preloadBELGIUM_BRUGES_GROTE_MARKT_SQUARE_BUILDINGS

Trots att Belgien ligger lite i skuggan av sina både större och mer kända grannar har landet en stor rikedom. När det kommer till konstnärligt, historiskt och kulturellt arv och spännande fakta om Belgien finns det mycket att ta reda på. Visste du till exempel att pommes frites, smurfarna och Audrey Hepburn är belgiska? Och att Big Bang-teorin först formulerades här? Eller att landet är hem åt högkvarteren för både EU och NATO? Landet är ett västeuropeiskt land som gränsar till Luxemburg, Frankrike, Tyskland och Nederländerna och som bland annat är känt för sin choklad och sin öl. I det här inlägget berättar vi om både vanlig och mer överraskande fakta om detta lilla men intressanta land.

Hitta flyg till Belgien

Konungariket Belgien

Belgien är ett av de mindre länderna i Europa, ungefär lika stort som Småland. Ändå är det ett betydelsefullt land. Här bor ungefär 11 miljoner människor. Den lokala valutan är euro. Hit lockas turister för att upptäcka medeltida städer, utforska militärhistoriska platser och undersöka några av de många slotten. Många åker även hit för att besöka något av de elva världsarven som finns i landet men också för att njuta av något gott att äta och dricka. Det officiella namnet är egentligen Konungariket Belgien, då landet är en konstitutionell monarki.

I Belgien besegrades Napoleon

Det berömda slaget vid Waterloo, där den franske kejsaren Napoleon besegrades, ägde rum i staden med samma namn som ligger söder om Bryssel. Det var dock inte belgarna som slogs vid detta fältslag utan slagskämparna var britter, tyskar och nederländare. Belgien har under århundraden kallats ”Europas slagfält” då det lilla landet ofta hamnat i skottgluggen vid stora slag, senast under de två världskrigen på 1900-talet.

Obligatoriskt att rösta

Voting box and election image,election

Belgien är ett av få länder i världen där valdeltagande är obligatoriskt och inte en frivillig rättighet.

Tre officiella språk som har svårt att hålla sams

Det finns inget språk som heter ”belgiska”. Istället har landet har tre officiella språk; tyska, franska och nederländska. Den nederländska som pratas i Belgien kallas flamländska. De två största folkgrupperna i landet är flamländare och valloner. Vallonerna, som bor i Vallonien, är den grupp som pratar franska. Oenigheten mellan dessa grupper har format hela Belgiens moderna historia.

Ett drygt år utan styre

Photo taken in Antwerpen, Belgium

Tills nyligen hade Belgien världsrekordet i antal dagar en demokratisk nation stått utan en vald regering. Landet var utan styre i 589 dagar mellan 2010 och 2011. Efter de nationella valen kunde de flamländska och vallonska regionerna inte enas i politiska frågor och misslyckades med att bilda en regeringskoalition. I Sverige har vi som längst gått 129 dagar utan regering och det skedde år 2018. Nordirland innehar det nya rekordet efter att de avslutade tre år av politiskt dödläge år 2020.

”Spa” är ett ord med belgiskt ursprung

Ordet vi använder för att hänvisa till en plats för avslappnande bad och sköna massagebehandlingar kommer från staden Spa som ligger i provinsen Liège i Belgien. Staden, som ligger i en dalgång, är känd för sina varma källor med mineralrikt vatten och här har det framställts mineralvatten sedan 1500-talet.

Choklad som medicin

År 1912 skapades den första ”chokladpralinen” av Jean Neuhaus. Uppkomsten var att Neuhaus ville hjälpa sina kunder i den farmaceutiska konfektyrhandel han ägde att lättare få i sig sina mediciner så han täckte läkemedlen med choklad. Neuhaus barnbarn kom sedan med idén att fylla chokladen med något gott istället och så sägs det att de första belgiska chokladpralinerna som vi känner till dem idag uppfanns. Idag finns det nog många som kan skriva under på att den moderna fyllda chokladpralinen kan ha en läkande funktion, även om det är något helt annat än chokladdoppad medicin.

Chokladälskarens paradis

I Belgien finns ett femtontal chokladfabriker och tusentals chokladaffärer. Här hittar du även två chokladmuseer, ett i Bryssel och ett i Brygge. Bryssels internationella flygplats är den plats i världen där det säljs mest choklad. Landet producerar mer än en halv miljon ton choklad årligen och försäljningen av chokladkakor i Belgien genererar omkring 12 miljarder dollar varje år – något som får hela landets ekonomi att blomstra.

Öl i alla varianter och världens största ölproducent

I Belgien produceras hundratals sorters öl varje år. Det finns även de som hävdar att det här framställs fler än tusen olika sorter. Det sägs också att öl för en belgare är som vin för en fransman och precis som vin är vanligt i matlagningen i Frankrike är öl det i Belgien. Belgarna tycker mycket om sin öl, särskilt sina specialtillverkade öler, som till exempel påsköl eller sommaröl, som de gärna uppdaterar från år till år.

Öl istället för vatten

Belgiens bryggtradition går tillbaka till högmedeltiden och historien är spännande. På den tiden ansåg man att låghaltig öl var ett hälsosammare alternativ än vatten som då inte alltid var drickbart. Med tillstånd från den katolska kyrkan bryggde och distribuerade några franska och flamländska kloster öl för att finansiera sin verksamhet. I Belgien hittar du sex av de 12 Trappistkloster som fortfarande brygger öl och kan kalla sitt öl trappistöl.

Pommes frites är (troligtvis) belgiska

Pommes frites kan vara från Belgien. Även om historikerna inte kan komma överens om ursprunget så säger många att det ändå var i Belgien, runt floden Meuse, denna maträtt uppfanns på 1680-talet. Belgien slåss dock med både Spanien och Frankrike om vem som var först.

Belgiska våfflor är helt säkert från Belgien

Något annat som sägs ha ursprung i Belgien är de våfflor som vi ofta kallar just belgiska våfflor. Egentligen är det dock två olika sorter; sockervåfflan och Brysselvåfflan. Sockervåfflan kommer från staden Luik (eller Liege som den heter på franska) och heter som den gör för att smeten innehåller sockerkristaller, till exempel pärlsocker. Brysselvåfflan är den fyrkantiga tjockare våfflan vi som Belgien är känd för. Och en härligt kombination är chokladdoppad belgisk våffla – det bästa av två (belgiska) världar!

Belgien odlar mycket frukt

Belgien har den största fruktodlingsregionen i Västeuropa och, efter Sydtyrolen, den största på hela kontinenten. Detta området heter Hesbaye och ligger mellan de flamländska och de franska delarna av landet, med floden Meuse som gräns i söder och öster. Här odlas bland annat äpplen. Här odlas även brysselkål, som odlats i landet i mer än 400 år.

Många tecknade figurer är från Belgien

Du känner säkert till Smurfarna, Tintin och Lucky Luke. Dessa berömda tecknade serier är alla av belgiskt ursprung. Det sägs också att Belgien till och med överträffar Japan och är det land som har det högsta antalet serieskapare per kvadratkilometer.

Små smurfar, långa belgare

Även om smurfarna föddes här, är belgiska män inga smurfar. Istället är de näst längst i världen. Medellängden på en belgisk man är drygt 181 cm. Listan toppas av männen i grannlandet Nederländerna som i genomsnitt är 1 cm längre än belgarna. Belgiska kvinnor är däremot inte så långa, eftersom de ”bara” är cirka 165,5 cm i snitt.

”Tidigt” ja för samkönade äktenskap

Manlig längd är inte den enda listan där Belgien kommer på andra plats efter Nederländerna. Samma ordning gällde när de båda länder började legalisera samkönade äktenskap. Milstolpen nåddes 2003 i Belgien, två år efter grannlandet. Sverige nådde samma mål först år 2009.

En av världens största musikfestivaler anordnas i Belgien

I Belgien anordnas en stor mängd festivaler varje år. En av de mest kända är Tomorrowland, världens största elektroniska dansmusikfestival med 180 000 besökare som under flera dagar kan njuta av över 400 olika spelningar.

Världens största sandskulpturfestival

En annorlunda festival är sandskulpturfestivalen i kuststaden Blankenberge och anses av Guiness rekordbok vara den största av sitt slag i världen. Festivalområdet upptar en yta på 4000 kvadratmeter och mer än 20 000 ton sand används för att ställa ut fler än 150 skulpturer gjorda av konstnärer från hela världen.

Europas mesta kulturfestival

Gentse Feesten is one of the biggest festival in Europe and many people gather and enjoy in all entire city of Gent.

Även Genste Feesten är en välkänd festival i Belgien, eftersom det är en av Europas största kulturfestivaler. Under tio sommardagar erbjuds besökare både musik- och teaterupplevelser i staden Gent. Även gatukonst är en stor del av festivalen.

Belgisk konst på månen

Visible craters on the moon.

Det enda konstverket som finns på månen skapades av en belgisk skulptör. Det handlar om den knappt nio centimeter stora aluminiumplaketten ”Den fallna astronauten”, skapad av konstnären Paul Van Hoeydonck. Minnesmärket skapades för att hedra alla de astronauter som har förlorat sina liv i rymden.

Spännande belgiska uppfinningar

Två uppfinningar som du troligtvis inte visste har belgiskt ursprung är plast och inlines. Plast upptäcktes av kemisten Leo Baekeland när han blandade fenol och formaldehyd. Inlines var från början en idé av John-Joseph Merlin, långt innan de populära sommarskridskorna började rulla på USA:s gator. John-Joseph Merlin var uppfinnare men hans strävan var eller vad han trodde att han skulle uppnå med sin uppfinning är fortfarande höljt i dunkel. Oavsett vilket kunde han nog inte föreställa sig vad vidareutvecklingen av hans uppfinning från år 1760 skulle leda till. Hans inlines var utan bromsar och mycket mindre säkra än de moderna motsvarigheterna.

Teorin om alltings uppkomst är belgisk

Big Bang-teorin formulerades för första gången 1927. Den som la grunden för denna banbrytande teori var Georges Lemaître. Matematikern, astronomen och prästen Lemaître föddes, verkade och dog i Belgien. Med sitt påstående om att hela universum kommer från en enda uratom gjorde han teorierna om alltings uppkomst till vetenskap.

Ovanligt många konstsamlare

En annan spännande fakta kopplad till konst är att Belgien sägs ha den högsta koncentrationen av konstsamlare i världen.

Tidigt färgfoto togs i Belgien

old photo camera with bellows

Kuriosa inom området fotografi är att det första färgfotot som publicerats av National Geographic togs i Belgien. Det trycktes på sidan 49 i juli 1914 och föreställer en färgstark blomsterträdgård i staden Gent.

Belgaren Adolphe Sax och hans instrument

Jazzälskare har en del att tacka Belgien för. Det är nämligen så att saxofonen uppfanns av en belgare, närmare bestämt den belgiskfödde instrumentmakaren, flöjtisten och klarinettisten Adolphe Sax. Han skapade instrumentet på 1840-talet och ansökte om patent som han fick 1846.

Audrey Hepburn är belgiska

Skådespelerskan, fotomodellen och dansaren Audrey Hepburn, känd från bland annat filmen ”Breakfast at Tiffany’s”, föddes i Belgien. Under uppväxten bodde hon både i Belgien, England och Nederländerna.

Platt land med en liten kulle

Belgien är ett platt land. Signal de Botrange är den högsta punkten. Det går inte att kalla den bergstopp då den ligger högst upp på en ås och den når endast 694 meter över havet, det vill säga inte ens högre än Burj Khalifa, världens högsta byggnad. I motsats till den högsta punkten är Nordsjön den lägsta i landet.

Världsarv

Grand Place (UNESCO World Heritage Site) at dusk - Brussels, Belgium.

Belgien har 13 av UNESCO utsedda världsarv samt fyra tentativa. Bland de redan utsedda hittar vi bland annat staden Brygge, kolgruvorna i Vallonien och torget Grand-Place i Bryssel. En av de tentativa världsarven är kurorten Spa som nämnts tidigare.

Stort litet torn i Antwerpen

Med en höjd på 97 meter var Antwerpens Boerentoren vid tidigt 1930-tal den högsta byggnaden i hela Europa. En lilleputt med dagens mått mätt i jämförelse med Lakhta Center i St Petersburg som med sina 462 meter idag är Europas högsta.

Diamanternas huvudstad Antwerpen

antwerp belgium diamond street sign

Staden Antwerpen är känd som världens diamanthuvudstad. Det var stadens judiska samfund som startade verksamheten för decennier sedan. Här passerar årligen över 80% av världens alla rådiamanter, det vill säga oslipade diamanter.

Huvudstad x3 (minst)

European flag waving at the arch of Jubel Park in Brussels,Belgium

Staden Bryssel är inte bara Belgiens huvudstad. Det är också huvudstaden i den centrala Brysselregionen, som består av 19 kommuner. Som du säkert vet är det också Europeiska unionens huvudstad. Med andra ord är Bryssel en trippelhuvudstad.

Kontinentens äldsta galleria

I Bryssel hittar du en av de första kommersiella galleriorna i Europa, Galeries Royales Saint-Hubert, från 1840-talet. Skapad av arkitekten Jean-Pierre Cluysenaers och invigd 1847. Ättlingar till grundarna av Galeries Royales Saint-Hubert är dagens ägare.

Hela världen i en stad

Outdoor dining in narrow street of restaurants, Brussels, Belgium, Europe

Den belgiska huvudstaden är, tack vare sin position i Europa, en kulturell smältdegel. Här finns över 180 nationaliteter och olika stadsdelar som formats av människor som flyttat in. Under en promenad genom staden kan du färdas mellan Italien, Kina, USA och Marocko. Här finns livsmedelsbutiker, restauranger och musiker från världens alla hörn.

Hemliga gränder i Bryssel

Mid-shot of a man holding an half-pint of beer or real ale, leaning on a table on a Saturday afternoon in an English pub.

Många missar gränderna som är en välbevarad hemlighet i Bryssel. Gränderna kan leda till otroliga platser för den som tar sig fram till fots. Impasse del Cadeaux är en av dessa och den leder till la becasse, ett hundraårigt bryggeri. Här kan du äta typiska rätter och dricka hantverksöl i en avslappnad atmosfär bortom folkmassorna.

Manneken Pis har en personlig påklädare

En lilla kissande pojken som står staty i Bryssel och är en landet största turistattraktioner. Sedan många år tillbaka kläs han då och då i olika sorters kläder. Vissa utstyrslar har varit mer tokiga än andra. Det vanligaste är att han får kläder kopplade till olika högtider som till exempel en tomtedräkt inför jul men just denna statypojke skulle kunna vara den med störst garderob i världen. Han har hundratals olika kläder att välja mellan, alltifrån traditionella folkdräkter från jordens alla hörn till utklädningskläder. Många har skänkts till honom från världsledare på besök. Han har till och med en av staden anställd person som ser till att han byter kläder med jämna mellanrum.

Eurodesignen är en belgisk idé

Det var en belgare som designade den gemensamma sidan på euromynten. Luc Luycx vann en designtävling inom Europeiska unionen och faktum är att om du tittar noga på myntet kan du hitta initialerna ”LL” på den sidan som är gemensam inom alla euroländer.

Om författaren

Aleksandra SowaOla kommer ursprungligen från Polen men förälskade sig i Berlin och flyttade dit för många år sedan. Sedan dess har hon absorberat stadens kreativa energi och levt ut sin passion för film, konst och mat från världens alla hörn. Som den foodie hon är utforskar hon de bästa platserna på den kulinariska kartan när hon är på resande fot. Följ Ola på Linkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar