DiscoverResor i Sverige

Upptäck Sveriges vackraste slott

Upptäck Sveriges vackraste slott med spännande historia och överdådig interiör. Här hittar du en lista över de allra mest spektakulära besöksmålen och kan lära dig mer om dess historia och rum. Sverige har både medeltida försvarsfästningar och barocka representationspalats, så här får du en intressant variation som speglar tidens gång.

Hitta boende i Stockholm

Planera din resa kring Sveriges vackraste slott

SWEDEN_CASTLE_GRIPSHOLM

Sverige har en imponerande samling av slott som är populära resmål för besökare från hela världen. Vi har listat landets vackraste slott som du inte får missa om du är i närheten! Oavsett vilken del av landet du vistas i så är det aldrig långt till en historisk fästning eller ett kungligt slott som är värt en dagsutflykt. Många av Sveriges slott är strategiskt belägna då många av dem historiskt sett hade en viktig funktion som försvarsfästningar. Men du hittar även kungliga residens och adliga säten i vår lista.

Drottningholms Slott, Stockholm

SWEDEN_STOCKHOLM_DROTTINGHOLM_PALACE

Ingen lista över slott i Sverige är komplett utan att nämna Drottningholms slott i Stockholm. Det här är kungafamiljens residens och officiella bostad. Trots att kungen och drottningen bor i Drottningholms slott är palatset öppet för besökare och är en av de mest populära destinationerna att besöka i Stockholm. Slottet byggdes under den senare delen av 1500-talet och anses vara en av de främsta bevarade byggnaderna från den svenska stormaktstiden.

Det var drottning Hedwig Eleonora som anlitade arkitekten Nicodemus Tessin den Äldre för att bygga slottet, som senare färdigställdes av dennes son, Nicodemus Tessin den Yngre. Idag är slottet med på UNESCO:s världsarvslista och med sina storslagna salar och vidsträckta slottsträdgård är det inte svårt att förstå varför. För att ta dig till Drottningholm från Stockholm innerstad kan du ta tunnelbana till Brommaplan och därifrån buss direkt till Drottningholm. Du kan även ta båten som under sommaren avgår från Stadshuskajen. Drottningholms slott är väl värt att besöka året om är även öppet under årets alla månader.

Gripsholms Slott, Mariefred

SWEDEN_CASTLE_GRIPSHOLM

Gripsholms Slott i Mariefred är en av Sveriges elva kungliga slott och anses även vara en av de vackraste. Slottet byggdes redan under 1500-talet av ingen mindre än Gustav Vasa. Slottet var både en viktig försvarsfästning för Sverige under denna tid, men även bostad åt Gustav Vasa. Under slottets över 400-åriga historia har ett flertal historiska händelser ägt rum i palatset. Här satt både Erik XIV och Johan III fängslade under 1500-talet. Även drottningen Maria Eleonora var fängslad på Gripsholm, men lyckades rymma och fly till Danmark 1640.

Under Gustav III:s styre under 1700-talet såg slottet sina glansdagar. Kungen var känd för sina överdådiga fester och sitt intresse för teater. Missa inte att besöka renässansteatern inne på slottet som är en kvarleva från Gustav III:s tid. För att ta dig till Gripsholm reser du med SJ:s tåg från Stockholm mot Eskilstuna till stationen Läggesta. Bäst är att besöka Gripsholms slott under sommarmånaderna då slottet är öppet dagligen. Under vinterhalvåret kan du endast besöka slottet under begränsade öppettider på helgerna.

Kalmar Slott, Kalmar

SWEDEN_CASTLE_KALMAR

Ett av Sveriges äldsta slott är Kalmar Slott som började byggas redan under 1100-talet. Från början bestod byggnationen endast av ett torn som skulle skydda staden från fiender. Under slutet av 1200-talet lät Magnus Ladulås anlägga en borg med ringmur kring tornet, men vid den västra sidan av slottet kan du än idag besöka det ursprungliga 1100-tals tornet.

Mycket av interiören på Kalmar Slott är i renässansstil då Vasakungarna lät uppdatera inredningen för att spegla trenderna i Europa under 1500-talet. Missa inte att besöka den Gyllene salen och se det förgyllda kassettaket som är en av slottets absoluta höjdpunkter. Bäst är att besöka Kalmar slott mellan april och slutet av slutet av oktober då slottet är öppet dagligen. Under övriga månader kan du endast besöka Kalmar slott under helgerna.

Stockholms Slott, Stockholm

SWEDEN_STOCKHOLM_ROYAL_PALACE

Efter att det gamla slottet Tre Kronor brann ner under slutet av 1600-talet byggdes det nuvarande Stockholms slott som är ett måste att besöka om du är i Stockholm. Slottet är byggt i barockstil och här kan du förundras av den överdådiga interiören. Som besökare får du tillgång till tre olika delar av slottet. Här kan du börja med Museum Tre Kronor för att lära dig mer om slottets historia och sedan beundra de kungliga juvelerna och Riksregalierna i Skattkammaren. Den mest magnifika sevärdheten är dock slottets paradvåningar.

Dessa används än idag vid kungafamiljens representation. Inredningen är mycket välbevarad från tidigt 1700-tal, men varje regent har satt sin egen prägel på rummen. Något du inte ska missa att se under besöket är Drottning Kristinas silvertron inne i Rikssalen. Stockholm Slott ligger centralt beläget i Gamla Stan i Stockholm och hit tar du dig lättast med tunnelbana. Du kan med fördel besöka slottet året om då öppettiderna inte varierar under månaderna utan alltid håller öppet.

Vadstena Slott, Vadstena

SWEDEN_CASTLE_VADSTENA

1500-tals slottet Vadstena Slott ligger vackert beläget vid Vätterns strand i Östergötland. Slottet uppfördes under Gustav Vasas tid och var framförallt tänkt som en försvarsanläggning under kriget mot Danmark. Trots den medeltida exteriören upptäcker du vackra renässansrum inne i slottet då Johan III lät uppdatera interiören under renässansen.

Slottet är idag öppet för allmänheten och bäst är att besöka Vadstena Slott under sommarmånaderna. Då kan du ta del av de populära medeltidsdagarna som är uppskattade av såväl stora som små. Sommaren bjuder även på flertalet konserter och det är en alldeles speciell upplevelse att höra musik i denna medeltida miljö. Du kan ta dig till Vadstena med tåg från bland annat Stockholms Centralstation.

Skoklosters Slott, Stockholm

SWEDEN_CASTLE_STOKLOSTER_PALACE

Skoklosters slott ligger strax norr om Stockholm, inte långt från Sigtuna, och är ett av landets mest välbevarade barockslott. Detta palats är det största privatbyggda slottet som upprests i Sverige, men är idag öppet för allmänheten. Slottet byggdes under 1600-talet av greven Carl Gustaf Wrangel. Slottet och dess vackra slottsträdgårdar ligger vackert beläget vid Mälarens strand och bjuder på vackra naturupplevelser året om.

Under sommaren kan du bada vid slottets strand, under hösten anordnas äppelplockning i slottsträdgårdarna och under vintern kan du åka skridskor på Mälarens frusna vatten. Slottet är således ett utmärkt besöksmål under årets alla säsonger. Slottets permanenta utställning, ”Drömmar om Skokloster”, bjuder på praktfulla föremål som berättar om Skoklosters historia. Hit kan du ta dig med pendeltåget mot Bålsta från Stockholms Centralstation. Från Bålsta reser du vidare med buss 311 som tar dig fram till slottet.

Sollidens Slott, Öland

SWEDEN_CASTLE_SOLLIDEN

Sollidens Slott på Öland är den kungliga familjens sommarresidens. Slottet stod färdigt 1906 och uppfördes just för att vara en sommarbostad till den dåvarande drottningen. Öland ansågs ha ett mildare klimat som skulle ge drottningen en hälsosam och avslappnande miljö. Till skillnad från många andra slott i Sverige som hämtade inspiration framförallt från Frankrikes palats, så hittar du på Solliden många byggnadsdetaljer och interiörer från Italien.

Här hittar du ett vackert sommarparadis med en slottspark som bjuder på fina picknickplatser. Besök slottet under sommarmånaderna för att ta del av den fina växtligheten i trädgårdarna och för att ta del av Kronprinsessans årliga födelsedagsfirande. Sollidens Slott ligger strax söder om Borgholm och du tar dig hit med buss 101.

Läckö Slott, Lidköping

SWEDEN_CASTLE_LACKO

Läckö Slott, strax utanför Lidköping, började byggas redan under 1200-talet. Den vackra platsen omgärdad av vatten var strategiskt vald för att ge borgen optimal sikt åt alla väderstreck. Besök Läckö slott under sommarmånaderna då du kan ta del av både opera och andra konserter som arrangeras på slottets borggård. Det ordnas även roliga skattjakter för barn vilket gör slottet till ett populärt resmål för barnfamiljer. För att ta dig till Läckö slott, som ligger på en udde i Vänern, kan du ta buss 131 norrut från Lidköpings centrum.

Tjolöholms Slott, Göteborg

SWEDEN_CASTLE_TJOLOHOLM

Inte långt utanför Göteborg hittar du ett av de mest unika slotten i Sverige. Tjolöholms slott är byggt i en brittiskt elisabetansk stil och var färdigt under början av 1900-talet. Slottet uppfördes av den engelska köpmannen James Fredrik Dickson och hans fru Blanche. Slottet är idag öppet för allmänheten och är en utmärkt dagsutflykt från Göteborgs innerstad. Besök slottet året om då det alltid ordnas evenemang och utställningar på slottets ägor. Här hittar du även slottets egna restaurang där du kan äta goda rätter gjorda på lokalt producerade råvaror. För att ta dig till Tjolöholm från centrala Göteborg är det enklast att ta bilen en halvtimme söderut längs med väg E6.

Ericsbergs Slott, Katrineholm

PEOPLE_FAMILY_KID_PARK

Om du har vägarna förbi Södermanland är ett besök till Ericsbergs Slott utanför Katrineholm ett måste. Detta 1600-tals slott i barockstil upprättades av riksrådet Eric Gyllenstierna som även fick namnge slottet. Den vackra slottsparken är öppen för allmänheten under vardagar men för att besöka slottets museum och rum behöver du boka en guidad visning.

Detta ger dig tillgång till det unika barockkapellet och slottets intressanta vagnmuseum. Slottsparken är dock det stora dragplåstret för detta slott, och är uppfört i detaljrik symmetri som präglar den barocka epoken. Här hittar du både vackra fontäner och blomstrande planteringar. Besök Ericsbergs Slott under sommaren för att kunna uppleva den blommande trädgården och dess växthus. Du tar dig enklast hit med bil från Katrineholm genom att köra sydväst från staden längs med väg 52.