DiscoverReserekommendationer

12 sevärdheter i Nederländerna – här är vår lista

Väderkvarnar, fält täckta av tulpaner, städer som korsas av kanaler och tusentals cyklar. Det finns många sevärdheter i Nederländerna att utforska. Om du letar efter idéer på vad du kan se och göra här kommer du att hitta inspiration i vår lista över resmål i Nederländerna värda att besöka under din vistelse i landet. De holländska städerna är många och alla har de något att erbjuda sina besökare. Under våren kan du njuta av färgglada hav av tulpaner och på sommaren av en strand på någon av de frisiska öarna. De många spännande städerna som finns i Nederländerna har mycket att erbjuda året om, exempelvis museum, häftig arkitektur och historia. Eller varför inte uppleva väderkvarnar och holländsk keramik på nära håll? Häng med på en inspirationsresa genom hela landet!

Hitta flyg till Amsterdam

Att resa runt bland sevärdheterna i Nederländerna

DEST_NETHERLANDS_AMSTERDAM_GettyImages-1088343272

Först och främst, för att ta sig från Sverige till Nederländerna har du olika alternativ. Ett sätt är att köra ner med egen bil. Det räcker med ett sovstopp på vägen så är du framme. Ett annat alternativ är att flyga. Det går många flyg från flera städer i Sverige till olika holländska städer dagligen. Du har även möjlighet att åka tåg samma sträcka. Väl på plats i landet kan du resa med hyrbil, tåg eller buss. Inom städerna rekommenderar vi dig att ta dig runt med den välfungerande och utbyggda kollektivtrafiken eller det mest holländska av allt, cykeln. Cykeluthyrare finns i nästan varje gathörn i de större städerna men även på mindre platser. Ett perfekt sätt att ta seden dit du kommer!

Natur

DEST_NETHERLANDS_Bollenstreek_shutterstock-premier_758149372

Oavsett om det är vandringsleder, fågelskådning eller blommor du är intresserad av har Nederländernas natur mycket att erbjuda sina besökare. Naturreservat, ögrupper och tulpanodlingar väntar på att bli upptäckta av dig.

Keukenhof – den färgsprakande tulpanträdgården

DEST_THE-NETHERLANDS_LISSE_KEUKENHOF_GettyImages-91271789

Om du är i Nederländerna på våren kan du inte åka därifrån utan att ha sett de berömda tulpanerna. En av de bästa platserna att uppleva detta i verkliga livet är i Keukenhof, där inte mindre än sju miljoner tulpanlökar planteras varje år. Cirka 40 kilometer från Amsterdam ligger denna tulpanträdgård som också är landets största. Här odlas, förutom tulpaner, även hyacinter och påskliljor.

Trädgården är en explosion av färg och även en fröjd för näsan, eftersom doften av de miljontals blommorna är otrolig. Tänk på att Keukenhof bara har öppet under åtta veckor mellan mars och maj. Den säkraste månaden att besöka parken är med andra ord april. Biljetter säljs online från och med oktober. Vill du försöka dig på en tulpanodling hemma i din egen trädgård så säljs tulpanlökar året runt på de flesta platser i Nederländerna.

Läs mer om Keukenhof här

De västfrisiska öarna – ett sommarparadis

DEST_NETHERLANDS_Vlieland_GettyImages-1061889344

En av de mest originella sakerna att se och göra i Nederländerna är att sätta sig på en båt och bege sig till de frisiska öarna. Öarna ligger som ett pärlband i Nordsjön längst Danmarks, Tysklands och Nederländernas kuster. Mellan öarna och fastlandet ligger djur- och naturreservatet Vadehavet, som sedan 2009 finns med på UNESCO:s världsarvslista.

Den nederländska delen av ögruppen är de västfrisiska öarna. Från hamnstaden Harlingen på fastlandet går det båtar till bland annat ön Vlieland. Alla öar är populära semesterplatser för både holländska och utländska turister. Här erbjuds många olika aktiviteter för främst sommarsemestern, som exempelvis vattensporter, vandringsleder, fågelskådning och även lata dagar på stranden. Kuriosa är att öarna är tvåspråkiga och alla skyltar här står på både nederländska och frisiska.

Insjön Markermeer: bevarat ö-liv och konstgjord skärgård med rikt djurliv

DEST_NETHERLANDS_MARKEN_shutterstock-premier_193858616

Marken är en liten halvö med mycket charm i sjön Markermeer. En storm gjorde att ön skiljdes från fastlandet på 1200-talet. Den anslöts igen först 1957, tack vare att en förbindelse till fastlandet byggdes då och räknas sedan dess som en halvö. Markens vackra hamn, dess gator fulla av öns karaktäristiska små trähus och de traditioner som har bevarats av invånarna har lett till att den har förklarats som ett nationellt kulturarv.

I samma insjö som Marken – men en bit längre bort från fastlandet – hittar du ögruppen Marker Wadden. Idag består ögruppen av fem öar men fler kommer att tillkomma. Marker Wadden är nämligen en konstgjord ögrupp. Sedan 2016 pågår detta naturrestaureringsprojekt som har som mål att återställa en av de största sötvattensjöarna i Europa. Något som görs med och inte mot naturen. Öarna kommer att bilda ett unikt ekosystem som i sin tur kommer att öka den biologiska mångfalden. Redan nu är detta en populär plats att besöka för fågelskådare (här finns nu mer än 150 olika fågelarter) och andra naturälskare.

Nationalparken Hoge Veluwe: aktiviteter i naturen året om

DEST_NETHERLANDS_De Hoge Veluwe National Park_GettyImages-1347716709

Centralt i Nederländerna ligger nationalparken Hoge Veluwe som välkomnar besökare året om. Hit tar du dig med tåg/buss eller med egen bil och i parken finns en campingplats för den som önskar övernatta. Campingplatsen är öppen från 1 april till 1 november och utanför ditt tält kan du få se både kronhjort, vildsvin och rådjur på kvällskvisten. Nationalparken jobbar med tre delar; natur och landskap, historiska berättelser samt konst och arkitektur.

I nationalparken anordnas många aktiviteter, alltifrån utomhusmeditation till aktiviteter som passar barn som till exempel en hinderbana där barnet kan försöka hoppa lika långt som en hjort. Även fågelskådning, motionslopp och helger för hästintresserade anordnas. Alla aktiviteter anpassas efter årstiderna men flest erbjuds under sommaren. När det inte erbjuds aktiviteter är det ändå lätt att njuta av parken. Här kan du vandra eller varför inte utforska naturen på två hjul? Tillgång till cyklar för både barn och vuxna (samt cyklar med barnstol) ingår i entréavgiften och över 40 kilometer anlagda cykelbanor står till ert förfogande. Det finns även specialcyklar för rullstolsburna eller för den som önskar exempelvis en tandemcykel, se bara till att boka den i förväg.

Läs mer om nationalparken Hoge Veluwe.

Städer

I Nederländerna finns ett antal välkända städer. Kanske har du hört talas om Maastrichfördraget eller Haagtribunalen, båda kopplade till städer i landet. Städer värda att besöka är bland andra Rotterdam och Delft. Amsterdam är ett annat populärt resmål. Vad du kan göra där kan du läsa om i vår artikel om denna huvudstad.

Rotterdam

DEST_NETHERLANDS_ROTTERDAM_CUBE-HOUSES_shutterstock-premier_750309604

Den som anser sig vara urban bör inkludera Rotterdam i sin resa till Nederländerna. Även andra har anledning att besöka denna livliga stad. Som den näst största staden i landet finns här fler saker att besöka än du kan föreställa dig, inklusive Europas största hamn.Här finns moderna byggnader som centralstationen och Erasmusbron men det är också möjligt att fortfarande hitta en del byggnader som inte förstördes i andra världskrigets bombningar som exempelvis kyrkan Grote of Sint-Laurenskerk (den enda som finns kvar av medeltida Rotterdam), stadshuset från 1914 och kulturarvet Witte Huis.

Mest imponerande är dock kubhusen av arkitekten Piet Blom, ett område med 32 hus byggda i form av kuber, både stående och vridna. Det kan vara svårt att förstå hur någon kan bo därinne men ett av husen är öppet för att du ska kunna se med egna ögon hur det ser ut på insidan. Öppet alla dagar i veckan.

Utrecht

DEST_NETHERLANDS_UTRECHT_shutterstock_1132108676

Utrecht är utan tvekan en av de vackraste platserna att se i Nederländerna och ligger mindre än en halvtimme med tåg från Amsterdam, vilket gör det till en perfekt dagsutflykt från den holländska huvudstaden. Utrecht är en aktiv och livlig stad byggd kring Dom-tornet, som kan ses från alla håll. Dom-tornet innehåller en uppsättning av 14 klockor som fortfarande rings av en grupp dedikerade klockringare. Boka en guidad tur och gå upp de över 450 stegen till toppen av tornet. Från toppen har du en fantastisk utsikt över staden och om du har tur med vädret kan du se hela vägen till Amsterdam och Rotterdam.

Det sägs att Utrecht är staden med de vackraste kanalerna i Europa och att det finns nästan fler cyklar än människor och kanske är det anledningen till stadens charm. Varför inte ta en båttur eller sätta dig på något av de många kaféerna och uteserveringarna längsmed kanalerna?

Delft: den promenadvänliga keramik- och konststaden

DEST_NETHERLANDS_ZUID-HOLLAND_DELFT_MAIN SQUARE_shutterstock-portfolio_118978429

Delft ligger 50 kilometer från Amsterdam och är en av de charmigaste städerna att besöka i landet. Staden är känd för sin karaktäristiska blå keramik, som sägs vara bland de bästa i världen, som vi är många som förknippar med Nederländerna. Delft är en vacker gammal stad omgiven av kanaler. På en promenad på ett par timmar kan du besöka torget, stadshuset, Oostpoort, Nieuwe Kerk, keramikfabriken Royal Delft Koninklijke Porceleyne Fles, Oude Kerk, väderkvarnen Molen de Roos eller det historiska museet Prinsenhof.

Royal Delft Koninklijke Porceleyne Fles är en keramikfabrik från 1600-talet som fortfarande är i bruk. På denna lerkärlsfabrik finns ett museum och du har möjlighet att få en guidad tur. Dessutom är staden Delft födelseplats för målaren Johannes Vermeer, konstnären bakom ”Flicka med pärlörhänge”. Känner du till andra av hans målningar kommer du kanske att känna igen delar av staden efter att ha sett dem avbildade. Delft är en fin stad året om och passar lika bra att besöka under sommaren som på vintern, när det kan vara nästan tomt på turister.

Haag: internationellt känt centrum för rättvisa

DEST_NETHERLANDS_THE-HAGUE_shutterstock-portfolio_1503753848

Haag är en av de viktigaste städerna i Nederländerna. Landets huvudstad är Amsterdam men dess politiska och administrativa centrum ligger i Haag. Det är även här som det kungliga residenset ligger. Även om det på turistnivå kanske inte verkar vara den vackraste staden i landet har den sina höjdpunkter. Staden har många intressanta platser att besöka. Här hittar du bland annat museet Mauritshuis, parlamentet Binnenhof och FN:s internationella domstol.

Mauritshuis, med sina hundratals målningar från kända holländska konstnärer, visar bland annat den berömda tavlan ”Flicka med pärlörhänge” av Vermeer. Här kan du utöver Vermeer se verk av bland andra Rembrandt. Het Binnenhof är ett av världens äldsta parlamentshus som fortfarande är i bruk och guidade turer, som bland annat passerar genom den berömda riddarsalen, erbjuds dagligen. Här har alla landets viktiga politiska frågor diskuteras under åren – och görs fortfarande. Även den internationella domstolen tar emot besökare, både på utfrågningar och på guidade turer. Detta erbjuds året runt men inte alla dagar.

Leiden: i Rembrandts fotspår

DEST_NETHERLANDS_ZUID-HOLLAND_LEIDEN_GettyImages-1147161124

Leiden, en stad med kanaler, tulpaner, broar och båtar känd för att vara Rembrandts födelseplats. Stadens historiska centrum har inte förändrats mycket sedan Rembrandt själv gick på gatorna här. Med 88 kanaler är Leiden efter Amsterdam den holländska staden med flest vattenvägar i centrum. Att uppleva kanalerna med båt är en av de trevligaste aktiviteterna att göra i Leiden. Staden är även mysig att promenera i, särskilt Pieterskwartier (Peterskvarten). Längs gatorna finns kaféer, antikaffärer, konstgallerier och underbara innergårdar, kallade hofjes, skapade för hundratals år sedan.

I dag bebos husen främst av äldre och av studenter vid universitetet i Leiden, det äldsta i Nederländerna. (Universitetet i Leiden har stått där sedan 1575). En annan plats värd ett besök är Hortus Botanicus, den äldsta botaniska trädgården i Nederländerna. Hortus Botanicus är en forskningsinstitution och här har det samlats in växter från hela världen i mer än fyra århundraden.

Andra sevärdheter i Holland

Utöver natur och städer har Nederländerna mycket annat att erbjuda sina besökare. Väderkvarnar, pittoreska byar och ostfestivaler är några exempel.

Kinderdijk, väderkvarnsbyn

DEST_NETHERLANDS_Kinderdijk_WINDMILLS_UNESCO_GettyImages-109718957

Även om Zaanse Schans utanför Amsterdam oftare omnämns som väderkvarnsstaden så är Kinderdijk mer värd din tid. Strax utanför Rotterdam ligger denna by, där 19 väderkvarnar från 1700-talet står. Det gör att dessa väderkvarnar är äldre än de i Zaanse Schans och sedan 1997 är de även ett av UNESCO:s världsarv.

Kvarnarna i Kinderdijk har fortfarande kvar sin ursprungliga struktur och byggdes för att förhindra de frekventa översvämningarna som påverkade Alblasserwaards låglänta land. Byggda mittemot varandra står de som uppradade för det perfekta fotografiet från semestern i Nederländerna. Området i stort är också värt att beundra. Naturen, med de många vattendragen med sina vallar och slussar, är iögonfallande vacker. Du kan även njuta av en båttur för att se väderkvarnarna från vattnet. Även om det kanske är trevligast att göra detta under varma sommardagar är detta en utflykt som är trevlig året runt.

Giethoorn, pittoresk by

DEST_NETHERLANDS_Giethoorn_shutterstock-premier_1142297591

Vilken stad som är Nordeuropas Venedig debatteras ofta men en sak är säker, den lilla byn Giethoorn är Nederländernas Venedig. Denna vackra by, som ligger cirka 120 km från den holländska huvudstaden, är som hämtad från en saga med sina många sjöar, kanaler, träbroar och många hus med halmtak. Det är just dessa hus och gårdar med sina halmtak som är ett vanligt vykortsmotiv i Nederländerna, utöver träskor, väderkvarnar och tulpaner förstås. Här lever holländarna på, av och i samspel med vattnet.

Giethoorn utformades som en bosättning för torvskördare. Torvhuggningen skapade dammar och sjöar. Däremellan byggdes husen och gårdarna. De farbara vägarna var vattenvägarna och de många träbroar som byggdes finns kvar. Än idag kan du ta dig fram på vattnet i de traditionella smala Giethoorn-båtarna, så kallade punters. Och precis som i Venedig framförs båtarna med hjälp av en lång stång.

Alkmaar, ostälskarens mecka

DEST_THE-NETHERLANDS_ALKMAAR_GettyImages-960909788

Den lilla byn Alkmaar, norr om Amsterdam, är mest känd för att vara ett ostmecka. Varje fredagsmorgon från april till september hålls den största och äldsta ostmarknaden i landet här. Det finns bevis för att det arrangerats ostmarknader här i över 400 år. Att promenera genom den vackra gamla staden Alkmaar och prova alla ostar du hittar där är en av de bästa sakerna en ostälskare kan göra i Nederländerna.

I staden hittar du även ett museum tillägnat ost. Museet ligger på det stora torget, samma torg som marknaden hålls på, i det gamla våghuset. Våghuset är inte längre ett hus där du kan väga din marknadsost utan här hittar du nu turistbyrån, en restaurang och ostmuseet. Efter ett besök här kommer du att veta allt som finns att veta om ostar och hur de tillverkades innan industrialiseringen.

På museet visas bland annat olika verktyg för ystning från 1700- och 1800-talet upp. När du fått nog av ost kan du alltid besöka det lilla nyrenoverade ölmuseet Nationaal Biermuseum De Boom för en genomgång av ölets historia. Museet ligger en kort promenad från Alkmaars station. En guidad tur genom det gamla bryggeriet visar dig runt både inom- och utomhus. Museet har endast öppet på torsdagar, fredagar och lördagar.