Reseguide till Istanbul

Upptäck det bästa med Istanbul, vad som finns att göra, när det är bäst att resa dit och mycket mer.

Utforska Istanbul

Överraskningarnas stad Istanbul är en spännande storstad som har den unika egenheten att den ligger i både världsdelarna Europa och Asien på samma gång. Staden är en smältdegel för olika kulturer och när du vill utforska Istanbul och upptäcka staden på riktigt är ett besök på en bazaar ett måste.

Valutaturkisk lira
Befolkning11,17 miljoner
SpråkTurkiskt

Saker att göra i Istanbul

Sevärdheter och oförglömliga upplevelser du inte får missa när du besöker Istanbul

Saker att göra gratis i Istanbul

  • För dig som är ute efter gratisaktiviteter i Istanbul är ett besök på Grand Bazaar perfekt. Även om det såklart kostar om du vill köpa något så är det verkligen en upplevelse att dofta på alla kryddor, känna på tyger och bara insupa den turkiska kulturen.
  • Parken Guljhane är trevlig att ta en promenad i när du vill se lite vacker natur och njuta av en solig dag.
  • Torget Sultanahmet är en spännande plats där det finns mycket att upptäcka. Till exempel finns där häftiga obelisker och det finns gratis, guidade turer att ta i området.
  • Çamlica är en hög kulle som är värd att gå upp på för att få en vacker panoramavy över Istanbul. Platsen är både naturskön och full av vackra blomsterträdgårdar, så det finns mycket att upptäcka och ta fina semesterbilder på.

När ska man besöka Istanbul?

Jämför genomsnittliga flyg- och hotellpriser, temperaturer och nederbörd för att bestämma den bästa tiden för att resa

Resepriser

3 999 kr - 9 819 kr

Temperatur

5 - 23 °C

Nederbörd

10 - 100 mm

Om du är på jakt efter varmt väder kan du besöka Istanbul i juli då genomsnittstemperaturen är 23 °C, och den högsta kan gå upp till 27 °C. Den kallaste månaden är januari då det kan bli så kallt som 2 °C. Om du vill undkomma regnskurarna bör du undvika Istanbul i december då nederbörden ligger på omkring 100 mm. Den torraste perioden är däremot juli med så lite som 10 mm nederbörd i genomsnitt.


Hållbart resande i Istanbul

  • Hållbar turism i Istanbul möjliggörs på flera olika plan. Till exempel gillar både turister och lokalbefolkningen Balya Organik Akarsu, som är en ekologisk restaurang.
  • Istanbul är en stor stad, och det kan vara svårt att upptäcka hela staden till fots. Om du hyr en elbil finns det många ställen att ladda den på, så du ändå kan transportera dig på ett miljövänligt sätt.
  • Om du vill bo på ett miljövänligt hotell finns det några olika alternativ i Istanbul. Du kan till exempel boka rum på Green Park Hotel.
  • Det finns goda möjligheter att hitta lokalt odlade råvaror, vilket är perfekt om du bor i en semesterbostad där du kan laga mat själv. Många marknader säljer grönsaker och härliga kryddor.

Vanliga frågor

Enligt momondos användare är de mest populära sevärdheterna i Istanbul Laleli Mosque, Taksim och Taksim Square. Du vill kanske också ta en titt på Istanbul Sirkeci Terminal och Grand Bazaar.

Andra gillar att bo i Kagithane, Bayrampasa eller Beylikduzu när de besöker Istanbul. Överväg också att leta efter boende i Eyup eller Esenler.

Rekommenderade flygplatser för att flyga till Istanbul är Istanbul flygplats, Istanbul Sabiha Gokcen flygplats och Bursa Yenişehir flygplats.

Du kommer sannolikt att uppleva det varmaste vädret i Istanbul under juli, när det ofta blir så varmt som 23 °C med maxtemperaturer på upp till 27 °C. Du kan förvänta dig att januari blir den kallaste månaden med genomsnittstemperaturer runt 5 °C, vilka tenderar att sjunka till 2 °C.

December tenderar att vara den regnigaste månaden på året i Istanbul med en nederbörd på omkring 100 mm.

Besökare spenderar oftast 8 dagar i Istanbul i genomsnitt, vilket ger dem tillräckligt med tid att se de största sevärdheterna.

Ja, du kan hyra bil i Istanbul för ungefär 239 kr per dag vid denna tid på året, enligt användarsökningar på momondo.


Börja planera din resa till Istanbul