välj mellan gigantiska parker som den berömda Parc de la Villette på hela 55 hektar, till mindre grönområden som den mysiga botaniska trädgården Jardin des Plantes som innehåller både en djurpark samt olika växthus.

Din snigel måste ha en egen biljett på landets höghastighetståg

Vi avslutar listan med en lag som många förmodligen inte känner till. I Frankrike precis som i de flesta andra länder finns det vissa lagar som kan ge oss ett riktigt gott skratt, och det ser vi bevis på i detta exempel. En av landets lagar säger nämligen att alla djur under 6 kg, inklusive sniglar, måste ha en egen biljett när man åker med Frankrikes höghastighetståg.

Vill du veta mer om Frankrike och landets, vackra öområden? Läs vårt blogginlägg om franska öar.

Om författaren

Aleksandra SowaOla kommer ursprungligen från Polen men förälskade sig i Berlin och flyttade dit för många år sedan. Sedan dess har hon absorberat stadens kreativa energi och levt ut sin passion för film, konst och mat från världens alla hörn. Som den foodie hon är utforskar hon de bästa platserna på den kulinariska kartan när hon är på resande fot. Följ Ola på Linkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar