DiscoverTips & råd

Vad du behöver veta om handbagage

Det kan vara rena djungeln att ta reda på vad som gäller när man ska checka in sitt handbagage. För att göra det extra svårt har flygbolagen ofta olika regler och standarder när det gäller handbagagets vikt och storlek. Det är en bra idé att bekanta sig med ditt flygbolags särskilda krav innan du åker hemifrån, så att du kan undvika de irriterande avgifterna.

För att dessutom vara säker på att du tar dig genom säkerhetskontrollen på ett smidigt sätt, gäller det att du har koll på vad du får ha med dig. Fortsätt läsa och bli insatt i de kluriga reglerna för handbagage och vilka specifika krav som gäller för några av de mest populära flygbolagen, så är du väl förberedd inför ditt nästa äventyr.

Specifika flygbolags regler för handbagage

PACKING_TRAVEL

Ryanair

Ryanair etablerades år 1985, och är numera Europas största flygbolag. Ryanair är döpt efter sin grundare, Christy Ryan, och är Europas första lågprisflygbolag. Ryanair flyger till totalt 950 destinationer runt om i världen, i 26 länder.

Ryanair har följande regler för handbagage:

När du reser med Ryanair får du ta med en väska som handbagage. Du får även ta med ytterligare en liten väska utöver ditt handbagage, men på grund av nya regulationer så kommer den bli placerad i bagageutrymmet vid onboarding-gaten utan extra kostnad. Du hittar alltid Ryanairs senaste regler om handbagage här.

Handbagage storlek:
Höjd: 35 cm
Bredd: 20 cm
Djup: 20 cm

Vikt handbagage: Högst 10 kg

Dimensioner för extra handbagage:
Höjd: 55 cm
Bredd: 40 cm
Djup: 20 cm

Vikt för extra handbagage: Högst 10 kg

Norwegian

Norwegian är (något så oväntat som) ett norskt lågprisflygbolag, och etablerades år 1993. Norwegian är i dag Skandinaviens näst största flygbolag och Europas tredje största lågprisflygbolag. Flygbolaget flyger till över 100 destinationer i Europa, Nordafrika och Mellanöstern.

Norwegian har följande regler för handbagage:

När du flyger med Norwegian får du ta med dig handbagage och ytterligare en liten personlig tillhörighet, antingen handväska eller datorväska, som får plats under sätet framför dig. Du hittar alltid Norwegians senaste regler om handbagage här.

Handbagage vikt: 10-15 kg
(restriktionerna för ditt handbagage beror på din flygbiljett)

Handbagage storlek:
Höjd: 55 cm
Bredd: 40 cm
Djup: 23 cm

SAS

Scandinavian Airlines, även känt som SAS, grundades år 1946. SAS är ett danskt, svenskt och norskt flygbolag som i dag är Skandinaviens största flygbolag, och som flyger till destinationer runtom i hela världen. SAS är också ett av de flygbolag som var med och grundade Star Alliance, världens största flygbolagsallians.

SAS har följande regler för handbagage:

När du flyger med SAS får du ta med handbagage och ytterligare en handväska eller datorväska. Du hittar alltid SAS senaste regler om handbagage här.

Handbagage vikt: Högst 8 kg

Handbagage storlek:
Höjd: 55 cm
Bredd: 40cm
Djup: 23 cm

Dimensioner för extra väska:
Höjd: 40 cm
Bredd: 30 cm
Djup: 15 cm

easyJet

easyJet grundades i Storbritannien år 1995 av affärsmannen Stelios Haji-Ioannou. Det är i dag Europas näst största lågprisflygbolag, efter Ryanair. easyJet flyger till flera hundra destinationer i över 30 länder och har en särskilt stark närvaro i Frankrike, Spanien och Italien.

easyJet har följande regler för handbagage:

När du reser med easyJet får du enbart ta med ett handbagage, om du inte har ett easyJet Plus card, en Flexi biljett, en s.k. Up Front-biljett (som ger tillträde till planets främsta rader) eller har extra benutrymme alternativt flyger med ett småbarn (under 2 år) i knät. Du hittar alltid easyJets senaste regler om handbagage här.

Handbagage vikt: Ingen viktbegränsning
(så länge som du kan lyfta upp den i förvaringsutrymmet för handbagage ovanför sittplatserna)

Handbagage storlek:
Höjd: 56 cm
Bredd: 45 cm
Djup: 25 cm

KLM

KLM, eller KLM Royal Dutch Airlines, grundades redan 1919, som Nederländernas nationella flygbolag. Det slogs samman med Air France år 2004 och erbjuder i dag flygningar till över 240 destinationer runt om i världen.

KLM har följande regler för handbagage:

När du reser med KLM får du ta med ett handbagage och ytterligare ett tillbehör, exempelvis en handväska, portfölj eller bärbar dator. Handbagagets totala vikt, inklusive den extra väskan får dock inte överskrida 12 kg (viktbegränsningar beror på vilken flygbiljett du har). Du hittar alltid KLM:s senaste regler om handbagage här.

Handbagagets vikt: 12-18 kg inklusive ytterligare en liten väska 

Handbagage storlek: 
Höjd: 55 cm
Bredd: 35cm
Djup: 25 cm

Dimensioner för extra väska:
Höjd: 40 cm
Bredd: 30 cm
Djup: 15 cm

Air France

Air France var tidigare Frankrikes nationella flygbolag och grundades år 1933. I dag är det en del av Air France-KLM, efter att företaget slogs samman med KLM år 2004. Nu flyger det till totalt 240 destinationer runt om i världen, i 106 länder. De har en särskilt stark närvaro i Paris och Amsterdam.

Air France har följande regler för handbagage:

På en Air Frande-flygning får du ta med ytterligare en handväska eller datorväska utöver ditt handbagage. Handbagagets kombinerande vikt inklusive den extra väskan får dock inte överskrida 12 kg. Du hittar alltid Air Frances senaste regler om handbagage här.

Handbagage vikt: 12-18 kg
(restriktionerna för ditt handbagage beror på din flygbiljett)

Handbagage storlek:
Höjd: 55 cm
Bredd: 35 cm
Djup: 25 cm

Dimensioner för extra väska:
Höjd: 40 cm
Bredd: 30 cm
Djup: 15 cm

Emirates

Emirates är världens fjärde största flygbolag och grundades i Dubai år 1985 med stöd från den kungliga familjen. Emirates flyger till 140 destinationer runt om i världen och ingår i Skywards bonusprogram.

Emirates har följande regler för handbagage:

När du reser med Emirates får du enbart ta med ett handbagage. Du hittar alltid Emirates senaste regler om handbagage här.

Handbagage vikt: 7 kg

Handbagage storlek:
Höjd: 38 cm
Bredd: 55 cm
Djup: 20 cm

Lufthansa

Lufthansa är Tysklands största flygbolag och grundades 1955. Lufthansa är ett av de flygbolag som var med och grundade Star Alliance, världens största flygbolagsallians.

Lufthansa har följande regler för handbagage:

När du reser med Lufthansa får du ta med ytterligare en handväska eller datorväska utöver ditt handbagage. Du hittar alltid Lufthansas senaste regler om handbagage här.

Handbagage vikt: 8 kg

Handbagage storlek:
Höjd: 40 cm
Bredd: 55 cm
Djup: 23 cm

Dimensioner för extra väska:
Höjd: 30 cm
Bredd: 40 cm
Djup: 10 cm

British Airways

British Airways grundades år 1974 och är nu Storbritanniens näst största flygbolag, efter easyJet, åtminstone om man mäter efter antalet passagerare. British Airways flyger till 183 destinationer runt om i världen och var med och grundade flygbolagsalliansen oneworld.

British Airways har följande regler för handbagage:

När du reser med British Airways får du ta med ytterligare en handväska eller datorväska utöver ditt handbagage. Du hittar alltid British Airways senaste regler om handbagage här.

Handbagage vikt: 7 kg

Handbagage storlek:
Höjd: 45 cm
Bredd: 56 cm
Djup: 25 cm

Dimensioner för extra väska:
Höjd: 45 cm
Bredd: 36 cm
Djup: 20 cm

Vad får jag ha i mitt handbagage?

handbagage

Är du tveksam på vilka regler som gäller för handbagage? Här nedan hittar du några allmänna regler i korthet så att du snabbt och lätt kan ta dig genom säkerhetskontrollen.

Vätskor

När det gäller vätskor är det viktigt att du är extra försiktig. Det är inte bara vatten och andra drycker som räknas som vätskor, utan även andra sorters vätskor som deodorant, parfym, krämer, lotions etc.

Du får inte ta med dig någon vätska in i flygplanet som är i en behållare som rymmer mer än 100 ml, vilket innebär att du exempelvis kan ta med dig en roll-on deodorant eller fuktkräm i en behållare som rymmer 50 ml. Totalt måste alla vätskor få plats i en enliters, genomskinlig, återförslutningsbar plastpåse med zip-lås.

Om du inte redan har en sådan plastpåse kan du köpa dem vid flygplatsen och lägga i dina produkter innan du passerar säkerhetskontrollen. Det är en bra idé att packa din påse med vätskor högst upp i handbagaget, eftersom den behöver ligga på en separat bricka i säkerhetsskannern.

Hygienartiklar

Alla flytande produkter behöver förvaras i den återförslutningsbara plastpåsen med zip-lås som beskrevs ovan, men hygienartiklar som inte är flytande (t.ex. pressat puder) kan förvaras i din necessär. Observera att även mascara räknas som flytande.

Mat

Du får ta med dig mellanmål i ditt handbagage, men kom ihåg att alla drycker som du tar med dig räknas som vätskor och behöver packas i enlighet med reglerna för vätska (som störst 100 ml-behållare, och packat tillsammans med alla andra vätskor i den återförslutningsbara plastpåsen med zip-lås).

Du får vanligtvis även ta med dig en lunchlåda ombord på planet, men försäkra dig om att det går bra, eftersom reglerna skiljer sig från flygbolag till flygbolag.

Särskilda villkor

Det finns särskilda undantag till restriktionerna på 100 ml vätska och dessa inkluderar barnmat, modersmjölksersättning, eller vätskor som ingår i specialdieter, då de oftast säljs i behållare som överskrider 100 ml-begränsningen. De måste fortfarande kontrolleras i säkerhetskontrollen och tillåts enbart i den mängd som behövs för flygningen.

Mediciner

Du får ta med dig mediciner i handbagaget, även om dessa är vätskor så behöver de inte uppfylla restriktionerna för vätska. Det rekommenderas ändå att du tar med dig läkarreceptet om du för med dig en ordinerad medicin ombord, i synnerhet om du har med dig flytande mediciner som överskrider gränsen på 100 ml. Det kan vara bra att kunna visa upp, om säkerhetskontrollen vill undersöka det närmare.

Det är dessutom en bra idé att kontrollera om du behöver ytterligare dokumentation för din typ av medicin, exempelvis ett intyg för att ta med narkotikaklassade läkemedel eller ett läkemedelspass.

Cigaretter

Du kan ta med dig cigaretter i handbagaget, men kontrollera hur många cigaretter du får ta med dig till det land dit du reser. Men om du enbart tar med dig så många som du behöver för din resa, borde det inte vara några problem. Observera att du enbart får ta med en tändare per person och att du behöver bära den på dig och inte nedpackad i ditt handbagage, eftersom den utgör en brandrisk.

E-cigaretter

Du får ta med dig dina e-cigaretter i handbagaget, men du får inte ta med nikotin-påfyllningar som är märkta med en farosymbol. Du får däremot ta med flaskor med vätska för e-cigaretterna som är mindre än 100 ml, men kom ihåg att även de behöver packas i den återförslutningsbara plastpåsen med zip-lås.

Vill du kolla upp kraven på handbagage från ditt specifika flygbolag? Välj ditt flygbolag i rullgardinsmenyn nedan – så kommer du se reglerna för handbagage och dimensioner för världens 250 främsta flygbolag:

Relaterat