preloadTHEME_AIRPORT_SECURITY_LUGGAGE-GettyImages-1010636756

Den här artikeln innehåller allt du behöver veta för att undvika sista minuten-diskussioner med personalen i gaten, bagageavgifter för övervikt på väskorna och en stressig start på resan. Använd vår guide för att se hur stort och tungt ditt handbagage får vara vid resor med olika flygbolag.Och med vår Bagageavgiftsassistans kan du nu se om ditt bagage är medräknat i den totala flygkostnaden. Sök bara efter flyg på momondo, lägg till väskorna du vill ta med dig med hjälp av verktyget Avgiftsassistans till vänster och se hur resultaten uppdateras direkt.

1. Hur stort är ett handbagage?

De flesta flygbolag har liknande storleksregler när det gäller handbagage. De flesta har standardmått för höjd, bredd och djup.

Om du flyger internationellt är standardstorleken cirka 55 x 40 x 23 cm. Kom ihåg att måtten inkluderar handtag, hjul och allt annat som kan skjuta ut från väskan, så se till att räkna med dem när du mäter. Och det är alltid värt att kontrollera med flygbolaget du reser med för att se till att de inte har några andra mått som gäller.

Storleksgränserna för handbagage finns för att se till att allas bagage får plats i bagageutrymmet ovanför sätena. Jag försöker alltid flyga med endast handbagage oavsett vart jag ska eller hur länge jag ska vara borta. Förutom att det hindrar mig från att inte packa för mycket reser jag alltid mycket lättare till sinnet när jag vet att mitt bagage är inom räckhåll snarare än i bagageurymmet under kabinen – eller ännu värre, kvar på flygplatsen!

2. Vad är viktgränsen för handbagage?

theme_travel_packing_suitcase

Viktgränsen för handbagage är ett större minfält än storleksrestriktionerna, även om den generellt sett inte är lika strikt upprätthållna som de var för ett par år sedan. Men det betyder inte att du kan fylla väskan till bristningsgränsen och att den blir så tung att det krävs en gruppinsats för att få in den i bagageutrymmet över sätena.

Många flygbolag, inklusive Ryanair, Lufthansa och Air Canada, specificerar inte en vikt för handbagage. Så länge du kan lyfta väskan högt nog för att få in den i bagageutrymmet ovanför dig går det bra.

Andra gränser varierar kraftigt mellan olika flygbolag och kan även vara olika inom samma flygbolag beroende på varifrån du reser och vart du ska. Från lätta 7 kilo med Qantas, Qatar och Singapore Airlines till mer hanterbara 23 kilo med British Airways – det är alltid viktigt att kolla upp viktgränsen i förväg.

Så länge du tänker förnuftigt eller väskan endast är en aning över gränsen borde du inte stöta på några problem.

3. Vad är ett personligt föremål på ett flygplan?

Du kanske har sett att vissa flygbolag inkluderar handbagage och ”ett personligt föremål” i sina riktlinjer gällande storlek, även om det är vanligare i USA än i Sverige och Europa.

Det personliga föremålet avser en liten väska – som en datorväska, handväska eller portfölj. Flygbolagens regler gällande storlek på personliga föremål kan variera stort, men så länge det är litet nog att enkelt få plats under sätet framför dig ska allt gå bra.

Om du har något särskilt att bära, till exempel en skötväska med blöjor och mat, ett par kryckor eller något särskilt ömtåligt brukar flygbolagen vara ganska tillmötesgående för att låta det inkluderas som en resväska i kabinstorlek. För att vara på den säkra sidan bör du alltid kontrollera det direkt med flygbolaget i förväg.

4. Vad är den internationella standardstorleken för handbagage?

Storlekar på handbagage kan variera mellan internationella flyg och bolag, särskilt för långresor, men vanligtvis inte med så mycket.

För de flesta internationella flyg är den maximala storleksgränsen för handbagage 55 x 40 x 23 cm. Om din kabinväska är ungefär i den här storleken är det inga problem att ta med den ombord. Det finns vissa undantag, som Qatar Airways, som anger måtten 51 x 38 x 25,5 cm för sitt handbagage.

Vid flygningar i Europa kan storleken variera lite mer eftersom det finns många små och regionala flygbolag, som kan ha väldigt olika regler beroende på planet.

5. Handbagage eller ett personligt föremål, vad är skillnaden?

Den praktiska skillnaden mellan handbagage och ett personligt föremål är att det förstnämnda ska förvaras i bagageutrymmet över sätet och det senare under sätet framför dig.

Ditt handbagage är väskan som du inte lämnar in vid incheckning. Om du reser lätt och packar allt i handbagaget kan du slippa att checka in några väskor alls. Det är alltid en fördel eftersom det inte försvinner eller lämnas någonstans. Och du behöver inte vänta vid bagageutlämningen när du har landat.

Många flygbolag räknar med handbagaget i biljettpriset. Vissa – särskilt små och billiga flygbolag – tar extra betalt för det, men lägger till andra förmåner som extra benutrymme eller tidig ombordstigning (inte en förmån!). Men ett handbagage är vanligtvis ändå alltid billigare än att betala för att checka in sina väskor.

Personliga föremål är vanligare i USA och inbegriper saker som handväskor, datorväskor, portföljer och kameror. De är vanligtvis tillåtna att ta med sig utöver handbagaget utan extra kostnad. Hur stort föremålet får vara varierar beroende på flygbolag, men för det mesta är riktlinjen att det ska få plats under sätet framför en.

Om du inte är säker på vad du kan ta med i ditt handbagage eller personliga föremål kan du läsa de vanliga frågorna i slutet av den här artikeln.

Är du osäker på om storleken på ditt handbagage följer flygbolagets policy?

Det finns få saker som är värre när man reser än att stå vid gaten och oroa sig för storleken på handbagaget. Vi har alla varit i samma sits och sett intet ont anande passagerare få ta ett kliv åt sidan för att få sitt bagage kontrollerat och sina plånböcker tömda på grund av skyhöga avgifter.

För att ta bort ångesten från ombordstigningen och se till att ditt handbagage alltid är rätt anpassat har vi skapat ett verktyg, Mät din väska. Ladda ner momondo-appen så behöver du aldrig ett måttband igen.

Öppna bara appen och tryck på det nya verktyget för att mäta väskor. Med hjälp av din kamera tar du en bild på bagaget, så räknar appen ut de exakta måtten. Praktiskt nog jämför appen också flygbolagens bagagepolicy på samma ställe, så att du snabbt kan kontrollera att din väska är i rätt storlek oavsett vilket bolag du flyger med.

6. Flygbolagens policy för handbagage

Även om det finns skillnader i regler gällande storlek och vikt för handbagage mellan många olika flygbolag har många även liknande riktlinjer.

Många internationella flygbolag har olika avgifter och ett förvirrande utbud av klasser, från ekonomi till första klass. Dessa har olika restriktioner för handbagage och personliga föremål, så kolla ordentligt vilken typ av biljett du har innan du börjar packa.

Aer Lingus, Air Canada, Lufthansa, Scandinavian Airlines (SAS) och Turkish Airlines har alla samma storleksgräns för handbagage, men den tillåtna vikten varierar. Nästan samtliga av de internationella flygbolag vi har listat har viktrestriktioner för handbagage, och många har det även på personliga föremål. Det enda undantaget är Air Canada.

För att göra det enklare för dig att söka har vi gått igenom de största flygbolagen som flyger i Sverige, Europa och längre bort. Vi har i detalj angett storleks- och viktgränserna för både handbagage och personliga föremål. Vi har dessutom inkluderat annan relevant information, verktyg och tips som kan vara till hjälp när du flyger med ett särskilt flygbolag.


 • Storlek på handbagage: 55 x 40 x 24 cm
 • Maximal vikt på handbagage: 10 kg
 • Storlek på personligt föremål: 25 x 33 x 20 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: Ej angivet

Aer Lingus har slagit knut på sig själva när det gäller komplexiteten i sina regler och priser gällande handbagage. Om du flyger över Atlanten ingår handbagage och personligt föremål i priset. Om du flyger inom Europa måste du boka en ”handbagage med prioriterad ombordstigning”-biljett och betala upp till 9,99 euro. Eller så kan du checka in din väska, i så fall är det gratis.

Det finns en rad undantag från det här, inklusive olika biljettyper och anslutningar, så kolla alltid ordentligt när du bokar.Om du flyger med Aer Lingus Regional (som använder mindre flygplan framför allt i Irland och Storbritannien) är den tillåtna storleken mindre. Ditt handbagage får då högst vara 48 x 33 x 20 cm och inte väga mer än 7 kilo.


 • Storlek på handbagage: 55 x 40 x 23 cm
 • Maximal vikt på handbagage: Ingen
 • Storlek på personligt föremål: 43 x 33 x 16 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: Ingen

Air Canada låter dig ta med en kabinväska och ett personligt föremål, men framhåller att du måste kunna lyfta upp det till bagageutrymmet ovanför sätet utan hjälp.


 • Storlek på handbagage: 55 x 35 x 25 cm
 • Maximal vikt på handbagage: 12–18 kg (beroende på biljett) inklusive personligt föremål
 • Storlek på personligt föremål: 40 x 30 x 15 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: 12–18 kg (beroende på biljett) inklusive handbagage

Om du reser med Air France med en Economy-biljett får du ta med en kabinväska och ett personligt föremål med en sammanlagd vikt på 12 kilo. Om du flyger Premium Economy, Business eller La Première får du ta med två kabinväskor och ett personligt föremål med en sammanlagd vikt på 18 kilo.


 • Storlek på handbagage: 56 x 36 x 23 cm
 • Maximal vikt på handbagage: Ej angivet
 • Storlek på personligt föremål: 45 x 35 x 20 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: Ej angivet

Tillåtet handbagage på American Airlines inkluderar en kabinväska och ett personligt föremål för alla biljettyper, inklusive Basic Economy.


 • Storlek på handbagage: 56 x 45 x 25 cm
 • Maximal vikt på handbagage: 23 kg
 • Storlek på personligt föremål: 40 x 30 x 15 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: 23 kg

British Airways inkluderar en kabinväska och ett personligt föremål i alla sina biljettpriser, med generösa tillåtna storlekar.


 • Storlek på handbagage: 56 x 36 x 23 cm
 • Maximal vikt på handbagage: Ingen (med undantag)
 • Storlek på personligt föremål: Måste få plats under sätet framför dig
 • Maximal vikt på personligt föremål: Ej angivet

Alla Delta-biljetter inkluderar en kabinväska och ett personligt föremål. De flesta flygrutter har ingen viktgräns för handbagage, med ett par undantag. Flyger du till eller från Beijing eller Shanghai i Kina är viktgränsen 10 kilo, och från Singapore är gränsen 7 kilo.


 • Storlek på handbagage: 55 x 40 x 25 cm
 • Maximal vikt på handbagage: 15 kg
 • Storlek på personligt föremål: 45 x 36 x 20 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: 15 kg

Som ännu ett av Europas enorma budgetflygbolag tillåter easyJet endast att man tar med ett personligt föremål ombord, som de kallar en ”liten kabinväska”. Om du vill ta med en riktig kabinväska måste du boka en FLEXI Fare-, Up Front eller Extra Legroom-biljett, eller lägga till en stor kabinväska separat. Detta kostar från 82 kr.


 • Storlek på handbagage: 55 x 38 x 20 cm
 • Maximal vikt på handbagage: 7–14 kg (beroende på biljettyp)
 • Storlek på personligt föremål: 55 x 38 x 20 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: 7 kg

Passagerare i Economy kan ta med en kabinväska som väger 7 kilo. Passagerare i Premium Economy får ta med en kabinväska på upp till 14 kilo. Passagerare i Business och First Class får ta med två kabinväskor på upp till 7 kilo var. Precis som med Qatar Airways har biljetter som utfärdats i Brasilien en viktgräns på 10 kilo.

Tänk också på att Emirates endast tillåter ett föremål för Economy och Premium Economy – antingen en kabinväska eller ett personligt föremål, inte både och. Observera också att om du bär på en klädpåse får den inte vara mer än 20 cm tjock när den är hopvikt.


 • Storlek på handbagage: 55 x 35 x 23 cm
 • Maximal vikt på handbagage: Ingen
 • Storlek på personligt föremål: 43 x 33 x 20 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: Ej angivet

Du får ta med en kabinväska och ett personligt föremål på alla biljettyper, förutom Blue Basic då du endast får ta med ett personligt föremål – för det mesta. Det finns givetvis vissa undantag.

Om du är en amerikansk militär, ett barn som reser utan sällskap av vuxen eller om du reser till eller från Storbritannien eller Europa, inklusive anslutande flyg, får du ta med en kabinväska om du har en Basic Blue-biljett. Det samma gäller om du uppgraderar din plats eller lyckas nå de svindlande höjderna som Mosaic-statusen innebär i JetBlues lojalitetsprogram TrueBlue.


KLM

 • Storlek på handbagage: 55 x 35 x 25 cm
 • Maximal vikt på handbagage: 12–18 kg (beroende på biljett) inklusive personligt föremål
 • Storlek på personligt föremål: 40 x 30 x 15 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: 12–18 kg (beroende på biljett) inklusive handbagage

KLM:s policyer ändras beroende på biljettyp. Economy får en kabinväska och ett personligt föremål på upp till 12 kilo i sammanlagd vikt. Premium Comfort får två kabinväskor och ett personligt föremål, men samma sammanlagda vikt på 12 kilo. Business Class får samma som Premium Comfort, men på en vikt upp till 18 kilo.

Och om du reser med ett spädbarn i knät får du ta med en extra väska på upp till 12 kilo.


 • Storlek på handbagage: 55 x 40 x 23 cm eller 57 x 54 x 15 cm för hopvikta klädpåsar
 • Maximal vikt på handbagage: 8 kg
 • Storlek på personligt föremål: 40 x 30 x 10 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: Ej angivet

Alla biljetter för Lufthansa Economy Class och Premium Economy Class inkluderar en kabinväska och ett personligt föremål, med gränser för storlek och vikt. Business- och First Class-biljetter inkluderar två kabinväskor, men den andra väskan kan behöva checkas in på flyg från Italien, Indien och USA.


 • Storlek på handbagage: 50 x 37 x 25 cm
 • Maximal vikt på handbagage: 7–15 kg (beroende på biljettyp)
 • Storlek på personligt föremål: Ej angivet
 • Maximal vikt på personligt föremål: Ej angivet

Qatar Airways passagerare i Economy Class får ta med en kabinväska och ett personligt föremål som väger upp till 7 kilo. Passagerare i Business och First Class får ta med två kabinväskor och ett personligt föremål som väger upp till 15 kilo. Biljetter som utfärdats i Brasilien har en viktgräns på 10 kilo.

Det är värt att notera att Qatar Airways räknar din bärbara dator och tillhörande väska som en del av handbagaget och inte ett personligt föremål. Observera även att längdgränsen är 50 cm, vilket är kortare än de flesta andra bolag.


 • Storlek på handbagage: 55 x 40 x 20 cm (Prioritet-biljett)
 • Maximal vikt på handbagage: 10 kg (Prioritet-biljett)
 • Storlek på personligt föremål: 40 x 20 x 25 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: Ingen

Budgetbolaget Ryanair håller priserna nere genom att endast tillåta ett personligt föremål i mindre storlek som en del av biljettpriset. Du måste köpa flygbolagets alternativ Prioritet och två handbagage om du vill ta med en kabinväska som väger upp till 10 kilo. Priserna varierar beroende på rutt och när du bokar.

Ryanairs Prioritet-biljett låter dig också stiga ombord på planet tidigt, men låt dig inte luras! Det här innebär ofta att man får stå längst fram i kön i en korridor istället för att koppla av i gaten medan man väntar på att flygplanet ska bli klart.


 • Storlek på handbagage: 55 x 40 x 23 cm
 • Maximal vikt på handbagage: 8 kg
 • Storlek på personligt föremål: 40 x 30 x 15 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: Ej angivet

Alla SAS-biljetter, med undantag för Go Light-biljetter, tillåter att du tar med dig en kabinväska och ett personligt föremål – men endast om du reser inom Europa. Passagerare med Go Light-biljetter måste betala för sin kabinväska. Om du reser med en Go Light-biljett från Asien, Kanada eller USA ingår handbagage i priset.

Passagerare med Plus- eller Business Class-biljett kan ta med sig två kabinväskor. På SAS får du även ta med dig det du har köpt på flygplatsen samt tullfria väskor ombord utan extra kostnad.


 • Storlek på handbagage: 55 x 40 x 23 cm
 • Maximal vikt på handbagage: 8 kg
 • Storlek på personligt föremål: 50 x 30 x 15 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: 4 kg

Turkish Airlines passagerare i Economy Class får ta med en kabinväska och ett personligt föremål ombord. Passagerare i Business Class får ta med en extra kabinväska med samma vikt och mått.

För såväl inrikesflyg som internationella flyg tillåts passagerare som är spädbarn att ta med ytterligare en kabinväska.


 • Storlek på handbagage: 55 x 36 x 23 cm
 • Maximal vikt på handbagage: Ej angivet
 • Storlek på personligt föremål: 43 x 25 x 22 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: Ej angivet

Om du flyger inrikes i USA eller mellan USA och Kanada kan du ta med en kabinväska och ett personligt föremål för alla biljettyper, förutom Basic Economy, då du endast får ta med ett personligt föremål.

Om du flyger till eller från Sydamerika eller över Atlanten eller Stilla Havet på en Basic Economy-biljett kan du ta med kabinbagage och ett personligt föremål.

Certain MileagePlus-, Premier- och Star Alliance Gold-medlemmar får ta med handbagage på alla flyg oavsett vilken biljett de har. Kontrollera Uniteds bagagesida för mer information.


 • Storlek på handbagage: 55 x 40 x 20 cm
 • Maximal vikt på handbagage: 10 kg
 • Storlek på personligt föremål: 40 x 30 x 20 cm
 • Maximal vikt på personligt föremål: Ej angivet

Alla biljettyper tillåter att man tar med ett personligt föremål ombord, men du får endast ta med en kabinväska om du reser med en TimeFlex Fare-biljett, är Premium-kund, behöver assistans på flygplatsen eller om du reser med ett barn under två år.


Hur vet momondo vad som ska stå med i den här guiden?

Erfarenhet och efterforskning! Jag har rest världen runt och skrivit historier i 20 år och har ett mantra: handbagage äger. Såvida jag inte nervöst checkar in surfbrädor eller skidor packar jag enbart en kabinväska och ett personligt föremål.

Med tiden har jag lärt mig massor om knepen för att lyckas och vilka fallgropar som finns. Den här guiden är kulmen på den erfarenheten i kombination med omfattande efterforskningar i internationella flygbolags bagagepolicyer. Jag fick också utmärkta tips från momondo-teamen som bygger funktionerna och verktygen du använder för att boka dina resor.


Vanliga frågor om handbagage

En ryggsäck räknas vanligtvis som ett personligt föremål snarare än en stor kabinväska, så länge som den får plats under sätet framför dig eller uppfyller de mått som flygbolaget angett.

Om du reser med en stor ryggsäck som endast får plats i bagageutrymmet över sätena räknas denna som handbagage. Kolla alltid tillåtna mått och vikter innan du reser.

Dessvärre finns ingen standardstorlek för handbagage hos de olika flygbolagen som flyger till och från svenska flygplatser, även om måtten är ganska lika. Vi har listat några av de största.

 • Norwegian: 55 x 40 x 23 cm
 • Novair: 55 x 40 x 23 cm
 • Ryanair: 55 x 40 x 20 cm
 • SAS (Scandinavian Airlines): 55 x 40 x 23 cm

Den största frågan vad gäller att resa med handbagage. Svaret är dessvärre ja – även om det inte alltid sker.

Först och främst har inte alla flygbolag viktgränser för handbagage. En del som Ryanair, Lufthansa och Air Canada säger att du helt enkelt måste kunna lyfta din väska och lägga den i bagageutrymmet över sätena. Andra har dock gränser som varierar stort från 7 kilo (Qatar och Emirates) upp till 23 kilo (BA).

Även om vägning av handbagage tidigare var vanligt hos de flesta flygbolag, särskilt i Europa, har många sedan pandemin en mer avslappnad inställning till detta. Det betyder dock inte att de inte kan dra fram vågen när helst de känner för det.

Om du vill vara säker ska du hålla dig till de angivna gränserna för ditt flygbolag – och glöm inte att kontrollera om du ska med ett anslutande flyg, särskilt regionala flyg har ofta mycket lägre gränser.

Den svenska regeringen har strikta regler gällande vad du kan ta med i ditt handbagage. Generellt sett kan du ta med det mesta du behöver för din resa.

Mat inklusive frukt går bra. Om du tar med barnmat och läkemedel kan det vara bra att kontrollera med flygbolaget först för att vara säker på att de inte bryter mot vätskereglerna. Om du har med dig kryckor, gångstavar, barnvagn eller rullstol borde du inte få några problem, men meddela flygbolaget i förväg för att vara säker.

Restriktioner gällande gränsen på 100 ml för vätskor börjar också att lätta. På London City Airport till exempel kan du nu ta med förpackningar med en volym på upp till två liter i ditt handbagage.

Om författaren

Duncan MaddenDuncan är en frilansande reseskribent, copywriter och författare i ständig jakt på resehistorier och den eviga känslan av att vara på semester. Han är aldrig lyckligare än när han befinner sig på en dammig stig i jakt på tomma vågor eller när han försöker hitta snötäckt avskildhet. Han är född i Storbritannien och bor i Tyskland, men är som gladast när han beger sig mot horisonten. Hans första bok, Found in Translation, utforskar etymologier och berättelser om namnen på världens länder och finns ute nu.

Upptäck fler artiklar