DiscoverSmaken av resor

Matmarknad Stockholm: Din guide till Stockholms bästa matmarknader

Matmarknad Stockholm: Befinner du dig i Stockholm och vill köpa råvaror av riktigt hög kvalitet är ett besök på en matmarknad ett bra val, här listar vi några av Stockholms bästa.

Hitta boende i Stockholm

Matmarknad Stockholm: Ett mysigt sätt att handla bra råvaror

Söderhallarna, Medborgarplatsen

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_THEME_FOOD-HALL_MARKET_COUPLE_GettyImages-1300028701

Ända sedan öppningen 1992 har Söderhallarna kunnat stoltsera med att de är Södermalms enda saluhall. Matmarknaden ligger mitt i hjärtat av Södermalm på det pulserande torget Medborgarplatsen, ett stenkast från tunnelbanestationen med samma namn. Varje dag passerar tusentals stockholmare platsen, på väg till och från jobbet och senare även i samband med gymbesöket eller utekvällen.

Detta är inte Stockholms turisttätaste stråk, men visst finns det turister även här. I den närliggande skateparken övar söderkidsen på sina skateboardtricks, och på Götgatan ses bajenfans skynda iväg för att inte missa nästa match. Hipsterpappan är precis klar med dagishämtningen när han i den mysiga Söderhallens gångar möter andra flanerande Södermalmare som också är där för att botanisera bland färska råvaror och unikt mathantverk. Bakom diskarna möts de av riktigt kunnig och trevlig personal, några av handlarna har funnits med ända sedan starten medan andra har kommit till på senare år.

Här finner du matmarknadens alla delikatesser som kött, bröd och ostar. Hinner du inte tillaga mat själv finner du i byggnaden även restauranger som serverar italiensk street food, egentillverkad pasta, skaldjur, hamburgare och asiatiska rätter. Utöver att handla är Söderhallarna en bra plats att besöka bara för att strosa runt och inhämta inspiration. Söderhallarna kommer inom kort att få en upprustning, och efter det kommer begreppet hållbarhet mer än någonsin att genomsyra verksamheten. Planen är att möta framtiden med food tech och den uttalade visionen zero waste.

 • Adress: Medborgarplatsen 3
  Öppettider:
 • 10.00-18.00 (saluhall)
 • 10.00-22.00 (restauranger)
 • 09.00-19.00 (caféer)

Läs mer om Söderhallarna

Hötorgshallen, Hötorget

THEME_PEOPLE_FOOD-HALL_COVERED-MARKET_GettyImages-1217813819

Hötorgshallen, Hötorget
Hötorgshallen har en lång historia, och redan 1884 öppnades den första Hötorgshallen. Byggnaden var placerad på Hötorget mitt i centrala Stockholm, och 1954 revs den byggnaden och ersattes med dagens byggnad som stod klar 1958. Efter en ordentlig uppfräschning 2012–2013 är Hötorgshallen idag en av Stockholms modernaste saluhallar med den speciella inriktningen mat från världens alla hörn.

Som plats sägs Hötorget ha funnits redan på Magnus Ladulås tid på 1200-talet, men namnet fick torget först 1644. Fram till slutet av 1800-talet hade torget en stark bondeprägel, men det borgerliga inslaget kom sedan att bli det dominerande. Idag är Hötorget ett livligt och välbesökt torg där soltörstande stockholmare sitter på Konserthustrappan och lapar sol och turister ringlar upp både från Drottninggatan och från tunnelbanan för att undersöka vart de kommit.

Inne på Hötorgshallen är delikatesser från världens alla hörn uppdukade bakom diskarna där hallens kunniga och trevliga personal hjälper dig gärna att hitta rätt bland alla råvaror. I Hötorgshallen finns runt 40 olika handlare, här finns fisk, ost, kött, korv, färska grönsaker och mycket mer.

 • Adress: Sergelgatan 29

Öppettider:

 • Måndag – Torsdag: 10.00-18.00
 • Fredag: 10.00-19.00
 • Lördag: 10.00-16.00
 • Söndag och helgdag: stängt

Läs mer om Hötorgshallen

Östermalms saluhall, Östermalm

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_SALUHALL_GettyImages-1329688339

Den vackra saluhallen på Östermalm invigdes 1888 efter att byggnaden uppförts i raketfart, och på bara sex månader stod den mäktiga byggnaden klar. Vid uppförandet utlystes en arkitekttävling, vilket ledde till att tio förslag kom in. Inget av dessa gillades dock av byggherrarna som i stället tog in två unga arkitekter. Dessa hade hämtat sin inspiration från byggnader i länder som Tyskland, Italien och Frankrike dit de hade gjort studieresor, framför allt hade arkitekterna i Frankrike sett flera exempel på tegelarkitektur med spännande konstruktioner.

De studerade särskilt en rad avancerade gjutjärnskonstruktioner, och det sättet att bygga användes sedan till stommen på Östermalmshallens tegelkatedral. När Östermalmshallen stod färdig var det en pampig byggnad som av förståsigpåare beskrevs som en blandning mellan en borg och ett orangeri med imponerande dimensioner. Det skånska varmröda teglet, det glasade taket och byggnadens torn och pelare bidrog alla till dess stora skönhet. När matmarknaden öppnades gick dock handeln trögt och flera av hallens platser stod tomma. Det löstes snart genom att Stockholms stad införde ett torghandelsförbud utifrån hygieniska skäl och handeln flyttade då naturligt in i saluhallen.

Idag är Östermalmshallen en saluhall av rang, den ligger i ett av Stockholms mest välbärgade kvarter och erbjuder råvaror av högsta klass. Här finns kött, fisk, grönsaker, ostar och allt annat du vill kunna hitta i en saluhall. 18 handlare finns idag i hallen, de flesta av dem har funnits där i flera generationer och sitter därför på stor kunskap som de gärna delar med sig av.

 • Adress: Östermalmstorg

Öppettider:

  • Måndag – fredag 09.30 – 19.00
  • Lördag 09.30 – 17.00
  • Söndag stängt

Läs mer om Östermalmshallen

Stockholms matmarknad, Stureplan

DEST_SWEDEN_THEME_FOOD_HALL_MARKET_GettyImages-650233178

Stockholms matmarknad i Sturegallerian hör till Stockholms yngsta matmarknader. Initiativet till matmarknaden togs så sent som 2015 av ägarna till en av gallerians mest kända restauranger tillsammans med restaurangchefen för densamma. Sortimentet beskriver de som mat och råvaror de fullt ut litar på, oavsett om det gäller bröd, kött, fisk eller grönsaker. Saluhallsbegreppet vill de undvika då de tycker att det associerar till dyr mat. De kallar sig själva därför hellre för en matmarknad, trots att de är placerade i ett av Stockholms finaste shoppingkvarter där priserna överlag är höga.

Matmarknadens första etapp inleddes med frukt och grönt som äpplen, gurkor, vitkål och meloner. De har sedan i omgångar ökat utbudet och idag finns kött, fisk, skaldjur, ost och charkuterier på matmarknaden. Målet med matmarknaden är att kunna erbjuda närproducerade råvaror utan att någon mellanhand trissar upp priserna, varorna ska komma direkt från bonden eller fiskaren. Utbudet speglar även årstiderna, där bär säljs på sensommaren och hösten och färskpotatis till midsommar.

En viss import görs från Italien, då utbudet på frukt och grönt från Sverige är klent under vintern. Unikt med Stockholms matmarknad är också att de är Stockholms första fiskmarknad med eget renseri och egna kylanläggningar. Tidigare har den Östersjöfångade fisken fått åka lastbil tur och retur till Göteborg innan den hamnat på Stockholmskrogarnas bord.

 • Adress: Stureplan 2

Öppettider:

 • Måndag – torsdag 10.00 – 19.00
 • Fredag 10.00 – 21.00
 • Lördag 10.00 – 18.00
 • Söndag stängt

Läs mer om Stockholms matmarknad

Eataly, Norrmalm

THEME_FOOD_DESSERT_ICECREAM_GELATO_GettyImages-661203312

I den gamla biografen Röda Kvarns 3000 kvadratmeter stora lokaler öppnade i februari 2018 den italienska restaurangen och saluhallen Eataly. Konceptet ingår i en kedja som först öppnade i Turin 2007 och har sedan spridit sig till städer som New York, Los Angeles, Istanbul, São Paulo och Seoul. I saluhallen säljs över 1000 italienska produkter, och här finns pasta, såser, olivoljor, bröd, italienska ostar, charkuteriprodukter, kött- och fiskdisk samt en skaldjursbar, mozzarellabar och frukt- och grönsaksavdelning. Här hålls även kurser och event.

 • Adress: Biblioteksgatan 5
  Öppettider:
 • Måndag – torsdag 11.00 – 22.30
 • Fredag – lördag 11.00 – 23.00
 • Söndag stängt

Läs mer om Eataly

Hötorgets torghandel

DEST_SWEDEN_STOCKHOLM_THEME_FOOD_MARKET_GettyImages-1152308602

Redan innan saluhallen fanns på Hötorget var Hötorget en plats för torghandel. Då var det en matmarknad som hade allt, men efter att saluhallen kom till flyttade fisk- och köttförsäljningen in dit. Frukt och grönt säljs dock fortfarande dagligen på Hötorgets torghandel. Priserna är billiga, men kan variera beroende på säljarens humör så det går definitivt att pruta här. Kommer du en halvtimme innan stängning kan du få riktigt bra priser och kommer då enkelt ned till halva priset. Mycket av det som säljs här är säsongsbetonat, på sommaren hittar du exempelvis körsbär här och framåt sensommaren och hösten säljs mycket kantareller.

 • Adress: Hötorget

Öppettider:

 • Måndag – fredag 07.30 – 19.00
 • Lördag – söndag 07.30 – 17.00

Skärholmens torghandel

THEME_FOOD_MARKET

Beger du dig till Skärholmen längs tunnelbanans röda linje finner du en riktigt bra matmarknad för frukt och grönt. Stundtals känns det här som att du befinner dig i ett annat land, då mångkulturen är stor i Skärholmen – det är heller inte så vanligt att möta dessa stora frukt- och gröntmarknader i Sverige.

Här finns stora tält uppsatta fyllda med allt från tomater, gurkor, meloner, ananas, vitkål, körsbär, vindruvor och allt du kan önska från en bra frukt- och gröntmarknad. Priserna är dessutom riktigt låga och kassaköerna korta. Intill torghandeln hittar du dessutom en stor shoppinggalleria om du vill få ut extra mycket av ditt besök i Skärholmen.

 • Adress: Skärholmen centrum

Öppettider:

 • Måndag – lördag 08.00 – 18.00
 • Söndag stängt
Relaterat
Ranking: Europas bästa öar
1 min. läsning

Ranking: Europas bästa öar

THEME_PEOPLE_KIDS_BEACH_GettyImages-1266131544.jpg
8 min. läsning

Populära badplatser i Stockholm