DiscoverReserekommendationer

Att göra i Rom för en historisk och oförglömlig resa

Rom är en av de mest spännande städerna att besöka och här promenerar du omkring bland antika monument och renässansbyggnader. Staden bjuder på några av de mest kända konstverken i historien såväl som sevärdheter och monument som du läst om i historieböckerna. Samtidigt är staden en vibrerande och modern stad som bjuder på allt från trendiga restauranger till häftig gatukonst. Här hittar du vår topplista över sevärdheter och upplevelser som du inte får missa.

Att göra i Rom – sevärdheterna du inte får missa under resan

Rom är en av de mest historiska städerna i västvärlden, och här finns det inte någon brist på sevärdheter att besöka. Rom är en av de mest populära destinationerna i Europa och därför är det lätt att bli överväldigad om du inte planerar i förväg, ta därför hjälp av vår lista över de bästa destinationerna för att hinna med allt du önskar under semestern. Här hittar du några av världens mest kända byggnader, kultur som inspirerat hela världen samt fantastiska matupplevelser som gör din resa oförglömlig. Om du vill förbereda dig mer för din resa kan du kika på vår cityguide där du lär dig mer om vad du ska se och hur du tar dig fram i staden.

Hitta flyg till Rom

Vatikanen

Italy-Vatican

Vatikanen bjuder på en mängd olika sevärdheter som du absolut inte får missa under ett besök till Rom. Detta är den katolska kyrkans centrum, och här hittar du flera av de mest välbesökta platserna i Rom. Besök det Sixtinska kapellet med sitt kända tak målat av Michelangelo under 1500-talet, de imponerande freskerna i taket innehåller bland annat den kända skapelsescenen där Gud sträcker ut sitt finger mot Adam för att ge honom liv. Detta är en av de mest kända scenerna i västerländsk konst och inspirerar konstnärer än idag. I Vatikanen hittar du även Vatikanträdgårdarna som är välanlagda trädgårdar vid Tiberns strand, och här promenerar du omkring i vacker grönska med vyer över floden.

St Peterskyrkan – den katolska kyrkans centrum

St Peterskyrkan-Italy

En av de mest kända sevärdheterna i Vatikanen och Rom är St Peterskyrkan. Detta är Italiens största och mest spektakulära basilika och är byggd på platsen av en kyrka från 400-talet. St Peterskyrkan tog 120 år att färdigställa och invigdes 1626, och den överdådiga interiören innehåller kända konstverk som bland annat Michelangelos kända Pietá vid kyrkans ingång. Verket gjordes när Michelangelo endast var 25 år gammal och är det enda verket han någonsin har signerat. Basilikans centrala del är dominerad av Berninis kända bronsbaldakin över kyrkans altare, och du kan även ta dig upp till kyrkans topp och få några av de bästa vyerna över Rom.

Roms historiska och monumentala Colosseum

Colosseum-Roma-Italy

Om det finns en sevärdhet som står som symbol för staden är det utan tveka Colosseum. Denna ikoniska amfiteater symboliserar även det antika Rom och dess makt, och amfiteatern byggdes runt år 80 och rymde 50 000 åskådare. Idag är det imponerande hur monumentet hållit så väl under årtusenden, och är det en enda sevärdhet du ska se i Rom så är det denna. Här hölls de mytomspunna gladiatorspelen vars historier än idag lockar besökare från hela världen. Boka biljetter online innan ditt besök för att slippa långa köer.

Konst i världsklass på Galleria Borghese

Galleria Borghese

För den konstintresserade är ett besök till museet Galleria Borghese ett måste. Vackert beläget i Villa Borghese-parken i norra Rom ligger detta vackra galleri som har en av de bästa konstsamlingarna i världen. Byggnaden anlades under 1600-talet men den neoklassiska dekoren härrör från Prince Marcantonio Borgheses ombyggnation under sent 1700-tal, och i museets imponerande samling hittar du målningar av namn som Caravaggio, Raphael och Titian.

Dessutom hittar du sensationella marmorskulpturer av Bernini i museets skulptursamling. För att det inte ska bli för trångt i museet låter man besökare komma in på två-timmars intervall och biljetter måste förbokas i god tid.

Forum Romanum – antikens marknadsplats

Forum Romanum

Få platser är mer imponerande än Roms Forum Romanum. Denna samling av ruiner var centrum i det antika Rom och anlades på 700-talet f. Kr., och platsen blev centrum för det romerska politiska såväl som sociala livet. Här hittar du sevärdheter som Arco di Tito och Tempio di Saturno och det är inte svårt att föreställa sig hur gatorna kantades av affärer och marknader, även om det idag ligger i ruiner. Under medeltiden var platsen helt täckt av fält, men började grävas ut under 1700- och 1800-talet.

Besök Pantheon – templet tillägnat antikens gudar

Pantheon

I Centro Storico, den gamla historiska stadskärnan, hittar du en av stadens mest kända sevärdheter, nämligen Pantheon. Detta 2000 år gamla tempel är idag en kyrka, men trots detta en av de mest välbevarade antika monumenten i staden. Templet byggdes av Hadrian runt år 125 och har en interiör som hänför än idag. Arkitekturen har stått som modell för en mängd monument världen över och har än idag en av världens största kupoler.

Under renässansen studerades byggnaden av bland annat Brunelleschi som använde den som inspiration för sin kända kupol i Florens. I Panteon ligger även några av de mest kända namnen i världen begravna, bland annat Raphael och kung Umberto I.

Känn stadens puls vid Piazza Navona

Piazza Navona-Roma-Italy

Torget Piazza Navona ligger mitt i Roms historiska distrikt och här kan du känna på stadens atmosfär. Mitt på torget ligger Berninis kända fontän Fontana dei Quattro Fiumi, och torget är en mittpunkt i staden och en naturlig samlingsplats. Här hittar du restauranger med trevliga uteserveringar och glasstånd med den kända italienska glassen gelato.

Kom hit tidigt på morgonen innan det blir folktätt för att ta in de storslagna husfasaderna, eller gör ett besök efter solnedgången då du ser den upplysta fontänen kasta ett magiskt sken över torget. En annan populär tidpunkt att besöka Piazza Navona är under december månad då den historiska julmarknaden hålls dagligen.

Hitta boende i Roms

Prova på det italienska köket

desert-italy

Det italienska köket är känt världen över och är ett av de mest populära köken i världen. Detta ska du naturligtvis se till att prova på när du är i Rom och har tillgång till det bästa som traditionell italiensk mat har att bjuda på. Köket är känt för sin pasta och pizza, något som du hittar på restauranger över hela staden.

Ofta används lokalt producerade råvaror vilket göra att rätternas innehåll följer säsongerna, och här används framförallt grönsaker och vitt kött i rätterna. Traditionella rätter du ska testa under resan är bland annat pasta carbonara, italienska köttbullar och efterrätten tiramisu.

FAQ

Hur många dagar ska man vara i Rom?

roma

För att ha chans att uppleva de största sevärdheterna, muséerna och insupa stadens karaktär är en vecka en lagom tid att vistas i den italienska huvudstaden. Det går även att göra en weekendresa till Rom då flygtiden från Sverige inte är särskilt lång. I så fall bör du planera de viktigaste sevärdheterna att besöka väl samt förboka biljetter i förväg för att slippa lägga tid på köer.

Vad gör man i Rom när det regnar

museum

Om det regnar under din vistelse i Rom finns det en mängd sevärdheter och upplevelser under tak. Besök något av stadens många muséer eller katedraler för att hålla dig torr under regnskurarna, bland annat kan du besöka Vatikanens muséum och den intilliggande St Peterskyrkan vilket är en utmärkt destination om vädret är dåligt. En annan regnsäker aktivitet är ett besök till muséet Galleria Borghese.

Vad får jag inte missa i Rom

DEST-ITALY-ROME-Spanish-Steps-in-the-spring-GettyImages-641373198.jpg

Det finns så mycket att uppleva i Rom att det är svårt att göra en lista över de absoluta toppdestinationerna, men det finns några platser du inte får missa. Ett besök till Fontana di Trevi för att kasta ett mynt i fontänen är en klassik Rom-upplevelse som alla bör uppleva en gång i livet. Även ett besök till Vatikanen med St Peterskyrkan och det Sixtinska kapellet är något som du inte får missa. Sist men inte minst är det italienska köket ett måste så se till att testa på de traditionella italienska rätterna på någon av stadens många restauranger.

Vad hittar man på i Rom?

pasta

Förutom stadens sevärdheter hittar du en mängd olika upplevelser som kan göra din resa unik och minnesvärd. Du kan till exempel testa på att göra din egna italienska pasta på någon av stadens pastafabriker som erbjuder denna upplevelse. En annan rolig aktivitet är att testa på traditionell mosaik vilket du kan göra på flera olika konststudior i staden. En mindre organiserad upplevelse är att ta med en sketchbok för att föreviga dina upplevelser vid stadens olika sevärdheter och destinationer.

Relaterat
dest_italy_sperlonga_truglia_shutterstock_414331138_kayak_within-usage-period_31094
8 min. läsning

Rom och stränderna du inte får missa

dest_italy_rome_trevi-fountain_gettyimages-1266956130_universal_within-usage-period_84587
10 min. läsning

Weekendresor Rom: Den perfekta weekendstaden

DEST_ITALY_ROME_VATICAN_TIBER_ST_PETERS_BASILICA_GettyImages
11 min. läsning

Upplev Roms kända byggnader