Reseguide till Rom

Upptäck det bästa med Rom, vad som finns att göra, när det är bäst att resa dit och mycket mer.

Utforska Rom

Lika kaotisk som sensuell och fascinerande som frustrerande lever "den eviga staden" i symbios med sin långa historia. Tonåringar hänger runt Colosseum på sina Vespor, hipsters smuttar på aperitivos i skuggan av barockkyrkorna och de gamla romerska badhusen har förvandlats till lyxiga spa. Allt detta är en del av glädjen i en stad som alltid haft en respektlöst sund inställning till makt och pretention. Romborna kan vara bryska – särskilt servitörerna –men under den tuffa utsidan klappar stora hjärtan. Dyk ner i stadens "grande bellezza", anpassa dig efter den avslappnade lokala inställningen till tid och lev la Dolce vita, i romersk stil.

Valutaeuro
Befolkning2,32 miljoner
SpråkItalienskt

Saker att göra i Rom

Sevärdheter och oförglömliga upplevelser du inte får missa när du besöker Rom

Insider-tips för Rom

De bästa artiklarna som nämner Rom skrivna av våra reseexperter

De bästa upplevelserna i Rom

Visa alla
Saker att göra i ditt område med de bästa omdömena

När ska man besöka Rom?

Jämför genomsnittliga flyg- och hotellpriser, temperaturer och nederbörd för att bestämma den bästa tiden för att resa

Resepriser

3 581 kr - 6 747 kr

Temperatur

8 - 24 °C

Nederbörd

15 - 111 mm

Om du är på jakt efter varmt väder kan du besöka Rom i augusti då genomsnittstemperaturen är 24 °C, och den högsta kan gå upp till 29 °C. Den kallaste månaden är januari då det kan bli så kallt som 4 °C. Om du vill undkomma regnskurarna bör du undvika Rom i november då nederbörden ligger på omkring 111 mm. Den torraste perioden är däremot juli med så lite som 15 mm nederbörd i genomsnitt.

Varning om resebegränsningar

Inreserestriktioner

Italien har begränsat inresa för de flesta utländska medborgare till landet fram till minst 5 mars, med undantag för medborgare och invånare i EU, Schengenområdet, Andorra, Monaco, San Marino, Vatikanstaten, resenärer med långvarigt uppehållstillstånd eller långsiktig D-visum utfärdat av Schweiz eller en EES-medlemsstat. Resenärer från Australien, Japan, Nya Zeeland, Sydkorea, Rwanda, Singapore, Thailand kan också komma in i landet. Fram till den 6 april har Italien avbrutit alla direktflyg till och från Storbritannien. Den som har varit i Storbritannien de senaste 14 dagarna får inte komma in i Italien. Med undantag för medborgare, invånare eller personer med väsentliga skäl inklusive brådskande arbete, hälsobehov eller studiekrav. Anledningen till resan måste förklaras skriftligt (av passageraren som använder självdeklarationen). Ett förbud mot flygtrafik och inresa till Italien för alla som reser från Brasilien eller som har vistats i/transiterat genom Brasilien under de 14 dagar som föregår inresa till Italien. Det görs för närvarande inga undantag. Det råder ett förbud mot flygtrafik och inresa till Italien för alla som reser från Österrike eller som har vistats i/ transiterat genom Österrike i över 12 timmar under 14 dagar innan inresan till Italien. Det finns för närvarande inga undantag-

Inträdeskrav

Alla utländska resenärer måste fylla i ett självdeklarationsformulär och presentera det för myndigheterna vid ankomst. Resenärer måste presentera ett negativt molekylärt- eller antigen- testresultat utfärdat inom 48 timmar innan de anländer till Italien. Resenärer som anländer från Vatikanstaten och San Marino är undantagna från att presentera ett COVID-19 testresultat. Resenärer som vill besöka regionerna Sardinien, Sicilien, Apulien, Kalabrien måste registrera sig på respektive regions webbplats före ankomst och följa de regionala reserestriktionerna. Regionala myndigheter i Italien kan också införa restriktioner för resenärer från vissa länder, och resenärer som avser att resa eller återvända till Italien rekommenderas att kontrollera om nya bestämmelser har införts i regionen.

Karantänskrav

Resenärer från EU-länder utan ett negativt molekylärt- eller antigen-testresultat utfärdat inom 48 timmar före inresa till Italien är föremål för tillfällig isolering och hälsoövervakning. Resenärer som anländer från Australien, Japan, Nya Zeeland, Republiken Korea, Rwanda, Singapore och Thailand måste isolera sig i 14 dagar. För resenärer från länder som inte anges ovan krävs särskilda skäl för att komma in i landet (t.ex. arbete, hälsa, studier eller brådskande resa tillbaka till hemmet, hemorten eller bosättningen). Turism är inte ett giltigt skäl. Resenärer från dessa länder måste fylla i en självförsäkran som anger varför de reser in i/tillbaka till Italien och att de ska isolera sig i 14 dagar.

All övrig information

Italien har förlängt förbudet mot icke-väsentliga resor mellan sina regioner till den 27 mars.

Visa nuvarande reserestriktioner för Italien

Övernattningar i Rom

Hitta de bästa hotellen, lägenheterna och vandrarhemmen för din vistelse

Populära områden i Rom att bo i

Trastevere

Trastevere ligger beläget på den högra strandbanken av Tibern, och är utan tvekan det mest romerska området i hela Rom. Det är en plats du bara inte får missa om du vill uppleva en äkta romersk atmosfär: kullerstenar, smala gränder, tvätt som vajar i vinden, gamla frisersalonger, autentiska kaféer och den livliga marknaden på Piazza San Cosimato där lokalbefolkningen gör sina dagliga inköp.

Monti

Monti är en by inne i staden. Detta är ett charmigt, pittoreskt distrikt där den lokala befolkningen, utlänningar, affärsmän och affärskvinnor bor sida vid sida. Det är för närvarande ett av stadens mest chica områden, med trendiga butiker och nya matställen som regelbundet poppar upp. Det är ett mysigt centralt distrikt bestående av kullerstensgator, byggnader täckta av murgröna, konstnärs- och hantverksstudios och små butiker som säljer allt mellan himmel och jord.


Vanliga frågor

 • Vad finns det att se i Rom?

  Enligt momondos användare är de mest populära sevärdheterna i Rom Stazione di Roma Termini, La Sapienza och Policlinico Tor Vergata.

 • Vilket område är det bäst att bo i när man är i Rom?

  Andra gillar att bo i Appia Antica, Monte Sacro eller Historical Center när de besöker Rom. Överväg också att leta efter boende i Prenestino/Centocelle eller Roma Delle Torri.

 • Vilka är de varmaste och kallaste månaderna i Rom?

  Du kommer sannolikt att uppleva det varmaste vädret i Rom under augusti, när det ofta blir så varmt som 24 °C med maxtemperaturer på upp till 29 °C. Du kan förvänta dig att januari blir den kallaste månaden med genomsnittstemperaturer runt 8 °C, vilka tenderar att sjunka till 4 °C.

 • Vilken är den regnigaste månaden i Rom?

  November tenderar att vara den regnigaste månaden på året i Rom med en nederbörd på omkring 111 mm.

 • Hur länge bör jag stanna i Rom?

  Besökare spenderar oftast 4 dagar i Rom i genomsnitt, vilket ger dem tillräckligt med tid att se de största sevärdheterna.

 • Kan jag hyra bil i Rom?

  Ja, du kan hyra bil i Rom för ungefär 219 kr per dag vid denna tid på året, enligt användarsökningar på momondo.

 • Vart kan jag åka på en dagsresa till från Rom?

  Vatikanen är en av platserna du kan besöka under din resa till Rom.


Skapa din egen guide till Rom
Samla tips och rekommendationer för din resa på ett och samma ställe.
Skapa guide

Börja planera din resa till Rom