preloadAn individual arranges a luggage full of clothes.

Om du vill undvika onödiga bekymmer vid säkerhetskontrollen och ombordstigningen, är det bra att fråga sig själv, vad får man ha i handbagaget på flyget? För när du vet reglerna kring handbagage och vad du kan packa underlättar du din flygresa.

Den här guiden är för dig som vill resa smidigt. När du vet vad man får ha i handbagaget på flyget går säkerhetskontrollen snabbare – och resan blir lite enklare.

Ta reda på vad man får ha med sig i handbagaget

Lista på vad man får ha i handbagaget på flyget

Innan du börjar packa är det viktigt att veta vad man får ha i handbagaget på flyget för att undvika överraskningar vid säkerhetskontrollen. Att packa smart handlar till stor del om att veta vad man får – och inte får – ha med sig.

Var uppmärksam på att detta endast är en guide och att reglerna kan variera beroende på flygbolag och destination.

Behöver du mer information än vad du kan hitta i denna guide kan du kolla på Transportstyrelsens hemsida eller kontakta det flygbolag du ska flyga med.

Vätskor

Hur många ml vätska får man ha i sitt handbagage på flyg? Här gäller det att använda 100 ml regeln. De flesta flygbolag tillåter nämligen vätskor i genomskinliga behållare som rymmer högst 100 ml (0,1 liter).

Dessa behållare bör sedan förvaras i en genomskinlig enliters återförslutningsbar plastpåse som ska visas när man går igenom säkerhetskontrollen.Du får ha med så många behållare som får plats i plastpåsen, så länge den går att stänga.

Räknas mascara som vätska på flyget?

Många undrar om man får packa smink i handbagaget, och det korta svaret är ja.

Det är dock viktigt att tänka på att till exempel foundation och mascara räknas som vätskor och därför ska få plats i din återförslutningsbara plastpåse.

Vad räknas som vätska på flyget?

Utöver foundation och mascara räknas många produkter som vätska – även om vi i vardagligt tal inte ser dem så. Det gäller till exempel halvfasta livsmedel som smörgåspålägg, konserver och marmelad, tandkräm, krämer och olika typer av spray som rakskum och hårspray.

Hur mycket vätska får man ha i sitt handbagage?

Du får ha med dig vätskor i behållare på max 100 ml, och alla måste få plats i en genomskinlig plastpåse på en liter. Dessa regler för vätska i handbagaget gäller för de flesta flygbolag, som SAS.

Reser du från Terminal 5 på Arlanda får du nu ha med dig ett obegränsat antal behållare med vätska. Varje enskild behållare får dock fortfarande högst rymma 100 ml.

Mat

Får man egentligen ta med sig mat på flyget? Ja, tacksamt får du ha med mat som handbagage på flyget, så länge att det inte klassificeras som flytande.

Alltså, du kan ta med dig mat så länge det följer reglerna för handbagage. Men tänk gärna på hur din mat kan påverka dina medpassagerare, för det är alltid smart att följa bra flygvett.

Alla former av snacks, som kex, chips, godis med mera, är tillåtna att ta med. Reser du inom EU får du ofta också ta med dig frukt. Måltider som soppor, grytor, såser, pesto, olja och med mera är inte tillåtet att ta med eftersom det anses som vätskor.

Undantag görs om du flyger med spädbarn. Både modersmjölksersättning och barnmat i flytande form får nämligen tas med genom säkerhetskontrollen och ombord även om de överstiger 100 ml.

Det är inte tillåtet att ta med egen dryck. Vill du ha något att dricka får du köpa det på terminalen efter säkerhetskontrollen. Själv packar jag alltid med en tom vattenflaska som jag sedan fyller på med vatten när jag kommit igenom säkerhetskontrollen.

Planerar du att ta med dig mat är det bra om du underlättar för säkerhetspersonalen och packar din mat i en förpackning där innehållet är synligt.

Medicin och läkemedel

Du får ta med både receptbelagd och receptfri medicin, samt sjukvårdsartiklar i vätskeform (utan begränsning), i handbagaget. Det är viktigt att förvara din medicin i originalförpackningen med tydligt namn och eventuell receptinformation. Har du till exempel alvedon i handbagaget kan det ligga kvar i väskan i säkerhetskontrollen, men om du reser med sjukvårdsartiklar i vätskeform måste det visas fram.

Elektronik

Elektronik får tas med i handbagaget och i många tillfällen rekommenderas det eftersom det är mindre risk att det kan gå sönder. Du får bland annat ta med dig din bärbara data, surfplatta, mobiltelefon, kamera, hörlurar och till och med hårtork. Kablar och laddare är också tillåtna.

Jag reser alltid med mina brusreducerande hörlurar i handbagaget, och det är ett av mina bästa tips som gör både korta och långa flygningar mer bekväma. Om du reser med elektronik måste du komma ihåg att visa upp dem separat vid säkerhetskontrollen.

Hur är det med powerbanks? Kortfattat kan man säga att de alltid ska vara i handbagaget och deras kapacitet får max vara 100 Wh (ungefär 27 000 mAh). Läs mer om att ha med sig powerbanks i vår guide här.

Sport – och fritidsutrustning

Viss sportutrustning är tillåten att ta med i handbagaget. Du får till exempel ta med dig viss utrustning som krävs för klättring, skidåkning, dykning och camping. Men ofta finns det regler för denna typ av utrustning.

För att veta exakt vilka regler som gäller för sport- och fritidsutrustning är det bäst att kolla på Transportstyrelsen hemsida.

Mycket sport- och fritidsutrustning räknas som specialbagage och ska bokas i förväg och checkas in på flygplatsen. Här kan du se hur tidigt du ska vara på flygplatsen om du till exempel ska checka in bagage.

Taxfree varor

Allt som du köpt på flygplatsen eller ombord på flyget (såsom alkohol och parfym) är tillåtet som handbagage. Detta gäller förutsatt att varorna förvaras i en specifik påse avsedd för taxfree-varor med en röd kant och att kvittot är inkluderat.

Du får inte öppna påsen innan du nått din slutdestination. Trots detta kan säkerhetspersonal behöva öppna påsen och flaskorna för nödvändig kontroll. Om du behöver byta flyg bör du meddela personalen så att du kan få en ny påse.

Husdjur

Du kan resa med husdjur som handbagage så länge det följer flygbolagens regler. Om du ska flyga med husdjur är det första steget att kontakta flygbolaget och boka detta i förväg, eftersom antalet husdjur ombord är begränsat.

Utöver det har flygbolagen storlek- och viktbegränsningar för husdjur som reser som handbagage.

Därför måste du också kolla upp detta för att se om ditt husdjur får resa som handbagage eller inte. Till exempel väger min hund 4 kg och reser alltid med mig som handbagage.

Om ditt husdjur får resa som handbagage, kräver de flesta flygbolag att det transporteras i en godkänd bur som passar under sätet framför dig.

Buren bör vara tillräckligt rymlig för att djuret ska kunna stå, vända sig och lägga sig bekvämt.

Kontanter

Hur mycket kontanter får man ta med sig på flyget?

När du flyger finns det regler för hur mycket kontanter du får ta med dig. Dessa varierar beroende på om du reser inom EU, till eller från EU, eller till vissa länder utanför EU.

Resor inom EU

För resor inom EU finns i regel inga formella begränsningar för hur mycket kontanter du får ta med dig.

Vissa EU-länder har dock infört egna krav på anmälan även vid resor inom unionen. Därför är det viktigt att kontrollera vad som gäller i det land du reser till.

Resor till och från EU

Om du tar med dig motsvarande 10 000 euro eller mer i kontanta medel när du reser in i eller ut ur EU ska det anmälas till tullen.

Syftet med anmälningsplikten är att motverka penningtvätt, organiserad brottslighet och terrorism.

Till kontanta medel räknas inte bara sedlar och mynt, utan även:

  • Resecheckar
  • Checkar
  • Skuldebrev
  • Postanvisningar utan namngiven mottagare
  • Investeringsguld (tackor med minst 99,5 % guldinnehåll)
  • Mynt med minst 90 % guldinnehåll

Resor till länder utanför EU

Flera länder utanför EU har egna valutaregler och gränser för hur mycket kontanter som får föras in utan att deklareras. Några exempel:

  • USA: Deklaration krävs för belopp över 10 000 USD.
  • Storbritannien: Anmälningsplikt för belopp över 10 000 GBP.
  • Thailand: Det är förbjudet att föra in thailändska baht över en viss gräns, men utländsk valuta är tillåten – med anmälningsplikt för belopp över 20 000 USD.
  • Japan: Deklaration krävs för belopp över 1 miljon JPY.

Det är alltid ditt ansvar att ta reda på vilka regler som gäller för ditt resmål innan du reser. Kontrollera informationen via respektive lands ambassad eller officiella myndighetswebbplatser.

Övrigt

Här är några andra saker du får ta med i handbagaget på flyget, med exempel på olika situationer:

  • För familjer med barn är det tillåtet att resa med en hopfällbar vagn så länge det följer flygbolagets regler för handbagage. 
  • Har du köpt en fin vas i glas som du vill ge i gåva, så får du ta den med i handbagaget. 
  • Musikälskare kan ta med ett musikinstrument så länge det följer flygbolagets regler för handbagage. 
  • Beroende på destinationen inom EU kan du ta med dig animaliska produkter för eget bruk. Detta inkluderar möjligheten att resa med blommor, frukt och grönsaker.
  • Många undrar om man får ha cigaretter i handbagaget, och det enkla svaret är ja.

Eftersom reglerna för handbagage kan variera är det alltid bäst att kolla med flygbolaget om du är osäker på vad du får ta med dig.

Läs också: Att ta med snus i handbagage – saker att tänka på

Lista på vad du inte får ha i handbagaget på flyget

Här är en lista över några vanliga saker som inte är tillåtna i handbagaget på flyget:

  • Vätskor över 100 ml (inklusive flytande mat och dryck).
  • Skarpa föremål (som knivar, saxar med skarpa spetsar och andra skarpa verktyg).
  • Vapen och vapenliknande föremål (vilket också inkluderar leksakspistoler).
  • Explosiva och brandfarliga ämnen.
  • Kemikalier och giftiga ämnen.
  • Elektroniska cigaretter och vissa batterier.
  • Droger och narkotika.

Om författaren

Denise Mattsson Det hela startade med en enkelbiljett till Australien i 2012. Sedan dess har Denise besökt över 25 länder, säsongat i Alperna, bott i Danmark och bilat genom Europa i sin hemmagjorda van. Idag arbetar hon från sitt hemmakontor i Portugal och skriver om allt mellan hav och berg, sand och snö.
Alexander & VictoriaAlexander Kinnunen och Victoria Handskemager Wagner är experter på att hitta dolda pärlor och hisnande natur världen över. De har varit digitala nomader och resebloggare sedan 2017, och tillsammans har de besökt över 60 länder och långt över 100 flygplatser. Förutom att skriva för publikationer som Berlingske och Opdag Verden delar de på Nordombord med sig av sin passion för äventyr och inspirerar andra till att utforska världen på ett mer medvetet sätt – oavsett om det är med flyg eller vandringskängor.

Upptäck fler artiklar