Resor under COVID-19: Så planerar du din resa

I början av 2020 trodde nog de flesta av oss att året skulle bjuda på många möjligheter till att resa och upptäcka världen. Nu när det istället gått några månader fulla med reseabstinens längtar vi mer än någonsin efter kommande äventyr. Dock kommer resandet inte se likadant ut som innan, och här går vi igenom sakerna du behöver tänka på när du är redo att resa igen, med allt från förhöjda hälso- och säkerhetsåtgärder till större fokus på inhemska resedestinationer.

Att välja destination

Att välja transport

Att välja boende

Förberedelser inför din resa

När du befinner dig på resande fot

Att välja destination

Valg af destination

När världen äntligen börjar öppna upp igen är du säkert sugen på att bocka av så många platser som möjligt på din reselista. Men du kommer även ställas inför många val och övervägningar när det gäller att välja destination.

 

Går det ens att resa till destinationen i dagsläget?

Vår karta över reserestriktioner uppdateras kontinuerligt med den senaste informationen gällande restriktioner för olika destinationer. Du kan se om ett land är stängt, delvis öppet, om det snart kommer öppna eller om det redan är fullständigt öppet för resenärer. Du kan även prenumerera på landsspecifika e-postnotiser som håller dig uppdaterad om när ett visst land öppnar upp igen.

 

Bör jag resa internationellt?

Om du är öppen för att flyga kan du använda vårt filter för flexibla alternativ när du söker för att hitta flyg med flexibla ändringar och avbokningar. Om priset är det viktigaste för dig kan du ta en titt på Explore. Det enda du behöver göra är att ange din budget för att se alla destinationer som du kan flyga till inom ditt angivna pris.

Även om vår karta över reserestriktioner visar om resor är möjliga rekommenderar vi dig alltid att kontrollera de landsspecifika kraven för resan du funderar på att ta(till exempel 14-dagars karantän vid ankomst eller ett obligatoriskt COVID-19-testresultat före avresa).

 

Bör jag resa inom landet?

Många resenärer väljer bort internationella resor till förmån för att stanna hemma med en semester i Sverige. Om du bestämmer dig för att skippa flyget och hålla dig inom landets gränser finns det fortfarande en mängd saker att se och uppleva – oroa dig inte, du kommer knappast bli uttråkad. Varför inte ta tiden till att upptäcka en unik plats på hemmaplan – vi har massvis av rekommendationer som du kan ta en titt på. Kom bara ihåg att dubbelkolla vilka de senaste reserestriktionerna är för ditt område.

Att välja transport

Valg af transport

Har du bestämt dig för en inrikessemester? Då återstår det bara att planera hur du ska ta dig dit.

 

Flygresor

Det är bara du själv som kan avgöra vilken typ av resande du är redo för, men flygbolagen vidtar åtgärder för att se till att flygning ska vara ett så säkert alternativ som möjligt för resenärer. Detta sträcker sig från sittplatser med social distansering till förändrade rutiner kring servering av mat och dryck. Ta en titt på vår guide innan du bokar för att se vilka flygbolag som gör vad för att hjälpa till att hålla dig säker. Du kan också hitta hälso- och säkerhetsinformation direkt bland dina sökresultat så att du kan ta ett beslut och boka i lugn och ro.

Kontrollera alltid de specifika reglerna för destinationen och för flygbolaget du flyger med så att du känner dig bekväm med kraven – oavsett om det gäller mask under flygningen, temperaturkontroll eller ett COVID-19-test innan boarding.

 

Köra bil

Att köra bil ger dig möjligheten att hålla avstånd till andra resenärer. Du behöver inte oroa dig om du inte har en egen. Även hyrbilsfirmor har förhöjt sina hygienrutiner och sett till att det krävs så lite kontakt som möjligt vid upphämtning och avlämning. Om du bestämmer dig för att köra är det dessutom så mycket mer än ett transportalternativ – det är en roadtrip!

 

Roadtrip

Roadtrips är ett toppenalternativ om du inte känner dig redo för att flyga. Förutom att ta dig från A till B får du även chansen att se massvis med andra platser längs med vägen. Det kan dock vara utmanande att planera en riktigt härlig roadtrip, men vi kan hjälpa till.

Om du behöver hjälp med att bestämma var du ska styra kosan har vi en hel skattkista full av episka roadtrips som bara väntar på att upptäckas. Utforska ditt eget land på nytt – de välkända sevärdheterna och de undangömda smultronställena, överraskande fulla av roliga aktiviteter, kulinariska upplevelser och boende av alla de slag – komplett med smidiga, dagliga reseplaner.

Att välja boende

Valg af indkvartering

När det handlar om att välja boende finns det en uppsjö av alternativ för alla sorters resenärer. I en värld påverkad av COVID-19 kan dock vissa boende passa bättre för dina individuella önskemål än andra.

 

Hotell

Om du vill ha en serviceupplevelse med alla tillhörande bekvämligheter är hotell alternativet för dig. Många stora resorter och hotellkedjor har alltid haft strikta städningspolicys, men har höjt dem ytterligare under 2020. Ta en titt på vår hotellsida för att ta reda på mer om dina favorithotell.

 

Hyra lägenhet eller hus

Om du reser med familjen eller med en grupp vänner, eller bara vill ha ditt eget utrymme och föredrar att hoppa över så många interaktioner som möjligt med personal och andra gäster, kan en hyreslägenhet eller semesterbostad vara det bästa alternativet för dig. Precis som hotell erbjuder allt fler lägenheter och semesterbostäder alternativ som innebär att du inte behöver checka in ansikte mot ansikte – men det betyder inte att du missar den personliga upplevelsen.

 

Campingsemester

På jakt efter något som känns säkrare än att sova inomhus? Varför inte prova på camping? Kanske är du redan en friluftsmänniska eller så betraktar du det som ett äventyr att använda hotellets hårfön istället för din egen. Oavsett vilket kan 2021 vara ett utmärkt år att styra kosan till skogs. Med allt från att tälta djupt inne bland träden till att koppla av med lite avslappnande glamping i husbilen finns det en mängd olika campingupplevelser med olika bekvämlighetsnivåer.

 

Förberedelser inför din resa

Forberedelser til din rejse

Det är alltid viktigt att förbereda sig inför en resa, men just i år finns det några extra faktorer att tänka på – både då det gäller saker att packa ner och reseförsäkringar.

 

Reseförsäkring

Det är ofta en bra idé att ha en reseförsäkring. Men om du köper en till följd av oro kring COVID-19 är det viktigt att du läser igenom policyn noggrant eftersom reglerna kan skilja sig från företag till företag. Se till att du köper en försäkring som gör att du kan avboka din resa till följd av vilken anledning som helst. Ta även en titt på vilken täckning som erbjuds av dina bankkort. Kom ihåg att många flygbolag och hotell erbjuder flexibla avboknings- och ändringsregler, vilket kan göra livet enklare för dig om du skulle behöva justera dina planer i sista minuten.

 

Packning

Visst kan man trösta sig med att flygbolag, hotell och biluthyrningsfirmor har gjort städning och renlighet till sin högsta prioritet, men ibland vill man helt enkelt uppleva det med egna ögon. Här är några nödvändiga saker att ha i ryggsäcken:

  • Desinficeringsservetter: Torka av ytorna omkring dig för att få extra sinnesro – det tar lite tid men är värt det om det kan hjälpa dig slappna av och njuta av din resa
  • Handsprit: Ta med tillräckligt så att du kan använda desinfektionsmedlet flera gånger varje dag under din resa
  • Bomullsmasker: Precis som med baddräkter kan du tvätta dem i vasken och hänga dem på tork så att du alltid har en som är redo att användas
  • Uppdaterad hälsoförsäkring och nummer till kontaktperson för nödsituationer: En faktor som är lika viktig innan som efter 2020
  • För fler idéer och riktlinjer kan du besöka din nationella hälsovårdsmyndighets sida

 

När du befinner dig på resande fot

Under rejsen

Även om det kommer vara en ny upplevelse att resa under COVID-19 kommer du fortfarande kunna njuta av lokala attraktioner – se bara till att göra research i förväg.

 

Sightseeing

Eftersom många attraktioner för närvarande är stängda eller har begränsad kapacitet är det viktigt att du gör research i förväg och har andrahandsval i åtanke om det skulle vara så att dina förstahandsval inte är tillgängliga. Om det finns nationalparker på din lista, glöm då inte att kontrollera om det finns restriktioner då regler och bestämmelser snabbt kan ändras. Det är också en bra idé att planera in besöket för en dag mitt i veckan och att vara på plats så tidigt som möjligt för att slippa trängsel.

Du kan skapa en guide där du kan lägga in och spara din reseplan som du sedan kan nå via momondos app. Du kan enkelt lägga till saker du vill se och ställen du vill besöka och skriva ner anteckningar om öppettider, restriktioner och andra saker värda att komma ihåg. Du kan också hålla koll på till exempel hotellbekräftelser och adresser med Trips (som också är tillgänglig offline via appen om du skulle sakna täckning).