Reseguide till Rom

Upptäck det bästa med Rom, vad som finns att göra, när det är bäst att resa dit och mycket mer.

Utforska Rom

Lika kaotisk som sensuell och fascinerande som frustrerande lever "den eviga staden" i symbios med sin långa historia. Tonåringar hänger runt Colosseum på sina Vespor, hipsters smuttar på aperitivos i skuggan av barockkyrkorna och de gamla romerska badhusen har förvandlats till lyxiga spa. Allt detta är en del av glädjen i en stad som alltid haft en respektlöst sund inställning till makt och pretention. Romborna kan vara bryska – särskilt servitörerna –men under den tuffa utsidan klappar stora hjärtan. Dyk ner i stadens "grande bellezza", anpassa dig efter den avslappnade lokala inställningen till tid och lev la Dolce vita, i romersk stil.

Valutaeuro
Befolkning2,32 miljoner
SpråkItalienskt

Saker att göra i Rom

Sevärdheter och oförglömliga upplevelser du inte får missa när du besöker Rom
Campo dei Fiori
Campo dei Fiori

Det sägs att Campo de 'Fiori är det enda torget i centrala Rom utan en kyrka, vilket säger mycket om dess upproriska, anarkiska ande. Kalejdoskopiskt, färgstarkt och omåttligt populärt är detta torg lika fascinerande dag som natt. Morgonens frukt- och grönsaksmarknad är den äldsta i staden.

Coliseum
Coliseum

År 2007 lades Colosseum till på listan över världens sju nya underverk. Under en period på 100 dagar arrangerades ett stort antal gladiatorstrider här, där 2 000 gladiatorer och 9 000 djur förlorade sina liv. Du kan uppleva Colosseum på samma biljett som tar dig till Forum Romanum och Palatinen.

Foro Romano
Foro Romano

Det brukade vara mittpunkten i det romerska imperiet, vilket i princip innebär att det var hela världens maktcentrum. Praktiskt taget varje sten och pelare i de antika byggnaderna berättar historien om det kommersiella, politiska och juridiska livet i antika Rom.

Nationalgalleriet för modern konst
Nationalgalleriet för modern konst

Efter invigningen 1883 var detta galleri fyllt med verk av dåvarande samtida konstnärer i luftiga salar, avsedda att visa upp Roms moderna sida. Numera har det en charmig retrokänsla med en kollektion som spänner över 1800-talet och en del av 1900-talet med verk av olika italienska konstnärer.

Pantheon
Pantheon

Denna magnifika struktur från tvåhundratalet såg först dagens ljus i form av ett tempel för alla gudar. Tack vare att det redan på sjuhundratalet blev en kristen kyrka och bevarades som detta är strukturen fortfarande ytterst välbevarad. Inuti den fantastiska interiören ligger konstnären Raphael och många italienska kungar begravda.

Peterskyrkan
Peterskyrkan

Vissa byggnader upphör aldrig att imponera, oavsett hur ofta du besöker dem. Peterskyrkan är en av dessa. Vig morgonen åt att förundras över arkitekturen innan du klättrar upp i kupolen för att se Rom breda ut sig vid dina fötter.

Piazza Navona
Piazza Navona

Området kring Piazza Navona är hjärtat i Roms magiska "centro storico". Här kan du utforska både breda avenyer och smala gränder kantade av butiker som säljer kläder, smycken, böcker, konst och mycket mer.

Spanska trappan
Spanska trappan

Detta ytterst eleganta mästerverk från 1700-talet har fått namnet Spanska trappan. Arkitekterna skapade en fjärilsformad design för att få ut så mycket som möjligt av utrymmet. Om du närmar dig trappan från via Condotti är effekten extra imponerande.

Trevi Fountain
Trevi Fountain

Nyligen restaurerad och bländande vit är Fontana di Trevi tveklöst inte bara Roms, utan kanske hela världens mest kända fontän. Barock och extravagant fyller denna ikoniska fontän hela piazzan med sin storslagenhet och ljudet av porlande vatten.

Saker att göra gratis i Rom

  • Det bästa i livet och i Rom är gratis. Upplev staden på nära håll genom att delta i en gratis guidad vandringstur. De lokala guiderna är ofta flerspråkiga och väl insatta i stadens rika historia.
  • Budgetresenärer kommer med glädje att upptäcka att det finns många gratis aktiviteter i Rom. Vart du än går i staden kommer du att stöta på gamla byggnader, utgrävningar av antika fornlämningar och vackra fontäner. Ha kameran redo, den kommer behövas.
  • Det finns även flera museer i Rom som inte tar ut någon avgift. Här kan du utforska lokal konst, litteratur och historia. Du kan upptäcka stadens museer på egen hand, i din egen takt.
  • Det kostar inte heller någonting att beundra det ikoniska påvepalatset som finns i närheten. Kanske är det när just du besöker som påven bestämmer sig för att visa upp sig och vinka till den glada folkmassan.

När ska man besöka Rom?

Jämför genomsnittliga flyg- och hotellpriser, temperaturer och nederbörd för att bestämma den bästa tiden för att resa

Resepriser

5 941 kr - 13 700 kr

Temperatur

8 - 24 °C

Nederbörd

15 - 111 mm

Om du är på jakt efter varmt väder kan du besöka Rom i augusti då genomsnittstemperaturen är 24 °C, och den högsta kan gå upp till 29 °C. Den kallaste månaden är januari då det kan bli så kallt som 4 °C. Om du vill undkomma regnskurarna bör du undvika Rom i november då nederbörden ligger på omkring 111 mm. Den torraste perioden är däremot juli med så lite som 15 mm nederbörd i genomsnitt.


Övernattningar i Rom

Hitta de bästa hotellen, lägenheterna och vandrarhemmen för din vistelse

Populära områden i Rom att bo i

Trastevere

Trastevere ligger beläget på den högra strandbanken av Tibern, och är utan tvekan det mest romerska området i hela Rom. Det är en plats du bara inte får missa om du vill uppleva en äkta romersk atmosfär: kullerstenar, smala gränder, tvätt som vajar i vinden, gamla frisersalonger, autentiska kaféer och den livliga marknaden på Piazza San Cosimato där lokalbefolkningen gör sina dagliga inköp.

Monti

Monti är en by inne i staden. Detta är ett charmigt, pittoreskt distrikt där den lokala befolkningen, utlänningar, affärsmän och affärskvinnor bor sida vid sida. Det är för närvarande ett av stadens mest chica områden, med trendiga butiker och nya matställen som regelbundet poppar upp. Det är ett mysigt centralt distrikt bestående av kullerstensgator, byggnader täckta av murgröna, konstnärs- och hantverksstudios och små butiker som säljer allt mellan himmel och jord.


Hållbart resande i Rom

  • Alla vägar bär till Rom – och det gäller även dig som vill göra miljömedvetna val. I passionens och lyckans stad hittar du många gröna alternativ.
  • Givetvis börjar ditt hållbara äventyr i Rom med ett miljömedvetet hotell. Du kan till exempel ta in på Radisson Blu es. Hotel Rome, som har fått utmärkelsen Green Key.
  • I Rom består en stor del av reseupplevelsen av den utsökta italienska maten, men det betyder inte att du behöver lägga dina principer åt sidan. Det finns många ansvarsfulla veganska alternativ i utbudet.
  • Du som vill bidra till hållbar turism i Rom kan välja bort motordrivna fordon i så stor utsträckning som möjligt. I stället kan du utforska den enastående staden till fots.

Vanliga frågor

Vad finns det att se i Rom?

Enligt momondos användare är de mest populära sevärdheterna i Rom Stazione di Roma Termini, Roms centrum och Trevi Fountain. Du vill kanske också ta en titt på La Sapienza och Tunnelbanestationen Termini.

Vilket område är det bäst att bo i när man är i Rom?

Andra gillar att bo i Roma Delle Torri, Historical Center eller Parioli när de besöker Rom. Överväg också att leta efter boende i Aurelio eller Appia Antica.

Vilka är de varmaste och kallaste månaderna i Rom?

Du kommer sannolikt att uppleva det varmaste vädret i Rom under augusti, när det ofta blir så varmt som 24 °C med maxtemperaturer på upp till 29 °C. Du kan förvänta dig att januari blir den kallaste månaden med genomsnittstemperaturer runt 8 °C, vilka tenderar att sjunka till 4 °C.

Vilken är den regnigaste månaden i Rom?

November tenderar att vara den regnigaste månaden på året i Rom med en nederbörd på omkring 111 mm.

Hur länge bör jag stanna i Rom?

Besökare spenderar oftast 4 dagar i Rom i genomsnitt, vilket ger dem tillräckligt med tid att se de största sevärdheterna.

Kan jag hyra bil i Rom?

Ja, du kan hyra bil i Rom för ungefär 252 kr per dag vid denna tid på året, enligt användarsökningar på momondo.

Vart kan jag åka på en dagsresa till från Rom?

Vatikanen är en av platserna du kan besöka under din resa till Rom.


Börja planera din resa till Rom

Få de senaste insikterna om flyg till Rom
Få de senaste insikterna om flyg till Rom

Hitta den bästa tiden att resa, de billigaste priserna och populäraste flygbolagen.

Hitta flyg till Rom
Börja planera din resa idag
Börja planera din resa idag

Få en överblick över de bästa hotellen i de mest populära stadsdelarna i Rom

Hitta hotell i Rom
Bästa hyrbilsfirmorna i Rom
Bästa hyrbilsfirmorna i Rom

Upplev Rom bakom ratten! Läs mer om de bästa erbjudandena på hyrbilar här.

Hitta bilar i Rom
Bo på ett semesterboende
Bo på ett semesterboende

Njut av alla bekvämligheter som hör ett hem till på semestern. Läs mer om semesterboenden här.

Hitta semesterboenden i Rom