DiscoverResor i Sverige

10 billiga weekendresor max 3 timmar från Stockholm

Det är enklare än vad du tror att komma ut i världen. Det går att hitta billiga weekendresor på riktigt behagligt avstånd från Stockholm med direktflyg. Ta fram almanackan och packa väskan!

1) Bryssel – EU:s och chokladens huvudstad

DEST_BELGIUM_BRUSSELS_GettyImages-454572631

Belgisk choklad anses vara den bästa chokladen i världen. Bara det är ett helt eget argument för att åka till Bryssel. Åtminstone om du älskar choklad, men vem gör inte det? Här finns chokladbutiker med vackra skyltfönster. Några butiker som är värda ett besök är Pierre Marcolini, som anses vara en de mest ansedda chokladbutikerna i Bryssel, men även butikskedjorna Neuhaus och Godiva.

Men Bryssel bjuder inte enbart på choklad. Här i EU:s huvudstad finns troligtvis kontinentens vackraste torg – Grand Palace. På torget kan du titta på rådhuset som byggdes på 1400-talet med dess nästan hundra meter höga spira. Och visst, det är turistigt, men är du i Bryssel måste du ta givetvis ta en titt, och kanske en bild, på den världskända kissande statyn – Manneken Pis. Vill du leva lyxliv är det såklart inte svårt i den här storstaden. Det finns både dyra lyxiga shoppinggator och flådiga restauranger.

Flyg direkt från Stockholm: 2 timmar

Hitta flyg til Bryssel Hitta hotell i bryssel

2) Budapest – En delad östeuropeisk pärla

DEST_HUNGARY_BUDAPEST_GettyImages-510728345

Östra Europa glöms lätt bort när det pratas om weekendresor. Budapest är dock en pärla. Den ungerska huvudstaden har mycket att bjuda på. Många av byggnaderna i staden förstördes under andra världskriget men stadens historia genomsyrar fortfarande gatorna här. Beskåda slottet som byggdes under medeltiden eller titta på utsikten över staden och floden Donau som delar centrumkärnan i två. Något du absolut inte får missa här är parlamentsbyggnaden som ligger nere vid floden. Magnifik arkitektur. Ett besök där kan enkelt kombineras med att promenera på de sex broarna över Donau som förbinder Budapest. Det finns också ett antal museer med allt från konst och historia till choklad och marsipan. Det mest kända museet, House of Terror, är ett före detta kommunistiskt högkvarter och fungerar som en påminnelse om den fascistiska och kommunistiska regimens konsekvenser.

Flyg direkt från Stockholm: 2 timmar

Hitta flyg till Budapest Hitta hotell i Budapest

3) Hamburg – gammalt blir nytt i mysig hamnstad

DEST_GERMANY_HAMBURG_GettyImages-1035579770

Tysklands näst största stad är ett spännande och historiskt myller uppbyggt kring floden Elbe. Unna dig en båttur på floden och se det som är en av Europas största hamnar från vattnet eller promenera omkring i Speicherstadt – världens största lagerhuskomplex. Numera finns här flera mysiga kaféer, restauranger och museum i de gamla byggnaderna. I Speicherstadt ligger också konserthuset Elbphilharmonie med sin häftiga arkitektur. Det är byggt på det före detta hamnmagasinet och är ett tydligt landmärke även från floden. Inne i centrum norr om Elbe är ett stopp på rådhustorget ett måste. Visst det är lite turistigt, men själva rådhuset som heter ”rathause” på tyska är allt annat en en bostad för råttor. Det är en häftig byggnad värt att ta några bilder på. Kring torget finns också flera försäljare som säljer bra gatumat som klassikern Döner kebab.

Flyg direkt från Stockholm: 1 t 35 min

Hitta flyg til Hamburg Hitta hotell i Hamburg

4) Gdansk – Härlig småstad på Polens riviera

DEST_POLAND_GDANSK_THEME_DEVICE_GettyImages-960838910

Den som har missat Gdanskbukten på andra sidan Östersjön bör genast åka hit på åtminstone en weekendresa. Här blandas den medeltida känslan i Gdansk med strandfeelingen i Sopot vid det som kallas för Östersjöns riviera. Polen är ett land så nära Sverige men ändå på ett sätt så långt borta. De flesta pratar om Warszawa men Gdansk är definitivt en stad att inte missa. Strosa runt i mysiga gamla stan på kullerstensgator bland tegelbyggnader och smala, färgglada hus med vackra och snirkliga utsmyckningar. Slå dig ner på någon av alla trevliga uteserveringar och pröva något riktigt polskt. Varför inte de goda pirogerna eller Chlodnik – den kalla rödbetssoppan med ägghalvor. Missa heller inte den till utseendet speciella glassen Swiderki. Centrala Gdansk kryllar av kyrkor. Du ser tinnar och torn titta upp lite här och var. Mitt i Gamla stan ligger ”St Marys Church”, eller ”Bazylika Mariacka” på polska. Alltså Mariakyrkan. Världens största tegelkyrka. Den syns överallt i staden och alla ges möjlighet att ta del av den utsikt som kyrktornet bjuder på. För 6 polska Zloty (cirka 13 svenska kronor) kan du via trapporna ta dig hela vägen upp till kyrkans högsta punkt. Definitivt värt det men inte något för den klaustrofobiska.

Flyg direkt från Stockholm: 1 timme

Hitta flyg til Gdansk Hitta hotell i Gdansk

5) Tallinn – Som att resa tillbaka till medeltiden

DEST_ESTONIA_TALLINN_GettyImages-555718781

Drick tung välsmakande veteöl ur stop gjorda av trä med gigantiska handtag. Vandra runt i en mycket välbevarad medeltida miljö i Gamla stan. Se det häftiga Rådhuset. Allt kan du göra under en weekendresa till Tallinn. Här är medeltiden verkligen närvarande. Några restauranger har specialiserat sig och gått all-in med en medeltida orkester som spelar på gammalmodiga instrument, serveringspersonal i tidsenliga kläder och tidstypisk mat och dryck. Gamla stan i Tallinn är en av Estlands bästa sevärdheter. Allt i gamla stan ligger nära innanför den gamla stadsmuren. Utgå från rådhustorget och gå vilse bland kullerstensgatorna som spretar åt alla håll och upptäck små hantverksbutiker och mysiga caféer. Var du än hamnar kommer du se vackra byggnader.

Flyg direkt från Stockholm: 1 timme

Hitta flyg till Tallinn Hitta hotell i Tallinn

6) Amsterdam – Tulpaner, cyklar och överraskningar

DEST_NETHERLANDS_AMSTERDAM_GettyImages-966416364

Finns det än bättre stad att spendera våren i än Amsterdam? Knappast. Kanaler, vackra broar och blommor i både lådor och på träd. En weekendresa till Nederländernas största stad upplevs bäst från cykeln. Amsterdam är en av världens bästa städer för just cykling. Trampa runt bland de olika stadsdelarna och upptäck en stad bortom det klassiska ”historiska centrum”. Du kan till och med åka färjan med cykeln helt gratis till Amsterdam Noord eller besök kvarteren i stadsdelen Oost. Ett gammalt arbetarområde som blivit populärt igen med nya kaféer och restaurnager. Gillar du att shoppa måste du givetvis strosa ner för berömda gatan ”Gerard Doustraat” där nya flashiga butiker slår upp portarna titt som tätt. I Amsterdam ligger ”Anne Franks museum”. Ni känner ju till den världskända boken ”Anne Franks dagbok”. Anne Frank är den judiska flickan som skrev dagbok när hon höll sig gömd från nazisterna i Amsterdam. Muséet är väl värt ett besök för att bli berörd och känna historiens vingslag.

Flyg direkt från Stockholm: 2 timmar

Hitta flyg till Amsterdam Hitta hotell i Amsterdam

7) Berlin – Historia och hipsters i härlig blandning

DEST_GERMANY_BERLIN_KREUZBERG_eyeem_112199142

Har du inte varit i Berlin är det du som bokar en resa genast. Staden bär på häftig historia som påverkar vår vardag än idag. Samtidigt kan du kan vandra runt i hippa stadsdelar, käka på mysiga restauranger, slå sig ner på ett fik, besöka coola barer och njuta i gröna parker som Tiergarten eller Tempelhof. Tempelhof är platsen som många under en skön vår- eller sommardag åker till. Det är en flygplats som lades ner 2008 och för bara några år sedan öppnades som en park för allmänheten. Nu hittar du här folk som cyklar, åker skateboard, inlines, spelar fotboll eller bara njuter på en picknick eller grillar. Berlin har många häftiga stadsdelar att uppleva som hippa Friedrichshain eller bohemiska Kreuzberg. Det var faktiskt i Kreuzberg på 70-talet som kebaben i bröd som den känns igen idag uppfanns av turkiska restaurangägare.

Flyg direkt från Stockholm: 1 t 30 min

Hitta flyg till Berlin Hitta hotell i Berlin

8) Prag – Fin ölkänsla i gammal stad

DEST_CZECH-REPUBLIC_PRAGUE_CHARLES-BRIDGE_GettyImages-538631488

På två sidor om floden Vltava ligger vackra Prag. Staden klarade sig undan de värsta bombningarna under kriget och det finns många fina byggnader kvar sen långt tillbaka att njuta av. De centralaste delarna är tack vare sin närhet ett perfekt område för promenader. Det är inte många städer i Östeuropa som kan stoltsera som Prag. Jämfört mot Sverige är det billigt men Tjeckiens huvudstad är ändå en välmående stad. Väl i Prag är det ett måste att drick öl, den är känd för att vara både god och billig. Åk på guidad öltur, det finns hela 22 bryggerier i Prag och över 250 i hela Tjeckien. En annan stor turistattraktion är den gamla och vackra stenbron – Karlsbron som korsar floden. Den leder in till Gamla Stan som är ett måste att se med den medeltida känslan och vackra gamla byggnader.

Flyg direkt från Stockholm: 2 timmar

Hitta flyg till Prag Hitta hotell i Prag

9) Vilnius – Avslappnat i baltikum

DEST_LITHUANIA_VILNIUS-shutterstock-premier_565157968

Om du behöver en paus från vardagens stress är Vilnius i Litauen ett billigare alternativ till Europas spa-huvudstad Prag. Här är utbudet för din hälsa stort. Men det finns också ett pulserande nattliv. Vilnius har lite av varje. Precis som många andra städer på andra sidan Östersjön är medeltiden ett inslag även här. Byggnader och kullerstensgränder vittnar om detta. Ta dig upp för kullen högt ovan staden till Gediminas torn och se den magnifika utsikten. Tornet är en etterlämning från det gamla slottets befästningar. Är du på en weekendresa i Vilnius bör du också ta dig till Užupis, ett bohemiskt område som räknas som världsarv. Här finns museer, konstgallerier och caféer.

Flyg direkt från Stockholm: 1 t 30 min

Hitta flyg till Vilnius  Hitta hotell i Vilnius 

10) Zürich – Ost och choklad för smaklökarna

DEST_SWITZERLAND_LAKE_ZURICH_PEOPLE_WOMAN_TAKING_PICTURE_GettyImages-615365508

Det här är en mysig stad vid alpernas fot omgiven av skogsbeklädda berg intill Zürichsjön och floden Limmat. Precis som Belgien är ju som du vet Schweizisk choklad något speciellt – det är ju här ifrån den kända Lindt kommer. Men minst lika känd som chokladen är ju osten. En weekendresa till Zürich kan ju därför knappast räknas som fullständig utan dessa två. Ta dig till närmsta restaurang och prova ”Raclette” och ”fondue” där osten är den centrala ingrediensen. När du är här bör du åka spårvagn. Köp ett ”Zürich Card” och ta dig med ”tram” kors och tvärs genom stadsdelarna, från finansdistrikten vid Paradeplatz och kanske vidare till numera trendiga Langstrasse.

Flyg direkt från Stockholm: 2 t 30 min

Hitta flyg till Zürich  Hitta hotell i Zürich 

Relaterat
food
8 min. läsning

Populära restauranger i Stockholm

autumn_in_the_park
12 min. läsning

Hitta de bästa resmålen för din resa i oktober