preloadDEST_NETHERLAND_AMSTERDAM_CANAL_THEME_FOOD_DUTCH_HERRING_HOLLANDSE_NIEUWE_GettyImages

Maten vi äter berättar en hel del om vår kultur och historia, och holländsk mat är inget undantag. Många av maträtterna vi listat nedan har konsumerats i Nederländerna under lång tid och har intressanta bakgrundshistorier kopplade till sig. Passa på att prova hutspot, poffertjes eller hazarensalade när du besöker Nederländerna, och lär känna landet genom dess mat.

Hitta flyg till Amsterdam

1. Möt vintersäsongen med värmande holländsk mat kallad hutspot

Dutch winter meal: stamppot of potatoes, cabbage and carrots, with sausages close-up on a plate. horizontal view from above

Maträtten hutspots historia sägs ha inletts på 1500-talet i staden Leiden, under det nederländska frihetskriget. Holländarna stred för att bli frigjorda från spanjorernas belägring, och många led av svält. Den 3 oktober 1574 lyckades man trycka tillbaka spanjorerna, som ska ha lämnat behållare med en okänd gryta efter sig. Leidens invånare åt spanjorernas gryta, och har sedan dess tillagat grytan den 3 oktober varje år till minne av frihetsdagen.

Hutspot, som kan kallas Hollands nationalrätt, består av potatismos som blandas med morot och lök och serveras ofta med bräserat nötkött. Grytan är en typ av stamppot, som också är potatismos blandad med grönsaker som t.ex. grönkål eller spenat, ofta kombinerat med nederländsk korv. Om du befinner dig i Amsterdam, Haag eller Rotterdam i början av oktober måste du ta en dagstur till Leiden för att besöka 3 Oktober-festivalen och äta en hutspot!

2. Haring är Hollands nationalrätt som påminner om typiskt svensk mat

En rätt som liknar typiskt svensk mat är haring eller hollandse nieuwe. Haring är inlagd sill som serveras tillsammans med hackad, rå lök och inlagd gurka. Du kanske trodde att matjessill uppfunnits i Sverige, men så är det faktiskt inte. Vi har holländarna att tacka för maträtten, som spred sig från Nederländerna till Sverige i början av 1900-talet.

Vad är då skillnaden mellan haring och hollandse nieuwe? Sillen får endast kallas hollandse nieuwe om fisken är fångad mellan maj och juli. Fisken är som finast då, när den ätit upp sig på plankton. Om du vill äta haring på traditionellt nederländskt vis plockar du upp sillen, håller den ovanför ansiktet och “tuggar dig uppåt”. Om du inte vill gå så långt kan du be om att få sillen i bröd. Maträtten kallas då broodje haring, och finns som streetfood i de flesta holländska städer.

3. Pannenkoeken på pannenkoekenhuis är ett måste i Nederländerna

Preparing delicious crepes pancakes with ham, tomatoes and herbs baked with cheese.

Varför Nederländerna associeras med pannkakor, eller pannenkoeken som de heter på holländska, är inte helt klart. Pannkakor har funnits i olika former över hela världen under lång tid, och den sort som är vanlig i Holland ska härstamma från Kina och Nepal. Det som skiljer dessa pannkakor från andra är att de görs med mjöl på bovete, och att de är tunnare och större i storleken än till exempel amerikanska pannkakor.

Holländska pannkakor serveras med salta eller söta tillbehör och kan ätas som huvudrätt eller efterrätt. Exempel på salta tillbehör är bacon, lax och ost, och exempel på söta är sirap, äpple och choklad. På vintern äts pannkakor ofta tillsammans med en soppa, till exempel ärtsoppan snert. Pannkakor associeras inte med någon särskild region i Nederländerna, så du som är på resande fot kan bara hålla utkik efter ditt lokala pannkoekenhuis.

4. Beställ en tallrik bitterballen till ölen

Fried Homemade Dutch Bitterballen with Spicy Mustard

Bitterballen är friterade bollar som traditionellt sett innehåller nötkött, buljong och olika kryddblandningar. För dig som föredrar annat finns också varianter vars huvudingrediens är kyckling, kalv eller svamp. Bollarna har fått sitt namn från att de genom historien ofta serverats tillsammans med öl, och tilltugget är fortfarande vanligt förekommande på barer i holländska städer.

Hur dessa bollar uppstod råder det delade meningar om. En teori är att bitterballen kom till Nederländerna på 1500-talet genom spanjorerna, som åt de friterade bollarna som tapas. Möjligen uppstod en ny version av bollarna i Holland, då spanjorerna använde lokala råvaror för att göra sina smårätter. Den ragu som traditionellt sett fyller bitterballen fanns troligtvis innan spanjorerna anlände. En annan teori är att husmödrar under 1900-talet gjorde bitterballen för att ta vara på överblivet kött och serverade bollarna som tilltugg.

5. Vad kan vara mer holländskt än att dricka genever ur ett tulpanformat glas

Traditional Dutch gin and cheese

När det är dags för barbesök i Nederländerna bör du prova genever. Genever kallas ibland för holländsk gin, trots att gin uppfanns efter att genever kommit till de brittiska öarna. Den alkoholhaltiga drycken är smaksatt med enbär och serveras ofta väl nedkyld i ett litet tulpanformat glas. För finsmakare kan det vara intressant att veta att det finns två sorters genever, jonge (ung) och oude (gammal), som skiljer sig i ingredienser och hur de framställs.

Traditionen att smaksätta destillerat vin med enbär är gammal, det finns källor som beskriver tillredningen från 1200-talet. På den tiden användes dock genever som medicin eftersom man trodde att enbär hade hälsofrämjande egenskaper. Med tiden blev det populärt att konsumera genever som dryck, och runt 1600– och 1700-talet fanns destillerier i de flesta större städer. Rotterdam ska vid en tidpunkt ha haft 200 destillerier, och idag finns där ett genevermuseum.

6. Prova söta poffertjes till efterrätt

Poffertjes, Dutch small, fluffy pancakes, made on hot cast iron plate, served with powdered sugar and butter.

Vad kan vara mer inbjudande än en liten puffig pannkaka som toppats med smältande smör och florsocker? Dessa små godbitar, som heter poffertjes, äts på utomhusmarknader och festivaler över hela Holland, särskilt vintertid. Om du besöker Nederländerna runt jul och nyår, se dig om efter gatukök som säljer poffertjes. Normalt sett konsumeras pannkakorna med söta tillbehör, men det finns också exempel på salta pålägg, som ost och skinka.

Det första kända receptet på poffertjes kommer från mitten av 1700-talet. Liksom pannenkoeken tillreds poffertjes med bovetemjöl, vilket var lättare att få tag på under senare delen av 1700-talet. Pannkakorna ska ha uppstått när man experimenterade med nya recept på oblater i ett kloster. När mottagare av nattvarden blev förtjusta i de små pannkakorna kommersialiserades de och började säljas utanför klostret.

7. Huzarensalade är en matig sallad med lång tradition

Traditional Russian meat salad Olivier, with meat and vegetables.

Huzarensalade kan översättas till, ungefär, husarsallad. “Husar” syftar i det här fallet på de s.k. husarerna som var en viss typ av kavallerist i Europa under 1400- och 1500-talet. Denna hästburna grupp ska ursprungligen ha kommit från Serbien, men samma sorts kavallerister uppstod senare i bl.a. Kroatien och Polen. Husarerna sägs ha velat undvika att göra upp eld när de skulle laga mat ute i fält, och därför förberedde de den här typen av sallad innan de gav sig ut i strid.

Salladen består i sin grund av tärnade bitar nötkött, potatis och inlagd gurka som blandas med majonnäs. Utöver detta kan det även ingå ärtor, majs, ägg, äpple, lök och andra grönsaker. Huzarensalade är det perfekta alternativet när du besöker Nederländerna under sommarhalvåret och vill köpa med dig något snabbt från mataffären att äta i parken.

8. Den nederländska varianten av ärtsoppa

pea soup.The brown bowl of vegetable soup with meat and crackers. Pea soup with ham and potatoes with spoon on a white background. Classic Dutch pea soup erwtensoep, snert with bacon on the table.

Snert är ännu en typ av strategisk nederländsk mat som invånarna gärna njuter av när vintern är som kallast. Ärtsoppan liknar den vi äter i Sverige, med skillnaden att den holländska innehåller fler typer av grönsaker som gör den ännu robustare. Ett klart tecken på att soppan är färdig är när en tesked ställs ner i mitten av den och håller sig stående åtminstone ett par sekunder. Det är heller inte ovanligt att låta snert stå över natten för att soppan ska tjockna till sig ytterligare.

Liksom flera andra traditionella holländska rätter går det att tillaga snert, eller erwtensoep som den också kallas, på många olika sätt. Eftersom soppan passar särskilt bra under vinterhalvåret tillagas den ofta tillsammans med vintergrönsaker som lök, morot eller rotselleri. Köttätare gillar också att få sin snert serverad med någon typ av rökt eller torkat kött. Soppans ursprung är inte helt fastställt, men den kommer troligtvis från den nederländska jordbruksmiljön.

9. Ta en paus från det klassiskt holländska med en indonesisk rijsttafel

Rijsttafel

Här kommer ett hett tips på Amsterdam mat. I och med att Indonesien tidigare var en holländsk koloni har länderna haft ett visst utbyte av maträtter. Nederländska pannkakor serveras med lokala tillbehör i Indonesien, och i Nederländerna finns ett rikt utbud av smarrig indonesisk mat. Två exempel är saté och bami goreng, men något du absolut inte får missa när du är i Amsterdam är rijsttafel.

Rijsttafel kan översättas till “risbord”, och maträtten består av ett stort antal smårätter som serveras tillsammans med olika sorters ris. Smårätterna kan till exempel bestå av vårrullar, grönsaker, fisk, nötter och frukt. Rätterna som ingår i rijsttafel har alla indonesiskt ursprung, men att servera dem som smårätter är ett holländskt påfund med kolonial koppling. Att servera ett stort antal rätter från det koloniserade Indonesien var ett sätt att imponera på gäster.

10. Fira in det nya året i Nederländerna med en oliebol

traditional Dutch oliebollen

Precis som mycket annan holländsk mat har oliebollen ätits under en lång tid, och åsikterna om de små oljiga bollarnas ursprung och historia skiljer sig åt. Vissa tror att oliebollen introducerades i Holland av judiska spanjorer och/eller portugiser. En annan teori är att bollarna kommer från bataverna och frisernas tradition att baka fet deg för att undkomma gudinnan Perchta, som enligt folktron attackerade magra personer på vintern.

Oliebollen påminner om munkar, och är friterade degbollar, ibland innehållande äppelbitar, kryddor eller russin. Bland holländare är det vanligt att äta oliebollen runt jul och på nyårsafton. Förklaringen till det är, liksom bollarnas historia, oklar. En teori är att en typ av “oljekakor” ska ha konsumerats i juletid efter en period av fasta under medeltiden. En annan är att en liknande delikatess gavs till fattiga människor runt jul vid samma tidsperiod, eftersom de var billiga och mättande.

Om författaren

Allan KortbækAllan är en sann världsman. Denna publicerade författares intressen täcker allt från fotografi och sport till modern konst. Utöver detta är han en entusiastisk konsertbesökare och blivande surfare. Om han inte är ute och springer på fotbollsplanen kan man hitta honom smuttandes på en cocktail i solen på en av de många stränderna på hans bucketlist.

Upptäck fler artiklar