preloadTHEME_FOOD_PIEROGI_PREPARING_WOMAN_HAND_GettyImages-908241210.jpg

Ett av de bästa sätten att uppleva och lära känna ett land på är att resa dit och smaka på maten. I dag kan man självklart hitta traditionella rätter långt utanför dess ursprungsländer – men det finns få saker som slår känslan av att uppleva smakerna på plats, där de en gång föddes. Det är där de naturliga ingredienserna verkligen får glänsa, därdelikatesserna berättar historier om seder och bruk och recepten går i arv från generation till generation. Detta är definitivt fallet med många traditionella polska rätter – och det har blivit dags att hugga in på alla de smakrika detaljerna, oavsett om du planerar att styra kosan mot den polska rivieran, ett spahotell eller bokar in en weekendresa.

10 smakrika polska rätter

Det polska köket har inspirerat, och inspirerats av, många av sina grannländer vilket resulterat i rejäla, fylliga och utsökta smaker. Kärnan i traditionell polsk mat är rätter med ödmjuka, hållbara ingredienser – vilket är något som kockar världen över eftersträvar. Man tar ofta vara på så mycket av råvarorna som möjligt, exempelvis i den mustiga grytan flaki, medan tuffa tider banade väg för kreativa och delikata lösningar som potatispannkakorna placki ziemniaczane.

Styr kosan mot de polska mjölkbarerna, det vill säga kaféerna vid vägkanten, för att njuta av populära polska rätter och drycker. Här kan du smaka dig igenom ett urval av utsökt traditionell mat och smutta på kompot – en osötad juice av blandade bär– eller den populära, syrade mjölkkulturen kefir.

1. Żurek

Med sitt enkla ursprung och sin unika smak är żurek en av de mest typiska maträtterna i Polen. Denna krämiga soppa som främst äts under påsken får sin härligt jordig smak av jäst råg.

Du kan ofta hitta regionala varianter av żurek där olika familjer sätter sin personliga prägel på rätten. Själva basen består dock alltid av råg, potatis, grönsaker, bacon och en polsk specialkorv som är vit med inslag av mejram. Den serveras sedan med ett kokt ägg. Skulle du se chlebie på menyn är det i princip samma soppa med skillnaden att den serveras i ett urgröpt bröd istället för i en skål.

Det finns en del olika teorier om bakgrunden till denna polska rätt. Vissa versioner säger att det hela började med bönder som inte rengjorde sina grytor innan de lagade nästa måltid, därav jäsningen. Andra menar att rätten härstammar från bybor som utmanade en snål bagare som endast serverade urvattnade rätter på sitt värdshus.

Oavsett ursprunget värmer den här matiga soppan gott under kalla vinterdagar i Polen. Om du befinner dig i landets södra delar är Smakołyki rätt plats om du vill smaka av denna rejäla soppa. Denna polska restaurang ligger i hjärtat av Kraków med en fantastisk utsikt, hög mysfaktor, en vänlig atmosfär och väl tilltagna portioner.

2. Pierogi

Pierogi är utan tvekan en av de mest populära polska maträtterna. Det är en pirog fylld med antingen kött eller grönsaker medan andra vanliga fyllningar är kål, spenat, svamp, potatis eller stekt lök.

Fyllningarna läggs i en ojäst deg som viks dubbel innan den antingen steks eller kokas. Traditionellt sett kokas pierogi och serveras med smör och stekt lök på toppen, men med tiden har de stekta versioner blivit allt populärare. De kan också ätas som efterrätt med spännande fyllningar som bär eller russin med söt keso och choklad.

Som med många andra recept som gått i arv från generation till generation är ursprunget till denna berömda polska maträtt något otydligt. Två versioner kopplar den till Sankt Hyacinth, som med bön efter en storm ska ha lyckats rädda grödorna och därmed skörden, varpå byborna ska ha tackat honom med pierogi. Andra versioner säger att han försåg byborna med rätten efter att de attackerats av tartarer och drabbats av hungersnöd.

Den mest troliga versionen kan dock kopplas till Marco Polos expeditioner längs Sidenvägen. De små pirogerna påminner nämligen om dumplings som har en stark koppling till Kina. Efter att först ha setts som bondkost fick de stor spridning på 1600-talet och har sedan dess blivit en älskad maträtt med olika versioner som serveras vid olika tillfällen. Ett av de bästa ställena att prova dem på är de tidigare nämnda polska mjölkbarerna. Du kan även styra kosan mot Warszawa och trendiga Prasowy nära Gamla stan för att äta utsökta pierogis till ett överkomligt pris.

3. Golabki

Golabki är en typisk polsk maträtt som har spridit sig över hela världen tack vare sina enkla ingredienser: kålblad fyllda med nöt- eller fläskfärs (eller en blandning av de två), lök och ris. Ingredienserna viks till cigarrliknande rullar innan de kokas och serveras med antingen bröd eller kokt potatis med en krämig tomatsås. Detta är en perfekt rätt för kalla vinterdagar, medan golabki vanligtvis fylls med spröda grönsaker under de ljusare vår- och sommarmånaderna.

Namnet, som översätts till små duvor, tros komma från en aristokratisk rätt som serverades vid fester i Ukraina. Den kallades holubtsi och bestod av en fylld duva inlindad i kål. Den tros sedan ha nått Polen på 1800-talet och har nu integrerats som en del av den polska matkulturen.

4. Kotlet Schabowy

Österrikarna må ha wienerschnitzeln – men polackerna har kotlet schabowy, Schabowy, som rätten oftast kallas, tillagas på ungefär samma sätt som en schnitzel och består av en fläskkotlett som paneras innan den steks. Den polska versionen är dock tjockare med en krispig utsida och saftig mitt. Det är en av de mest populära polska rätterna och serveras ofta med potatismos och rödbetor eller en blandning av morötter och ärtor.

5. Kotlet Mielony

En annan känd polsk rätt som hämtar influenser från ett inte alltför fjärran land är kotlet mielony. De påminner om svenska eller danska köttbullar och görs av fläskfärs som blandas med ägg och ströbröd innan de plattas till och steks. De serveras med antingen kokt potatis, surkål eller inlagda rödbetor under sommarmånaderna.

Vattnas det i munnen? Du hittar många olika varianter av denna populära polska mat, bland annat under namn som sznycle eller karminadle, om du befinner dig i regionen Silesia.

6. Kaszanka

Blod är en flitigt använd ingrediens i det traditionella polska köket. Ett exempel du inte vill missa är den smarriga korven kaszanka som görs på grisblod, fläskkött, fett, lever och bovete som stoppas in i en fläsktarm med lök och kryddor som mejram.

Den antingen steks, kokas eller bakas i ugn och serveras med potatis eller surkål. Om du vill få en verkligt autentisk upplevelse av maträtten kan du bege dig till Zakopanes kända skidorter. Regionen är känd för sin boveteproduktion och bjuder på många gatukök som säljer korven.

7. Placki Ziemniaczane

Det är nog inte helt oväntat att potatis i alla dess former är en viktig del av det traditionella polska köket. En rätt som verkligen lyfter den ödmjuka knölen till nya nivåer är placki ziemniaczane som bäst kan beskrivas som potatispannkakor. Missa inte denna stekta perfektion som görs på riven potatis blandad med mjöl och ägg.

Placki ziemniaczane är ett krispigt läckert mellanmål som användes för att ersätta bröd när det rådde matbrist under svåra ekonomiska tider. Idag är det en typisk polsk maträtt som ackompanjerar många olika måltider, exempelvis med en topping av köttfärssås, gräddfil eller gulasch.

8. Silesian Kluski

Om du besöker Schlesien kan du njuta av potatisen i form av kluski: en potatisdumpling som är perfekt för att suga upp den sista såsen på tallriken. Polsk mat och dryck går ofta hand i hand, och dessa dumplings passar bäst tillsammans med ett eller två glas öl. Styr kosan mot Browar Mariacki i Katowice – ett trendigt bryggeri i hjärtat av staden där du kan njuta av många olika ölsorter med typiska polska rätter som just kluski.

9. Flaki

I Polen finns en mängd populära grytor, men en av de mest unika är utan tvekan flaki – en smakrik och traditionell rätt gjord på komage. Låt dig inte avskräckas av tanken på inälvsmat; flaki är en polsk delikatess med djupa smaker och lång historia. Denna rustika gryta, ibland kryddad med marjoram och serverad med bröd, blev populär redan på 1400-talet och lär ha varit en favorit på kung Władysław II:s matbord.

Flaki tros dock vara långt äldre än så och erbjuder en unik inblick i utvecklingen av polsk mat, och i takt med att tiderna har förändrats har även maträtten gjort det. Om du besöker Warszawa får du inte missa ett besök på den mysiga restaurangen Pyzy Flaki Gorace i stadens äldsta delar. Här kan du prova olika versioner av grytan och en massa andra traditionella polska rätter.

10. Bigos

Om det finns en maträtt som verkligen hyllar det traditionella polska köket så är det bigos. Denna rätt var särskilt populär bland adeln på 1600- och 1700-talen och packades ofta med som färdkost på jaktexpeditioner. Med tiden har den utvecklats från att innehålla kyckling eller fisk och inlagda frukter till de populära versioner som idag ofta äts vid speciella tillfällen.

Det råder ingen tvekan om att den mustiga stuvningen Bigos är Polens nationalrätt. Den lyfter fram landets kärlek till surkål och kött genom att blanda nötkött, fläskkött och ofta vilt i en gryta tillsammans med strimlad kål, korv och en mängd olika grönsaker som sjuder i timmar och resulterar i en utsökt gryta.

För en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga kan du bege dig till den pittoreska staden Wroclaw vid floden Oder i västra Polen. Här kan du skräddarsy din gryta tillsammans med en kock på restaurangen Stol na Szwedzkiej.

Polska sötsaker

Det går inte att prata om traditionella polska rätter utan att nämna landets sötsaker. Här finns det en hel uppsjö av godsaker att sätta tänderna i – från den ikoniska kakan Sękacz som görs med en tjock smet som hälls över ett roterande spett, till den polska äppelpajen szarlotka. Oavsett vilken godbit du bestämmer dig för att prova kommer här några favoriter att lägga till på din efterrättslista:

11. Racuchy

Pannkakor är älskade världen över, och Polen har självklart sin alldeles egen variant som kallas racuchy. Smeten består av mjöl, mjölk, ägg, socker och salt som steks i en stekpanna till fluffiga pannkakor med en spröd, krispig yta. De äts oftast som en efterrätt, även om salta versioner är vanliga på julen.

12. Makowiec

Makowiec är förmodligen en av Polens mest kända och populära sötsaker. Denna rulltårtsformade kaka har en ljuvlig fyllning av vallmofrön och är extra populär under julhelgen. Den kan även fyllas med hackade valnötter och kastanjer. På Odette Tea Room i Warszawa kan du njuta av bakverket tillsammans med ett brett utbud av olika teer. Du kan också bege dig till Market Square i Gamla stan för att beställa in en bit makowiec tillsammans med en rykande kopp kaffe medan du betraktar folkvimlet.

13. Faworki

Med tanke på namnet, som betyder änglavingar, kommer det inte som en överraskning att faworki är ett vanligt inslag under den polska julen. Förr i tiden serverades de även strax innan fastan började. De kallas även chrusciki, kanske på grund av den sköra texturen som enkelt faller isär. Andra mer romantiska historier kopplar dem till de färgglada band som medeltida riddare fick av sina käresta och fäste på sin rustning.

Oavsett vilket görs faworki på vete, gräddfil och äggula som vrids runt, friteras och pudras med florsocker. De är tunna, krispiga och fullkomligt omöjliga att motstå! Deras ursprung tros härstamma från romarna och tiden då deras imperium sträckte sig över hela Europa. Tack vare detta kan du även stöta på faworki i både Italien och Ungern.

14. Mazurek

En annan söt polsk kaka som förknippas med högtider, och främst påsken, är mazurek. Det här är en tunn kaka, ibland med två lager, som förekommer i många olika former, bland annat glaserad och dekorerad med marsipan. Den kanske vanligaste är en sockerkaka gjord på twarog (en kesoliknande substans), äggulor, russin och nötter som gräddas innan den dekoreras. Populära toppings är torkad frukt, maränger och nötter som gör den både krispig, seg och fruktansvärt god på en och samma gång!

15. Kremowka

Den franska bakverkskonsten har hittat hela vägen till Polen där den ger sig uttryck i den eleganta och smarriga bakelsen kremowka. Det här är Polens svar på den franska mille-feuille med sina tunna, krispigt bakade lager som omsluter den utsökta fyllningen.

I Polen fylls kakan med en mjuk, söt kräm vilket resulterar i ett himmelskt moln omslutet av en delikat krispig yta som sägs ha gett påven Johannes Paulus II en rejäl släng av hemlängtan. Sugen på att testa? Styr då kosan mot första bästa konditori i Warszawa!

16. Kolocz Slaski

Låt oss runda av denna polska mat-extravaganza med en söt skapelse som länge spelat en stor roll i den polska vardagen. Kolocz Slaski är en delikatess som är extra vanlig i regionen Schlesien, med anor som går tillbaka ända till 900-talet då den uteslutande tillverkades av kvinnor.

Det sägs att tillverkningsprocessen var så noga bevakad att inga män tilläts i rummet under tillagningen. Kakan är mjukt gyllene på utsidan och fylls med allt från äpple och vallmofrön till ost, innan den pudras med florsocker. Kolocz Slaski har stor betydelse för det polska folket och ges ofta till nygifta före bröllopet för att välsigna dem med en familj.

Om författaren

Jemima Forbes Jemima är resenär och livsstilsförfattare på heltid och äventyrare på deltid. Hon känner sig visserligen mest hemma på en tropisk strand eller ute i den skotska vildmarken, men kan inte heller motstå dragningen till storstädernas gatumat och museum. När hon inte är upptagen med att resa världen över kan du hitta henne med näsan i en bok eller skrivandes på sin första fiktionsroman.

Upptäck fler artiklar

Vill du lära känna världen bättre? Vi kan hjälpa till.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev så skickar vi mer reseinspiration varje vecka direkt till din inkorg.