preloadAUSTRIAN traditioal food KASESPATZLE

Österrikisk mat är mer än bara wienerschnitzel. Det finns en hel matkultur att upptäcka med rätter som både är spännande och läckra. Planerar du att resa till Österrike får du i denna artikel ett ypperligt tillfälle att bekanta dig med österrikisk mat, för sedan när du väl smakat den finns det mycket du inte vill vara utan.

Hitta flyg till Österrike

Tolv rätter som sätter österrikisk mat på kartan

Waitress explaining menu items to a woman in a restaurant

Österrikes specialiteter är många. I den här guiden ger vi en introduktion till tolv rätter som alla är värda att testa och kanske även ta in i den egna matlagningen. Den österrikiska maten är lätt att tycka om och i mångt och mycket även enkel att tillaga. Har du inte bekantat dig med den österrikiska matkulturen tidigare är det hög tid att du gör det nu.

1. Wienerschnitzel

Teenage boy eating wiener schnitzel in a restaurant. The boy is squeezing lemon over the schnitzel...Nikon D850

Wienerschnitzel är Österrikes nationalrätt nummer ett. En wienerschnitzel består av en mörad köttbit, vanligtvis av kalvkött, men kan också tillagas av kyckling eller fläskkött. Köttet paneras sedan och steks. Rätten äts sedan tillsammans med kall potatissallad, kokt potatis eller pommes. Med på tallriken följer ofta också gröna ärtor och en citronskiva.

Namnet wienerschnitzel har använts sedan slutet av 1800-talet. Innan dess gick den under namnet eingebröselte kalbsschnitzel. Rätten tros ha sitt ursprung i norra Italien där den snarlika rätten cotoletta alla milanese tillagas. En teori har varit att rätten togs med till Wien av fältmarskalken Radetzky 1857. Denna teori stannar dock vid att vara en teori då ett liknande recept finns i en österrikisk kokbok från 1700-talet och i ett annat kokboksrecept från 1831 omnämns den som ”wiener”, så kommer rätten från Italien har den importerats betydligt tidigare än vad man tidigare trott.

2. Gulasch

Beef goulash, soup and a stew, made of beef chuck steak, potatoes and plenty of paprika. Hungarian  traditional meal.

Liksom i Ungern är gulasch en mycket populär rätt även i Österrike, något som inte är så konstigt med tanke på att Österrike-Ungern mellan åren 1867–1918 var förenade som ett land i en union. Gulasch är en soppa eller gryta gjord på nötkött, potatis och grönsaker, där paprika fungerar som smaksättare.

Allra bäst smakar gulasch en kylig vinterdag, då är den smakrika soppan både värmande och mättande. Rätten är också billig att tillaga så i Österrike är det inte helt ovanligt att gulasch dyker upp på matsedeln åtminstone en gång per vecka.

3. Tafelspitz

female hands cutting boiled fillet

Tafelspitz är en klassisk kötträtt från Österrike som består av en bit kalv- eller nötkött som tillsammans med rotfrukter, som morot och palsternacka, har fått långkoka på riktigt låg värme. Rotfrukterna tillsätts efter ungefär halva koktiden för att de inte ska bli överkokta. Rätten har en mild och fyllig karaktär och serveras ihop med en kall sås där äpple och pepparrot är huvudingredienser.

Ska Tafelspitz tillagas enligt konstens alla regler ska rätten tillagas av en styckdetalj som motsvarar fransyskans möraste del. Men då den delen är svår att få tag på funkar det även att använda rostbiff. Rätten är populär i hela Österrike och även i tyska Bayern, som gränsar till Österrike. Rätten sägs ha varit en stor favorit för den österrikiska kejsaren Franz Joseph, något som bidragit till dess stora popularitet.

4. Kaspressknödel

Kaspressknoedelsuppe, Beef Broth with Cheese Dumpling, a Traditional Soup from Western Austria

Kaspressknödel kan beskrivas som en ostgnocchi eller små dumplings som serveras stekta eller bakade. Viss likhet finns med de svenska kroppkakorna. Rätten är en specialitet i alpregionen Tyrolen i västra Österrike. Kaspressknödel är vegetarisk men inte vegansk då ost är en viktig ingrediens. Helst ska osten graukäse från Tyrolen användas, men även andra starka och hårda ostar kan användas, ju mer de luktar desto bättre passar de att använda sägs det. Kaspressknödel kan fås som tillbehör eller som en ingrediens i en soppa.

5. Schupfnudeln

Schupfnudeln eller fingernudel, som den också kallas, är en tjock potatisnudel som är populär i det österrikiska och sydtyska köket och har även likheter med den centraleuropeiska kopytka. Nudeln kan också beskrivas som en dumpling som vanligtvis görs på en blandning av potatis, råg- eller vetemjöl och ägg. Rätten serveras normalt med surkål och fläsk.

6. Kaiserschmarrn

Kaiserschmarrn är en pannkaka som kan beskrivas som en mix av sockerkaka och pannkaka. Rätten serveras ofta som efterrätt men kan även serveras som huvudrätt. Vid servering delas kakan upp i stora bitar som pudras med florsocker. Till detta serveras sedan fruktkompott eller äppelmos. Pannkakan är tillägnad den österrikiske kejsaren Frans Josef, som regerade Österrike från 1848, och sedermera även Ungern, fram till sin död 1916.

Legenden säger att Franz Josef var ute på en jakttur och förirrade sig till en liten restaurang som drevs av en herde. Denne kunde bara erbjuda en primitiv rätt (schmarren), men som ändå föll kejsaren i smaken. Kejsaren lär då ha sagt till herden: ”Denna enkla rätt skulle vara värdig att kallas Kaiserschmarren (kejslig rätt)”. Om legenden stämmer var det så rätten fick sitt namn och samtidigt fick kunglig draghjälp i spridningen.

7. Kasnocken

Kasnocken with cheese and onion

Kasnocken, som också kallas för knöpfle och kässpätzle, kan enklast beskrivas som en lyxigare makarongratäng. Grunden görs av en halvfast mjöldeg som används flitigt i den österrikiska husmanskosten. Degen läggs sedan i ett durkslag med stora hål som hålls över en kastrull med kokande vatten.

Genom hålen trycks sedan degen ut till små korvar som ramlar ned i det kokande vattnet. När nudlarna kokat klart flyter de upp till ytan. Vattnet hälls då av och nudlarna får svalna. De läggs sedan i en förvärmd form tillsammans med riven ost och finhackad fräst lök, samt lite brynt smör. Rätten har sitt ursprung i Vorarlberg, som gränsar till Tyskland, i västra Österrike, där den även är landskapsrätt.

8. Frittatensuppe

bavarian pancake soup in a bowl

Frittatensuppe är en något udda soppa som är en riktig Wienerspecialitet. Soppan är utmärkt både när du snabbt vill tillaga något och när du vill ta tillvara gårdagens pannkakor som ligger och känns tråkiga i kylskåpet. Allt du behöver för att göra soppan är varm buljong och ett par kalla pannkakor och lite gräslök.

Pannkakorna rullar du först till en rulle som du sedan strimlar ned i den varma buljongen. Detta toppar du sedan med finskuren gräslök. Soppan funkar utmärkt både som mellanmål och som lättare lunch och värmer riktigt fint under kalla vinterdagar, men funkar lika bra en varm sommardag då du själv kan plocka gräslöken i trädgården.

9. Apfelstrudel

Apfelstrudel är en klassisk österrikisk efterrätt och en riktig delikatess som ska avnjutas dagsfärsk bakad med syrliga äpplen. Strudeln görs av en mjöldeg som fylls med en blandning av tunt skivade äppelbitar, socker, kanel, ströbröd, russin och hackade nötter. Om så önskas går det även att tillsätta rom i blandningen. Strudeln rullas sedan ihop, penslas med smör och gräddas i ugnen. När den är klar pudras den sedan med florsocker och äts tillsammans med grädde, vaniljsås eller vaniljglass.

10. Faschingskrapfen

typical german cookies - called Berliner or Krapfen

Faschingskrapfen är en österrikisk motsvarighet till vår fastlagsbulle, semlan, och äts under samma tidsperiod. I detta fall är bakverket inte en semla utan en stor friterad munk fylld med sylt. Bakverket är även vanligt i angränsande italienska Sydtyrolen och i tyska Bayern, som också gränsar mot Österrike. I övriga Tyskland ses liknande munkar men då under namnet Berliner, men då är inte bakverket en fastlagsbulle.

11. Tiroler gröstl

Tiroler Gröstl is a traditional dish from Tyrol you can find all around Austria. It is golden roasted potatoes with onion and ham. The dish is finished with chopped parsley and a fried egg.

Tiroler gröstl kan beskrivas som en lyxigare variant av pyttipanna och utgör en utmärkt lunch bland skidåkarna i de österrikiska alperna. Rätten består av potatis, lök, bacon eller annat kött. Till detta serveras stekt ägg vid sidan. Rätten är gammal och gick ursprungligen ut på att man tog vad man hade över och stekte upp det, precis som med vår pyttipanna. De som smakat tiroler gröstl säger ofta att detta är den godaste pyttipannan de någonsin smakat. Ett ”måste att testa” om du själv besöker alperna någon gång.

12. Germknödel

This is an awesome good German Dessert called Germknödel, if you haven’t tried it, do it on your trip to Germany or Austria.

Germknödel är en jästdegsdumpling som är stor och fluffig och fylld med plommonsylt. Rätten är en riktigt populär österrikisk efterrätt som serveras tillsammans med smält smör och med vallmofrön och socker på toppen. Är man inte lika traditionell av sig kan man även äta den med vaniljsås. Rätten är även populär i tyska Bayern. Desserten är riktigt mastig och känns för den ovane som en hel måltid. Det kan därför vara svårt att få i sig en hel sådan.

Läs fler inspirerande rese- och matartiklar

Children Helping Parents To Prepare Meal In Kitchen; Shutterstock ID 627670217

I vår serie med rese- och matartiklar finns många fler inspirerande artiklar att läsa. Nedan finner du länkar till några av dessa.

Lär känna den tyska maten

A hand of a person holding a hotdog sandwich on a blurred background of crowded Christmas market.

Österrikes stora granne i norr, Tyskland, delar till viss del samma matkultur som dem, framför allt gäller detta i Bayern. I den här artikeln får lära dig mer om den tyska maten. Perfekt läsning om du planerar en resa till Tyskland eller om du är sugen på bratwurst eller surkål.

Traditionell holländsk mat

Small pancakes known as

Det holländska köket lever hos oss en anonym tillvaro, men är du öppen för att prova något nytt kan du hitta många spännande rätter när det kommer till holländsk mat. Beställ in ett fat med bitterballen till ölen eller testa söta poffertjes till efterrätt. Mer spännande kan det inte bli!

Testa traditionell svensk mat

Gothenburg, Sweden A typical Swedish fika with a cafe au lait and a cinnamon bun.

Våra traditionella svenska rätter är inte att förglömma. Har du fastnat i snabbmatsträsket eller kommer från en annan matkultur är det hög tid att även ge den traditionella svenska matkulturen en chans. Oavsett om det handlar om sill till midsommar, köttbullar och potatis till vardags eller den norrländska delikatessen surströmming så bjuder det svenska köket på rika smakupplevelser.

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar