DiscoverReserekommendationer

10 spännande platser och aktiviteter att utforska i Amsterdam med barn

Att resa till Amsterdam med barn är en riktigt rolig upplevelse för både stora och små. Här hittar man spännande aktiviteter som att besöka stadens zoo, skräckkabinetten Amsterdam Dungeon, samt mer stillsamma upplevelser som lugna båtturer på någon av stadens vackra kanaler. Glöm inte heller att besöka ett av Amsterdams pannkakshus, där du kan njuta av fantastiskt frasiga pannkakor med glass eller nutella. Oavsett om ni ska spendera en weekend eller flera veckor i denna mysiga stad hittar du flera bra tips på barnvänliga platser och aktiviteter i vår lista.

Hitta flyg till Amsterdam

Amsterdam med barn – Upptäck Keukenhof, ett av Nederländernas största landmärken

NETHERLANDS_LISSE_KEUKENHOF

Keukenhof är en fantastisk blomsterpark som ligger i kommunen Lisse, utanför Amsterdam. Den enorma parken innehåller tusentals olika sorters tulpaner, men även vackra körsbärsträd samt väldoftande hyacinter. Här kan barnen springa fritt medan de vuxna njuter av de vackra omgivningarna. Om de små tröttnar på att titta på blommor kan ni alltid göra ett besök på någon av parkens lekplatser eller ta en matbit på någon av de restauranger och caféer som finns tillgängliga på området.

En annan rolig aktivitet att uppleva i Keukenhof är parkens skattjakt som anordnas för barn. Man hämtar häftet med skattkartan i områdets entré som bland annat innehåller roliga utmaningar och information om parkens blommor. Barn som löser uppgifterna i häftet får dessutom en liten gåva som kan hämtas upp i informationsdisken.

Missa inte synen av tusentals blomstrande tulpaner

PLANTS_TULIPS

Den spektakulära blomsterutställningen i parken är endast möjlig att skåda under 8 veckor, då parkens blommor står i full blom. Detta sker vanligtvis från slutet av april till början av maj månad. Eftersom Keukenhof är ett otroligt populärt resmål bör sällskap som reser med barn försöka att vara i parken redan när den öppnar eller strax efteråt. Då är det vanligtvis mindre folk och lite mindre köer i området.

Artis Amsterdam Royal Zoo – En rolig upplevelse för hela familjen

ANIMAL_ZEBRA_CLOSEUP

Natura Artis Magistra, eller Artis, som det vanligtvis kallas i folkmun, hittar du på adressen Plantage Kerklaan 38-40 i centrala Amsterdam. I denna populära djurpark kan ni upptäcka allt från mindre insekter till större djur som primater och zebror. Det som gör parken så bra för dig som reser med mindre barn är att det stora parkområdet inte bara ger er möjlighet att få se exotiska och ovanliga djur på nära håll, utan här hittar du även härliga, stora grönområden. Perfekt för en mysig picknick eller bara för att njuta av omgivningen under soliga dagar.

Den bästa tiden att besöka Artis med barn är på morgonen, då det vanligtvis är lite mindre folk i parken. Ni som vill titta på då djurvårdarna tränar, utfodrar eller berättar mer om de olika djuren kan dock behöva vänta med att besöka parken tills eftermiddagen.

Missa inte Amsterdams fantastiska pannkakor

THEME_PEOPEL_RESTAURANT_CAGE_BREAKFAST

När man besöker Amsterdam med barn får man inte missa att smaka på stadens goda pannkakor, åtminstone en gång. Amsterdam är nämligen känt för sina fantastiska, gyllenbruna och frasiga pannkakor, som ofta serveras med strössel eller Nutella. Caféer som erbjuder pannkakor kan man hitta lite varstans i staden, men en mycket populär inrättning, som dessutom är ett av de äldsta pannkakshusen i hela Amsterdam heter The Pancake Bakery och ligger på adressen Prinsengracht 191, 1015. Här kan man avnjuta både matiga pannkakor med bacon och svamp, såväl som populära efterrättsvarianter med grädde och glass.

The Pancake Bakery är mycket populärt att besöka och man bör vara medveten om att det ibland kan vara långa väntetider för att få ett bord. När man reser med barn vill man inte alltid behöva vänta på mat eller sittplats, så du som vill minimera risken för detta gör bäst i att besöka pannkakshuset redan när det öppnar.

Besök Vondelpark, en grön oas mitt i Amsterdam

NETHERLAND_AMSTERDAM_VONDELPARK

Vondelpark är namnet på en av de största parkerna i hela Amsterdam och hit kommer miljontals besökare varje år. Parken har fått sitt namn efter Joost van den Vondel och här inne finns det gott om roliga aktiviteter för både stora och små. Under soliga dagar kan man låta barnen leka i någon av parkens lekplatser, utforska den lilla dammen, eller utöva sporter som att åka inlines.

Eftersom parken är på hela 45 hektar så känns det sällan trångt inne på området. Dock är det härligast att besöka Vondelpark under vår- eller sommarmånaderna, då vädret i Amsterdam är riktigt behagligt.

Rijksmuseum – Ett av stadens mest populära museum

MUSEUM_GALLERY_PEOPLE_MAN

Amsterdam är en kulturell stad med fler än 50 olika museum, och ett av de mest populära museerna är Amsterdams Rijksmuseum som man hittar på adressen Museumstraat 1. Museet innehåller bland annat konst från 1600-talet och här inne kan man titta på världskända verk som Rembrandts Nattvakten, samt verk från andra konstnärer som van Gogh. Rijksmuseum erbjuder dessutom barn över 7 år att delta online i ett familjespel där flera olika mysterier ska lösas.
Museet hållet vanligtvis öppet från 9-17 och du som vill undvika de allra längsta köerna bör se till att besöka Rijksmuseum under förmiddagen när museet öppnar, eller under sen eftermiddag.

Upptäck Nemo Science Museum tillsammans med familjen

PEOPLE_KID_GIRL_MUSEUM_SCREEN

En annan mycket populär aktivitet som många barnfamiljer uppskattar är ett besök på det tekniska museet Nemo Science Museum som ligger på adressen Oosterdok 2, 1011 VX i stadsdelen Oosterdokseiland. I den rymliga lokalen kan barnen utföra roliga experiment, utforska ny teknik, samt ta del av olika vetenskapsprojekt. Högst upp i byggnaden finns dessutom en stor terrass med fantastisk utsikt över området. Perfekt att besöka under fina vår- och sommardagar.

Eftersom Nemo Science Museum är ett riktigt populärt utflyktsmål för både stora och små bör man passa på att vara på plats antingen när museet öppnar eller komma lite senare på eftermiddagen för att undvika den värsta rusningstiden. Tänk på att man måste boka sin tid för besöket i förväg.

Ta del av nervkittlande historia på Amsterdam Dungeon

THEME_ART_STATUE

Om man gillar nervkittlande upplevelser samtidigt som man vill lära sig lite mer om Amsterdams historia så får man inte missa Amsterdam Dungeon. Den populära skräckattraktionen ligger på adressen Rokin 78, 1012 och här inne tar ni del av Amsterdams historia utifrån ett alldeles förskräckligt perspektiv. Skådespelare gestaltar nämligen några av stadens värsta historiska händelser och katastrofer genom tiderna. Inne i fängelsehålan får ni också uppleva läskiga åkattraktioner som definitivt får det att kittla i magen.

Satsa på ett besök under förmiddag eller tidig kväll

monster-mask

Amsterdam Dungeon är öppet under stora delar av året och aktiviteten är ofta mycket populär att besöka av både turister och lokalinvånare. Den bästa tiden att gå dit med barn är därför på förmiddagen eller under sen eftermiddag. Tänk på att Amsterdam Dungeon är bäst att besöka med äldre barn då det kan bli lite väl läskigt för småttingarna.

Ta en tur på kanalen med båt

NETHERLANDS_AMSTERDAM

När man har vandrat omkring i staden en stund kan det vara skönt att få sitta ner och njuta av den vackra omgivningen genom en mysig båttur på Amsterdams kanaler. Detta är en riktigt trevlig och stillsam upplevelse som både vuxna och barn brukar uppskatta. Här glider man fram på vattnet medan man ser flera av stadens sevärdheter från båten. Välj mellan en ”hop on, hop off”-tur där ni själva bestämmer vilka stopp ni ska kliva på och gå av vid, eller res med en klassisk träbåt som trafikerar en förutbestämd linje. Vissa kryssningsföretag erbjuder dessutom specialanpassade barnkryssningar med pirattema.

Det är allra härligast att åka med någon av stadens båtturer då vädret är behagligt ute, särskilt om ni väljer att åka med en båt utan tak. Under sommarmånader som juli och augusti ligger temperaturen ofta på ca 20–21 grader, vilket är helt perfekt för en båttur i Amsterdam.

Åk skridskor tillsammans på Museumplein

ICE_RINK

Det stora torget Museumplein ligger på adressen 1079 RA i Amsterdam, och under vintertid kan man åka skridskor på den stora dammen som finns här. Du som inte gillar att åka skridskor kan istället avnjuta en varm dryck eller en god måltid på den närliggande restaurangen Bistro IJsclub som även serverar barnvänliga rätter som pasta och hamburgare.

Isrinken är vanligtvis öppen mellan november och februari och man behöver boka sin tid för skridskoåkning i förväg. Att åka skridskor på Museumplein är populärt men eftersom man förbokar sin biljett så blir det aldrig överfullt på isen. Du som ändå vill undvika den värsta rushen kan dock boka biljetter för skridskoåkning under förmiddagen eller tidig kväll.

Upplev getmys i Amsterdams skogar

goat-farm

Om du eller dina barn tycker om djur och natur så är ett besök på den lilla getfarmen som ligger i mitten av Amsterdam Bos på adressen Nieuwe Meerlaan 4 ett givet val. Här hittar du massor av söta getter att klappa, men här finns också andra djur som kycklingar och grisar. Ibland erbjuder farmen även olika sorters workshops där man får lära sig mer om hur det går till när man mjölkar getter, samt får prova på att tillverka sin egen getost.

Farmen är öppen mellan 10:00–17:00 från februari till oktober och från november till februari. Allra mysigast är förstås att besöka området när det är fint väder utomhus.

Praktisk information för dig som reser till Nederländerna med barn

airport-mom-son

När man reser till Amsterdam och Nederländerna med barn så finns det vissa saker som kan vara bra att tänka på. Exempelvis att en flygresa från Sverige endast tar omkring 1,5-2 timmar beroende på varifrån du reser, vilket gör att destinationen passar lika bra att besöka under en kortare weekend som under en längre resa. Andra saker som kan vara bra att känna till innan resan är att Amsterdam är relativt platt stad, vilket gör den väldigt promenadvänlig. Det är också lätt att ta sig runt till olika stadsdelar med barnvagn, eller om du reser äldre barn, hyra en cykel och cykla runt i staden