10 fantastiska vandringsleder i Sverige

Är du naturälskare är en vandringstur i Sverige det perfekta sättet att tillbringa semestern på. Här finns det möjligheter att njuta av den vackra naturen, samtidig som du kan utmana dig själv och din fysiska kapacitet. Oavsett om du är en erfaren vandrare eller en nybörjare inom området så finns det vandringsleder i Sverige som passar din önskan. Läs här nedan och få inspiration till tio fantastiska vandringsleder i Sverige.

Jämtlandstriangeln

Ett av Sveriges mest populära platser för en vandringstur är Jämtland-trekanten. Vandringsleden är cirka 47 kilometer lång och tar omkring tre dagar att genomföra. Det är ett perfekt ställe att vandra på om du inte har provat att vandra förut. Längs vägen passerar du flera olika fjällstationer, där du kan njuta av de vackra panoramautsikterna. Om hungern smyger sig på, kan du ta en paus på ett av de många goda matställen som ligger längs leden eller så kan du ta en bastupaus i en av de många stugor som erbjuds längs vägen.

Siljansleden

Den populära vandringsleden, Siljansleden, ringlar sig runt om sjön Siljan. Leden är 340 kilometer lång och anses att vara en perfekt led för nybörjare och barnfamiljer som ska bege sig ut på sin första vandringstur. Det finns flera sevärdheter längs vägen. Du kan till exempel ta en titt förbi Zorngården i Mora som tillhörde den berömda konstnären Anders Zorn, eller besöka en av de gamla gårdarna runt omkring, vilka är flera hundra år gamla. När mörkret faller på kan du övernatta i allt från stugor till lyxhotell som finns längs vandringsleden, eller slå upp ett tält i det natursköna landskapet.

Hallandsleden

I Sydsverige kan du vandra genom Halland på vandringsleden Hallandsleden. Leden är inte mindre än 430 kilometer lång och är uppdelad i 25 etapper. Hallandsleden börjar vid Blåvättnerna och slutar vid Koarp på gränsen till Skåne. Längs vägen delar leden sig i en östlig och en västlig led genom Halland. Oavsett vilken led du väljer kommer du uppleva en vacker natur på din vandring. Barn som har erfarenhet med att vandra kan utan problem gå med sina föräldrar ut på vandringsleden. Den är markerad med orangea riktmärken i form av sten, träd, stolpar och skyltar längs rutten. Längs leden finns det sjöar med möjlighet att fiska eller bada.

Höga Kustenleden

Mitt i Sverige kan du uppleva vandringsleden, Höga Kustenleden, vilken är en 130 kilometer lång led med 13 etapper av olika svårighetsgrader. Höga Kustenleden börjar vid Hornöberget och slutar vid Örnsköldsvik. Det finns möjligheter för övernattning längs vägen, på vandrarhem eller i eget tält. Stigarna snår sig genom Skuleskogens Nationalpark, som är en av de grunderna till att leden finns med på UNESCO:s Världsarvslistan. Att gå Höga Kustenleden kräver erfarenhet med att vandra i en varierande terräng, då du kommer att kryssa höga klippor. Längs vägen på vandringen kommer du förbi Slåttdalsberget, som är delat i två, och i folkmun kallas för Slåttdalsskrevan.

Skåneleden

Ett av de mest natursköna områden i Sverige kan du uppleva på Skåneleden. Hela Skåneleden är 1200 kilometer lång, men för en kortare tur  rekommenderar vi att du vandrar leden från kust till kust på 370 kilometer. Skåneleden är en perfekt led att vandra om du inte har provat att vandra förr, men förbered dig på en varierande terräng under vägen. Vandringsleden är markerat med orangea ringar runt träd och stolpar för att hjälpa dig bra längs vägen. Längs vägen kan du uppleva Skånes största skogssjö Immeln, samt Skånes största gravhög vilket är Dagshög, utan tvekan värd ett besök.

Upplandsleden

Den 450 kilometer långa vandringsleden Upplandsleden är en perfekt plats att börja din vandringssemester. Leden är 65 kilometer lång och ställer inte stora krav på din fysiska förmåga. Upplandsleden ringlar sig genom ett naturskönt område, där du ostört kan njuta av den friska luften och imponerande omgivningar. Upplandsleden är markerad med orangea märken på träden, så det är lätt att följa leden. Längs leden finns det utkiksplatser för att upptäcka olika fågelarter eller bara njuta av den vackra utsikten uppe från toppen. När mörkret faller på, kan du fritt använda en av de många hyddor som står till förfogande, där du kan beundra den vackra solnedgången.

Kungsleden

I norra Sverige finner du en av världens mest kända vandringsleder, Kungsleden, som med sina 450 km leder dig genom det varierande landskapet (och hela fyra nationalparker) i Lappland. Terrängen ändrar sig i takt med när du vandrar genom djupa dalar omgivna av höga berg med snöklädda toppar. För att bege sig ut på Kungsleden rekommenderas det att du har någon erfarenhet med att vandra. När mörkret faller på kan du ha tur med att uppleva midnattssolen, norr om polarcirkeln under högsäsongen, en otrolig fantastisk syn.

Österlenleden

Några kilometer från Skåne kan du vandra på Österlenleden, som är en del av Skåneleden. Vandringsleden är 188 kilometer lång och är fördelad på 14 etapper. Känner du inte för att gå alla 188 kilometer kan du säkert göra en mindre tur av den, som till exempel en bra endagstur. Leden är full av natursköna stränder, naturparker och gröna skogar, som är markerad med orangea märken runt om träd och stolpar. Österlenleden går genom Stenshuvud National Park, där du kan bada på en av de finaste stränder i Sverige eller besöka en äppelplantage. Det finns möjlighet att övernatta längs vägen på ett trevligt vandrarhem, hotell eller under bar himmel mitt ute i skogen.

Tarfala

Ett av de vackraste ställen att vandra i Sverige är Tarfala i norra Sverige. Vandringsleden ligger i Tarfaladalen, som speciellt är känt för sina kraftiga vindar. Längs vägen på din tur kommer du förbi den underbara Tarfalatjåkka, som är en turkos bergsjö omgivet av höga bergstoppar. Tätt på bergsjön ligger Tarfalatugan, som är den högst placerade fjällstugan i Sverige. Du har möjlighet att övernatta i stugan med andra vandrare eller slå upp ett läger nära Kebnekaise fjällstation, som ligger 500 meter över havets yta. Få kilometer från fjällstugan ligger Tarfala forskningsstation, som tillhör Stockholms Universitet. Den är verkligen värd ett besök.

Sarek Nationalpark

Börja ditt svenska äventyr i Sarek Nationalpark, som är Sverige största Nationalpark räknat på areal. Turen börjar i Sarek vid fjällstationen Saltoluokta, där det finns komfortabla sängar och en solid måltid. Denna led rekommenderas inte till nybörjare och stigarna är inte märkta, så det är viktigt att du kan färdas på egen hand eller med en lokal guide. Det finns inga bekvämligheter längs vägen, eller någon stuga att övernatta i. Om du är en tvättäkta naturälskare så är denna vandringsled som skapt för dig. Längs vägen kommer du förbi betagande bergsområden, brusande vattenfall och djupa glaciärer som du inte kan uppleva på något annat ställe i Sverige.