preload

Idag väljer de allra flesta flyget när de ska ut och resa, åtminstone när det gäller längre sträckor. Men innan flygbiljetter blev så billiga, var det mycket vanligare att ta tåget eller bilen. På den tiden spelade det lika stor roll hur vi tog oss fram som vart vi skulle. Det var en del av hela reseupplevelsen, för vissa kanske till och med höjdpunkten. 

Det finns dock fortfarande många anledningar att ta tåget. Särskilt genom Europa, eftersom det är en kontinent med många olika länder och kulturer inom en relativt liten landmassa. Här är några skäl till varför en resa med Interrail är den rätta biljetten. (Har du redan bestämt att du ska åka? Bläddra ner för att få inspiration gällande resrutter.)

Alla är välkomna ombord

Elderly man admires sunset over the sea from open window of train

Tåg – det smidigaste sättet att resa oavsett om du är gammal eller ung

Att tågluffa brukade vara en upplevelse för livet bland studenter. Resan gjordes under sommaren innan universitetet började. De långa och episka Interrail-resorna var perfekta för ensamresenären som luffade runt under en hel sommar, oftast med låg budget.

Nu lockar Interrail resenärer med från alla samhällsskikt: singlar, par och barnfamiljer, äldre, ”långsamma” resenärer (människor som vill ta sig tid på en resa och verkligen fördjupa sig på platser), de som vill låta ödet bestämmer vilken stad de ska besöka härnäst, likväl som planeraren som har planlagt allt i detalj i förväg 

Med ett Interrailpass finns det plats för alla och det finns många anledningar att hoppa på trenden.

Du kan upptäcka Europa i egen takt

Med ett Interrailpass kan du resa fritt

Interrail har många olika biljettalternativ, det ger dig flexibilitet. Du kan planera hur många dagar du ska spendera på resande fot kontra hur många du vill njuta av orten du befinner dig på. Lär känna ett land innan- och utantill på en månad med One Country Pass, eller få tillgång till 38 järnvägs- och färjeföretag som tar dig till 40 000 stationer i 33 olika länder med Global Pass. 

Det finns olika varaktighet för Global Pass från en månad upp till tre månader, med variationer i resdagar från tre dagar till varje dag under en viss tidsperiod. Därför är det enkelt att ta reda på vilken typ av pass som passar bäst för den resa du har tänkt dig. 

Hur fungerar det? Säg att du har fyra städer som du vill besöka under en månads semester. Då är det globala ”5 dagar inom en månad”-passet det perfekta valet. Med det kan du resa fem dagar under en månads tid (ej på rad). Så att du kan åka från stad till stad under en månads tid, och sedan resa direkt hem från den fjärde staden. Under en resdag kan du hoppa på så många tåg du vill från midnatt fram till midnatt nästa dag. 

Det är förhållandevis billigt 

På tåget kan du njuta av kvalitetstid med nära och kära

Det globala ”5 dagar inom en månad” -kortet kostar 2268 kr för ungdom – 12 till 27 år – i 2: a klass. Det ska mycket till för att du ska lyckas flyga till fyra städer för det priset (priser beror på passtyp, ålder och kabinklass.) Bonus: med ett Interrailpass får du också rabatter på allt från vandrarhem till turistattraktioner till färjor – och barn under 12 år reser gratis.  Få alla detaljer här.

Inte bara för dig med miljötänk

Famous electric red tourist train coming down from the Jungfraujoch station(top of Europe) in Kleine Scheidegg,Bernese Oberland,Switzerland,Europe

Luta dig tillbaka och njut av landskapet, frisk luft och gott samvete

Att ta tåget är tveklöst ett av de transportsätt som släpper ut minst koldioxid. Det är mer hållbart att resa med tåg än att resa med flyg, fartyg, bil eller till och med buss. Bortsett från att cykla till ditt semestermål, är tåget det miljövänligaste sättet att resa.

Och det är inte bara de med miljötänk som hoppar på det gröna tåget. När effekterna av klimatförändringar blir tydligare tar nu människor som letar efter bättre sätt att reducera sitt CO2-fotavtryck. Att ersätta flyget med tåg då och då är ett bra sätt att göra det på. 

Du når Europas alla hörn 

White smoke puffing evocatively from a historic steam train thundering across the iconic arches of the Glenfinnan Viaduct over a green mountain glen deep in the Highlands of Scotland, UK. ProPhoto RGB profile for maximum color fidelity and gamut.

Tåg tar dig till de små byarna, de stora städerna och allt däremellan

När du reser med tåg och Interrail blir hela kontinenten din lekplats. Du kan resa till varje liten ort och by på din önskelista. Dessa 40 000 stationer täcks av Interrail och tar dig från det typiska turistspåret rakt in i Europas hjärta och själ. 

Du upplever mer längs vägen

Människor som reser med Interrail får utmer  längs vägen: mer av det lokala landskapet som sveper förbi, mer tid att läsa, tänka, jobba, vila och bara dagdrömma. Du träffar fler främlingar som du kan prata med. Detta kan vara särskilt användbart när du träffar andra tågluffare och kan dela erfarenheter och tips med varandra.

Vart ska du åka?

Det är en fråga vars svar beror på många olika aspekter. Några exempel: din budget, vem du ska resa med (eller inte) och vad du vill få ut av resan. Tidsmässigt, försök att unna dig själv minst några veckor, för att verkligen ha tid att resa runt och utforska. Här är några resrutter som kan stimulera fantasin. 

Om du vill resa tillbaka med tåg till staden du utgick från, kom ihåg att planera in tid och kostnad för detta när du beställer ditt Interrailpass.

 

Orientexpressen — den klassiska resan för mysterium och intriger

Rhodope Mountains, Bulgaria, Narrow Gauge Line Train

Orientexpressen finns inte längre, men du kan fortfarande uppleva samma resrutt

Den ursprungliga Orientexpressen öppnades för allmänheten 1883 och var känd för sina lyxiga restaurangvagnar, sovrum och interiörer – perfekt för bortskämda diplomater, kungligheter och överklassen. Rutten ändrades många gånger under åren innan den stannade helt 2009. Med rutten nedan kan du upptäcka flera av de länder som alla varit en del av Orientexpressens resplan.

Resrutt:

London, England – Paris, Frankrike – München, Tyskland – Wien, Österrike – Belgrad, Serbien – Sofia, Bulgarien – Istanbul, Turkiet

 

Östeuropa – upptäck mycket med en liten budget

Train in Transylvania, Romania - Lovely train returning from the cloudy mountains in Piatra Craiului National Park near Bran and Zarnesti in Transylvania, Romania.; Shutterstock ID 739136488; Purpose: train routes article; Brand (KAYAK, Momondo, Any): momondo

Östeuropa bjuder på massor av orörd natur

För många av oss är Östeuropa en mindre känd del av kontinenten. Med sin komplexa historia, detaljerade arkitektur och lågmälda men läckra kök förtjänar den här delen av Europa att uppmärksammas. Bonus: alla de sju städerna finns med på Interrails lista över de 10 bästa billiga städerna i Europa.

Resrutt:

Bukarest, Rumänien – Sofia, Bulgarien – Belgrad, Serbien – Sarajevo, Bosnien-Hercegovina – Zagreb, Kroatien – Budapest, Ungern – Bratislava, Slovakien

 

Medelhavskusten – där himmel och hav möts

train in coastline in Manarola,Cinque Terre,Italy

Oavsett vilket håll du tittar åt – allt är magiskt längs Medelhavskusten

Det här är rutten att ta för härliga sommarsolnedgångar, kalla drycker som passar bra ihop med färsk fisk, sol och sand och havssimning. Du kommer önska att resan aldrig tar slut.

Resrutt:

Porto, Portugal – Sagres, Portugal (tåg till Lagos, buss till Sagres) – Faro, Portugal – Malaga, Spanien – Valencia, Spanien – Girona, Spanien – Sete, Frankrike – Nice, Frankrike, Livorno, Italien – Neapel/Capri, Italien

Låt äventyret börja

Europa är stort och det finns så mycket att se att du kan ge dig ut på ett nytt tågäventyr varje månad i resten av ditt liv utan att hinna se allt – så det finns ingen anledning att vänta längre. Om du bestämmer dig för att resa med Interrail, börja planeringen med hjälp av deras app, och använd den när du reser och gör några beslut gällande nästa resmål i sista minuten. Trevlig resa!

Om författaren

Jeanifer BreklingSom halvamerikansk, halvjapansk och hundra procent Alaskan har Jeanifer rest kors och tvärs över världen och utforskat dess natur sedan barnsben. Hennes nuvarande favoritdestination är Kreta, men hon har siktet inställt på Fiji för sitt nästa stora äventyr. När Jeanifer inte drömmer om platser att resa till tycker hon om att laga mat, ägna sig åt hemmabryggning, titta på sci-fi och busa med sina barn.  Följ Jeanifer påLinkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar