sweden_visby_cyclesweden_visby_cycle

Genom de små kullerstensbeklädda gator och gränder får du en känsla av att komma tillbaka i tiden, men det finns också möjlighet att upptäcka och utforska den vackra och varierande naturen, och Visby Botaniska trädgård är en fröjd för själ och öga att besöka. 

Vilket håll du än riktar din kamera kommer du fånga en bild som dina nära och kära kommer avundas över, och är värt att skicka som ett vykort till nära och kära. 

Hitta et hotell i Visby

En historisk plats på världskartan

Ön Gotland ligger i Östersjön omgiven av blå böljande vågor, och redan vid ankomsten med färja får du en känsla av vilka fantastiska upplevelser och äventyr som väntar dig i öns stora stad Visby. Den imponerande 3,6 kilometer långa ringmuren som omringar staden blev byggd på medeltiden, står fortfarande otroligt välbevarad som en påminnelse från gamla tider.

Visby är uppskriven på UNESCOs Världsarvlista, och är du det lilla minsta intresserad av historia är det helt klart ett måste att gå på en upptäcktsfärd mellan de kringliga gator och gränder. Utforska de imponerande valven på en kyrkoruin eller låt tankarna skena iväg och fantisera om hur medeltiden var vid någon av de många andra historiska byggnader. 

Gå i Pippi Långstrumps fotspår

press_pipp
© Kneippbyn.se

En annan stor svensk historia förutom medeltidshistorian, var Visby en mittpunkt för inspelningen av serien Pippi Långstrump. 

Många av scenerna blev filmade i Visby, så om du vill återuppleva några höjdpunkter från barndomen då kan du gå runt i Visby och följa Pippi Långstrumps fotspår. För barnfamiljer har vi ett tips, det är att besöka självaste Villa Villekulla, som ligger i Kneippbyn Sommar och Vattenland.

Kultur och skoj på Gotland

MUSEUM_ART_GALLERY_PEOPLE_WOMAN

Gotlands speciella kulturarv gör sig påmind överallt i Visby, men förutom de många historiska byggnader och ruiner finns det också en hel del modernt kulturliv. Gotlands Museum har både historiska utställningar och ett konstmuseum. Utställningen Skepp & Skoj är speciellt utformat för barn, och visar på ett lekfullt sätt betydelsen hur havet och sjöfarten var för Gotland, dock på grund av Covid-19 har de stängt sommaren 2020, men Visby erbjuder även konstgallerier och konsthantverk, där du både kan titta på och köpa lokala verk, som exempel hos GKF – Gotländska Konsthantverkare och Formgivare, som är en förening med 12 konstnärer och hantverkare på Gotland.

Sevärdheter i en unik natur

Från Visby kan du gå på vackra och romantiska promenader längs kusten, som exempel längs den fem kilometer långa strandpromenaden, som börjar vid Kallbadhuset, och får du lust att ta ett svalkande dopp längs vägen finns det naturligtvis flera bra platser för det.

Andra vandringsleder bjuder på branta klippor med fantastiska utsikter. Du kan gå längs Kärleksstigen till Galgen, som är Sveriges enda bevarade avrättningsplats från medeltiden. Förbered dig på rysningar när du föreställer dig de dödsdömda hänga mellan stenpelarna med skräck i ögonen. Som en liten trevligare kontrast till den upplevelsen kan ni avsluta dagen i den vackra miljön i Visby Botaniska trädgård, som räknas som en av de vackraste i Sverige.

Lek och äventyr för barn och vuxna

Förutom de barnvänliga aktiviteter som finns vid kusten och hamnen i Visby, finns det olika utflyktsmål som är spännande och ger glädje hos både barn och vuxna. I science centret Fenomenalen är det kul för hela familjen att lära sig mer om naturvetenskap. Här kan ni tillsammans förundras över naturvetenskapen och utmana varandra i spel, teknologi, vetenskap och matematik.

Vill ni ha mer fart och fläkt kan ni besöka leklandet Kotteland som är ett perfekt utflyktsmål för hela familjen. Ett tips är att besöka Visby på sommaren när det är full fart med Medeltidsveckan, som är Nordens största medeltidsfestival, dock i dagens läge på grund av Covid-19 kommer medeltidsveckan vara digital. 

Spännande butiker och mysiga caféer

Det är mysigt och romantiskt att strosa runt och shoppa mellan de små medeltidsgatorna i Visby, att hitta lokala butiker som har något speciellt att erbjuda är inte svårt. Dagligvarubutiker, konstnärer och konsthantverkare ligger sida vid sida, speciellt tätt i områdena omkring Adelsgatan, Hästgatan och St. Hansgatan. Hos Garag1 som ligger ett stenkast ifrån Östercentrum kan du gå på upptäcktsfärd bland spännande interiörfynd, och i Visby glasblåseri vid Stora torget kan du köpa konst och bruksglas som är gjorda med de traditionella hantverksmetoderna.

När benen behöver vila och hungern börjar ge sig till känna, kan du att smyga in på något mysigt café eller en restaurang, som alltid finns runt någon hörna. En av favoriterna är Jessens Saluhall & Bar, där man kan pusta ut och äta en väl tillagad rätt av lokala råvaror, eller köpa delikatesser med sig hem.

Romantisk logi eller familjevänliga hotell

THEME_GENERIC_HOTEL_GettyImages

Destinationen Visby och Gotland i det hela är populärt att resa till, och du har ett flertal alternativ för trevliga boende. Från mysiga och romantiska hotell för par med havsutsikt, välinredda lägenheter mitt i staden, till härlig lantlig idyll som för exempel Hallfreda Hotell som är beläget lite utanför Visby, där ni kan koppla av efter en lång dag med äventyr. Det välkända och populära Tott Hotell Visby ligger en kilometer utanför ringmuren i ett vackert parkområde nära stranden, vilka erbjuder rum och lägenheter i olika storlekar.

Hitta et rum på Hallfreda Hotell

 

Du kan också välja en av de familjevänliga campingplatser som exempel Kneippbyn Resort som är en 5-stjärning campingplats och ligger tätt intill Villa Villekulla, vilket kommer glädja hela familjen. Det finns även hotell och mysiga stugor som är perfekt för par i området, som även har många aktiviteter, caféer och du kommer få en riktig semesterkänsla i kroppen.

Om författaren

Jeanifer BreklingSom halvamerikansk, halvjapansk och hundra procent Alaskan har Jeanifer rest kors och tvärs över världen och utforskat dess natur sedan barnsben. Hennes nuvarande favoritdestination är Kreta, men hon har siktet inställt på Fiji för sitt nästa stora äventyr. När Jeanifer inte drömmer om platser att resa till tycker hon om att laga mat, ägna sig åt hemmabryggning, titta på sci-fi och busa med sina barn.  Följ Jeanifer påLinkedin för mer reseinspiration.

Upptäck fler artiklar